back to top
17.4 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

17.4 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Ημέρα Αποταμίευσης- Από τον “κουμπαρά” στην υπερφορολόγηση και τις κατασχέσεις

Διαβάστε επίσης

Στα σχολεία ήταν καθιερωμένο θέμα έκθεσης, κάθε Οκτώβριο ,η έννοια “Αποταμίευση” και πόσο επωφελής είναι για τον κάθε άνθρωπο και την οικογένεια. Σε περασμένες δεκαετίες υπήρξαν μεγάλες “καμπάνιες” για την προώθηση της αποταμίευσης με τους κλασσικούς σιδερένιους κουμπαράδες να βρίσκονται σε περίοπτη θέση στα παιδικά δωμάτια.

Με ειδικό κλειδί που είχαν μόνο οι υπάλληλοι του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου τα παιδιά, παρουσία των γονέων, άνοιγαν τον σιδερένιο κουμπαρά για να μετρήσουν “πενηνταράκια”, “δεκάρικα”, ενίοτε και “δεκάρες”.

Εμβληματικός είναι και ο κουμπαράς – γουρουνάκι. Σταδιακά το “γουρουνάκι” εξελίχθηκε και από πήλινος στις αρχές του 20 ου αιώνα έλαβε πολλές μορφές στην εποχή της ψηφιακής οικονομίας.

Κάθε χρόνο η τελευταία ημέρα του Οκτωβρίου έχει καθιερωθεί ως η Παγκόσμια Ημέρα Αποταμίευσης.

Μία αναφορά συνδεδεμένη με την  ίδρυση του Διεθνούς Ινστιτούτου Ταχυδρομικών Ταμιευτηρίων, στο Μιλάνο της Ιταλίας, 31 Οκτωβρίου του 1924.  Συμβολικό σύνθημα της ημέρας : «Η αποταμίευση συμβάλλει στο ατομικό και γενικό καλό» με την θετική προοπτική για την ευημερία όσων ακολουθούν την παλιά ρήση: “φασούλι το φασούλι” γεμίζεις το σακούλι σου.

Αποθησαυρισμός

Η συγκέντρωση χρημάτων και αγαθών έχει πανάρχαιες ρίζες.  “Ο άνθρωπος στην οργανωμένη κοινωνία απέκτησε την τάση να συγκεντρώνει χρήματα και να τα αποταμιεύει. Σε αυτό πολλές φορές τον οδηγούσαν η ανασφάλεια, η αβεβαιότητα και ο φόβος που ένοιωθε λόγω των πολέμων και των φυσικών καταστροφών που είχε να αντιμετωπίσει, αλλά και η ελπίδα ότι αποκρύπτωντάς τα θα μπορέσει να τα χρησιμοποιήσει στο μέλλον” αναφέρει χαρακτηριστικά το Νομισματικό Μουσείο Ελλάδος :

“Το φαινόμενο αυτό στην αρχαιότητα ονομάζεται αποθησαυρισμός. Πολλές φορές οι αρχαιολόγοι βρίσκουν στις ανασκαφές θησαυρούς, κυρίως από νομίσματα, που φυλάσσονταν μέσα σε αγγεία, που ονομάζονται θησαυράρια”

 

Το Νομισματικό Μουσείο αναφέρει συμβολικά στην ιστοσελίδα του τον «Θησαυρό από το Μούλκι Κορινθίας», που βρέθηκε το 1958. Αποτελείται από 149 ασημένιες υποδιαιρέσεις αρχαίων νομισμάτων. Τα νομίσματα ανήκαν σε πόλεις-κράτη της ευρύτερης περιοχής – Σικυώνα, Φλιούντα, Τεγέα, Στύμφαλο, Άργος, Ήλιδα- αλλά και της απέναντι ηπειρωτικής χώρας μέχρι τη Λοκρίδα και την Αίγινα, μαρτυρώντας τη νομισματική κυκλοφορία τον 4ο αιώνα π.Χ..

Τα νομίσματα αποθησαυρίστηκαν γύρω στα 350-300 π.Χ. και ο κάτοχός τους, για να τα προφυλάξει, τα τοποθέτησε μέσα σε ένα μελαμβαφές (με μαύρη βαφή) αγγείο, που ονομάζεται αμφορέας-πελίκη.

 

Οι Κερματοπυξίδες

Η Έκθεση «115 χρόνια Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο» αποτελεί μόνιμη έκθεση τεκμηρίων του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου, που επιμελείται το Ιστορικό Αρχείο Eurobank και περιλαμβάνει στοιχεία από την περίοδο 1900-2015.

Όπως αναφέρει η το Ιστορικό Αρχείο Eurobank η ιδέα της αποταμίευσης για τους μαθητές ξεκινά το 1900 μέσα από το ιδρυτικό διάταγμα του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου Κρήτης. Το διάταγμα αυτό διατηρούν και οι ιδρυτικοί νόμοι του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου στην Ελλάδα. Ο πρώτος κανονισμός του Ιδρύματος περιλαμβάνει ολόκληρο κεφάλαιο περί «σχολικών ταμιευτηρίων…».

Οι «κερματοπυξίδες» (κουμπαράδες) του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου κυκλοφορούν για πρώτη φορά τον Αύγουστο του 1934 ενώ οι μεταλλικοί κουμπαράδες αντικαθιστούν τους παραδοσιακούς εύθραυστους πήλινους κουμπαράδες.

Οι κουμπαράδες καθιερώνονται τυπικά με το Βασιλικό Διάταγμα της 26ης Φεβρουαρίου 1935. Σε αυτό συμβάλλει η προσθήκη του Κρατικού Ενεχυροδανειστηρίου στο Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο και η θέσπιση ιδιαίτερων μέτρων για τη σχολική αποταμίευση”

Στην εποχή των κατασχέσεων

Βεβαίως σήμερα με την αποταμίευση είναι εξαιρετικά δύσκολο να αυξηθεί το κεφάλαιο – όταν υπάρχει- καθώς τα επιτόκια καταθέσεων είναι εξαιρετικά χαμηλά.

Σύμφωνα με την Τράπεζα της Ελλάδος το μέσο σταθμισμένο επιτόκιο του συνόλου των νέων καταθέσεων παρέμεινε σχεδόν αμετάβλητο στο 0,28%.

Τα μέσα επιτόκια των καταθέσεων μίας ημέρας από νοικοκυριά και από επιχειρήσεις παρέμειναν αμετάβλητα στο 0,09% και 0,14%, αντίστοιχα.  Το μέσο επιτόκιο των καταθέσεων με συμφωνημένη διάρκεια έως 1 έτος από νοικοκυριά διαμορφώθηκε στο 0,59%.

Στην σκιά της οικονομικής δυσπραγίας των τελευταίων ετών οι καταθέσεις των νοικοκυριών σημείωσαν κατάρρευση ενώ συχνά οι πολίτες βλέπουν στους λογαριασμούς τους να “εξαφανίζονται” χρήματα εξ αιτίας κατασχέσεων.

Περισσότερες από 6 εκατ.  κατασχέσεις σε τραπεζικούς λογαριασμούς οφειλετών του Δημοσίου εφάρμοσε η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων την τελευταία τριετία.

Από τις κατασχέσεις, εισπράχθηκαν 3,9 δισ. ευρώ από ληξιπρόθεσμες οφειλές φορολογούμενων στο εννιάμηνο Ιανουαρίου – Σεπτεμβρίου 2018, σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων στην εκδήλωση για την παρουσίαση έκθεσης του Συνηγόρου του Πολίτη, από τα οποία τα 2,4 δισ. ευρώ αφορούν παλαιά ληξιπρόθεσμα χρέη και 1,5 δισ. ευρώ «φρέσκα».

Μοναδικό όπλο, των πάλαι ποτέ αποταμιευτών και νύν οφειλετών η δήλωση ακατάσχετου λογαριασμού που μπορούν να δημιουργήσουν στην ειδική εφαρμογή του taxisnet στη διεύθυνση της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (www.aade.gr) και πρέπει να επιλεγεί η ενότητα «Δήλωση Ακατάσχετου Λογαριασμού» στην κατηγορία «Υπηρεσίες προς πολίτες».

Υπερφορολόγηση

Φέσια 177 εκατ. ευρώ από το φόρο εισοδήματος και 69 εκατ. από τον ΕΝΦΙΑ άφησαν οι φορολογούμενοι κατά τον Σεπτέμβριο, αναδεικνύοντας ότι τα νοικοκυριά δυσκολεύτηκαν να πληρώσουν τα διπλά εκκαθαριστικά, την πρώτη δόση του ΕΝΦΙΑ και τη δεύτερη δόση του φόρου εισοδήματος.

Το προσεχές δίμηνο φοροδοτική αντοχή των φορολογούμενων θα δοκιμαστεί εκ νέου με τις απαιτήσεις πληρωμών τριών ακόμα δόσεων ΕΝΦΙΑ (τέλος Οκτωβρίου, τέλος Νοεμβρίου και τέλος Δεκεμβρίου) , της τελευταίας δόσης φόρου εισοδήματος (τον Νοέμβριο) και των τελών κυκλοφορίας που ακολουθούν τον τελευταίο μήνα του έτους.

Newsroom Αθήνα 9.84

 

 

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +

spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα