back to top
15.8 C
Athens
Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

15.8 C
Athens
Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

Η 8η Ελληνογερμανική Συνδιάσκεψη στην Κρήτη

Διαβάστε επίσης

H 8η συνδιάσκεψη της Ελληνογερμανικής Συνδιάσκεψης (ΕΓΣ) ξεκίνησε χθες το βράδυ στη Χερσόνησο της Κρήτης και θα διαρκέσει ως το Σάββατο. Στη συνάντηση συμμετέχουν εκπρόσωποι της τοπικής αυτοδιοίκησης και των περιφερειών από την Ελλάδα και τη Γερμανία. Οι συμμετέχοντες θα ανταλλάξουν εμπειρίες για θέματα όπως η διαχείριση των απορριμμάτων, ο Εναλλακτικός Τουρισμός και ο Τουρισμός Υγείας, η ανάπτυξη πρωτοβουλιών για την καταπολέμηση της ανεργίας στους νέους, η ένταξη των προσφύγων στις τοπικές κοινωνίες αλλά και η ενεργειακή στροφή στους δήμους.

Στην 8η Συνδιάσκεψη θα συμμετάσχει o Nόρμπερτ Μπάρτλε που αντικατέστησε πριν από μισό χρόνο στο αξίωμα του εντεταλμένου της γερμανίδας καγκελαρίου στην ΕΓΣ τον Χανς-Γιοάχιμ Φούχτελ, ενώ για πρώτη φορά η ελληνική κυβέρνηση όρισε δικό της εντεταλμένο για την ΕΓΣ, την περιφερειάρχη Αττικής, Ρένα Δούρου. Ορόσημο της συνεργασίας των δύο κρατών χαρακτήρισε αυτή την εξέλιξη ο Μπάρτλε, επισημαίνοντας: “Μέχρι τώρα η ΕΓΣ δεν υποστηριζόταν από την ελληνική κυβέρνηση σε τόσο μεγάλο βαθμό”. Εταίροι της γερμανικής πλευράς στην Ελλάδα ήταν μέχρι τώρα η ΚΕΔΕ και η ΕΝ.ΠΕ.

“Θέλουμε να διατηρήσουμε τα δόκιμα και παράλληλα να κάνουμε μια νέα αρχή”, δήλωσε ο Μπάρτλε μιλώντας στην Deutsche Welle, υποδεικνύοντας σειρά θεμάτων κοινού ενδιαφέροντος που ενδείκνυνται για συνεργασία, όπως η ψηφιοποίηση στους δήμους: “Εδώ η Ελλάδα είναι αρκετά προχωρημένη. Οι γερμανικοί δήμοι μπορούν να μάθουν αρκετά από τους Έλληνες. Από την άλλη πλευρά στο θέμα της ανακύκλωσης και της αποφυγής απορριμμάτων έχουμε αποκτήσει μεγάλη εμπειρία από την οποία θα μπορούσαν να επωφεληθούν οι ελληνικοί δήμοι. Σε ό,τι αφορά τη μετάβαση στην ενέργεια από ανανεώσιμες πηγές, σίγουρα δεν έχουμε ακόμη φτάσει στο επίπεδο που θα θέλαμε, ενδεχομένως όμως να μπορούσαμε να βοηθήσουμε ελληνικούς δήμους να υπερπηδήσουν ορισμένα στάδια. Υπάρχουν πολλές ευκαιρίες για συνεργασία που θα μπορούσαν να αξιοποιηθούν και οι οποίες εν τέλει θα ήταν προς το συμφέρον και των δύο πλευρών”.

Ο Μπάρτλε επεσήμανε ότι θα ήθελε να διευρυνθεί η συνεργασία των δύο χωρών και στο πεδίο της οικονομίας και πιο συγκεκριμένα στον τομέα των μικρομεσαίων επιχειρήσεων. Θεωρεί ότι τα περιθώρια είναι μεγάλα για τη δραστηριοποίηση γερμανικών εταιρειών στην Ελλάδα όπως και για τη διοχέτευση ελληνικών προϊόντων στη γερμανική αγορά. Μια τέτοια εξέλιξη, όπως υπογράμμισε, θα συνέβαλε στη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας στην Ελλάδα και συνεπώς στην καταπολέμηση της ανεργίας.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα