back to top
16.2 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

16.2 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Υπόθεση Κασόγκι: “Προμελετημένος” ο στραγγαλισμός του

Διαβάστε επίσης

Την εκτίμηση ότι ο δημοσιογράφος Τζαμάλ Κασόγκι στραγγαλίστηκε με την είσοδό του στο προξενείο της Σαουδικής Αραβίας στην Κωνσταντινούπολη, εξέφρασε η εισαγγελία της Κωνσταντινούπολης, σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο.

Κατά την εισαγγελία, η σορός του Κασόγκι τεμαχίστηκε αμέσως μετά την «προμελετημένη», όπως τη χαρακτήρισε, δολοφονία.

Για παράβαση των κανόνων του διεθνούς δικαίου, σχετικά με τη δολοφονία του Σαουδάραβα δημοσιογράφου, Τζαμάλ Κασόγκι, στο προξενείο της χώρας του στην Κωνσταντινούπολη, έκανε λόγο ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Μάικ Πομπέο.

Παράλληλα, μιλώντας στο αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτου Fox News, χαρακτήρισε το περιστατικό ως «μια φρικτή ενέργεια».

«Ο φόνος, η δολοφονία του Τζαμάλ Κασόγκι στο προξενείο στην Τουρκία παραβιάζει τους κανόνες του διεθνούς δικαίου. Αυτό είναι ξεκάθαρο» συμπλήρωσε ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας.
Ωστόσο, ο Αμερικανός ΥΠΕΞ επέμεινε στην αναγκαιότητα η Ουάσιγκτον να διατηρήσει τις σχέσεις της με τη Σαουδική Αραβία ενώ απέφυγε να αποδοκιμάσει άμεσα τον πρίγκιπα διάδοχο της Σαουδικής Αραβίας Μοχάμεντ Μπιν Σαλμάν.

Στο μεταξύ, συνομιλίες με αξιωματούχους της τουρκικής Υπηρεσίας Πληροφοριών (MIT) σχετικά με τις έρευνες για την δολοφονία του δημοσιογράφου, είχε στη διάρκεια της νύχτας ο Σαουδάραβας γενικός εισαγγελέας Σαούντ Αλ Μοτζέμπ, όπως μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων Demiroren.

Από την πλευρά της η τουρκική εφημερίδα Hurriyet, επικαλούμενη κυβερνητικές πηγές, έγραψε ότι ο Αλ Μοτζέμπ αρνήθηκε να απαντήσει σε ερωτήσεις των Τούρκων ομολόγων του σχετικά με το πού βρίσκεται το πτώμα του δημοσιογράφου.
Ο θάνατος του Κασόγκι έχει προκαλέσει κρίση στις σχέσεις μεταξύ της χώρας με τις μεγαλύτερες εξαγωγές πετρελαίου στον κόσμο και της Δύσης. Το Ριάντ αρχικά αρνήθηκε ότι γνωρίζει κάτι ή ότι εμπλέκεται στον θάνατο του Κασόγκι, του οποίου τα ίχνη χάθηκαν πριν από τέσσερις εβδομάδες μετά την είσοδό του στο προξενείο της χώρας του στην Κωνσταντινούπολη.

Την περασμένη εβδομάδα, ο Μοτζέμπ διέψευσε ουσιαστικά παλαιότερες δηλώσεις της Σαουδικής Αραβίας λέγοντας ότι ο φόνος του Κασόγκι ήταν προμελετημένος.
Ο τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν κάλεσε τον γενικό εισαγγελέα της Σαουδικής Αραβίας, ο οποίος βρίσκεται στην Κωνσταντινούπολη, να αποκαλύψει ποιος έδωσε την εντολή να δολοφονήσουν τον Τζαμάλ Κασόγκι.

«Ποιος έστειλε αυτούς τους 15 ανθρώπους που θεωρούνται ύποπτοι ότι δολοφόνησαν τον Κασόγκι;» είπε στους δημοσιογράφους ο Ερντογ
Ο εισαγγελέας Σαούντ Αλ Μοτζέμπ έφθασε τη νύχτα της Κυριακής στην Κωνσταντινούπολη και είχε συνομιλίες με τον επικεφαλής της εισαγγελίας της Κωνσταντινούπολης, αφού διέψευσε ουσιαστικά τις δηλώσεις του Ριάντ σχετικά με τον θάνατο του σαουδάραβα δημοσιογράφου λέγοντας ότι ο φόνος του Κασόγκι ήταν προμελετημένος.

Ο Μοτζέμπ συναντήθηκε με τον τούρκο εισαγγελέα Ιρφάν Φιντάν για δεύτερη φορά σήμερα στο δικαστικό μέγαρο προτού κατευθυνθεί στο προξενείο, όπως μετέδωσε ο τουρκικός τηλεοπτικός σταθμός NTV.

Τη Δευτέρα, ο τούρκος ΥΠΕΞ, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, κάλεσε το Ριάντ να ολοκληρώσει την έρευνα για τον θάνατο του Κασόγκι το συντομότερο δυνατό. «Πρέπει να αποκαλυφθεί όλη η αλήθεια. Θεωρούμε ότι η επίσκεψη του Μουτζέμπ είναι σημαντική για την αποκάλυψη της αλήθειας».

Η Τουρκία έχει ζητήσει την έκδοση των 18 υπόπτων για τον φόνο του Κασόγκι για να δικαστούν από τουρκικά δικαστήρια, αλλά το Ριάντ ισχυρίζεται ότι θα αντιμετωπίσουν την δικαιοσύνη στο βασίλειο.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +

spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα