12.6 C
Athens
Τρίτη, 19 Μαρτίου, 2024

12.6 C
Athens
Τρίτη, 19 Μαρτίου, 2024

Νίκος Φίλης: “Δεν υπάρχει θέμα κυβερνητικής αστάθειας”

Διαβάστε επίσης

Δεν υπάρχει θέμα κυβερνητικής αστάθειας” τόνισε ο πρώην υπουργός Παιδείας και βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκος Φίλης μιλώντας στον ΑΘΗΝΑ 9,84 και τον Βασίλη Πάικο. Είπε επίσης ότι έχουν διασφαλιστεί η πολιτική και η κοινωνική σταθερότητα, που ουδείς μπορεί να διαταράξει. Όπως σημείωσε, “αν προκύψει θέμα στη Βουλή, θα διαπιστωθεί εκεί” και εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι υπάρχει η δεδηλωμένη για την κυβέρνηση.

Αναλυτικά :        

Βασ. Πάικος: Δεν νομίζω ότι περνάτε ως κυβέρνηση και ως κόμμα τις καλύτερες μέρες σας. Έχει μάλλον μουντζουρωθεί το τελευταίο καιρό η εικόνα σας. Κάτι με τον παραιτηθέντα ΥΠΕΞ, ο οποίος στη συνέχεια δεν νομίζω με αυτά που λέει ότι υπερασπίζεται την εικόνα της κυβέρνησης, με το απρόβλεπτο του Πάνου Καμένου και τον Τζώρτζ Σόρος στο φόντο. 

Ν. Φίλης: “Όλα αυτά, έχουν μια βάση. Ενώ η κυβέρνηση έχει να επιδείξει ένα έργο, το οποίο θα δούμε και με τον προϋπολογισμό και με τα νομοθετήματα που θα προωθήσουμε σε σχέση με τις πρωθυπουργικές εξαγγελίες στη Θεσ/νίκη, τα οκτώ νομοθετήματα, που αφορούν το σύνολο της κοινωνίας. Και φορολογικές ελαφρύνσεις και επιδόματα σε κρίσιμους τομείς, όπως το ενοίκιο για τα νέα ζευγάρια , το θέμα του ΕΝΦΙΑ. Παρόλα αυτά, είναι σαφές ότι επικοινωνιακά παρενοχλείται η εικόνα.”  

 Βασ. Πάικος: Είναι αντιμετωπίσιμο αυτό;  

 Ν. Φίλης: “Νομίζω πως ναι. Διότι τους πολίτες δεν τους ενδιαφέρει από ένα σημείο και πέρα, πρωτίστως, το επικοινωνιακό θέμα, αλλά εάν από την κυβερνητική πολιτική προκύπτουν οφέλη για τη δική τους ζωή, μετά από 10 χρόνια θυσιών.”  

Βασ. Πάικος: Δεν έχετε την αίσθηση ότι η κυβέρνησή σας κρέμεται σε μια κλωστή; Με την έννοια ότι αύριο μπορεί κάτι να πει ο Καμένος,ή να κάνει κάτι,  είναι και απρόβλεπτος ο άνθρωπος και να διαλυθούν τα πάντα…  

Ν. Φίλης: “Πιστεύω ότι δεν υπάρχει θέμα κυβερνητικής αστάθειας. Είναι διασφαλισμένη η κυβερνητική σταθερότητα και η πολιτική σταθερότητα. Εχουμε βγει από δύσκολες στιγμές οικονομικής πορείας.Τώα είμαστε με το κεφάλι πάνω από το νερό , υπάρχουν οι δυνατότητες, ο κόσμος θέλει, επαναλαμβάνω, να δει τι μπορεί σιγά-σιγά να κερδίσει και πιστεύω ότι κανείς δε μπορεί να διαταράξει αυτήν την αναγκαία σήμερα κατάσταση πολιτικής σταθερότητας. Εάν προκύψει θέμα στη Βουλή θα το δούμε, διότι δεν ανεβοκατεβαίνουν οι κυβερνήσεις στα ραδιόφωνα και στις τηλεοράσεις. Στη Βουλή διαπιστώνεται και πιστεύω ότι υπάρχει δεδηλωμένη”.  

Βασ. Πάϊκος: Πόσο ρεαλιστική προοπτική αποτελεί μια άλλη πλειοψηφία, χωρίς το Καμένο; Δεν μιλώ για την πλειοψηφία σχετικά με τη συμφωνία των Πρεσπών, αλλά για πλειοψηφία ώστε να σταθεί μια κυβέρνηση. Εκτός αν επιλέξει να είναι κυβέρνηση μειοψηφίας 

Ν. Φίλης: “Όχι, κυβέρνηση πλειοψηφίας θα είναι..Θα φανεί στη βουλή αν προκύψει τέτοιο θέμα. Θα γίνει πρόταση μομφής από τη ΝΔ , θα δούμε αν θα περάσει, αλλά κατά τη γνώμη μου δεν θα περάσει.” 

Β. Πάικος: Και πάλι και να μην περάσει η πρόταση αυτή και επειδή δεν νομίζω πως μπορεί να σταθεί ως κυβέρνηση πλειοψηφίας … 

Ν. Φίλης: “Θα υπάρχει πλειοψηφία 151 εδρών στη Βουλή. Υπάρχουν 6 – 7 βουλευτές που έχουν δηλώσει, παρά τις διαφωνίες με πλευρές του κυβερνητικού έργου, ότι δεν προτίθενται να θέσουν ζήτημα κυβερνητικής αστάθειας. Οι απόψεις αυτές έχουν κατατεθεί δημόσια. Δεν είναι κάτι το ιδιαίτερο. Δεν είναι προιόν παρασκηνιακών συζητήσεων. Θα είναι δημόσια τοποθέτηση στη Βουλή και πριν από τη Βουλή, από τους βουλευτές, που για πολιτικούς λόγους, θεωρούν ότι πρέπει να υπάρξει πολιτική σταθερότητα σήμερα που η χώρα βγαίνει από τη μεγάλη κρίση των μνημονίων.”  

   * ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΗ ΑΝΑΘΕΩΡΗΣΗ  

Βασ. Πάικος: Μπορεί με τους δεδομένους συσχετισμούς να φτιάξουμε ένα Σύνταγμα με ιδεολογικό πρόσημο, όπως θα θέλατε; 

 Ν. Φίλης: “Οι Συνταγματικές αναθεωρήσεις πρέπει να διασφαλίζουν μια προϋπόθεση, τη συναίνεση.  Αυτό σημαίνει ότι  θα δούμε και τα άλλα κόμματα τι λένε και ποια θέματα έχουν ωριμάσει. Πιστεύω ότι ορισμένα ζητήματα είναι υπερώριμα. Οπως το θέμα περί ευθύνης υπουργών. Η αποκατάσταση ουσιαστικά της πολιτικής συνείδησης των πολιτών. Και ζητήματα που αφορούν στο πότε εφαρμόζεται η άρση της βουλευτικής ασυλίας. Επίσης και άλλα θέματα, κατά τη γνώμη μου, έχουν ωριμάσει . Όπως για παράδειγμα να μη διαλύεται η Βουλή αν δεν μπορεί να εκλέξει ΠτΔ. Αλλά και άλλα ζητήματα , όπως τα κοινωνικά δικαιώματα, που πρέπει να διασφαλιστούν συνταγματικά. Όπως επίσης το θέμα των συλλογικών συμβάσεων εργασίας. Επίσης, θα δούμε εάν η ΝΔ αρνηθεί κάτι που υπήρχε στην πρότασή της για αναθεώρηση το 2014,  την καθιέρωση αναλογικού εκλογικού συστήματος, συνταγματικά. Το θέμα της εκκλησίας είναι ζήτημα που συζητείται επί 200 χρόνια στο δημόσιο βίο και νομίζω είναι  υπερώριμο.”  

      *ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΦΥΛΑΚΙΣΗ ΠΑΠΑΝΤΩΝΙΟΥ 

Βασ. Πάικος: Η επικαιρότητα ανήκει στο ΠΑΣΟΚ, στο Γιάννο Παπαντωνίου…Γιατί επιχειρείται από κάποιες πλευρές του χώρου σας να ενοχοποιηθεί συνολικά το ΠΑΣΟΚ;  

 Ν. Φίλης: “Είναι λάθος να υπάρχει συνολική ενοχοποίηση ενός κόμματος. Το ότι υπάρχουν όμως πολιτικά προβλήματα και με αυτή την έννοια πολιτική ενοχή και όχι ποινική ενοχή, ενός συστήματος διακυβέρνησης, είναι αλήθεια. Θα περίμενα από τον τότε πρωθυπουργό κ. Σημίτη όταν δύο ΥΠ.ΕΘ.Α καταδικάζονται ή παραπέμπονται για μίζες, φαυλότητα και διαφθορά, να πει κάτι. Να εξηγήσει κάτι στο λαό.”

«ΑΘΗΝΑ 9.84» – ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ

ΤΗΛ.: 210 34 11610 – FAX: 210 34 11 397 – e-mail: [email protected]

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα