back to top
24.8 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

24.8 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

FAZ: Πιο αυστηρά κριτήρια για την λήψη δανείων ζητούν οι 10 «σκληροί» του ευρώ

Διαβάστε επίσης

Πιο αυστηρά κριτήρια για την λήψη δανείων από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας ζητούν 10 κράτη της Βόρειας και Ανατολικής Ευρώπης σε έγγραφο, που θα κατατεθεί και στη σημερινή συνεδρίαση του Eurogroup.

Η πρωτοβουλία αυτή έρχεται σε μία περίοδο κατά την οποία η Ρώμη έχει σηκώσει τη σημαία της «επανάστασης κατά της λιτότητας», θέλοντας μάλιστα το δικό της σχέδιο να λειτουργήσει ως συνταγή για ολόκληρη την Ευρώπη. Επιδιώκει βεβαίως να ενταχθεί στη συζήτηση για τη μεταρρύθμιση της νομισματικής ένωσης και την μετεξέλιξη του ESM.

Σύμφωνα με πληροφορίες της γερμανικής εφημερίδας Frankfurter Allgemeine Zeitung, τα 10 κράτη μέλη είναι η Ολλανδία, η Ιρλανδία, η Φινλανδία, η Σλοβακία, η Εσθονία, η Λετονία, η Λιθουανία, η Δανία, η Σουηδία και η Τσεχία. Πρόκειται για την λεγόμενη «χανσεατική ένωση», που συστήθηκε ατύπως τον περασμένο Μάρτιο.

Υπενθυμίζεται ότι τον περασμένο Οκτώβριο σε επιστολή τους είχαν καταστήσει σαφές το στίγμα τους. Υπογράμμιζαν ότι όσοι θέλουν περισσότερη ευρωπαϊκή αλληλεγγύη θα πρέπει πρώτα να τακτοποιήσουν τα του οίκου τους. Περιγράφοντας το όραμά τους για το μέλλον της ΟΝΕ, δεν έκαναν καμία αναφορά σε ενιαίο προϋπολογισμό, πόσο μάλλον σε δημοσιονομική ικανότητα και μεταβιβάσεις πόρων.

Στη νέα επιστολή ζητούν πριν χορηγηθεί το όποιο δάνειο από τον ESM να εξετάζεται η ικανότητα της χώρας να το αποπληρώσει. Τα «γεράκια» του ευρώ όπως τα χαρακτηρίζει η FAZ φέρονται μάλιστα να ζητούν μάλιστα να υπάρχει επικύρωση της ανάλυσης των ευρωπαϊκών θεσμικών οργάνων από ανεξάρτητους οργανισμούς όπως το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.

Ο ESM θα μπορεί να επιβάλλει, σύμφωνα με τους 10, σκληρές μεταρρυθμίσεις και περικοπές, αλλά και να έχει πρόσβαση σε πληροφορίες για το χρηματοπιστωτικό σύστημα των χωρών, που έχουν δανειστεί.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα