back to top
23.4 C
Athens
Πέμπτη, 18 Απριλίου, 2024

23.4 C
Athens
Πέμπτη, 18 Απριλίου, 2024

Οι Άρνε Νταλ και Πέτρος Μάρκαρης στον Ιανό

Διαβάστε επίσης

Βραδιά αστυνομικού μυστηρίου ήταν η χθεσινή, Πέμπτη 1η Νοεμβρίου στον Ιανό, με πρωταγωνιστές τον αρχηγό της πρώτης εθνικής των σουηδών συγγραφέων, Arne Dahl και τον δικό μας, Πέτρο Μάρκαρη.

Οι δύο πολυμεταφρασμένοι συγγραφείς μίλησαν μεταξύ άλλων για τα διαφορετικά, αλλά και τα κοινά στοιχεία των βιβλίων τους.

«Επτά μείον ένα»

«Αυτό το βιβλίο είναι ένα ψυχολογικό θρίλερ, αλλά συμπυκνωμένο, με έντονο το στοιχείο του απροσδόκητου», είπε ο Arne Dahl για το νέο του βιβλίο «Επτά μειον ένα», που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις «Μεταίχμιο». Είναι το πρώτο μιας τριλογίας που θα ακολουθήσει και ξεκινά με την απαγωγή μιας 15χρονης. «Πρόκειται για μια κλασική υπόθεση, αλλά στη συνέχεια η ιστορία έχει πολλές αλλαγές και ανατροπές», τόνισε ο Σουηδός συγγραφέας. Και συνέχισε «Έχετε στα χέρια σας τη χιονομπαλίτσα, η οποία θα γίνει χιονόμπαλα. Οι αστυνομικοί στα προηγούμενα μυθιστορήματα ήταν αξιόπιστοι, στο νέο μου βιβλίο θεώρησα ότι πρέπει να έχω δύο χαρακτήρες, που να μην ξέρει ο αναγνώστης αν πρέπει να τους εμπιστευτεί, ενώ στη συνέχεια διαπιστώνουν και οι ίδιοι ότι είναι θύματα».

«Είναι εξαιρετικά δομημένο μυθιστόρημα» σημείωσε ο Πέτρος Μάρκαρης και αναφερόμενος στον Arne Dahl τόνισε «Όταν διάβασα το 1ο μυθιστόρημά του με συνεπήρε και όταν συνέχισα, θυμήθηκα τις σημειώσεις του Ύψεν στους Βρικόλακες, και αυτός είναι ένας από τους λόγους που ταιριάζουμε».

«Η κοινωνία που ζούμε έχουμε την εντύπωση ότι είναι άψογη, αλλά είναι πολύ μονότονη», συνέχισε ο κ Μάρκαρης για να προσθέσει ότι «διαβάζοντας τα μυθιστορήματα του Arne Dahl το ενδιαφέρον είναι πως υπονομεύει αυτή την ομαλότητα, τη μονοτονία εκ των έσω».

Για την άνθιση της αστυνομικής λογοτεχνίας στη Σουηδία το σημαντικότερο ρόλο έπαιξε η δολοφονία του πρωθυπουργού της χώρας, Ούλωφ Πάλμε.

«Είχαμε χτίσει ένα τοίχος και λέγαμε ότι είμαστε λίγο καλύτεροι από τον υπόλοιπο κόσμο» δήλωσε ο Arne Dahl και συνέχισε «Μας φαινόταν λογικό το 1986 ο πρωθυπουργός της χώρας να πάει σινεμά χωρίς φρουρά και να γυρίσει έτσι σπίτι του, περνώντας από κακόφημες γειτονιές της Στοκχόλμης. Η σφαίρα της δολοφονίας του σκότωσε και την αθωότητά μας και συνειδητοποιήσαμε ότι είμαστε μια χώρα όπως όλες οι άλλες. Αποκτήσαμε ενδιαφέρον για το τι κάνει η αστυνομία, πως λύνει τις υποθέσεις της».

Το αστυνομικό μυθιστόρημα σήμερα

«Το ερώτημα έχει αλλάξει στο σύγχρονο αστυνομικό μυθιστόρημα, δεν είναι το ποιος έκανε το έγκλημα, αλλά το γιατί έγινε ένα έγκλημα», τόνισε από την πλευρά του ο Πέτρος Μάρκαρης προσθέτοντας ότι η ουσία της λογοτεχνίας είναι ότι ταξιδεύει διασυνοριακά.

Η βραδιά έκλεισε με τον Arne Dahl να δηλώνει ότι είναι κρίμα τα βιβλία του Πέτρου Μάρκαρη να μην είναι μεταφρασμένα στα Σουηδικά και στο μέλλον όπως είπε, θα προσπαθήσει να κάνει κάτι για να μεταφραστούν.

Αθήνα 2018 Παγκόσμια πρωτεύουσα βιβλίου

Η εκδήλωση εντάσσεται στο πρόγραμμα «Οι Βόρειες Χώρες αφηγούνται. Η αστυνομική λογοτεχνία των Βορείων Χωρών: Μυθοπλασία ή καθρέφτης της κοινωνίας τους;» στο πλαίσιο των εκδηλώσεων του θεσμού «Αθήνα 2018 – Παγκόσμια Πρωτεύουσα Βιβλίου», μια διεθνή διάκριση που έλαβε ο Δήμος της Αθήνας από την UNESCO (23 Απριλίου 2018 – 22 Απριλίου 2019).

Βίκυ Παπαστεφάνου

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα