back to top
11.5 C
Athens
Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024

11.5 C
Athens
Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024

Περιδιάβαση στον Διεθνή Τύπο

Διαβάστε επίσης

Η κατάσταση στην Ιταλία συνεχίζει να απασχολεί τον διεθνή Τύπο μετά και τη συνέντευξη Κόντε στην Corriere de la Sera όπου φαίνεται να επιμένει ότι η Ρώμη δεν θα αλλάξει το προσχέδιο του προϋπολογισμού της.

Για Ιταλία: “Σιγά – σιγά (piano piano)”:

Ο πρωθυπουργός της Ιταλίας, Τζιουζέπε Κόντε επιχείρησε να ρίξει χθες τους τόνους με τις Βρυξέλλες επιμένοντας ότι όλα θα πάνε καλά, σχολιάζει το Politico. Η Ιταλία θα αναπτυχθεί. Οι αγορές θα ηρεμήσουν, η χώρα θα παραμείνει όχι μόνο ως αγαπημένη αλλά και ως σεβαστή στην ευρωπαϊκή κοινότητα. Δήλωσε την Πέμπτη ότι είναι “βέβαιος” ότι η κυβέρνηση του θα πετύχει συμφωνία με την Κομισιόν για τον προϋπολογισμό, όταν οι Βρυξέλλες αντιληφθούν τι ακριβώς κάνει η Ρώμη.

“Η κυβέρνηση αυτή είναι μια έκφραση των απαιτήσεων για αλλαγή και είναι φυσικό οι ευρωπαϊκές αγορές και οι θεσμοί θέλουν να καταλάβουν ποια κατεύθυνση σκοπεύουμε να πάρουμε” δήλωσε ο Κόντε στην Corriere della Sera. “Αλλά είμαι βέβαιος ότι στις συζητήσεις με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, θα μπορέσουμε να παρουσιάσουμε το πλεονέκτημα του αναπτυξιακού μας ελιγμού, που έχουμε σχεδιάζει για να αλλάξουμε την Ιταλία”. Ωστόσο “οικονομικές και κοινωνικές επιτακτικές ανάγκες” δεν αφήνουν περιθώριο στη χώρα παρά να προσπεράσει τους ευρωπαϊκούς κανονες.

“Ποσο σύντομα είναι το σύντομα;” Ο Κόντε δήλωσε επίσης ότι σχεδιάζει να συναντηθεί με τον πρόεδρο της Κομισιόν, Ζαν Κλωντ Γιούνκερ “πολύ σύντομα” ώστε να συνεχίσουν τις συζητήσεις. Στην ατζέντα πάντως του Γιουνκερ δεν υπάρχει κάποια σημειωμένη συνάντηση. Θα συναντηθεί ωστόσο με τον πρόεδρο του Eurogroup Μάριο Σεντένο την Τρίτη, όπου θα υπάρξει μια ενημέρωση και των δύο πλευρών. Το Eurogroup της Δευτέρας ενδεχομένως να αναλωθεί και στο θέμα της Ιταλίας κυρίως λόγω της ενόχλησης που έχουν εκφράσει κάποιοι υπουργοί από τον ευρωπαϊκό Νότο, φοβούμενοι εξάπλωση της κρίσης, η Γαλλία για παράδειγμα ανησυχεί ότι μια ενδεχόμενη παρατατεμένη κρίση στην Ιταλία θα θέσει σε κίνδυνο αν όχι θα οδηγήσει σε πρόωρο τέλος τη μεταρρύθμιση της Ευρωζωνης.

Από την πλευρά του ο υπουργός Περιβάλλοντος της Ιταλίας, Σέρτζιο Κόστα σε επιστολή του στην Stampa δήλωσε ότι το υπουργείο του δεν θα χρησιμοποιησει δάνεια από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων ύψους 800 εκ ευρώ για την καταπολέμηση της διάβρωσης του εδάφους στην Ιταλία. Και εξηγεί πως αν θα το έκανε, θα ήταν αντίθετο με τις αρχές της κυβέρνησης καθώς τα επιτόκια θα έπρεπε να αποπληρωθούν από όλους τους πολίτες. Το ερώτημα βέβαια που τίθεται είναι πού ακριβώς θα βρει τα χρήματα ο Κόστα για να πληρώσει για τα πρότζεκτς που σχεδιάζει; Από τον ιταλικό προϋπολογισμό, φυσικά, που προβλέπει αύξηση των δαπανών κατά 2,4% για το 2019. Ας σημειωθεί ότι το επιτόκιο της ΕΤΕ έχει ευνοϊκές ρυθμίσεις καθώς πρόκειται για “φθηνό χρήμα” από τις αγορές.

“Παρέμβαση Ματαρέλα για διάλογο με τις Βρυξέλλες” αναφέρει η DW. Στην Ιταλία συνεχίζεται η συζήτηση και η αντιπαράθεση για τον προϋπολογισμό. Σε αυτήν προστίθεται τώρα και η προειδοποίηση του διοικητή της τράπεζας της Ιταλίας, Iνιάτσιο Βίσκο. «Η συνεχής αύξηση στην απόδοση των κρατικών ομολόγων μπορεί να έχει σοβαρές συνέπειες», δήλωσε ο διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας της Ιταλίας. «Διότι με τον τρόπο αυτό», πρόσθεσε, «μειώνονται οι προοπτικές οικονομικής ανάπτυξης και τίθεται σε κίνδυνο η οικονομική ασφάλεια των ιταλικών οικογενειών».

Χθες βράδυ έφτασε στις αρμόδιες επιτροπές της βουλής και της γερουσίας το κείμενο του προϋπολογισμού, το οποίο αναμένεται να ψηφιστεί μέσα στους επόμενους δυο μήνες. Σύμφωνα με μέρος των ιταλικών διαδικτυακών μέσων ενημέρωσης τα μέτρα που αφορά την στήριξη των ανέργων και των συνταξιούχων με το βασικό εισόδημα, και η μείωση του ορίου συνταξιοδότησης, μπορεί τελικά να τεθούν εκτός του προϋπολογισμού κατά την ψήφισή του από το κοινοβούλιο και να εγκριθούν αργότερα, το 2019. Μια κίνηση που θα εξασφάλιζε την μείωση του δημοσίου ελλείμματος, το ύψος του οποίου αποτελεί την κύρια αιτία σύγκρουσης με την Κομισιόν. Και ο πρόεδρος της Δημοκρατίας Σέρτζιο Ματαρέλα θέλησε στο μεταξύ να στείλει το μήνυμά του: «η ισορροπία της δημόσιας οικονομίας είναι βασικής σημασίας για την κυριαρχία της χώρας», είπε ο ιταλός πρόεδρος και κατέστησε σαφές ότι «οι αποταμιεύσεις των Ιταλών πρέπει οπωσδήποτε να προστατευθούν». Ένα μήνυμα προς την κυβέρνηση, σύμφωνα με πολλούς παρατηρητές, ότι είναι ανάγκη να υπάρξει συμβιβασμός με τις Βρυξέλλες. Ο Σ. Ματαρέλα ζήτησε επίσης νωρίς το μεσημέρι με επιστολή του προς τον ιταλό πρωθυπουργό Τζουζέπε Κόντε να αυξηθούν οι προσπάθειες για να μπορέσουν να αποφευχθούν οι χρηματοοικονομικές αβεβαιότητες και να βελτιωθεί κατά συνέπεια το όλο κλίμα με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Στο μεταξύ σήμερα αναμένεται και το αποτέλεσμα των «τεστ αντοχής» για τις ιταλικές τράπεζες. Δεν αποκλείεται να χρειαστεί τελικά κρατική στήριξη για ορισμένους τραπεζικούς οργανισμούς παρά το ότι το κίνημα Πέντε Αστέρων στο παρελθόν είχε ταχθεί με έμφαση κατά τέτοιου είδους

Για Γερμανία:

“Ποιος θα είναι ο επόμενος που θα παραιτηθεί;” αναρωτιέται το Pοlitico. O επικεφαλής του CSU και υπουργός Εσωτερικών, Χορστ Ζεεχόφερ μπορεί να ισχυριστεί ότι η επικεφαλής του CDU, καγκελάριος Μέρκελ έκανε την αρχή ανοίγοντας τον δρόμο συνταξιοδότησης πριν από εκείνον. Αλλά η κίνηση αυτή της Μέρκελ σίγουρα αυξάνει την πίεση προς τον Ζεεχόφερ που συνεχίζει να βρίσκεται στο επικεντρο επικρισεων για τα εκλογικά αποτελέσματα σε Βαυαρία και Έσση.
Πως θα αποφύγει την παραίτηση; “Ακόμα και οι υποστηρικτές του εκτιμούν ότι η παραίτησή του από την προεδρία του κόμματος είναι πλέον αναπόφευκτη” σημειώνει η FAZ.

Στο Μόναχο: Εκεί ο υποψήφιος του CSU Φρι Βάλερ στη Βαυαρία σχεδιάζει να ολοκληρώσει τη συμφωνία για τον σχηματισμό κυβέρνησης συνασπισμού, δύο εβδομάδες μετά τις εκλογές. Τη Δευτέρα το νέο κοινοβούλιο θα συγκληθεί για πρώτη φορά με τον Μάρκους Ζέντερ θα αναμένεται να επανεκλεγεί πρωθυπουργος της Βαυαρίας.
Στο Ελσίνκι: Για έναν άλλον πολιτικό που προέρχεται από το CSU, τον Μάνφρεντ Βέμπερ η επόμενη εβδομάδα θα τον φέρει στο επίκεντρο της προσοχής καθώς κορυφώνεται η διαδικασία Spitzenkandidat στο συνέδριο του ΕΛΚ, στο Ελσίνκι. Ο Ζεεχόφερ που συνηθως δεν συμμετέχει σε ευρωπαϊκές εκδηλώσεις δεσμεύθηκε να βρεθεί εκεί και να στηρίξει τον Βέμπερ (ο οποιος βέβαια από την άλλη δεν έχει κρύψει τη φιλοδοξία του να διαδεχθεί τον Ζεεχόφερ).

Πίσω στη Βαυαρία: Μια συνάντηση σε ηγετικό επίπεδο του CSU αυτό το μήνα θα μπορούσε συμφωνα με την Bild να ανοίξει τον δρόμο για ένα συνέδριο τον Δεκέμβριο στο οποίο ο Ζεεχόφερ θα μπορούσε να παραιτηθεί και να τον διαδεχθεί ο Ζέντερ, ο Βέμπερ ή οποιοσδήποτε άλλος. Η κούρσα διαδοχής θα ανοίξει… μόλις ο Ζεεχόφερ μιλήσει για το μέλλον του.
Στη Φρανκφούρτη: Τα κόμματα στην Έσση ξεκινούν πρόωιμες συζητήσεις για πιθανές συνεργασιες. Ο επικεφαλής των Πρασίνων Ταρέκ Αλ Ουαζίρ δήλωσε πάντως πως δεν θα διαρκέσουν πολύ.

Και στο Βερολίνο: Οι τρεις υποψήφιοι “διάδοχοι” της Μέρκελ χρησιμοποιούν διάφορα εργαλεία και τεχνικές… προεκλογικών εκστρατειών. Ο υπουργός Υγείας, Γενς Σπαν σε άρθρο του στην FAZ έθεσε τη μετανάστεση ως πρώτο στη λίστα ως θέμα που θα τον απασχολήσει κυρίως δεσμευόμενος μάλιστα για μια νεα αρχή. Η γ.γ του κόμματος, Αννεγκρέτ Κραμπ – Κάρενμπάουερ ανακοίνωσε ότι θα μιλήσει σε ανοιχτη συγκέντρωση στο νότιο Παλατινάτο, αλλά είπε πως δεν θα συζητησει τις φιλοδοξίες της έως την επόμενη εβδομάδα. Στο μεταξύ, ο Φρίντριχ Μερτς απλώς διασκεδάζει με το ξαφνικό ενδιαφέρον των media για την επιστροφή του στην πολιτική σκηνή.

Στη Βρετανία:

Διέψευσε ο επικεφαλής των διαπραγματευτών της Ευρωπαϊκής Ενωσης για το Brexit Μισέλ Μπαρνιέ δημοσίευμα των Times αλλά και βρετανό αξιωματούχο ότι έχει επιτευχθεί συμφωνία για τις χρηματοπιστωτικές υπηρεσίες, με την οποία θα δίνεται στις βρετανικές εταιρείες πρόσβαση στις αγορές της ΕΕ και μετά το διαζύγιο.

“Παραπλανητικά ρεπορτάζ για το Brexit και τις χρηματοπιστωτικές υπηρεσίες” έγραψε στο Twitter ο γάλλος διαπραγματευτής. Νωρίτερα, ο εκπρόσωπος της βρετανίδας πρωθυπουργού Τερίζα Μέι χαρακτήρισε “εικασίες” τις πληροφορίες αυτές, ενώ ο υπουργός Brexit Ντόμινικ Ράαμπ, όταν ρωτήθηκε από το Γαλλικό Πρακτορείο, είπε ότι “τίποτα δεν έχει συμφωνηθεί μέχρι να συμφωνηθούν όλα”. Μια τέτοια συμφωνία θα έδινε στις χρηματοπιστωτικές εταιρείες του Λονδίνου βασική πρόσβαση στις αγορές της ΕΕ και μετά το Brexit.

Η Sun προβλέπει την επιστροφή… του Ντέιβιντ Κάμερον, ο οποίος υποτίθεται ότι σκέφτεται σοβαρά να επιστρέψει στην πολιτική σκηνή. Ανώνυμη πηγή από το στενό περιβάλλον του πρώην πρωθυπουργού αναφέρει πμάλιστα ότι έχει ήδη βαρεθεί… να κάθεται και από το να γράψει τα απομνημονεύματά του προτιμά να επιστρέψει στην ενεργό πολιτική και μάλιστα στο υπουργικό συμβούλιο, πιθανόν ως υπουργός Εξωτερικών, αν ο επόμενος επικεφαλής των Συντηρητικών του προσφέρει δουλειά. Αυτό βέβαια απαιτεί την εκλογή του Κάμερον στη Βουλή… Έχει πάντως στη διάθεσή του αρκετοί χρόνο… είναι μόλις 52 ετών.

Για Κροατία – ΕΕ:

Ο Ντέιβορ Στιρ, πρώην υπουργός Εξωτερικών της Κροατίας, νυν βουλευτής γράφει στο Politico ότι “η ιδέα μιας ενιαίας Ευρώπης και ελεύθερης” – η βασική αρχή της Γηραιάς Ηπείρου από την πτώση του τείχους του Βερολίνου και μετά – διασπάται. Βλέπουμε πλέον μια επιστροφή στις σφαίρες επιρροής, μια προσέγγιση στα γεωπολιτικά που προωθούν ανελεύθερες δημοκρατίες, όπως η Ρωσία και η Τουρκία.

“Υπο τον φόβο νέας Βαϊμάρης” Είχε προηγηθεί συνέντευξη του Εμανουέλ Μακρόν στην Ouest όπου ο Γάλλος πρόεδρος προειδοποιούσε χθες για την άνοδο του λαϊκισμού ενώ παρότρυνε την Ευρώπη να αντισταθεί στις πολιτικές τάσεις που παραπέμπουν σε εκείνες των δεκαετιων του ’20 και του ’30. “Σε μια Ευρώπη που έχει διχαστεί από φόβους, εθνικισμούς και τις επιπτώσεις της οικονομικής κρίσης βλέπουμε σχεδόν μια μεθοδική επιστροφή σε όλα όσα κυριάρχησαν στην Ευρώπη από τον Πρώτο Παγκόσμιο Πόλεμο έως την κρίση του 1929”. Τα σχόλια του Μακρόν έγιναν λίγες μέρες πριν από τους εορτασμούς, που διοργανώνει η Γαλλία σχετικά με την “ανακωχή” μεταξύ της Γερμανίας και των Συμμαχικών Δυνάμεων το 1918. Ο Μακρόν θα φιλοξενήσει ειδική τελετή στις 11 Νοεμβρίου στο Παρίσι με τη συμμετοχή αρκετών ηγετών, περιλαμβανομένου και του Ντ. Τραμπ.

Για Ελλάδα:

«”Εμείς θα βαράμε το νταούλι και θα οι αγορές θα χορεύουν”, υπόσχονταν το 2014 στους συμπατριώτες του ο τότε αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης Αλέξης Τσίπρας. Μια απλοϊκή υπόθεση που αποδείχθηκε πανάκριβο λάθος, σχολιάζει η Handesblatt με τίτλο «Καχύποπτες αγορές». Καμία χώρα της ευρωζώνης δεν έχει χειρότερο αξιόχρεο και δεν πρέπει να καταβάλλει τόσο υψηλά επιτόκια στα ομόλογα όπως η Ελλάδα. Λόγω της διένεξης Ρώμης-Βρυξελλών, αλλά και της επαπειλούμενης οικονομικής κρίσης στην Τουρκία, η Αθήνα δυσκολεύεται να επιστρέψει στις αγορές. Όμως η καχυποψία των αγορών οφείλεται κυρίως στην ίδια την Ελλάδα.

Για το ύψος του χρέους ο Αλέξης Τσίπρας δεν μπορεί να κάνει και πολλά. Με την πολιτική του ωστόσο εντείνει την ανησυχία στις αγορές. Η συγκυβέρνηση με τους ΑΝΕΛ “τρίζει”. Έτσι δεν αποκλείεται ο πρωθυπουργός να χάσει σε λίγους μήνες την πλειοψηφία του στο κοινοβούλιο. Ούτως ή άλλως το 2019 πρέπει να εκλεγεί νέα βουλή. Ήδη πάντως ο Αλέξης Τσίπρας ξεκίνησε τα προεκλογικά δωράκια. Θέλει να ακυρώσει τις περικοπές συντάξεων, να μοιράσει κοινωνικό μέρισμα και να πάρει πίσω μεταρρυθμίσεις στην αγορά εργασίας. Ό,τι χειρότερο δηλαδή για τους επενδυτές».

Εκτός του σχολίου η Handelsblatt δημοσιεύει άρθρο με τίτλο «Η Αθήνα αναβάλλει την έκδοση ομολόγων». Στον υπότιτλο διαβάζουμε: «Η Ελλάδα θα πρέπει να κάνει υπομονή μέχρι να επιστρέψει στις αγορές. Ο υπ. Οικονομικών ωστόσο δεν θέλει να περιμένει υπερβολικά». Η οικονομική εφημερίδα σημειώνει επικαλούμενη ανεπίσημες πηγές ότι η Αθήνα επιδιώκει να αντλήσει το 2019 περίπου 7 δις ευρώ για να αποπληρώσει εμπρόθεσμα δάνεια του ΔΝΤ. Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος δεν θέλει να προσφύγει σε νέο δανεισμό για μειώσει το χρέος και να βελτιώσει το αξιόχρεο της χώρας. Λόγω του σκεπτικισμού των αγορών ωστόσο η ελληνική κυβέρνηση εξετάζει την έκδοση κρατικού ομολόγου που θα αγοράσουν οι τέσσερεις συστημικές τράπεζες. Ένας τραπεζίτης κάνει λόγο για συνθήκη win win, μιας και από τη μια το δημόσιο θα αντλήσει χρήματα με ιδανικότερους όρους, ενώ από την άλλη οι τράπεζες θα διασφαλίσουν σημαντικά έσοδα από επιτόκια. Παραμένει ωστόσο αμφίβολο αν η ΕΚΤ δώσει το απαραίτητο πράσινο φως στην αύξηση του ορίου τοποθετήσεων σε κρατικά ομόλογα από τράπεζες».

Στις ΗΠΑ:

Δημοσκόπηση της Washington Post δείχνει ότι τόσο οι Δημοκρατικοί όσο και οι Ρεπουμπλικανοί ψηφοφόροι θεωρούν πως οι Δημοκρατικοί θα είναι οι νικητές των ενδιάμεσων εκλογών για το Κογκρέσο την ερχόμενη Τρίτη. Βέβαια τα ποσοστά και στα δύο κόμματα είναι τόσο υψηλά όσο σίγουροι ήταν οι Δημοκρατικοί – λανθασμένα, όπως αποδείχθηκε – λίγο πριν από τη νίκη – έκπληξη του Ντόναλντ Τραμπ στις προεδρικές εκλογές πριν από δύο χρόνια. Ολοι οι ψηφοφόροι θεωρούν πως οι επιπτώσεις θα είναι μεγάλες σε περίπτωση ήττας: τουλάχιστον τα 2/3 των Δημοκρατικών αλλά και των Ρεπουμπλικανών θεωρούν πως εάν χάσει το κόμμα τους θα διαμορφωθεί μια “πολύ άσχημη κατάσταση” για τις ΗΠΑ.Αυτές οι εκλογές που θεωρούνται και ως δημοψήφισμα για την πολιτική που ακολουθεί ο πρόεδρος Τραμπ αφορούν όλες τις έδρες της Βουλής, δηλαδή τις 435, καθώς και 35 από τις 100 έδρες της Γερουσίας. Επίσης, εκλογές θα γίνουν για τους κυβερνήτες 39 πολιτειών, ενώ θα διεξαχθούν και άλλες εκλογές σε τοπικό επίπεδο.

Ιδιαίτερη μνεία γίνεται στις 69 περιοχές όπου το αποτέλεσμα δεν είναι ξεκάθαρο και θα κριθεί την τελευταία στιγμή. Στις εκλογικές αυτές μάχες η δημοσκόπηση δείχνει πως το 50% των ψηφοφόρων υποστηρίζει Δημοκρατικό υποψήφιο και το 46% Ρεπουμπλικανό – μια σχεδόν ανύπαρκτη διαφορά καθώς το περιθώριο λάθους είναι 3,5%. Παρ” όλ” αυτά, τα δημοσκοπικά αποτελέσματα είναι ενδεικτικά μιας σημαντικής στροφής των ψηφοφόρων, καθώς στις αντίστοιχες περιοχές το 2016 οι ψηφοφόροι είχαν στηρίξει τους Ρεπουμπλικανούς με διαφορά 15% έναντι των Δημοκρατικών. Με το Ρεπουμπλικανικό Κόμμα να ελέγχει 63 από αυτές τις κρίσιμες 69 περιφέρειες, αυτή η μεγάλη αλλαγή στην πρόθεση ψήφου θεωρείται επαρκής ώστε οι Δημοκρατικοί να ανακτήσουν τον έλεγχο της Βουλής – χρειάζεται να κερδίσουν 23 νέες έδρες για να αποκτήσουν την πλειοψηφία στο σώμα. Μεγάλο ενδιαφέρον όμως έχει η μέχρι τώρα ψηφοφορία, καθώς οι Αμερικανοί έχουν το δικαίωμα να ψηφίζουν νωρίτερα από την ημέρα των εκλογών.

Η συμμετοχή στις ενδιάμεσες εκλογές για το Κογκρέσο το 2014 ήταν 37%, η χαμηλότερη μετά τον Β” Παγκόσμιο Πόλεμο. Στις προεδρικές εκλογές η συμμετοχή έφθασε το 61%, δηλαδή περίπου ίδια με εκείνη του 2012.”

Μπορεί η εμμονή του Τραμπ για το μεταναστευτικό να γυρίσει μπούμερανγκ;” αναρωτιέται το Politico. Ενώ ο Τραμπ συνεχίζει να σφυροκοπά… με την σκληρή γραμμή στο μεταναστευτικό ομως κάποιοι Ρεπουμπλικανοί θέλουν να αλλάξει ατζέντα και να στραφεί περισσότερο στην οικονομία…

“Άνοδος στις αγορές μετά την τηλ επικοινωνία Τραμπ – Σι Ζινπίνγκ” αναφέρει ο Guardian. Οι αγορές στην Ασία σημείωσαν άνοδο μετά το tweet του Ντ. Τραμπ ότι θέλει να πετύχει συμφωνία με τον Κινέζο ομόλογό του σχετικά με τη διένεξη γύρω από το εμπόριο. Ο αμερικανός πρόεδρος μίλησε με τον κ Σι χθες και αργότερα μέσω twitter δήλωσε ότι οι συνομιλίες με την Κίνα “εξελίσσονται όμορφα”. Όλα αυτά ενόψει του τετ α τετ που θα έχουν οι δύο άνδρες στο περιθώριο του G20, στην Αργεντινή τον Δεκέμβριο.

Αλεξάνδρα Βουδούρη

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα