back to top
24.8 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

24.8 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Περιδιάβαση στον Διεθνή Τύπο

Διαβάστε επίσης

Η παραίτηση της Μέρκελ από την ηγεσία του CDU εξακολουθεί να απασχολεί τον διεθνή Τύπο κυρίως σε ό,τι αφορά έναν από τους πιθανούς διαδόχους της, τον Φρίντριχ Μερτς, που χθες μίλησε ανοιχτά για την πρόθεσή του να διεκδικήσει τη θέση της.

Στη Γερμανία:

Ο γερμανικός τύπος συνεχίζει και σήμερα να σχολιάζει εκτενώς το θέμα της διαδοχής της Άγκελα Μέρκελ στην ηγεσία του CDU.
Η Bild αναφέρεται σε “μάχη χαρακωμάτων για τους διαδόχους της Μέρκελ”

Η Handelsblatt από την πλευρά της εστιάζει στο τι σημαίνουν αυτές οι πολιτικές εξελίξεις για τη Γαλλία, και ειδικότερα τον Γάλλο πρόεδρο Εμμανουέλ Μακρόν: «Από την ανακοίνωση της μερικής αποχώρησης της Μέρκελ από την εξουσία, ο Εμμανουέλ Μακρόν πρέπει να κάνει σκέψεις για την προοπτική μιας Ευρώπης χωρίς την καγκελάριο. Η προοπτική αυτή είναι σκοτεινή. Ο Γάλλος πρόεδρος δεν μπορεί ακόμη να αξιολογήσει κανέναν από τους πιθανούς διαδόχους της Μέρκελ. Το πολιτικό κενό που θα αφήσει η Μέρκελ θα είναι σοβαρό. Ανεξάρτητα από το πώς θα εξελιχθούν τα πράγματα στη Γερμανία, είτε με μια αποδυναμωμένη Μέρκελ είτε με μια αλλαγή στην καγκελαρία είτε με πρόωρες εκλογές, το θέμα είναι ότι εάν η γερμανική πολιτική περάσει σε μια φάση αυτοπροσδιορισμού, τότε η Γερμανία θα αποτύχει, από την σκοπιά της ευρωπαϊκής πολιτικής. Τότε η επανίδρυση της Ευρώπης, η οποία αποτελεί εδώ και καιρό επιδίωξη του Μακρόν, θα καθυστερήσει κι άλλο».

“Περασμένα ναι, ξεχασμένα όχι” αναφέρει το Politico. Ο υποψήφιος για τη διαδοχή της Μέρκελ στην ηγεσία του κόμματος, Φρίντριχ Μερτς δεσμεύθηκε να τα πάει καλά με την Άγκελα Μέρκελ, αν τη διαδεχθεί τελικά. “Είμαι κάτι παραπάνω από σίγουρος ότι η Άγκελα Μέρκελ και εγώ θα τα πάμε καλά και θα συνεργαστούμε κάτω από αυτές τις καταστάσεις” δήλωσε ο Μερτς σε συνέντευξη Τύπο. Όταν ρωτήθηκε να σχολιάσει την μεταξύ τους αντιπαλότητα στο παρελθόν ο Μερτς δήλωσε ότι “δεν χρειάζεται να συμφιλιωθούν. Τα προηγούμενα χρόνια άλλωστε είχαν συναντηθεί αρκετές φορές, όπως είπε, και φαίνεται ότι πλέον τα πάνε καλά. Ο Φρίντριχ Μερτς θεωρείται αντίπαλος της καγκελαρίου. Παρ’ ότι ο ίδιος ήθελε να παραμείνει αρχηγός της Κ.Ο. το 2002 η Άγκελα Μέρκελ ούσα πρόεδρος του κόμματος τον παραμέρισε για να αναλάβει η ίδια το αξίωμα. Οριστικά από την πολιτική ο κ. Μερτς αποχώρησε το 2009 για να αφοσιωθεί στη συνέχεια σε οικονομικές δραστηριότητες. Την επιστροφή του στην πολιτική σκηνή ο κ. Μερτς την αιτιολόγησε με την κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει το κόμμα του.

Οι Χριστιανοδημοκράτες θα πρέπει θα πρέπει να διευκρινίσουν ποιο θα είναι το δικό τους «σήμα κατατεθέν», τόνισε στη συνέντευξη τύπου. Ο ίδιος προσδιορίζει το CDU ως λαϊκό κόμμα που εκφράζει φιλελεύθερους, συντηρητικούς αλλά και ανθρώπους με κοινωνικοπολιτικές ευαισθησίες. Βέβαια αυτός ο προσδιορισμός του CDU δεν είναι καινούργιος αλλά καταγράφεται στο πρόγραμμα του κόμματος. Αυτά δεν ήταν τα μόνα σημεία που «δανείστηκε» είτε από το νυν πρόγραμμα του κόμματος είτε την τρέχουσα εσωκομματική συζήτηση, η οποία διεξάγεται για το νέο πρόγραμμα του CDU και για το οποίο την ευθύνη φέρει η γ.γ. του κόμματος και συνυποψήφιά του, Άνεγκρετ Κραμπ-Κάρενμπαουερ. Αυτό ισχύει ειδικά για τα θέματα που ο κ. Μερτς θεωρεί ως τις μεγαλύτερες προκλήσεις της εποχής μας, δηλαδή τη μετανάστευση, την παγκοσμιοποίηση, την κλιματική αλλαγή και την ψηφιοποίηση.

Ο γερμανικός Τύπος απεφάνθη: Η κεντροδεξιά Welt πείστηκε. Η αριστερή TAZ τάσσεται με το μέρος του Μερτς για διαφορετικούς λόγους – “Θα πρέπει οι αριστεροί να φοβούνται μια ηγεσία υπό τον Μερτς; Όχι. Θα είναι το καλύτερο που θα μπορούσε να συμβεί για το SPD, τους Πρασίνους και τους Αριστερούς”.

“Περάσμενα ναι, ξεχασμένα όχι”: Το αφεντικό του Μερτς έχει ενοχληθεί από τις φιλοδοξίες του να επιστρέψει στην πολιτική μετά από 14 χρόνια που εργάζεται ως δικηγόρος με την Black Rock να εμφανίζεται απρόθυμη να “απελευθερώσει” τον Μερτς παρά την προοπτική που εχει να διαδεχθεί την Μέρκελ. “Κατανοώντας τη Γερμανία”: Το να εργάζεσαι για μια επιχείρηση σαν την Black Rock που έχει επενδύσει σχεδόν σε κάθε μεγάλη γερμανική επιχείρηση είναι ένα δείγμα υπευθυνότητας για τον Μερτς (ή απλά ότι βγάζει πολλά χρήματα;) Η Black Rock “δεν είναι τζιτζίκι” είπε χθες ο Μερτς. (Στη Γερμανία τα hedge funds αποκαλούνται τζιτζίκια αλλά με βάση τη βιβλική αναφορά στην επιδρομή ακρίδων)

Για Αυστρία:

“Η Αυστρία εναντίον του κόσμου” αναφέρει το Politico. Η Αυστρία προτίθεται να διαχειριστεί το θέμα της μετανάστευσης μόνη της. Ο Σεμπάστιαν Κουρτς βγάζει τη χώρα του από τη διεθνή συμφωνία για τη μετανάστευση προκειμένου να “υπερασπιστεί την εθνική κυριαρχία” όπως τονισε χθες στο ραδιοφωνικό σταθμό ORF.

Η Αυστρία δεν υπογράψει την Παγκόσμια Συμφωνία για τη Μετανάστευση που αρχικά είχε εγκριθεί το 2016 από τα 193 μέλη των Ηνωμένων Εθνών και που θα υπογραφεί στο Μαρόκο, τον Δεκέμβριο ενώ θα τεθεί εκ νέου σε ψηφοφορία του χρόνου, όπου η Αυστρία θα απέχει. Η Αυστρία σαν χώρα φιλοξενεί πάντως 20 υπηρεσίες των Ηνωμένων Εθνών… Ο Κουρτς… πάντως δεν είναι μόνος του έχει στο πλευρό του τις ΗΠΑ, Ουγγαρία, Πολωνία και εσχάτως την Αυστραλία. Για την ευρωπαϊκή ακροδεξιά που περιλαμβάνει και το γερμανικό AfD (που ανήκει στην ίδια ομάδα με το ακροδεξιό κυβερνών κόμμα FPO η κίνηση Κουρτς χαιρετίστηκε ως μια προσπάθεια εναντίον της συντονισμένης κίνησης, (θεωρία συνωμοσίας) να έρθουν εκατομμύρια μετανάστες στην Ευρώπη.

Υπάρχει αλήθεια σε αυτό; Σύμφωνα με το κείμενο της Συμφωνίας “επιβεωαιώνεται το κυρίαρχο δικαίωμα των κρτών να καθορίζουν τη δική τους εθνική πολιτική μετανάστευσης και να διαχείριζονται το μεταναστευτικό με τους δικούς τους νόμους σε συνάρτηση με το διεθνές δίκαιο”. Ανάμεσα στις προτεραιότητες της προεδρίας της Ε.Ε από την Αυστρία περιλαμβάνονται κινήσεις πλήρους αποτροπής της μετανάστευσης… που ως ευφημισμός αναφέρεται ως ‘διαχείριση της μετανάστευσης”. Αλλά σαν μια μάλλον μικρή χώρα, το να συμφωνεί με τον υπόλοιπο κόσμο περιλαμβανομένων των χωρών από όπου προέρχονται οι μετανάστες στην Ευρώπη δεν είναι ένας τρόπος διαχείρισης του μεταναστευτικού; ή να επιδιώκει πολιτικές βάσει στοιχείων, όπως ζητά το κείμενο της Συμφωνίας; Όχι… φυσικά. Ο Κουρτς δήλωσε ευθαρσώς χθες ότι υπάρχουν χώρες που επιλέγουν να μην στηρίξουν συγκεκριμένες πρωτοβουλίες των Ηνωμένων Εθνών δήλωσε ο Κουρτς. “Δεν εμποδίζουμε κανέναν από το να υπογράψει. Εμείς απέχουμε” Ο Γιούνκερ δεν χάρηκε καθόλου… Ο πρόεδρος της Κομισιόν δεν συμφώνησε καθόλου με την κίνηση της Βιέννης. “Λυπάμαι πολύ” δήλωσε στο ραδιοφωνικό σταθμό ORF προσθέτονας ότι “είναι απαράδεκτο” για την Ε.Ε να μην μπορεί να μιλήσει με μια φωνή για το θέμα. Ανακοίνωσε δύο πράγματα: ένα ότι θα χρησιμοποιήσει το θέμα αυτό ως έναν ακόμα λόγο για την προώθηση της “κατά πλειοψηφίας” ψήφων σε θέματα εξωτερικής πολιτικής και δεύτερον ότι “θα συζητήσουμε με τους φίλους της Αυστρίας, τις επόμενες εβδομάδες”.

Για Brexit:

“Κρατήστε την ημερομηνία: 21 Νοεμβρίου: Αν η Ε.Ε τελικά πραγματοποιήσει μια ειδική συνοδο Κορυφής για το Brexit τον Νοέμβριο, η μέρα αυτή θα είναι πιθανότατα η 21η – σύμφωνα μάλιστα με τον αρμόδιο υπουργό στη Βρετανία, Ντομινίκ Ράαμπ πρόκειται πλέον για τη νέα ημερομηνία – ορόσημο. Για να φθάσει όμως το Λονδίνο έως εκείθα πρέπει να σημειωθεί πρόοδος την επόμενη εβδομάδα ώστε “να μπει η μηχανή σε εφαρμογή” όπως δήλωσε χαρακτηριστικά ο Ιρλανδός υπουργός Εξωτερικών, Σάιμοον Κόβενει χθες στο Παρίσι. Επομένως, τις επόμενες μέρες θα γίνει τελικά γνωστό το εάν θα πραγματοποιηθεί αυτή η Σύνοδος, αναφέρει το Politico.

Οι μόνιμοι αντιπρόσωποι συναντήθηκαν χθες για μια ενημέρωση σχετικά με το πού βρίσκονται οι διαπραγματεύσεις., Ενώ ήταν να συναντηθούν σε έναν ειδικά διαμορφωμένο χώρο στο κτίριο του Συμβουλίου χωρίς πρόσβαση σε κινητά και άλλες υπηρεσίες, τελικά δεν χρειάστηκε τίποτα από τα παραπάνω. Επειδή δεν έχουν αλλάξει και πολλά στις θέσεις του Ηνωμένου Βασιλείου στο θέμα των ιρλανδικών συνόρων και άλλων συναφών ζητημάτων, σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, η συνάντηση έγινε σε πιο χαλαρή ατμόσφαιρα σε ένα κανονικό χώρο. Τι συζήτησαν τότε; Θα πρέπει οι ρυθμίσεις σε ό,τι αφορά την παραμονή του Ηνωμένου Βασιλείου στην τελωνειακή ένωση για ένα συγκεκριμένο διάστημα θα περιληφθεί στη συμφωνία για το Brexit (κάτι το οποίο επιθυμεί το Λονδίνο) ή στο κείμενο για την μελλοντική σχέση; Και θα πρέπει το Ηνωμένο Βασίλειο να πρέπει να παραμένει δεσμευμένο σε ό,τι αφορά την προστασία συγκεκριμένων ευρωπαϊκών προϊόντων όπως τη γαλλική σαμπάνια ή τη φέτα μετά το “διαζύγιο” όπως θέλει η Ε.Ε, ή θα πρέπει αυτά τα θέματα να διευθετηθούν αργότερα. Είναι ένα παιχνίδι ισχύος και η αλήθεια είναι πως οι οιωνοί δεν είναι ευνοϊκοί για τον αδύναμο…

Στην Ισπανία:

Την ίδια στιγμή στην Ισπανία, ο πρωθυπουργός Πέδρο Σάντσεθ δέχεται επιθέσεις καθώς έχει αποτύχει να πάρει πίσω τον έλεγχο του Γιβραλτάρ με τους Συντηρητικούς, να κατηγορούν το υπουργικό του Συμβούλιο ότι δεν εκμεταλλεύεται την ευκαιρία του Brexit για να πετύχει τα επιδιωκόμενα από πλευράς Μαδρίτης δηλαδή να υπάρχει μια από κοινού διοίκηση του Βρετανικού θύλακα.

Στο ισπανικό Κοινοβούλιο χθες, σύμφωνα με την Pais, ο πρώην υπουργός Εξωτερικών, Χοσέ Μανουέλ Γκαρσία Μαργκάγιο – μέλος του Λαϊκού Κόμματος – “σφυροκόπησε” τον υπουργό Εξωτερικών, Χοσέπ Μπορέλ λέγοντας ότι έχει αποτύχει να προωθήσει μια συμφωνία που θα βασίζεται “σε μια από κοινού κυριαρχία”, σε “διπλή υπηκοότητα” και την Ισπανία να αναλαμβάνει τις διεθνείς σχέσεις του Γιβραλτάρ, στα νότια δηλαδή της Ισπανίας όπου η Μαδρίτη παραχώρησε στη Βρετανία το 1713 αλλά συνεχίζει να το διεκδικεί. “Χάσατε μια χρυσή ευκαιρία” είπε ο Μαργκάγιο στον Μπορέλ.

Η “μάχη” αυτή αντανακλά πόσο αμφισβητούμενη είναι η εθνική κυριαρχία μιας μικρής περιοχής 30.000 κατοίκων όχι απλά μεταξύ Ισπανίας και Ηνωμένου Βασιλείου αλλά και στην ισπανική πολιτική σκηνή. Ενώ το θέμα δεν είχε απασχολήσει την κεντρική πολιτική σκηνή της Ισπανίας στη διάρκεια των διαπραγματεύσεων για το Brexit έως τώρα η συμπεριφορά του Λαϊκού Κόμματος σηματοδοτεί μια αλλαγή τακτικής και μια πίεση προς τη Μαδρίτη να κερδίσει κάτι στο πλαίσιο της μελλοντικής συμφωνίας μεταξύ Ηνωμένου Βασιλείου και Ε.Ε. Όμως μια τέτοια εξέλιξη ενδεχομένως να περιπλέξει τις ηδη προβληματικές συνομιλίες Λονδίνου – Βρυξελλών.

Στη Γαλλία:

Κατεπείγουσα έρευνα στη Γαλλία έχει προκαλέσει το γεγονός ότι γεννιούνται παιδιά στην πόλη Εν, χωρίς χέρια, γεγονός που προκαλεί πρωτοσέλιδα στον γαλλικό Τύπο. Εφημερίδες οπως η Ouest φιλοξενούν άρθρα που εξηγούν το θέμα και θέτουν ερωτήματα σχετικά με την έρευνα.

Η ίδια εφημερίδα (Ouest) φιλοξενεί συνέντευξη με τον Γάλλο Πρόεδρο, Εμανουέλ Μακρόν μέσω της οποίας προειδοποιεί ότι η Ευρώπη μοιάζει πλέον με την Ευρώπη τη δεκαετία του ’30 ανάμεσα στους δύο παγκόσμιους πολέμους.

Για Ελλάδα:

«Η Κύπρος μπορεί να εκδώσει ομόλογο, αλλά όχι και η Ελλάδα προς το παρόν. Αυτό έχει ως αιτία, σύμφωνα με όσα δήλωσε σε συνέντευξη στο Reuters ο Έλληνας υπ. Οικ. Ευκλείδης Τσακαλώτος, την ανησυχία που επικρατεί αναφορικά με την Ιταλία. Λίγο μετά την λήξη του τελευταίου προγράμματος βοήθειας των ευρωπαίων εταίρων και του ΔΝΤ τον περασμένο Αύγουστο η ελληνική κυβέρνηση καλλιέργησε την προσδοκία για έκδοση νέου ομολόγου. Αυτό είχε διαφημίσει άλλωστε στους επενδυτές στη Βοστώνη και τη Νέα Υόρκη ο Ευκλείδης Τσακαλώτος. Έκτοτε όμως το νέο ελληνικό ομόλογο καθυστερεί» αναφέρει στις οικονομικές σελίδες της η Frankfurter Allgemeine Zeitung. H εφημερίδα της Φραγκφούρτης στέκεται στη δήλωση του Ευκλείδη Τσακαλώτου ότι η Ελλάδα βιώνει τις συνέπειες της διαφοράς μεταξύ Ιταλίας και Κομισιόν για τον ιταλικό προϋπολογισμό και ότι προγραμματισμένη επιστροφή της χώρας στις αγορές ομολόγων καθυστερεί «κάπως» εξαιτίας αυτού του γεγονότος. «Ωστόσο η κυβέρνηση δεν βρίσκεται υπό πίεση χρόνου» σημειώνει η γερμανική εφημερίδα, ενώ ο ίδιος ο Ευκλ. Τσακαλώτος στη συνέντευξη στο Ρeuters διαβεβαίωσε ότι η χώρα έχει υπό έλεγχο τις χρηματοδοτικές της ανάγκες.

Η FAZ σημειώνει όμως στη συνέχεια:
«Συνολικά η χώρα που συνεχίζει να είναι υπερχρεωμένη έχει λάβει χρηματοδοτική βοήθεια ύψους 289 δις ευρώ. Το δημόσιο χρέος συνεχίζει να ανέρχεται στα 310 δις ευρώ, το οποίο αντιστοιχεί στο 180% του ΑΕΠ της. Αξίζει να σημειωθεί ότι το όριο που θέτει η Συνθήκη του Μάαστριχτ κυμαίνεται στο 60%»

H FAZ σημειώνει επίσης ότι «η πορεία σύγκρουσης της ιταλικής λαϊκιστικής κυβέρνησης με τις Βρυξέλλες ξεκίνησε από τότε που ανέλαβε τα καθήκοντά της τον Ιούνιο. Μέσα Σεπτέμβρη ωστόσο, παρά την αναταραχή στις διεθνείς αγορές, η Κύπρος τόλμησε να βγει στην αγορά ομολόγων και έλαβε 1,5 δις ευρώ. Η ζήτηση των επενδυτών ήταν μάλιστα τετραπλάσια. Τον Φεβρουάριο η Ελλάδα πέτυχε την έκδοση επταετούς ομολόγου, το οποίο ήταν προϋπόθεση για τον τερματισμό του προγράμματος βοήθειας. Τώρα θα πρέπει ξανά μετά το 2010 να εκδώσει δεκαετές ομόλογο, για το οποίο όμως οι επενδυτές θα πρέπει να περιμένουν.

Με απόδοση κεφαλαίου της τάξης του 4,2% κατά τη διάρκεια των δέκα ετών η Ελλάδα παράμένει ελκυστική έναντι της Γερμανίας (με 0,2%). Ακόμη και η Κύπρος προσφέρει αισθητά χαμηλότερη απόδοση 2,4%». Αλλά αυτό το υψηλό ποσοστό απόδοσης κεφαλαίου στην Ελλάδα αντικατοπτρίζει και τον διαρκή κίνδυνο, παρατηρεί η FAZ συμπληρώνοντας: «Δεδομένου του πολύ υψηλό επιπέδο του χρέους, είναι αμφίβολο κατά πόσο η Ελλάδα θα τα καταφέρει μακροπρόθεσμα χωρίς νέα χρηματοδοτική στήριξη. Ακριβώς για τον ίδιο λόγο δεν μπορεί να αποκλειστεί παρά ελάχιστα το ενδεχόμενο ενός νέου κουρέματος χρέους. Την άνοιξη του 2012 κλήθηκαν ιδιώτες πιστωτές, όπως τράπεζες, ασφαλιστικά ταμεία, fonds και μικροεπενδυτές να παραιτηθούν από αξιώσεις τους ύψους 107 δις ευρώ.»

Για Κασόγκι:

Ο Τζαμάλ Κασόγκι στραγγαλίστηκε μέσα στο προξενείο της χώρας του στην Κωνσταντινούπολη στις 2 Οκτωβρίου και το πτώμα του στη συνέχεια διαμελίστηκε, ανακοίνωσαν οι εισαγγελικές Αρχές της πόλης, χαρακτηρίζοντας το έγκλημα “προμελετημένο” αναφέρει η Hurriyet. “Με βάση ένα προμελετημένο σχέδιο, το θύμα Τζαμάλ Κασόγκι στραγγαλίστηκε μέχρι θανάτου μόλις μπήκε στο προξενείο” αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση. “Το πτώμα του θύματος διαμελίστηκε και το ξεφορτώθηκαν μετά τον διά στραγγαλισμού θάνατό του” προστίθεται.

Οι τουρκικές Αρχές ζήτησαν για άλλη μια φορά από τον σαουδάραβα γενικό εισαγγελέα να εκδοθούν οι 18 ύποπτοι που έχουν συλληφθεί στη Σαουδική Αραβία. Απαίτησαν επίσης να μάθουν πού βρίσκεται το πτώμα του Κασόγκι και την ταυτότητα του “ντόπιου συνεργού”.

Αλεξάνδρα Βουδούρη

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα