back to top
21.5 C
Athens
Τρίτη, 16 Απριλίου, 2024

21.5 C
Athens
Τρίτη, 16 Απριλίου, 2024

Θ. Θεοχαρόπουλος για συνταγματική αναθεώρηση: «Προεκλογικές σκοπιμότητες του ΣΥΡΙΖΑ και μετεκλογικές σκοπιμότητες της ΝΔ»

Διαβάστε επίσης

Σκληρή κριτική στην Κυβέρνηση για τον τρόπο που εισήγαγε τη συζήτηση για τη συνταγματική αναθεώρηση, άσκησε ο Πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ, βουλευτής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, Θανάσης Θεοχαρόπουλος μιλώντας στον Αθήνα 9,84 και τον Άρη Τόλιο.

“Η Κυβέρνηση ξεκίνησε παρακοινοβουλευτικά, και όχι θεσμικά, όπως θα έπρεπε αυτή τη δραστηριότητα το 2016. Και η ΝΔ αρνήθηκε τότε να συζητήσει τη δική μας πρόταση. Δυστυχώς καθυστέρησε ο κύριος Τσίπρας, διότι η συνταγματική αναθεώρηση απαιτεί συναινέσεις οι οποίες πολύ πιο εύκολα επιτυγχάνονται όταν δεν γίνονται λίγους μήνες πριν τις εκλογές, απ’ ότι όταν μπαίνει σε μια διαδικασία προεκλογικών σκοπιμοτήτων”.

Ο κύριος Θεοχαρόπουλος τόνισε ότι το ΚΙΝΑΛ θα συμμετάσχει στη συζήτηση που προανήγγειλε ο Πρωθυπουργός, διότι όπως είπε “ Θεωρούμε ότι έστω και στο και πέντε, θα πρέπει να προχωρήσουν ορισμένες αλλαγές που στο Κίνημα της Αλλαγής, θεωρούμε ότι είναι στη σφαίρα του αυτονόητου. Έχουμε και τις δικές μας προτάσεις και βάσει αυτών που θα θέσουν και τα άλλα κόμματα, – ο ΣΥΡΙΖΑ δεν την έχει καταθέσει ακόμα επίσημα – θα τα συζητήσουμε”.

Ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ επέκρινε τη ΝΔ για τα προαπαιτούμενα συμμετοχής της στη συζήτηση, λέγοντας “Δεν θεωρώ ότι πρέπει να υπάρχουν προσχηματικές δικαιολογίες, γιατί άκουσα κάποιους στη ΝΔ, να μην συμμετάσχει στη διαδικασία. Εμείς θα συμμετάσχουμε, δεν ετεροπροσδιοριζόμαστε, θα παρουσιάσουμε με αυτοπεποίθηση τις θέσεις μας και θα τις συζητήσουμε εντός της Βουλής”.

Πρόσθεσε πως θα μπορούσε να υιοθετηθεί η πρόταση της ΝΔ να μπουν όλα τα άρθρα που εισηγούνται τα κόμματα ως αναθεωρητέα, και σημείωσε: “Αυτό που εμείς είπαμε είναι ότι δεν μπορεί να χαθεί η ευκαιρία, αν αυτό δεν συμφωνηθεί. Θα πρέπει να προχωρήσουμε σε μια αναθεώρηση όσο το δυνατόν περισσότερων άρθρων μπορεί να αναθεωρηθούν. Εδώ μπαίνουμε σε μια διαδικασία προεκλογικών σκοπιμοτήτων του ΣΥΡΙΖΑ και μετεκλογικών σκοπιμοτήτων από την ΝΔ. Το Σύνταγμα είναι κάτι πολύ σοβαρό για να παίζουμε”.

Αναφερόμενος στο άρθρο 16 ο κύριος Θεοχαρόπουλος εξέφρασε την άποψη ότι πρέπει να αλλάξει “ Μπορούν να υπάρξουν και μη κρατικά πανεπιστήμια με αυστηρή αξιολόγηση βεβαίως και διαδικασίες πιστοποίησης οι οποίες χρειάζονται εξάλλου και για τα δημόσια”.

Για το θέμα του διαχωρισμού Κράτους – Εκκλησίας, είπε ότι υπάρχουν πολλά ζητήματα που θα μπορούσαν να αλλάξουν με νόμο και κάποια που απαιτούν αλλαγή του Συντάγματος “ Θεωρώ ότι ο ΣΥΡΙΖΑ, δεν τολμά σε αυτό το θέμα. Και χρειάζεται πλήρης διαχωρισμός των σχέσεων Εκκλησίας – Κράτους, διότι δεν είναι δυνατόν τις σημερινές ημέρες να αντιμετωπίζονται ακόμα οι ιερείς, ως οιωνεί δημόσιοι υπάλληλοι”.

Τέλος ερωτηθείς για την προαναγγελθείσα προανακριτική για τα θέματα υγείας, ο κύριος Θεοχαρόπουλος τόνισε “ Εμείς στο ΚΙΝΑΛ έχουμε πει για όλα τα θέματα, όλα στο φως, και η δικαιοσύνη να αφεθεί να κάνει τη δουλειά της. Οσον αφορά στα συγκεκριμένα ζητήματα, πρέπει να τα ξεχωρίσουμε. Είχαμε μια υπόθεση του Παπαντωνίου στην οποία εμείς είμασταν από τους πιο ξεκάθαρους. Είπαμε ότι εδώ και 11 χρόνια είναι εκτός της παράταξης και το έχουμε ξεκαθαρίσει από πολύ νωρίς. Οσον αφορά όμως σε αυτό το ζήτημα, ας είμαστε πιο σοβαροί. Δεν μπορεί από τη μια να ζητάμε συνεννόηση των πολιτικών κομμάτων, και από την άλλη να προαναγγέλλονται φυλακίσεις πολιτικών αντιπάλων”.

Και συνέχισε λέγοντας: “Δεν μιλάω για το θέμα Παπαντωνίου, είναι άλλο θέμα αυτό, αλλά επιτέλους χρειάζεται μια μεγαλύτερη υπευθυνότητα και να μην πάμε σε μια προεκλογική περίοδο η οποία θα είναι πραγματική αρένα. Και σε αυτό το θέμα, όλα στο φως, η Δικαιοσύνη να κάνει τη δουλειά της, χωρίς όμως άλλου είδους τέτοιες σκοπιμότητες που δεν βοηθούν τη χώρα”.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα