back to top
20 C
Athens
Τρίτη, 23 Απριλίου, 2024

20 C
Athens
Τρίτη, 23 Απριλίου, 2024

Kρίστιαν Κμιότεκ: “Οι Πράσινοι ήταν πάντα τρίτη δύναμη.Δεν είναι ούτε δεξιά, ούτε αριστερά, αλλά στο κέντρο των μεγάλων οικονομικο-κοινωνικών ζητημάτων”

Διαβάστε επίσης

Η άνοδος των Πρασίνων στη Γερμανία, το Βέλγιο και στο Λουξεμβούργο, η αλλαγή στη ρητορική τους, οι ομάδες πολιτών που προσεγγίζουν και οι στόχοι τους στις Ευρωεκλογές, είναι το θέμα της νέας μεγάλης έρευνας του Αθήνα 9.84, που παρουσιάστηκε από τις 10 το πρωί έως τις 12 το μεσημέρι, στην εκπομπή «Αθήνα Σήμερα» με τη Νόνη Καραγιάννη.

Η Μυρσίνη Λιοναράκη συνομίλησε με τον πρόεδρο των Πρασίνων του Λουξεμβούργου Κρίστιαν Κμιότεκ. Συζήτησαν για την συμβολή του κόμματος στην διακυβέρνηση της χώρας, αφού από το 2013, οι Πράσινοι μετέχουν στον κυβερνητικό συνασπισμό με πολλούς υπουργούς και έχουν προωθήσει περιβαλλοντικές αλλά και κοινωνικές μεταρρυθμίσεις. “Για εμάς οι Πράσινοι ήταν πάντα η τρίτη δύναμη που δεν είναι ούτε δεξιά, ούτε αριστερά, αλλά βρίσκεται πάντα στο κέντρο των μεγάλων οικονομικών και κοινωνικών ζητημάτων”, δήλωσε ο Κρίστιαν Κμιότεκ , συμπληρώνοντας ωστόσο ότι το κόμμα του “επιδιώκει πάντα συνεργασία με κόμματα της κεντροαριστεράς”. 

Κρίστιαν Κμιότεκ, Πρόεδρος των Πρασίνων στο Λουξεμβούργο από το 2013 και εκπρόσωπος στο European Green Party

  • Οι Πράσινοι στο Λουξεμβούργο μπήκαν στη Βουλή πρώτη φορά το 1984 με δύο έδρες και έκτοτε δεν έχουν σταματήσει να προοδεύουν. Μπορούμε ίσως να μιλήσουμε και για πρόοδο στις απόψεις τους; Οι πολιτικές και οι μεταρρυθμίσεις που προτείνουν έχουν αλλάξει πολύ από το 1984;

Ναι πιστεύω ότι οι ιδέες μας έχουν πολύ μεγαλύτερη σχέση με την κοινωνία πια. Υπάρχουν όλο και περισσότεροι άνθρωποι που αναγνωρίζουν τον εαυτό τους στις “πράσινες ιδέες”. Στη χώρα μας αυτές αφορούν κυρίως στις μετακινήσεις αλλά και συνολικότερα στο περιβάλλον και οι πολίτες είναι ιδιαίτερα ευαισθητοποιημένοι σε ζητήματα που σχετίζονται με την ποιότητα της ζωής τους.”

  • Από το 2013 οι Πράσινοι μετέχουν στον κυβερνητικό συνασπισμό. Είστε ικανοποιημένος από τα σημάδια που έχουν αφήσει στην κυβέρνηση αυτά τα πέντε χρόνια;

Πράγματι συμμετέχουμε στην κυβέρνηση εδώ και 5 χρόνια και πάντα με υπουργεία που σχετίζονται με την ταυτότητα των Πρασίνων όπως αυτό της Δικαιοσύνης που μας έδωσε την δυνατότητα να περάσουμε σημαντικές αλλαγές για την κοινωνία όπως ο γάμος για όλους αλλά και μία μεταρρύθμιση των διαδικασιών του διαζυγίου. Είχαμε όμως και το υπουργείο Περιβάλλοντος, όπως και τους τομείς της κινητικότητας και των δημοσίων υποδομών, που αποτελούν επίσης προνομιακό μας χώρο. Εκτιμώ ότι αφήσαμε ένα μεγάλο στίγμα και ότι οι ψηφοφόροι εκτίμησαν ότι κάναμε καλή δουλειά και αυτό μας επέτρεψε να έχουμε και αυτήν την εντυπωσιακή άνοδο στις τελευταίες εκλογές. Φτάσαμε από το 10% στο 15% και έτσι αυξήσαμε αναλογικά και τις έδρες μας στο Κοινοβούλιο.”

  • Τις τελευταίες εβδομάδες οι εκλογές στην Βαυαρία, στο Βέλγιο και στο Λουξεμβούργο έφεραν μία “πράσινη Κυριακή”. Πίσω από την άνοδο των λαϊκιστών, οι οικολόγοι δείχνουν να γοητεύουν εξίσου τους ευρωπαίους ψηφοφόρους. Πιστεύετε ότι αυτό είναι και αποτέλεσμα της πολιτικής κρίσης των λεγόμενων παραδοσιακών κομμάτων, δηλαδή της δεξιάς και της αριστεράς;

Για εμάς οι Πράσινοι ήταν πάντα η τρίτη δύναμη. Η δύναμη που δεν είναι ούτε δεξιά ούτε αριστερά, αλλά βρίσκεται πάντα στο κέντρο των μεγάλων οικονομικών θεμάτων, όπως και των κοινωνικών ζητημάτων. Πάνω από όλα όμως βρίσκεται στην καρδιά της οικολογίας. Και εμείς όπως και πολλοί άλλοι Πράσινοι στην Ευρώπη είμαστε καθαρά Ευρωπαϊστές και αυτό το βλέπει και το μετράει ένα μεγάλο κομμάτι του πληθυσμού. Ο δεξιός και αριστερός λαϊκισμός στο Λουξεμβούργο δεν έχει αξιόλογη διείσδυση στο εκλογικό σώμα και αυτό οφείλεται και στην πολύ καλή οικονομική κατάσταση που επικρατεί στην χώρα και που δεν ευνοεί καθόλου τις ακραίες φωνές.”

  • Το κόμμα σας δεν μιλάει μόνο για βιώσιμη ανάπτυξη και οικολογία. Στη ρητορική σας συμπεριλαμβάνονται πλέον και η ασφάλεια, η ισότητα των φύλων ή η ενσωμάτωση των μεταναστών. Είναι γεγονός ότι ένα κόμμα Πρασίνων που θέλει να κυβερνήσει δεν μπορεί να μένει απομονωμένο στην αποκλειστικά οικολογική ρητορική όταν υπάρχουν τεράστια ανοιχτά θέματα στην κοινωνία. Θα ήθελα ένα σχόλιο για αυτό.


  • Το κόμμα του Λουξεμβούργου έχει την βάση του στην ειρήνη, στο περιβάλλον, στην μάχη ενάντια στην πυρηνική ενέργεια και στον φεμινισμό. Τα θέματα της ισότητας στην κοινωνία είναι πολύ σημαντικά για εμάς, αποτελούν μέρος του DNA μας. Να θυμίσω ότι η έννοια της βιωσιμότητας έχει τρεις διαστάσεις: την οικονομία, την κοινωνία και την οικολογία. Με αυτήν την λογική εμείς επιδιώκουμε πάντα να συνεργαζόμαστε και να συμμαχούμε με κόμματα της κεντροαριστεράς.”

«ΑΘΗΝΑ 9.84» – ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ

ΤΗΛ.: 210 34 11610 – FAX: 210 34 11 397 – e-mail: [email protected]

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα