back to top
21 C
Athens
Τετάρτη, 17 Απριλίου, 2024

21 C
Athens
Τετάρτη, 17 Απριλίου, 2024

ΝΔ: Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν επιδιώκει ευρύτερες συναινέσεις για το Σύνταγμα

Διαβάστε επίσης

Αποφασισμένη να επιμείνει στη θέση για αποδοχή όλων των άρθρων προς αναθεώρηση που θα εισηγηθούν ο ΣΥΡΙΖΑ και η ΝΔ, εμφανίζεται η αξιωματική αντιπολίτευση η οποία διαμηνύει πως αν κάνει δεκτά ο ΣΥΡΙΖΑ τα άρθρα που η ίδια προτείνει προς αναθεώρηση, τότε και η ΝΔ δεσμεύεται ότι θα κάνει δεκτά τα άρθρα που προτείνει προς αναθεώρηση ο ΣΥΡΙΖΑ.

Αυτή τη θέση αναμένεται να εκφράσει και στην έναρξη της σχετικής κοινοβουλευτικής συζήτησης. “Η χώρα χρειάζεται μια γενναία αναθεώρηση του καταστατικού της χάρτη και όχι να” “συριζοποιηθεί” ακόμη και το Σύνταγμά της όπως θέλει ο κ. Τσίπρας”, υποστηρίζουν γαλάζιες πηγές.

Στην Πειραιώς θεωρούν πάντως ότι η πρωτοβουλία του κυβερνώντος κόμματος, έτσι όπως εξελίσσεται, εξυπηρετεί εν πολλοίς σκοπιμότητες “αποπροσανατολισμού της κοινής γνώμης” από τις πληροφορίες για τις ενδοκυβερνητικές αλληλοκατηγορίες μετά και την τελευταία συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου, ενώ ήδη καταλογίζουν στον ΣΥΡΙΖΑ ότι στην πραγματικότητα “δεν επιδιώκει τις ευρύτερες συναινέσεις που απαιτεί το Σύνταγμα”.

“Ποια είναι εν τέλει η πρότασή του; Να κριθούν αναθεωρητέα μόνο τα άρθρα που προτείνει ο ίδιος; Μπορεί έτσι να υπάρξει συναίνεση;”, είναι το χαρακτηριστικό ερώτημα που απευθύνει η ΝΔ.
Την έντονη αντίδραση της αξιωματικής αντιπολίτευσης έχει προκαλέσει όμως και η προσπάθεια που καταλογίζει στον ΣΥΡΙΖΑ να συνδέσει τη στάση της ΝΔ στη συνταγματική αναθεώρηση με απροθυμία της να συμβάλλει στην αλλαγή του άρθρου 86 περί ευθύνης υπουργών.

Δεν είναι τυχαίο ότι και ο ίδιος ο κ. Μητσοτάκης επέκρινε για το ζήτημα αυτό τον κ. Τσίπρα, σχολιάζοντας: “Ο κ. Τσίπρας είπε πως δεν επιθυμώ να αλλάξει ο νόμος περί ευθύνης υπουργών. Ως συνήθως, λέει ψέματα. Το 2006 ανέλαβα πρωτοβουλία αναθεώρησης του άρθρου 86 περί ευθύνης υπουργών. Τότε, κανένας από το κόμμα του κ. Τσίπρα δεν υπέγραψε την πρότασή μου”.

“Εκτός από την ψυχραιμία του, έχει απολέσει πια και τη μνήμη του”, τόνισε από την πλευρά της η ΝΔ, η οποία διαβεβαιώνει πως η αλλαγή του άρθρου 86 θα συμπεριληφθεί στην αναθεώρηση που θα γίνει επί ΝΔ.
Σημειώνεται ότι ένας από τους εννέα άξονες του προσχεδίου για την συνταγματική αναθεώρηση που είχε παρουσιάσει η ΝΔ το 2016, έκανε λόγο για την “δραστική περιστολή της δικαστικής προστασίας πολιτικών προσώπων με την αφαίρεση δικαστικών αρμοδιοτήτων από τη Βουλή και την κατάργηση του άρθρου 86 περί ευθύνης υπουργών”.
Αδιαπραγμάτευτο είναι για τη ΝΔ είναι και το άρθρο 16, καθώς θεωρεί “αδιανόητο να απαγορεύεται στην Ελλάδα η ίδρυση ιδιωτικών Πανεπιστημίων, όταν- όπως λένε στην Πειραιώς- αυτό “επιτρέπεται όχι μόνο σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες, αλλά ακόμη και στη… Βόρειο Κορέα”.

Απόστολος Χονδρόπουλος

 

  • Ετικέτες
  • ΝΔ
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα