back to top
23.4 C
Athens
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

23.4 C
Athens
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Περιδιάβαση στον Διεθνή Τύπο

Διαβάστε επίσης

Η εκλογή του ακροδεξιού Μπολζονάρου στην προεδρία της Βραζιλίας αλλά και το πλήγμα για τους Χριστιανοδημοκράτες που επέφερε το εκλογικό αποτέλεσμα στην Έσση της Γερμανίας είναι μερικά από τα βασικά θέματα του διεθνούς Τύπου.

Για Βραζιλία:

“Οι Βραζιλιάνοι εξέλεξαν τον Μπολζονάρου σε μια αλλαγή προς τα δεξιά” αναφέρουν οι FT. Οι ψηφοφόροι διαμαρτυρήθηκαν εναντίον της διαφθοράς και της οικονομικής πτώσης της μεγαλύτερης χώρας στη Λατινική Αμερική. Ο πρώην επικεφαλής του στρατού της Βραζιλίας, Ζαϊρ Μπολζονάρου πέτυχε νίκη στις χθεσινές προεδρικές εκλογές την περασμένη Κυριακή, φέρνοντας στην εξουσία της μεγαλύτερης χώρας της Λατινικής Αμερικής την ακροδεξιά, μόλις τρεις δεκαετίας μετά το την πτώση της στρατιωτικής δικτατορίας στη χώρα. Ο κ Μπολζονάρου κέρδισε έναντι του αριστερού υποψηφίου του κόμματος των Εργατικών, Φερνάντο Χαντάντ με κάτι παραπάνω από 55% επί των έγκυρων ψηφοδελτίων και έναντι του 45% που συγκέντρωσε ο αντίπαλό του.

Οι χιλιάδες υποστηρικτές του ξεχύθηκαν στους δρόμους πετώντας βεγαλλικά έξω από το σπίτι του στο Ρίο ντε Τζανέιρο. “Δεν μπορούμε να συνεχίσουμε να φλερτάρουμε με τον σοσιαλισμό, τον κομμουνισμό και τον λαϊκισμό της ακραίας αριστεράς” ο κ Μπολζονάρου δήλωσε σε μια ομιλία που μεταδόθηκε μέσω των social media, ύστερα από προσευχή που έκανε σε ζωντανή μετάδοση από το σπίτι του. Οι εκλογές ήταν ένα “δημοψήφισμα” που αφορούσε το διεφθαρμένο πολιτικό σύστημα της Βραζιλίας κυρίως το Εργατικό Κόμμα, που κυβέρνησε στη χώρα προκαλώντας τη χειρότερη ύφεση στην ιστορία της αλλά και το μεγαλύτερο σκάνδαλο διαφθοράς στη διάρκεια των τεσσάρων συνολικά περιόδων της θητείας του στην εξουσία. Ενώ κάποτε βρισκόταν στο περιθώριο λόγω της νοσταλγίας του για το στρατιωτικό καθεστώς και τα προσβλητικά σχόλια για τις γυναίκες, τους γκέι και τους μαύρους ο Μπολζονάρου τελικά βγήκε από την αφάνεια μέσω μιας εκστρατείας που έκανε αποκλειστικά μέσω των social media υποσχόμενος μια κυβέρνηση που θα συνδύαζε τις συντηρητικές κοινωνικές αξίες με τον οικονομικό φιλελευθερισμό.

Ο πρόεδρος του Μεξικού, Ενρίκε Πένια Νιέτο, της Αργεντινής Μαουρίσιο Μάκρι και της Χιλής, Σεμπαστιάν Πινιέρα συνεχάρησαν τον Μπολζονάρου για τη νίκη του. Το ίδιο έκανε με μια ψυχρότητα και ο σοσιαλιστής πρόεδρος της Βενεζουέλας, Νικολά Μαδούρο καθώς η προεδρία του Μπολζονάρου αποτελεί το αποκορύφωμα της συνεχιζόμενης ανάδειξης δεξιών κυβερνήσεων στην ήπειρο μετά από μια δεκαετία διακυβέρνησης από αριστερά κόμματα.

Κοντά στο ιδεολογικό στρατόπεδο του Μπολζονάρου αν και χιλιόμετρα μακριά ο αναπληρωτής πρωθυπουργός της Ιταλίας και ηγέτης της ακροδεξιάς, Ματέο Σαλβίνι έστειλε μήνυμα στο twitter λέγοντας ότι “ακόμα και στη Βραζιλία οι πολίτες έστειλαν στο σπί της της την αριστερά” ενώ ο κ Μπολζονάρου δήλωσε ότι δέχθηκε τηλεφώνημα από τον Ντ. Τραμπ που τον συνεχάρη για την ιστορική εκλογή… Οι αγορές πάντως δέχθηκαν θετικά την εκλογή του βάσει των προσδοκιών ότι θα υλοποιήσει τις δεσμεύσεις του για οικονομικές μεταρρυθμίσεις ειδικά σε ό,τι αφορά το επιζήμιο για τη χωρα ασφαλιστικό σύστημα, τις ιδιωτικοποιήσεις αλλά και τις δημόσιες υπηρεσίες.

Τις τελευταίες έξι εβδομάδες το νόμισμα της Βραζιλίας, ρεάλ έχει ενισχυθεί κατά 13,5% έναντι του δολαρίου, ενώ το χρηματιστήριο έχει ανέβει κατά 15% την ίδια περίοδο. (…) Παρά το γεγονός ότι στην ομιλία του την Κυριακή το βράδυ, δεσμεύθηκε να υπερασπιστεί το σύνταγμα και τη δημοκρατία στο παρελθόν ο Μπολζονάρου έχει εκφράσει τον θαυμασμό του προς τον πρώην πρόεδρο του Περού, Αλμπέρτο Φουτζιμόρι, που είχε κατορθώσει να στρέψει τον στρατό εναντίον του κογκρέσσου και των δικαστών εγκαθιδρύοντας μια δυναστεία. Κάποιοι αναλυτές εκτιμούν ότι η ρητορική που χρησιμοποιήσε στη διάρκεια της προεκλογικής του εκστρατείας εναντίον των συμβατικών ΜΜΕ και οι απειλές του εναντίον των αντιπάλων του πως δεν θα μείνει απλά στον αέρα… Σε μια κίνηση που θυμίζει τον πρώην ηγέτη της Βενεζουέλας, Ούγκο Τσάβες πριν από μια δεκαετία ο Μπολζονάρου θέλει να διπλασιάσει τον αριθμό των δικαστών στο Ανώτατο Δικαστήριο ενώ χρειάζεται για τον σκοπό αυτό τα 3/5 του Κογκρέσσου αλλά ακόμα και τότε η κίνηση θα προκαλέσει συνταγματική κρίση στη χώρα.

“Ο ακροδεξιός Μπολζονάρου, ο νέος πρόεδρος της Βραζιλίας” αναφέρει ο Guardian.

Η νίκη του Μπολζονάρου συνιστά μια αξιοπρόσεχτη αλλαγή προς τα δεξιά για τη μεγαλύτερη δημοκρατία της Λατινικής Αμερικής, την οποία κυβερνούσε τα τελευταία 13 χρόνια το αριστερό κόμμα των Εργατικών μεταξύ 2003 -2016. Τα τελευταία δύο χρόνια η χώρα είχε πρόεδρο τον Μισέλ Τεμέρ μετά την δίωξη που ασκήθηκε στην πρόεδρο Ντίλμα Ρούσεφ. Αλλά ο Τεμέρ ήταν πολύ αντιδημοφιλής στους Βραζιλιάνους, που συγκέντρωνε το 2% στους ψηφοφόρους. Οι πολίτες ήθελαν αλλαγή για διχάστηκαν για το ποια θα έπρεπε να είναι αυτή. Η νίκη με 10 μονάδες διαφορά από τον αντίπαλό του για τον Μπολζονάρου δείχνει ότι το όραμα του για επιστροφή της Βραζιλίας στον νόμο και την τάξη και τις χριστιανικές αξίες… είναι κάτι που βρήκε απήχηση στους πολίτες, σημειώνει από την πλευρά του το BBC. Να σημειωθεί ότι ο αντίπαλός του Φερνάντο Χαντάντ κέρδισε στις περιφέρεις της βορειο-ανατολικής Βραζιλίας, το προπύργιο του κόμματός του και του πρώην προέδρου, Λουίζ Ινάσιο Λούλα ντα Σίλβα, τον οποίο ο Χαντάντ διαδέχθηκε στο κόμμα όταν ο Λούλα έχασε το δικαίωμα του εκλέγεσθαι λόγω της καταδίκης του για διαφθορά. Ο κ Μπολζονάρου κέρδισε σε όλες τις άλλες περιφέρεις και σε κάποιες με την απόλυτη πλειοψηφία.

“Ο νέος ηγέτης της Βραζιλίας … με τα δικά του λόγια” Ο νέος ηγέτης της Βραζιλίας έχει εκφράσει τη στήριξή του σε στρατιωτικές δικτατορίες και πολιτικές διώξεις, ενώ έχει πει πως είναι υπερ των βασανισμών. Οι NYTimes παραθέτουν μερικές από τις δηλώσεις του: “επειδή οι γυναίκες παίρνουν άδεια μητρότητας, δεν θα προσελάμβανα γυναίκες ισότιμα”. “Αν ένα ζευγάρι ομοφυλόφιλων ερχόταν να μείνει στο κτίριό μου, η περιουσία μου θα χάσει την αξία της. Αν περπατούν χεράκι χεράκι και φιλιούνται… θα χάσει την αξία της”. “Το Κογκρέσσο σήμερα είναι άχρηστο… Ας κάνουμε ένα πραξικόπημα, ας πάμε σε μια στρατιωτική δικτατορία”.

Στη Γερμανία:

Το εκλογικό αποτέλεσμα στο κρατίδιο της Έσσης σχολιάζει και αναλύει εκτενώς ο γερμανικός Τύπος, εστιάζοντας στα σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα κόμματα του «μεγάλου συνασπισμού», την θεαματική ανάκαμψη των Πρασίνων αλλά και την σταθερή πλέον παρουσία του ακροδεξιού AfD, το οποίο, όπως σημειώνει το Spiegel Online «εκπροσωπείται πλέον στα κοινοβούλια και των 16 κρατιδίων, πέρα από την Ομοσπονδιακή Βουλή και τη μια έδρα που έχει στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο».

To Spiegel στην ίδια ανάλυση σημειώνει ότι «η γοητεία των παραδοσιακών κομμάτων μειώθηκε και πάλι δραματικά» και ότι «το CDU στην Έσση επιτυγχάνει το χειρότερο αποτέλεσμα τα τελευταία 50 και πλέον χρόνια. Οι πρώτες αναλύσεις ερευνητικών ινστιτούτων δείχνουν ότι η παρουσία της καγκελαρίου δεν βοήθησε στην προεκλογική εκστρατεία, όπως λένε ακόμη και οι ψηφοφόροι του κόμματός της. (…) Για το SPD η συντριβή συνεχίζεται σε ένα κρατίδιο στο οποίο παραδοσιακά ήταν εδραιωμένο το κόμμα. Κάποτε το SPD ήταν το κόμμα της Έσσης. […] Η ήττα στην Έσση, που αποτελεί το χειρότερο αποτέλεσμα από το 1946, θα φέρει στο SPD νέες αναταραχές». Όσο για τους Πρασίνους, το Spiegel αναφέρει ότι ήταν «ο νικητής της εκλογικής βραδιάς. Οι Πράσινοι βιώνουν ξανά ανάκαμψη, επωφελούμενοι από την κρίση στο SPD. Μετά τη Βαυαρία, όπου πριν από δύο εβδομάδες διπλασίασαν τα ποσοστά τους, ανέκαμψαν επίσης και στην Έσση».

Από την πλευρά της η Süddeutsche Zeitung στο πρωτοσέλιδό της εστιάζει στις μεγάλες απώλειες για το CDU και το SPD σημειώνοντας ότι «τα δύο κόμματα βιώνουν μια πανωλεθρία» ενώ παράλληλα συσχετίζει το εκλογικό αποτέλεσμα της Έσσης με εκείνο της Βαυαρίας. Με το εκλογικό αποτέλεσμα της Έσσης, σημειώνει η SZ, «αυξάνεται η πίεση που ασκείται στις επικεφαλής των κομμάτων του κυβερνώντος συνασπισμού στο Βερολίνο, την Άγκελα Μέρκελ( (CDU) και την Αντρέα Νάλες (SPD). Ήδη στις εκλογές στη Βαυαρία πριν δύο εβδομάδες το CSU (σς: το αδελφό κόμμα του CDU που μετέχει επίσης στην κυβέρνηση) έχασε την απόλυτη πλειοψηφία και το SPD έλαβε μονοψήφιο ποσοστό, που σημαίνει ότι κατέληξε στην πέμπτη θέση σε σύνολο έξι κομμάτων στο βαυαρικό κοινοβούλιο».

Την άνοδο των Πρασίνων και την εκλογική επιτυχία του Τάρεκ αλ Ουαζίρ, που οδήγησε τους Πρασίνους να διπλασιάσουν το ποσοστό τους, σχολιάζει η Frankfürter Allgemeine Zeitung σε άρθρο με τίτλο «H πράσινη τύχη» σημειώνοντας: «Πριν από δύο εβδομάδες σε δημοσκόπηση ρώτησαν πολίτες εάν θα προτιμούσαν ως πρωθυπουργό στην Έσση τον νυν πρωθυπουργό Φόλκερ Μπουφιέ (CDU) ή τον Σοσιαλδημοκράτη Τόρστεν Σέφερ-Γκούμπελ. Η ψηφορία έκλεισε σαφώς υπέρ του Μπουφιέ. Το αποτέλεσμα θα ήταν όμως διαφορετικό αν είχαν ρωτήσει και για τον Ταρέκ αλ Ουαζίρ, που εδώ και πέντε χρόνια συμμετέχει στην τοπική κυβέρνηση με τους Πρασίνους. Σε άλλη ερώτηση ο ίδιος βγήκε με διαφορά ο πιο δημοφιλής πολιτικός της Έσσης». Όπως σημειώνει η εφημερίδα, οι Πράσινοι «ήταν προ πολλού προσχεδιασμένο ότι δεν θα κατέβαιναν στις εκλογές με την αξίωση να συγκεντρώσουν όλους τους ψηφοφόρους. Στο μεταξύ τους αρκεί να γίνουν τόσο ισχυροί ώστε να μην μπορεί η διακυβέρνηση να ασκείται εναντίον τους. […] Οι Πράσινοι κατάφεραν με το δικό τους ‘Υes we can’ να γίνουν μια επιτυχημένη αντιπρόταση σε μια πολιτική του φόβου και της αντίδρασης».

Η FAZ σχολιάζει επίσης την καταβαράθρωση του SPD και εξετάζει τους λόγους που το οδήγησαν σε αυτό το σημείο σημειώνοντας: «Η ειρωνεία θα ήταν μετά από 20 χρόνια το SPD να συμμετάσχει ξανά στην τοπική κυβέρνηση αλλά μόνο ως μικρός εταίρος μετά τους Πρασίνους». Όπως αναφέρει το σχόλιο, κανείς στην ηγεσία του SPD δεν μπορεί να αμφιβάλλει ότι η «ανανέωση» του κόμματος δεν μπορεί να συνεχιστεί με τον ίδιο τρόπο». Επίσης αναζητώντας τους λόγους που οδήγησαν στην πτώση των Σοσιαλδημοκρατών σημειώνει: «Για τον μαρασμό του SPD δεν ευθύνεται όμως μόνο η Μέρκελ. Η παρακμή ξεκίνησε μετά την ‘Ατζέντα 2010’. Τα ηγετικά στελέχη τους σε θέσεις που σχετίζονται με την οικονομία έχουν έκτοτε στιγματιστεί ως ‘νεοφιλελεύθεροι’ ενώ η αριστερή πτέρυγα κυβερνά καθοδικά το κόμμα εποφθαλμιώντας τους Πρασίνους και προσφάτως παρακολουθώντας με πανικό το AfD. Για το λόγο αυτό το SPD έχει χάσει πια τη δική του γλώσσα και στα κοινωνικοπολιτικά θέματα, όπως για παράδειγμα το προσφυγικό. Όχι μόνο στη Β. Ρηνανία-Βεστφαλία αλλά και στη βιομηχανική Έσση το SPD βιώνει το δικό του Βατερλώ».

Για το Politico οι ψηφοφόροι στο γερμανικό κρατίδιο της Έσσης ψήφισαν γνωρίζοντας ότι με την ψήφο τους κρίνεται εν πολλοίς και η μοίρα του κυβερνητικού συνασπισμού στο Βερολίνο. Όμως η Έσση που εξελίχθηκε σε κρατίδιο… που θα κρίνει τις πολιτικές εξελίξεις έστειλε ένα αποτέλεσμα ιδιαίτερα σκληρό για την καγκελάριο Μέρκελ και το CDU καθώς και για τον εταίρο της, τους Σοσιαλδημοκράτες. Και τα δύο κόμματα έχασαν πάνω από 10 μονάδες το καθένα και συγκέντρωσαν 27% και 19,8% αντίστοιχα. Οι Πράσινοι και ο αναπληρωτής πρωθυπουργός της Έσσης, Ταρέκ αλ Βαζίρ κέρδισαν 19,8%.

Αυτό σημαίνει ότι το CDU παραμένει το μεγαλύτερο κόμμα και ο πρωθυπουργός, Φόλκερ Μπουφιέ, σύμμαχος της Μέρκελ θα μπορεί να ηγηθεί ενός νέου συνασπισμού. Αυτό δίνει χρόνο… προς ώρας στη Μέρκελ. Το SPD που έλαβε το ίδιο ποσοστό με τους Πρασίνους απέφυγε να βγει τρίτο κόμμα και ίσως πήρε επίσης μια ανάσα…από το γεγονός αυτό. Ο σημερινός συνασπισμός του CDU με τους Πρασίνους υπολείπεται μιας έδρας… Θεωρητικά… αν νιώσουν άνετα με ένα τρίο (a ménage à trois), θα μπορούσαν να αναζητήσουν τη “βοήθεια” του FDP που έλαβε 7,5% ώστε να σχηματίσουν κυβέρνηση. Το ερώτημα είναι αν ο επικεφαλής των Φιλελευθέρων, Κρίστιαν Λίντνερ θα θέλει να συμμαχήσει μαζί τους καθώς ως γνωστόν πέρυσι είπε “καλύτερα ακυβερνησία παρά μια κακή κυβέρνηση”.

Τεχνικά το CDU θα μπορούσε να αποτανθεί στον σύμμαχό του σε ομοσπονδιακό επίπεδο, το SPD. Τίποτα όμως δεν είναι σίγουρο μετά τις συνεχείς απώλειες για το κόμμα. Και ενώ οι Σοσιαλδημοκράτες χάνοντας το ένα τρίτο της στήριξής τους στην Έσση δεν έπαθαν συντριβή όπως μαρτυρούσαν οι δημοσκοπήσεις η Άντρεα Νάλες μάλλον δεν θα αισθάνεται πολύ καλά σήμερα …. το κόμμα της φημίζεται για την άμεση απομάκρυνση επικεφαλής που δεν τα πηγαίνουν πολύ καλά στα εκλογικά αποτελέσματα. “Τα πράγματα θα πρέπει να αλλάξουν στο SPD” δήλωσε χθες προσθέτοντας ότι θα προτείνει έναν “οδικό χάρτη” που θα της επιτρέψει να καθορίσει την παραμονή του κόμματος στον κυβερνητικό συνασπισμό. Πάντως το AfD εκπροσωπείται και στα 16 κρατιδιακά κοινοβούλια, παρά το γεγονός ότι δεν πέτυχε το 15% που είχε ως στόχο στην Έσση. Σήμερα οι επικεφαλής των κομμάτων θα συναντηθούν. Τα παρατράγουδα για τα δύο κόμματα μπορουν να περιμένουν για το επόμενο Σ/Κ.

Για τετραμερή για τη Συρία:

“Κύριο μέλημα της Τουρκίας οι Κούρδοι” αναφέρει η DW. Το μέλλον της Συρίας, επτά χρόνια μετά το ξέσπασμα του εμφυλίου πολέμου, ήταν ο λόγος για μια Σύνοδο Κορυφής στην Κωνσταντινούπολη, στην οποία συμμετείχαν χθες η γερμανίδα καγκελάριος Μέρκελ και οι πρόεδροι της Γαλλίας Μακρόν, της Ρωσίας Πούτιν και Τουρκίας Ερντογάν.

Οι προσδοκίες από την τετραμερή σύνοδο ήταν περιορισμένες. Μετά την ολοκλήρωση των διαβουλεύσεων οι τέσσερεις ηγέτες διατύπωσαν ωστόσο τη βούληση για την επανέναρξη της πολιτικής διαδικασίας για τη Συρία μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους. Μέχρι τότε μια επιτροπή, η σύσταση της οποίας έχει αποφασιστεί εδώ και μήνες, καλείται να εκπονήσει ένα νέο Σύνταγμα για τη Συρία που θα οδηγήσει την χώρα σε εκλογές και ομαλότητα. Από την πλευρά της η Άγκελα Μέρκελ εξέφρασε ικανοποίηση για την πρόοδο που επετεύχθη τονίζοντας ότι «καταφέραμε να επιταχύνουμε την πολιτική διαδικασία εκμεταλλευόμενοι την θετική συγκυρία».

Ας σημειωθεί ότι για την καγκελάριο είναι η πρώτη φορά που συμμετείχε σε Συνοδο Κορυφής για την πολιτική επίλυση της διένεξης στην Συρία. Παρά το γεγονός ότι η Γερμανία έχει δεχθεί στο έδαφός της περισσότερους Σύριους πρόσφυγες από κάθε άλλη ευρωπαϊκή χώρα, το Βερολίνο διαδραματίζει πολύ μικρό ρόλο στις προσπάθειες επίλυσης της κρίσης.

Αντίθετα Ρωσία και Τουρκία έχουν λόγο και ρόλο σε όσα συμβαίνουν σήμερα στη Συρία, κυρίως στο μέτωπο του πολέμου. Για την Τουρκία μάλιστα διακυβεύονται πολλά συμφέροντα στην γειτονική της χώρα, κυρίως σε ότι αφορά τους Κούρδους, μεταδίδει ο ανταποκριτής της DW στην Κωνσταντινούπολη Ανδρέας Ρομπόπουλος: Την σταθερή θέση της Τουρκίας να μην μετατραπεί η Βόρεια Συρία την επόμενη μέρα σε κουρδικό «καντόνι» με δυναμική για εξέλιξη σε κουρδικό κράτος, τόνισε ο τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν στην τετραμερή κορυφή για το Συριακό.

Ο κ. Ερντογάν ξεκαθάρισε ότι η Τουρκία θα επιχειρεί και ανατολικά του Ευφράτη για να μην επιτρέψει στις δυνάμεις των μαχητών ΥΡG και ΡΥD να ελέγξουν την περιοχή. Και πράγματι σήμερα τουρκικά μαχητικά σφυροκόπησαν θέσεις των παραστρατιωτικών μαχητών YPG στα ανατολικά του Ευφράτη ποταμού. Παράλληλα η Άγκυρα ζητά και πάλι από την ΕΕ την εκταμίευση των κονδυλίων για τους μετανάστες ενώ ο πρόεδρος Ερντογάν συμφώνησε και με την καγκελάριο Μέρκελ ότι πρέπει να επιταχυνθεί η επιστροφή τους στην Συρία σε περιοχές όπου θα είναι εγγυημένη η ασφάλεια τους. Ο κ. Ερντογάν επανέλαβε ότι η Τουρκία έχει αναλάβει τεράστιο βάρος με 3,5 εκ. Σύριους μετανάστες. Σημείωσε δε ότι έχουν επιστρέψει στις εστίες τους 250.000 μετανάστες σε περιοχές που ελέγχονται πλέον από τον τουρκικό στρατό.

Οι τέσσερις ηγέτες επισήμαναν τη σημασία τήρησης της εκεχειρίας που συμφωνήθηκε τέλη Σεπτεμβρίου μεταξύ Αγκυρας και Μόσχας στην επαρχία Ιντλίμπ, το τελευταίο προπύργιο των ανταρτών, υπενθύμισαν την αναγκαιότητα μιας πολιτικής διευθέτησης του πολέμου που έχει στοιχίσει 360.000 ζωές στη Συρία την τελευταία επταετία και ζήτησαν τη σύγκληση της επιτροπής που θα αναλάβει τη σύνταξη ενός νέου συριακού Συντάγματος πριν από τα τέλη του έτους: όπως αποδεικνύει και η φωτογραφία που δόθηκε στη δημοσιότητα, με τους τέσσερις ηγέτες να κρατιούνται από το χέρι, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, Βλαντίμιρ Πούτιν, Ανγκελα Μέρκελ και Εμανουέλ Μακρόν θέλησαν κατά την καινοφανή Σύνοδο Κορυφής που διεξήχθη το Σάββατο στην Κωνσταντινούπολη να προτάξουν όσα τους ενώνουν, αναφέρει ο Guardian.

Η πραγματικότητα στη Συρία παραμένει ωστόσο ζοφερή και οι διαφορές στα ζητούμενα Ευρώπης, Ρωσίας και Τουρκίας ξεκάθαρες. Δύο ημέρες μετά την «ύστατη προειδοποίηση» που εξέδωσε ο Ερντογάν σε εκείνους που απειλούν να θέσουν σε κίνδυνο τα σύνορα της Τουρκίας, οι τουρκικές δυνάμεις βομβάρδισαν χθες θέσεις μαχητών της κουρδικής πολιτοφυλακής YPG στην ανατολική όχθη του ποταμού Ευφράτη, στα βόρεια της Συρίας. Οσο για την Ιντλίμπ, ο Πούτιν κατέστησε σαφές πως τελεί υπό ένα «προσωρινό» καθεστώς και στόχος (του) είναι να επιστρέψει τελικά στον έλεγχο της Δαμασκού. Επιπλέον, η συγκρότηση μιας 150μελούς συντακτικής Επιτροπής που συμφωνήθηκε προ 10 μηνών στο Σότσι (50 μέλη της θα επιλεγούν από την κυβέρνηση Ασαντ, 50 από την αντιπολίτευση και 50 εκπρόσωποι της κοινωνίας των πολιτών θα επιλεγούν από τον ΟΗΕ), έχει κολλήσει στην άρνηση της Δαμασκού να επικυρώσει τις επιλογές των Ηνωμένων Εθνών.

Για Γερμανία – Γαλλία – Σαουδική Αραβία:

“Γαλλία και Γερμανία διαφωνούν για το πώς θα φρενάρουν την πώληση όπλων στη Σαουδική Αραβία” αναφέρει η Monde. Η διαφωνία των Μέρκελ – Μακρόν, πράγμα σπάνιο, ξέσπασε όταν ο Μακρόν άφησε να εννοηθεί ότι το Βερολίνο έχει επιδοθεί σε μια “ξεκάθαρη δημαγωγία” σχολιάζοντας την ανακοίνωση της Μέρκελ ότι παγώνει τις πωλήσεις όπλων στο Ριάντ. Η αναστολή θα παραμείνει σε ισχύ έως ότου ξεκαθαριστούν οι συνθήκες θανάτου του Τζαμάλ Κασόγκι στο εσωτερικό του προξενείου της χώρας του, στην Κωνσταντινούπολή, είπε. Οι τόνοι κάπως έπεσαν όταν οι δύο ηγέτες συναντήθηκαν στο περιθώριο της 4μερούς συνόδου στην Κωνσταντινούπολη, το Σάββατο, σύμφωνα με πηγές της γαλλικής προεδρία, ενώ ανακοινώθηκε πως οι δύο τελικά συμφώνησαν να μην δηλώσουν τις θέσεις τους στο θέμα έως ότου υπάρξει μια κοινή ευρωπαϊκή απόφαση. Όμως στη διάρκεια των δύο ξεχωριστών συνεντεύξεων Τύπου μετά το τέλος της Συνόδου οι διαφορές τους φάνηκαν εν νέου..

Η Μέρκελ επέμεινε στην άποψή της να σταματήσουν όλες οι εξαγωγές όπλων στο Ριάντ ενώ ο Μακρόν δήλωσε οτι οι αποφάσεις για τυχόν κυρώσεις θα πρέπει να ληφθούν σε ευρωπαϊκό επίπεδο και όχι σε συγκεκριμένους τομείς. Ο Μακρόν επανέλαβε τον ισχυρισμό του ότι δεν υπάρχει καμία διασύνδεση μεταξύ του θανάτου του Κασόγκι με την εξαγορά εκ μέρους της Σαουδικής Αραβίας γαλλικών οπλικών συστημάτων. Από τη στιγμή που θα διαφανεί ποιος ευθύνεται για τον θάνατο, θα ληφθούν κυρώσεις είπε αλλά θα πρέπει να είναι συνεκτικές και πολύ συγκεκριμένες. Η Γερμανία είχε πάντως ζητήσει την περασμένη εβδομάδα από τις χώρες της Ε.Ε να την ακολουθήσουν και να αναστείλουν κάθε αγοραπωλησία όπλων με τη Σαουδική Αραβια προκαλώντας μια άμεση αντίδραση από τον Μακρόν. Η Σαουδική Αραβία είναι άλλωστε ο δεύτερος μεγαλύτερος “πελάτης” της Γαλλίας μετά την Ινδία.

Στις ΗΠΑ:

“Σταματήστε τη ρητορική του μίσους” αναφέρει ο Guardian. Η ρητορική μίσους του προέδρου Τραμπ φαίνεται ότι πυροδότησε δύο οπαδούς του να προβούν σε εγκλήματα. Το Σάββατο ο Ρόμπερτ Μπάουερς μπήκε ένοπλος σε συναγωγή του Πίτσμπουργκ στη διάρκεια λειτουργίας και άρχισε να πυροβολεί, σκοτώνοντας 11 άτομα και τραυματίζοντας άλλα έξι – τα θύματα ήταν όλα άνω των 54 ετών. Τα πρώτα λόγια του δράστη αφορούσαν την πρόθεσή του να σκοτώσει Εβραίους ενώ λίγο αργότερα έγινε γνωστό πως ήταν μέλος μέσου κοινωνικής δικτύωσης που είναι ιδιαίτερα δημοφιλές στην αμερικανική Ακροδεξιά και στην οποία αναρτούσε αντισημιτικά μηνύματα. Ο 46χρονος δράστης θα παρουσιασθεί σήμερα στο δικαστήριο για να του απαγγελθούν κατηγορίες που επισύρουν ακόμα και τη θανατική ποινή, ανακοίνωσε ο εισαγγελέας Σκοτ Μπρέιντι, προσθέτοντας: «Το γεγονός ότι η επίθεση έγινε την ώρα της λειτουργίας κάνει την πράξη του κατηγορουμένου ακόμα πιο αποτρόπαιη». Η συναγωγή Δέντρο της Ζωής βρίσκεται σε γειτονιά που κατοικείται από την εβραϊκή κοινότητα του Πίτσμπουργκ.

Η πολύνεκρη επίθεση προκάλεσε μεγάλες ανησυχίες και οδήγησε στο να ενταθούν τα μέτρα ασφαλείας σε τρόπους λατρείας σε όλες τις ΗΠΑ.Ο ειδικός πράκτορας του FBI Ρόμπερτ Τζόουνς δήλωσε ότι το αιματηρό ξέσπασμα του δράστη πρέπει να διήρκεσε περίπου 20 λεπτά. Οι Αρχές δεν γνωρίζουν ακόμα για ποιον λόγο ο δράστης επέλεξε τη συγκεκριμένη συναγωγή. Ο Μπάουερς είχε κάνει πολλές αντισημιτικές αναρτήσεις στο Διαδίκτυο, ακόμα και μία το πρωί του Σαββάτου πριν από την επίθεση. Αρχικά οπαδός του Τραμπ και της οπλοχρησίας, τον τελευταίο καιρό έκανε επιθέσεις στον αμερικανό πρόεδρο επειδή «δεν έκανε κάτι για να εμποδίσει τη μόλυνση των ΗΠΑ από τους Εβραίους».

Η επίθεση έγινε έπειτα από ένα μπαράζ αποστολής δεμάτων με βόμβες τις τελευταίες ημέρες σε επιφανείς Δημοκρατικούς πολιτικούς, μεταξύ των οποίων και ο πρώην πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα, μόλις λίγες ημέρες πριν από τις κρίσιμες ενδιάμεσες εκλογές για το Κογκρέσο στις 6 Νοεμβρίου. Ο άνδρας που έστειλε τα 14 δέματα, ο 56χρονος Σίζαρ Σαγιόκ, πρώην ντελιβεράς και στρίπερ, είχε κάποτε απειλήσει να βάλει βόμβα σε εταιρεία παροχής ηλεκτρικού ρεύματος επειδή διαφωνούσε με τα ποσά που του ζητούσαν να πληρώσει. Οι Αρχές τον συνέλαβαν και κατέσχεσαν ένα λευκό φορτηγάκι που τα παράθυρά του ήταν γεμάτα με αυτοκόλλητα υπέρ του Τραμπ και εικόνες στελεχών του Δημοκρατικού Κόμματος πάνω στα οποία είχε ζωγραφίσει ένα μεγάλο Χ.

“Πώς η ανάκτηση της πλειοψηφίας εκ μέρους των Δημοκρατικών στο Κογκρέσσο ενδέχεται να υπονομεύσει την έρευνα του Μιούλερ” σχολιάζει σε άρθρο του το Politico. Μέλη του Δημοκρατικού κόμματος στις ΗΠΑ αναφέρονται ευλαβικά στο έργο του ειδικού ανακριτή Ρόμπερτ Μιούλερ τους τελευταίους 17 μήνες, λόγω της έλλειψης ισχύος στο Κογκρέσσο, γεγονός που τους έχει οδηγήσει να εκφράζουν πίστη ότι ο Μιούλερ θα κάνει τη δουλειά του, αν αφεθεί ήσυχος. Αλλά όλα αυτά μπορεί να αλλάξουν μετά τον Νοέμβριο. Αν οι Δημοκρατικοί καταλάβουν και πάλι την πλειοψηφία στο Κογκρέσσο μετά τις εκλογές, προετοιμάζονται να χρησιμοποιήσουν όλα τα μέσα ώστε να κινηθούν επιθετικά ξεκινώντας νέες έρευνες σε ό,τι αφορά τα οικονομικά του Ντ. Τραμπ αλλά και τις σχέσεις του με τη Ρωσία.

Αλλά αν γίνει αυτό – την ώρα μάλιστα που ο Μιούλερ φαίνεται να εισέρχεται στην τελική φάση της δικής του έρευνας – θα προκληθούν εντάσεις μεταξύ του ειδικού ανακριτή και της νέας πλειοψηφίας που θα αποτελείται από βουλευτές που θα εισβάλλουν στο Καπιτώλιο ως ένα νέο κύμα εναντίον του Αμερικανού προέδρου. Συμφωνα με πληροφορίες διάφοροι βουλευτές έχουν συναντηθεί άτυπα τους τελευταίους μήνες προκειμένου να συζητήσουν τον τρόπο που θα κάνουν τη δική τους δουλειά χωρίς να μπλεχτούν στα πόδια… του Μιούλερ το 2019, ενώ φλέρταραν με την ιδέα να συναντηθούν με τον ειδικό ανακριτή ιδιωτικά ώστε να ενημερωθούν σχετικά με την πορεία των ερευνών του. “Το Κογκρέσσο μπορεί να ξεκινήσει τις εργασίες του ζητώντας από τον Μιούλερ να τους ενημερώσεις” δήλωσε ένας πρώην βουλευτής απο την Καλιφόρνια. Μπορεί να προκληθούν εντάσεις σε διάφορα επίπεδα, όμως.

Για παράδειγμα, οι Δημοκρατικοί ανυπομονούν να εξετάσουν το πόρισμα του Μιούλερ αλλά εμφανίζονται πρόθυμοι να του αφήσουν χρόνο και χώρο έως ότου το ολοκληρώσει. Αν όμως οι προϊστάμενοι του Μιούλερ στο υπουργείο Δικαιοσύνης δεν θελήσουν να δημοσιεύσουν το πόρισμά του, τότε σίγουρα θα επέλθει σύγκρουση. Άλλο ένα θέμα που μπορεί να προκύψει είναι το εξής, οι Δημοκρατικοί ενδέχεται να δημιουργήσουν πρόβλημα στον Μιούλερ αν ξεκινήσουν να αποδίδουν αμνηστία σε μάρτυρες που ο ειδικός ανακριτής θέλει να τους ανακρίνει ή να τους ασκήσει δίωξη.

Η επικεφαλής της μειοψηφίας στη Βουλή, Νάνσι Πελόζι δήλωσε πρόσφατα ότι “είναι ένα θέμα που θα πρέπει να χειριστούμε με προσοχή. Δεν θέλουμε να παρέμβουμε. Δεν πρέπει και δεν θέλουμε. Αλλά όλοι συμφωνούμε στο εξής: θέλουμε να αποκαλυφθεί η αλήθεια στον Αμερικανικό λαό, και το πού μας οδηγεί αυτή είναι άλλο ζήτημα”. (….) Στη διάρκεια των ερευνών για τη μυστική πώληση όπλων στο Ιράν επί Ρήγκαν, η απόφαση του Κογκρέσσου να προσφέρει αμνηστία προκειμένου να καταθέσει σχετικά ένας συνταξιούχος τότε πρώην σύμβουλός του οδήγησε στην απόρριψη από το εφετείο της ποινής δύο αξιωματούχων. Το σκάνδαλο Watergate ήταν ένα σπάνιο παράδειγμα αγαστής συνεργασίας μεταξύ των δικαστικών αρχών και του Κογκρέσσου.

Ο ειδικός ανακριτής, Λέον Τζαβόρσκι το 1974 είχε στείλει μάλιστα έναν “οδικό χάρτη” της έρευνάς του στην αρμόδια επιτροπή του Κογκρέσσου η οποία οδήγησε στην έναρξη της διαδικασίας άσκησης δίωξης του τότε προέδρου Ρίτσαρντ Νίξον. (….) Οι περισσότεροι αναλυτές εκτιμούν παρ’ όλα αυτά ότι οι Δημοκρατικοί θα κάνουν πίσω και δεν θα δημιουργήσουν προβλήματα στον Μιούλερ για κάποιους μήνες στην περίπτωση, που λάβουν και πάλι την πλειοψηφία. Κάποιοι έχουν προβλέψει ότι οι Δημοκρατικοί θα επιχειρήσουν ακόμα και τη σύναψη μιας ειδικής συμφωνίας με τον ανακριτή, που θα του επιτρέψει να συνεχίσει απρόσκοπτα τις έρευνές του χωρίς την πίεση του Κογκρέσσου.

 

Αλεξάνδρα Βουδούρη

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα