back to top
23 C
Athens
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

23 C
Athens
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Η Συνταγματική αναθεώρηση και η τακτική της «υποτιμητικής εξίσωσης» των πολιτικών αρχηγών

Διαβάστε επίσης

Στους παραλήπτες της επιστολής του πρωθυπουργού για την συνταγματική αναθεώρηση απεικονίζεται ο σχεδιασμός του Μεγάρου Μαξίμου να χρησιμοποιήσει ως επικοινωνιακό εργαλείο την όλη διαδικασία με σκοπό να προκαλέσει «περιφερειακές» διαιρέσεις στον πολιτικό χάρτη της χώρας, δηλαδή τόσο στον χώρο της κεντροδεξιάς όσο και της κεντροαριστεράς και συνάμα να «νομιμοποιήσει» με όρους θεσμικής συνεννόησης το σενάριο της «αμφίπλερης» διεύρυνσης.

Σε δεύτερη ανάγνωση η εκκίνηση της διαδικασίας για την αναθεώρηση του Συντάγματος αποτελεί και ένα πεδίο για να ιχνηλατήσει το πρωθυπουργικό επιτελείο και τη δυνατότητα συγκλίσεων σε κυρίαρχα ζητήματα της επικαιρότητας, όπως είναι η συμφωνία των Πρεσπών.

Το γεγονός ότι ο Α. Τσίπρας, ο οποίος θα παρουσιάσει την Τρίτη το μεσημέρι στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ τους βασικούς άξονες της κυβέρνησης για την αναθεώρηση του Συντάγματος, επιλέγει την τακτική της «υποτιμητικής εξίσωσης» των πολιτικών αρχηγών, μοιράζοντας μεροληπτικά πρόσκληση για συνεισφορά στο σχετικό διάλογο και σε πρόσωπα που «υπήρξαν» επικεφαλής κομμάτων ή τους παριστάνουν ευκαιριακά, δείχνει αν μη τι άλλο πως η πρωτοβουλία του βρίθει σκοπιμοτήτων.

Η πρόσκληση του πρωθυπουργού δεν απευθύνεται μόνο σε αρχηγούς κοινοβουλευτικών κομμάτων, καθώς η διαδικασία της συνταγματικής αναθεώρησης είναι πρωτίστως ευθύνη της Βουλής, αλλά στο κόλπο της «συνεννόησης» βάζει από την πίσω πόρτα και άλλους «παράγοντες», όπως τον τέως πρωθυπουργό Γ. Παπανδρέου από τον οποίο ζητά τις προτάσεις του με την ιδιότητα του προέδρου του ΚΙΔΗΣΟ, όταν είναι γνωστό ότι ο ίδιος έχει προσχωρήσει στο Κίνημα Αλλαγής, τον Θανάση Θεοχαρόπουλο, ο οποίος επίσης ως επικεφαλής της ΔΗΜΑΡ έχει ενταχθεί στο ΚΙΝΑΛ και μάλιστα είναι βουλευτής του συγκεκριμένου κόμματος. Αυτού του είδους οι «μεροληπτικές» προσκλήσεις στον διάλογο για τη συνταγματική αναθεώρηση δείχνουν αν μη τι άλλο ότι το Μέγαρο Μαξίμου επιχειρεί να «αναγνωρίσει» αυτόνομους πόλους στο χώρο της κεντροαριστεράς για να προκαλέσει «διαιρέσεις» σε βάρος της Φ. Γεννηματά.

Εάν ο στόχος του δεν ήταν αυτός, θα έπρεπε την σχετική πρόσκληση να την απευθύνει και σε άλλες προσωπικότητες που εμφανίζονται ως επικεφαλής πολιτικών σχηματισμών, έχοντας δοκιμάσει έστω και με όρους αποτυχίας, όπως συνέβη με το ΚΙΔΗΣΟ του Γ. Παπανδρέου, την κοινοβουλευτική τους παρουσία. Δηλαδή στην ΛΑΕ του Π. Λαφαζάνη, στην Πλεύση Ελευθερίας της Ζ. Κωσταντοπούλου, ή ακόμη στους συνεταίρους του στην διακυβέρνηση της χώρας, που επίσης ηγούνται αυτόνομων κινήσεων, δηλαδή της κίνησης Πράττω του Ν. Κοτζιά και των Οικολόγων Πράσινων.

Το γεγονός ότι σε επίσημο δελτίο τύπου του Μεγάρου Μαξίμου αναγνωρίζεται «προνομιακά» το δικαίωμα συμμετοχής στο διάλογο για τη συνταγματική αναθεώρηση στον ανεξάρτητο βουλευτή Ν. Νικολόπουλο με την ιδιότητα του προέδρου του χριστιανοδημοκρατικού κόμματος Ελλάδος ή της Κατερίνας Παπακώστα ως προέδρου του κόμματος Ελληνική Ορμή, αποτελεί τρανταχτό παράδειγμα για την κωμική διάσταση που παίρνει η πρωτοβουλία του πρωθυπουργού για την εκκίνηση των διαδικασιών της συνταγματικής αναθεώρησης.

Γιώργος Κατσίγιαννης

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα