back to top
23 C
Athens
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

23 C
Athens
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

ΥΠΕΞ: Ξεκινούν οι εργασίες της Μεικτής Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων Ελλάδας – πΓΔΜ

Διαβάστε επίσης

Ξεκινoύν σήμερα οι εργασίες της Μεικτής Διεπιστημονικής Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων Ελλάδας – πΓΔΜ για τα ιστορικά, αρχαιολογικά και εκπαιδευτικά θέματα, σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών.

Η πρώτη συνάντηση θα γίνει στη Θεσσαλονίκη.

Στόχος είναι να προωθηθούν όσα έχουν συμφωνηθεί μεταξύ των δυο χωρών για παράδειγμα σε ό,τι αφορά την αλλαγή των σχολικών εγχειριδίων, ώστε ήδη από το επόμενο σχολικό έτος κανένα σχολικό βιβλίο ή βοηθητικό υλικό να μην εμπεριέχει αλυτρωτικές ή αναθεωρητικές αναφορές, βάσει της Συμφωνίας των Πρεσπών.

Η διαδικασία αυτή απαιτεί διάστημα κάποιων μηνών και θα πρέπει να υλοποιηθεί εγκαίρως, ώστε να είναι δυνατή η υλοποίησή τους όταν τεθεί σε ισχύ η Συμφωνία των Πρεσπών, σημειώνει το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών.

Στην ανακοίνωση του το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών σημειώνει ότι η λειτουργία της Επιτροπής θα αρχίσει προσωρινά ενώ θα εκκρεμεί η θέση σε ισχύ της Συμφωνίας.

Η συμφωνημένη προσωρινή ισχύς οφείλεται στην γνώση των δύο Μερών ότι μέχρι τότε, θα πρέπει να έχουν ληφθεί όλες οι απαραίτητες αποφάσεις, ώστε ήδη από το επόμενο σχολικό έτος κανένα σχολικό εγχειρίδιο ή βοηθητικό σχολικό υλικό δεν θα περιέχει αλυτρωτικές/αναθεωρητικές αναφορές, όπως σαφώς επιτάσσει η Συμφωνία των Πρεσπών.

Για να υλοποιηθούν οι αποφάσεις που αφορούν στα σχολικά εγχειρίδια απαιτείται διάστημα κάποιων μηνών και, συνεπώς, αυτές θα πρέπει να έχουν εγκαίρως ληφθεί, ώστε να είναι δυνατή η υλοποίησή τους αμέσως μετά την θέση σε ισχύ της Συμφωνίας των Πρεσπών, προς τήρηση του χρονοδιαγράμματος, για το οποίο έχουν δεσμευθεί τα δυο μέρη.

Υπό αυτό το πρίσμα θα εργασθεί η Μεικτή Διεπιστημονική Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων Ελλάδας – πΓΔΜ.

Αλεξάνδρα Βουδούρη

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα