back to top
18.6 C
Athens
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

18.6 C
Athens
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Ελληνική εφεύρεση για να μη πίνουμε «μπόμπες»

Διαβάστε επίσης

Ελληνική ευρεσιτεχνία για τεστ ανίχνευσης νοθευμένων ποτών

Το πρώτο τεστ ανίχνευσης νοθευμένων ποτών δημιούργησε Έλληνας επιστήμονας. Ο Ραφαήλ Κουρμουλάκης χημικός μηχανικός εφηύρε ένα rapid test, το οποίο μπορεί να ανιχνεύσει τις βλαβερές αλκοόλες και να πιστοποιήσει επιτόπου την ασφάλεια των ποτών που πρόκειται να καταναλώσουμε.

«Πρόκειται για ένα απλό τεστ… τσέπης, που ανιχνεύει άμεσα τα νοθευμένα ποτά» λέει στον Αθήνα 9.84 ο Ραφαήλ Κουρμουλάκης. «Είναι ένα rapid test σε μέγεθος ενός πακέτου τσιγάρων. Χρειάζεται, προς το παρόν, 20 σταγόνες ποτού για να εμφανίσει μόνιμη χρωματική ένδειξη, αν το ποτό είναι καθαρό ή «μπόμπα». Το κόστός του για τους καταναλωτές, αν βγει το  προϊόν στην αγορά θα κυμαίνεται από 3 εώς 4 ευρώ.

Rafail_kourmoulakis

Προς αναζήτηση επενδυτών

«Το τεστ μπορεί να είναι ένα εξαγώγιμο ανταγωνιστικό προϊόν, σημειώνει ο κ. Κουρμουλάκης «και να δημιουργήσει πολλές θέσεις εργασίας, ειδικά για νέους επιστήμονες. Το βασικό είναι όμως ότι αποτελεί εργαλείο πρόληψης στη δημόσια υγεία αλλά και εξοικονόμησης περισσοτέρων από 100 εκατ. ευρώ ετησίως, από διαφυγόντες φόρους. Αυτήν την περίοδο αναζητώ επενδυτές για να μπορέσει να παρασκευάστει το τεστ βιομηχανικά και να πωλείται στα φαρμακεία».

«Μία μεγάλη ελληνική φαρμακευτική εταιρεία δέχτηκε να επενδύσει στην εφεύρεση εισφέροντας σημαντικά στην ολοκλήρωση των εργαστηριακών μελετών, υλοποιώντας παράλληλα προπαρασκευαστικά βήματα για την είσοδο του καινοτόμου προϊόντος στην αγορά» εξηγεί ο κ. Κουρμουλάκης.

Σύμφωνα με τον ίδιο, «η φαρμακευτική εταιρεία ζήτησε από το υπουργείο Ανάπτυξης ειδική άδεια, καθώς πρόκειται για καινοτόμο προϊόν και ήθελε να είναι απολύτως κατοχυρωμένη. Έπειτα από τρεις μήνες προσπαθειών για να δοθούν οι εγκρίσεις από διάφορες υπηρεσίες (ΕΟΦ, Γενικό Χημείο του Κράτους, υπουργεία Υγείας, Ανάπτυξης, Οικονομικών κ.ά.), η άδεια δεν δόθηκε».

Καλλιόπη Ασλανίδου

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα