back to top
19.6 C
Athens
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

19.6 C
Athens
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Διάλογοι για την Αστρονομία από το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος

Διαβάστε επίσης

Το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (ΙΣΝ) διοργανώνει την 12η εκδήλωση της μηνιαίας σειράς ΔΙΑΛΟΓΟΙ, με θέμα την «Αστρονομία».

Η εκδήλωση του Νοεμβρίου σηματοδοτεί την ολοκλήρωση ενός χρόνου από την έναρξη της σειράς ΔΙΑΛΟΓΟΙ. Στη νέα τους εποχή, οι ΔΙΑΛΟΓΟΙ θα ταξιδεύουν, κοντά ή μακριά. Οι μηνιαίες εκδηλώσεις του ΙΣΝ πραγματοποιούνται κατά κανόνα την τελευταία Τετάρτη του μήνα.

Κατ’ εξαίρεση, για τον ερχόμενο μήνα η εκδήλωση μεταφέρεται την Τρίτη 27 Νοεμβρίου στις 17:30, με πρώτο σταθμό των περιοδευόντων πλέον «Διαλόγων» το Νέο Ψηφιακό Πλανητάριο του Ιδρύματος Ευγενίδου, για μία συζήτηση κάτω από τα αστέρια.

Πόσες φορές πιάνουμε τον εαυτό μας να κάνει μια ευχή όταν πέφτει ένα αστέρι; Και αυτό το αστέρι πού πάει; Πόσες φορές έχουμε αναρωτηθεί που αρχίζει και πού τελειώνει το σύμπαν; Άραγε είμαστε μόνοι μέσα στο σύμπλεγμα πλανητών, αστεροειδών και ηλιακών συστημάτων; Τον Νοέμβριο παίρνουμε θέση μπροστά από ένα τηλεσκόπιο και συζητάμε μαζί με επιστήμονες αλλά και ερασιτέχνες αστρονόμους, όπως αναφέρει ανακοίνωση του ΙΣΝ.

Διακεκριμένοι ομιλητές θα επιχειρήσουν να ξεναγήσουν το κοινό στο Σύμπαν και να θέσουν ερωτήματα που απασχολούν την ανθρωπότητα.

Οι ομιλητές περιλαμβάνουν τους:

– Φιόρη – Αναστασία Μεταλληνού – Αστροφυσικός στο Εθνικό Αστεροσκοπείο, και Μονωδός

– Ξενοφών Μουσάς – Καθηγητής Φυσικής Διαστήματος Πανεπιστημίου Αθηνών, Επικεφαλής της επιστημονικής μελέτης του Μηχανισμού των Αντικυθήρων

– Κωνσταντίνος Τάσσης – Συντονιστής του PASIPHAE (Polar-Area Stellar-Imaging in Polarization High-Accuracy Experiment), Αναπληρωτής Καθηγητής Αστροφυσικής, Τμήμα Φυσικής, Πανεπιστήμιο Κρήτης

– Βασιλική Παυλίδου – Συντονίστρια του PHAESTOS (Probing High-Energy Astrophysics Environments and Systems Through Optopolarimetric Surveys), Αναπληρώτρια Καθηγήτρια, Τμήμα Φυσικής, Πανεπιστήμιο Κρήτης

– Κωνσταντίνος Εμμανουηλίδης – Ερασιτέχνης Αστρονόμος και Κυνηγός Supernova

Τη συζήτηση θα συντονίσει η δημοσιογράφος, Άννα Κύνθια Μπουσδούκου.

Με αφορμή τους Διαλόγους του Νοεμβρίου, η Άννα Μπουσδούκου και στελέχη του ΙΣΝ επισκέφθηκαν το Αστεροσκοπείο του Σκίνακα για τα γυρίσματα ενός βίντεο το οποίο θα παρουσιαστεί στην εκδήλωση αναφορικά με το πρόγραμμα PASIPHAE που υποστηρίζει το ΙΣΝ στο Πανεπιστήμιο της Κρήτης.

Χτισμένο στην κορυφή του Ψηλορείτη, το βραχώδες, σχεδόν σεληνιακό, τοπίο αποτελεί το ιδανικό σημείο για την παρατήρηση των άστρων και των πλανητών.

Το Αστεροσκοπείο του Σκίνακα, κατασκευασμένο βάσει του Smithsonian Observatory στο Πανεπιστήμιο Harvard, έχει χρησιμοποιηθεί από Έλληνες επιστήμονες οι οποίοι διαπρέπουν με την έρευνα και τις σημαντικές επιστημονικές ανακαλύψεις τους σε παγκόσμιο επίπεδο.  Κατά την επίσκεψή τους συναντήθηκαν μεταξύ άλλων με τους Κωνσταντίνο Τάσση και Βασιλική Παυλίδου από το Πανεπιστήμιο Κρήτης, οι οποίοι θα παρουσιάσουν το πρόγραμμα PASIPHAE και τη σημασία του κατά την εκδήλωση των ΔΙΑΛΟΓΩΝ, καθώς και τους καθηγητές Ιωάννη Παπαμαστοράκη, ιδρυτή του Αστεροσκοπείου του Σκίνακα, και Νικόλαο Κυλάφη.

Οι καθηγητές ξενάγησαν τους συνεργάτες του ΙΣΝ και συνομίλησαν μαζί τους για μαύρες τρύπες, κοσμική σκόνη και βαρυτικά κύματα προσφέροντας τους και μια κρητική μαντινάδα για τα άστρα!

Η εκδήλωση είναι ελεύθερη για το κοινό και η συμμετοχή εξασφαλίζεται με ηλεκτρονική εγγραφή και με σειρά προτεραιότητας.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα