back to top
19.6 C
Athens
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

19.6 C
Athens
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Διεθνές συνέδριο στην Αθήνα για τα πνευματικά δικαιώματα

Διαβάστε επίσης

Τα ζητήματα τα οποία απασχολούν τους δημιουργούς και τους εκδότες, τόσο σε διεθνές επίπεδο όσο και στην Ελλάδα, παρουσιάστηκαν σε συνέντευξη Τύπου που δόθηκε στο πλαίσιο της διεξαγωγής στην Αθήνα του παγκόσμιου συνεδρίου της Διεθνούς Ομοσπονδίας Οργανισμών Δικαιωμάτων Αναπαραγωγής IFRRO (International Federation of Reproductions Rights Organizations).

Ο πρόεδρος της IFRRO Ράινερ Τζαστ (Reiner Just – CEO του γερμανικού οργανισμού VGWort) παρατήρησε ότι η βιομηχανία του βιβλίου δεν μπορεί να υπάρξει χωρίς την είσπραξη των πνευματικών δικαιωμάτων και πρόσθεσε ότι τα πνευματικά δικαιώματα αποτελούν ένα ξεχωριστό κεφάλαιο, συνιστώντας και τα ίδια βιομηχανία.

Η Ομοσπονδία εκπροσωπεί 85 χώρες και ότι επαναδιανέμει το χρήμα που προέρχεται από τα πνευματικά δικαιώματα σε συγγραφείς και εκδοτικούς οργανισμούς.

Ο πρόεδρος του ΟΣΔΕΛ (του Οργανισμού Διαχείρισης Δικαιωμάτων Έργων Λόγου) Αντώνης Καρατζάς, εκδότης, εξήγησε τις δυσκολίες που έχει αντιμετωπίσει ο οργανισμός με τα πανεπιστημιακά ιδρύματα και τους επαγγελματικούς επιστημονικούς συλλόγους, τονίζοντας πως η εύλογη αποζημίωση των εργατών του λόγου είναι προς όφελος του πολίτη και της κοινωνίας.

Ο αντιπρόεδρος του ΟΣΔΕΛ Αναστάσης Βιστωνίτης, συγγραφέας και δημοσιογράφος, υπογράμμισε τη σημασία του πολυετούς αγώνα που χρειάστηκε για να στηθεί και να λειτουργήσει ο οργανισμός, επικαλούμενος τις πολλές μάχες οι οποίες έχουν δοθεί προκειμένου να εισπραχθεί μικρό μόνο μέρος των οφειλομένων.

Η INFRRO είναι το διεθνές όργανο που συνδέει τα μέλη-οργανισμούς συλλογικής διαχείρισης δικαιωμάτων στον τομέα του βιβλίου και της εικόνας. Είναι, ανεξάρτητος, μη-κερδοσκοπικός οργανισμός που ασχολείται με τη διαχείριση δικαιωμάτων και την αύξηση της νόμιμης χρήσης έργων λόγου και εικόνας τα οποία υπόκεινται σε πνευματικά δικαιώματα, όπως και με την εξάλειψη της αντιγραφής έργων χωρίς άδεια, προωθώντας αποτελεσματικούς μηχανισμούς αδειοδότησης μέσω οργανισμών δικαιωμάτων αναπαραγωγής οι οποίοι συμπληρώνουν τις ανάλογες δράσεις οργανισμών συλλογικής διαχείρισης δημιουργών και εκδοτών σε όλο τον κόσμο. Για τα παγκόσμια αναπτυξιακά της προγράμματα, η IFRRO συνεργάζεται με οργανισμούς όπως η WIPO (World Intellectual Property Organization – Παγκόσμιος Οργανισμός Πνευματικής Ιδιοκτησίας). Επίσης, συνεργάζεται στενά με σχετικούς φορείς της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με την ARIPO και την OAPI στην Αφρική και τη CERLALC στη Λατινική Αμερική.

Ο ΟΣΔΕΛ είναι μη κερδοσκοπικός αστικός συνεταιρισμός. Σκοπός του είναι η συλλογική διαχείριση και προστασία των πνευματικών και συγγενικών δικαιωμάτων των δημιουργών και εκδοτών έργων του λόγου. Λειτουργεί από το 1997 με άδεια του υπουργείου Πολιτισμού και εκπροσωπεί περισσότερους από 7.500 συγγραφείς, δημοσιογράφους, μεταφραστές, περισσότερους από 800 εκδότες βιβλίων, περιοδικών και Τύπου και σχεδόν το σύνολο των αλλοδαπών έντυπων έργων μέσω συμβάσεων αμοιβαιότητας με 31 χώρες. Αποστολή του ΟΣΔΕΛ είναι να διευκολύνει τη νόμιμη πρόσβαση ή και αναπαραγωγή έντυπων έργων για την κάλυψη εκπαιδευτικών αναγκών ή για τη χρήση τους από επιχειρήσεις, να εισπράττει και να αποδίδει τα δικαιώματα στους δικαιούχους, καθώς και να προστατεύει τα έργα τους από τη λογοκλοπή και την πειρατεία.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα