back to top
23.1 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

23.1 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Ενδιάμεσες Εκλογές ΗΠΑ: Η μάχη 2 προέδρων

Διαβάστε επίσης

Ο Ντόναλντ Τραμπ ηγήθηκε της προεκλογικής εκστρατείας των Ρεπουμπλικάνων, αυτο-προβαλλόμενος ως εγγυητής της καλής υγείας της οικονομίας των ΗΠΑ και «κυματοθραύστης» της παράνομης μετανάστευσης και των «καραβανιών» των μεταναστών από την κεντρική Αμερική που κινούνται κατά μήκος του Μεξικού με την ελπίδα να μπορέσουν να εισέλθουν στην αμερικανική επικράτεια.Ο Αμερικανός πρόεδρος κατηγορεί τους Δημοκρατικούς ότι «θέλουν να προσκαλέσουν το ένα καραβάνι των παράνομων πίσω από το άλλο» και προειδοποιεί ότι επαπειλείται αληθινή «εισβολή» στις ΗΠΑ. «Δεν με ξεγελάνε αυτά που λένε τα μέσα ενημέρωσης των ψευδών ειδήσεων, αυτή είναι μια εισβολή στη χώρα μας» επανέλαβε για πολλοστή φορά.”Καθώς η τελική αντίστροφη μέτρηση αρχίζει στις μεσοπρόθεσμες εκλογές της Τρίτης, o ανταγωνισμός μετατρέπεται σε μία ιστορία δύο προέδρων”, γράφει ο Guardian.

Ο σημερινός κάτοικος του Λευκού Οίκου αγωνίζεται να διατηρήσει τον έλεγχο του Κογκρέσου. Είναι επίσης “εγκλωβισμένος σε μία θανάσιμη μάχη με τον προκάτοχό του”, ο οποίος αγωνίζεται να κρατήσει την κληρονομιά του.
Ο Ντόναλντ Τραμπ, ο 45ος Πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών, και ο Μπαράκ Ομπάμα, ο 44ος, πήγαν σε συγκεντρώσεις την Κυριακή, οι οποίες στην πραγματικότητα διαχωρίστηκαν με 750 μίλια εθνικής οδού, αλλά στο περιεχόμενο και το όραμα τους διαχωρίστηκαν από έτη φωτός.

Ο Τραμπ, απευθυνόμενος σε ένα πλήθος στο Μακόν της Τζόρτζια, παρουσίασε τη γνωστή πλέον ρητορική του ότι η Αμερική ξεπέρασε τους εγκληματικούς αλλοδαπούς και τους ριζοσπάστες σοσιαλιστές και επιτέθηκε στη Stacey Abrams, υποψήφια με τους Δημοκρατικός προσπαθώντας να την κάνει να γίνει η πρώτη μαύρη γυναίκα κυβερνήτης Πολιτείας.

“Αν βγάλετε τη Stacey θα κάνετε τη Γεωργία να μετατραπεί σε Βενεζουέλα”, δήλωσε ο Tραμπ. “Η Stacey Abrams θέλει να μετατρέψει την υπέροχη πολιτεία σας σε μια γιγαντιαία πόλη ιερού για εγκληματικούς αλλοδαπούς, τοποθετώντας αθώες οικογένειες της Γεωργίας στο έλεος  εγκληματιών και αρπακτικών”.

Αντίστροφα μετρά ο χρόνος για τις ενδιάμεσες εκλογές που θα διεξαχθούν αύριο Τρίτη στις ΗΠΑ, και οι οποίες αναμένεται να κρίνουν ποιο κόμμα, οι Ρεπουμπλικάνοι ή οι Δημοκρατικοί, θα έχει την πλειοψηφία στα δύο σώματα του αμερικανικού Κογκρέσου τα δύο τελευταία χρόνια της θητείας του, με τους τελευταίους να ελπίζουν διακαώς σε μία πολιτική ρεβάνς έναντι του Ντόναλντ Τραμπ.

«Πηγαίνετε να ψηφίσετε», προέτρεψε ο Ρεπουμπλικάνος πρόεδρος τους Αμερικανούς στην τέταρτη προεκλογική συγκέντρωση στην οποία πήρε μέρος το Σαββατοκύριακο, στο Τσατανούγκα του Τενεσί. Στην τελική ευθεία για τις κάλπες, ο πρόεδρος των ΗΠΑ πολλαπλασίασε τις προεκλογικές του εμφανίσεις και αναμένεται να δώσει σήμερα το «παρών» σε άλλες τρεις συγκεντρώσεις σε μεσοδυτικές Πολιτείες.

Αναφερόμενος στις δημοσκοπήσεις που προέβλεπαν σαρωτική επικράτηση των Δημοκρατικών πριν από λίγους μήνες ο Τραμπ σχολίασε την Κυριακή πως «δεν ακούμε πια να μιλάνε για εκείνο το μεγάλο μπλε κύμα». Ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ Μάικ Πενς από την πλευρά του υποστήριξε πως το «μπλε κύμα» έπεσε «σε κόκκινο τοίχο» (σ.σ. το κόκκινο είναι το χρώμα του GOP) και διαλύθηκε.

Έπειτα από αρκετές εκλογικές αναμετρήσεις που όμως είχαν κυρίως τοπικό ενδιαφέρον, οι Αμερικανοί αναμένεται να εκδώσουν αύριο – για πρώτη φορά στο σύνολό τους μετά από τις προεδρικές εκλογές του 2016 – την ετυμηγορία τους για την προεδρία του Τραμπ. Οι 435 έδρες της Βουλής των Αντιπροσώπων θα ανανεωθούν όλες (η θητεία είναι διετής), ενώ θα κριθούν επίσης 35 από τις 100 έδρες της Γερουσίας (η θητεία είναι εξαετής). Τόσο στην απερχόμενη αμερικανική Βουλή, όσο και στη Γερουσία, οι Ρεπουμπλικάνοι έχουν την πλειοψηφία. Θα αναδεχθούν ακόμη οι 36 από τους 50 κυβερνήτες των Πολιτειών.

Από την πλευρά τους, οι Δημοκρατικοί εστίασαν την εκστρατεία τους στην υπεράσπιση του συστήματος υγείας όπως μεταρρυθμίστηκε επί των ημερών του Μπαράκ Ομπάμα, αλλά κυρίως στη σφοδρή κριτική εναντίον του Τραμπ, τον οποίο πολλοί δεν δίστασαν να χαρακτηρίσουν ως υποκινητή των βίαιων επεισοδίων ρατσιστικού και αντισημιτικού χαρακτήρα που βύθισαν τη χώρα στο πένθος. Οι Δημοκρατικοί υπολογίζουν στις ψήφους των κατοίκων των περιαστικών ζωνών και των μετριοπαθών Ρεπουμπλικάνων που έχουν μετανιώσει για το ποιον ψήφισαν το 2016.
Ελλείψει φυσικού ηγέτη, μετά την ήττα της Χίλαρι Κλίντον στις προεδρικές εκλογές, ο Μπαράκ Ομπάμα ανέλαβε να δώσει ώθηση στο κόμμα στις συγκεντρώσεις των Δημοκρατικών. «Αυτοί οι Ρεπουμπλικάνοι ψεύδονται κατάφωρα, επανειλημμένα, θρασύτατα, αναίσχυντα. Πρέπει να υπάρχουν συνέπειες όταν κάποιος δεν λέει την αλήθεια», επέμεινε ο τέως πρόεδρος των ΗΠΑ σε ομιλία του στην Ιντιάνα.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα