back to top
23 C
Athens
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

23 C
Athens
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

ΗΠΑ: Αντίστροφη μέτρηση για τις Ενδιάμεσες Εκλογές εν μέσω σφοδρών επικρίσεων εναντίον Τραμπ

Διαβάστε επίσης

Στις 6 Νοεμβρίου διεξάγονται οι ενδιάμεσες εκλογές στις ΗΠΑ και ακόμη τα αποτελέσματα δεν είναι ξεκάθαρα. Οι τελευταίες δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι κάποιες αναμετρήσεις θα είναι οριακές, μολονότι οι Δημοκρατικοί διατηρούν ένα προβάδισμα σε ό,τι αφορά τη Βουλή των Αντιπροσώπων και οι Ρεπουμπλικανοί τη Γερουσία.
Οι συγκεκριμένες εκλογές πραγματοποιούνται κάθε τέσσερα χρόνια, τον Νοέμβριο, και ονομάζονται ενδιάμεσες επειδή διενεργούνται στο μέσον της προεδρικής θητείας.

Καθώς απομένουν μόλις δέκα προεκλογικές συγκεντρώσεις μέχρι το βράδυ της Δευτέρας –η μία από αυτές απόψε στο Μισούρι– ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ συμμετέχει σε αυτόν τον προεκλογικό αγώνα πιο ενεργά από οποιονδήποτε άλλον προκάτοχό του.
Γνωρίζει άλλωστε ότι το αποτέλεσμα των εκλογών της 6ης Νοεμβρίου θα είναι καθοριστικό για τα επόμενα δύο χρόνια της θητείας του: αν οι Δημοκρατικοί θέσουν υπό τον έλεγχό τους τη Βουλή των Αντιπροσώπων απειλείται με αλλεπάλληλες κοινοβουλευτικές έρευνες εναντίον του, ακόμη και με το φάσμα μιας διαδικασίας καθαίρεσης, στην περίπτωση που κερδίσουν την πλειοψηφία και στη Γερουσία.
“Δεν είμαι στο ψηφοδέλτιο, όμως στην πραγματικότητα είμαι, επειδή πρόκειται για ένα δημοψήφισμα για εμένα”, δήλωσε ο ίδιος.
Ρεπουμπλικανός μεγιστάνας ελπίζει ότι οι αλλεπάλληλες παρεμβάσεις του θα ανακόψουν το ρεύμα των Δημοκρατικών. «Δεν μιλούν πλέον για μπλε κύμα», το χρώμα των Δημοκρατικών, είπε την Τετάρτη σε μια συνέντευξη στο ABC. «Οι εκλογές αυτές θα είναι πολύ αμφίρροπες. Η Γερουσία εμφανίζεται πολύ ελπιδοφόρα», πρόσθεσε.

Η επικεφαλής των Δημοκρατικών στη Βουλή των Αντιπροσώπων, Νάνσι Πελόζι, που συνήθως είναι συγκρατημένη, αυτή τη φορά δεν δίστασε να δείξει την αισιοδοξία της: «Θα κερδίσουμε», διαβεβαίωσε μιλώντας στο CBS. «Οι Δημοκρατικοί θα κερδίσουν τη Βουλή. Και αν έχουμε μια μεγαλύτερη νίκη, στη Γερουσία, στις θέσεις των κυβερνητών, θα είναι μια σπουδαία νύχτα για την Αμερική», πρόσθεσε.

Δημοσκοπήσεις

Οι δημοσκοπήσεις πάντως δεν αφήνουν περιθώριο για τέτοια αισιοδοξία. Οι Ρεπουμπλικανοί έχουν οριακή πλειοψηφία στη Γερουσία (51-49) και οι Δημοκρατικοί θα πρέπει να λύσουν μια εξαιρετικά δύσκολη εξίσωση: μόνο το ένα τρίτο των εδρών ανανεώνεται σε αυτές τις εκλογές. Την Τρίτη, οι Αμερικανοί ψηφοφόροι καλούνται να εκλέξουν 35 γερουσιαστές. Οι 26 από αυτές τις έδρες ανήκουν αυτή τη στιγμή στους Δημοκρατικούς και οι περισσότερες είναι σε Πολιτείες που στις εκλογές του 2016 ψήφισαν μαζικά υπέρ του Τραμπ.

Στη Βουλή, που θα ανανεωθεί στο σύνολό της, οι δημοσκοπήσεις δίνουν προβάδισμα στους Δημοκρατικούς αλλά για 30 έδρες το αποτέλεσμα παραμένει εξαιρετικά αμφίρροπο. Ο ιστότοπος FiveThirtyEight, που ειδικεύεται στις εκλογικές προβλέψεις, τους δίνει έξι στις επτά πιθανότητες να κερδίσουν την πλειοψηφία. Η δυναμική αυτή είναι ακριβώς αντίστροφη για τη Γερουσία, όπου οι Ρεπουμπλικανοί έχουν έξι στις επτά πιθανότητες να διατηρήσουν τον έλεγχο του σώματος.

Από τις 36 αναμετρήσεις για την ανάδειξη κυβερνητών, πολλές αναμένεται ότι θα είναι επίσης αμφίρροπες. Ακόμη και αν δεν εκλεγούν πάντως, κάποιοι υποψήφιοι έχουν ήδη γράψει ιστορία: ο Άντριου Γκίλαμ είναι ο πρώτος Αφροαμερικανός που διεκδικεί τη θέση του κυβερνήτη στη Φλόριντα ενώ η Στέισι Έιμπραμς είναι η πρώτη μαύρη υποψήφια κυβερνήτρια σε όλες τις ΗΠΑ

Για τη Γερουσία, μια δημοσκόπηση του Fox News για πέντε αμφίρροπες Πολιτείες δείχνει επίσης ότι το αποτέλεσμα είναι αδύνατον να προβλεφθεί. Οι τρεις από τις πέντε εκλογικές αναμετρήσεις (στην Αριζόνα, το Μισούρι και την Ιντιάνα) μπορεί «να πάνε στη μία ή την άλλη πλευρά», σύμφωνα πάντα με το δίκτυο. Και, μολονότι στο Τενεσί και τη Βόρεια Ντακότα οι Ρεπουμπλικανοί προηγούνται, «ο ενθουσιασμός των Δημοκρατικών μπορεί να καλύψει αυτό το έδαφος».

Στο Τέξας, ο Δημοκρατικός που έχει αναδειχθεί σε πολιτικό σταρ, ο Μπέτο Ο’ Ρουρκ, υπολείπεται κατά 6,5 μονάδες του Ρεπουμπλικανού Τεντ Κρουζ για τη Γερουσία, αλλά δεν το βάζει κάτω. «Περισσότερο από ποτέ, χρειαζόμαστε όλους τους Τεξανούς», έγραψε σήμερα στο Twitter, στα ισπανικά, προκειμένου να κινητοποιήσει τους ισπανόφωνους ψηφοφόρους της Πολιτείας αυτής.

“Happy” … μετά το Πίτσμπουργκ

Ο Τραμπ πολλαπλασίασε επίσης το τελευταίο διάστημα τις δηλώσεις που ενδέχεται να κινητοποιήσουν τους ψηφοφόρους, όπως εκείνη που αφορά την αποστολή χιλιάδων στρατιωτών στα σύνορα με το Μεξικό για να αποκρούσουν την “εισβολή”, όπως την αποκαλεί, των μεταναστών από την Κεντρική Αμερική. Δεν έκρυψε την ανησυχία του, για τις επιπτώσεις που θα μπορούσε να έχει η αποστολή παγιδευμένων δεμάτων σε υψηλόβαθμα στελέχη και υποστηρικτές του Δημοκρατικού κόμματος, την περασμένη εβδομάδα. Και, μολονότι καταδίκασε με τον εντονότερο τρόπο τη χειρότερη αντισημιτική επίθεση σε αμερικανικό έδαφος, το περασμένο Σάββατο στο Πίτσμπουργκ, το ίδιο βράδυ έσπευσε σε άλλη μια προεκλογική συγκέντρωση.

«Την ημέρα της μαζικής δολοφονίας 11 ανθρώπων από τα χέρια ενός διαταραγμένου εθνικιστή» επιλέξατε το τραγούδι «Happy» για να ακουστεί σε πολιτική εκδήλωση στην Ιντιάνα» γράφει ο δικηγόρος του Γουίλιαμς Χάουαρντ Κινγκ, στην επιστολή, σύμφωνα με το «The Hollywood Reporter».

«Δεν υπήρχε τίποτα “ευτυχές” στην τραγωδία που προκλήθηκε στη χώρα μας το Σάββατο και δεν δόθηκε άδεια για τη χρήση αυτού του τραγουδιού για τον σκοπό αυτό», τονίζεται στην επιστολή.

«Ο Φάρελ δεν σας έχει παραχωρήσει άδεια για δημόσια μετάδοση της μουσικής του», σημειώνεται στην επιστολή του δικηγόρου του τραγουδιστή, τραγουδοποιού, ηθοποιού και παραγωγού.

Ο Ντόναλντ Τραμπ δεν έχει άδεια να χρησιμοποιεί το τραγούδι κι αν αυτό συνεχιστεί θα είναι παραβίαση των νόμων περί πνευματικών δικαιωμάτων, ανέφερε ο Χάουαρντ Κινγκ.

Διχαστική και ρατσιστική η διαφήμιση Τραμπ

Σφοδρές επικρίσεις δέχτηκε ο Ντόναλντ Τραμπ για μια διαφήμιση που συνδέει τους Δημοκρατικούς και τους μετανάστες με το βίαιο έγκλημα, καθώς ακόμη και Ρεπουμπλικανοί πολιτικοί στράφηκαν εναντίον του, κάνοντας λόγο για την πιο διχαστικό και ρατσιστικό πολιτικό μήνυμα τα τελευταία τριάντα χρόνια.

Η διαφήμιση που προβάλλεται στο διαδίκτυο περιλαμβάνει εικόνες από τη δίκη του Λουίς Μπρακαμόντες, ενός παράτυπου μετανάστη από το Μεξικό που καταδικάστηκε το 2014 για τις δολοφονίες δύο αστυνομικών στο Σακραμέντο της Καλιφόρνιας. Στα ενδιάμεσα, δείχνει σκηνές  από φωτογραφίες με μετανάστες, παραπέμποντας προφανώς στο καραβάνι των 3.000 Λατινοαμερικάνων που προσπαθούν να φτάσουν στα σύνορα, διασχίζοντας το Μεξικό.

“Ποιον άλλον θ’ αφήσουν οι Δημοκρατικοί να περάσει;” ρωτά η διαφήμιση, που καταλήγει με το σύνθημα “Ο πρόεδρος Ντόναλντ Τζ. Τραμπ και οι Ρεπουμπλικανοί κάνουν και πάλι ασφαλή την Αμερική”, μια φράση που θυμίζει το προεκλογικό σλόγκαν “Να κάνουμε ξανά μεγάλη την Αμερική”.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα