back to top
21.5 C
Athens
Τρίτη, 16 Απριλίου, 2024

21.5 C
Athens
Τρίτη, 16 Απριλίου, 2024

Συμφωνία Ζάεφ με τους οκτώ βουλευτές για τις Συνταγματικές τροποποιήσεις

Διαβάστε επίσης

Ανοίγει οριστικά o δρόμος για τη συνταγματική αναθεώρηση στην πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας μετά την προφορική συμφωνία μεταξύ της κυβέρνησης Ζάεφ και των οκτώ πρώην βουλευτών του VMRO, που πλέον έχουν σχηματίσει δική τους Κοινοβουλευτική Ομάδα, σύμφωνα με το πρακτορείο MIA.

Οι τελικές αποφάσεις θα ληφθούν σήμερα ενώ δεν έχουν γίνει ακόμα γνωστές οι τροπολογίες στο Σύνταγμα για τις οποίες συμφώνησαν οι δύο πλευρές. Το σχέδιο νόμου για τις συνταγματικές αλλαγές αναμένεται να κατατεθεί σήμερα στη Βουλή της πΓΔΜ.

Η Αθήνα αναμένει τη δημοσίευσή του προκειμένου να εξετάσει αν στις τροπολογίες έχουν περιληφθεί κατά γράμμα όσα προβλέπoνται στη Συμφωνία των Πρεσπών.

Η προφορική συμφωνία μεταξύ της κυβέρνησης Ζάεφ και των 8 πρώην βουλευτών του VMRO εξασφαλίζει την απαιτούμενη πλειοψηφία των 80 βουλευτών για την τελική έγκριση της συνταγματικής αναθεώρησης; καθώς στην τρίτη και τελευταία ψηφοφορία θα απαιτηθεί εκ νέου η έγκριση των 2/3 της βουλής της πΓΔΜ, όπως συνέβη άλλωστε και κατά την πρώτη ψηφοφορία.

Να σημειωθεί ότι ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης της πΓΔΜ, Μπουγιάρ Οσμάνι χθες στην Αθήνα, όπου βρέθηκε για λίγες ώρες δήλωσε ότι η κοινοβουλευτική διαδικασία θα μπορούσε να ολοκληρωθεί έως το τέλος του χρόνου ή αρχές του νέου έτους, αν και σημείωσε ότι αυτό είναι το πλέον αισιόδοξο σενάριο.

Αλεξάνδρα Βουδούρη

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα