back to top
21.5 C
Athens
Τρίτη, 16 Απριλίου, 2024

21.5 C
Athens
Τρίτη, 16 Απριλίου, 2024

Νίκος Παππάς: “Είναι το δεύτερο ημίχρονο της μάχης με τη διαπλοκή. Η αλλαγή στην διοίκηση της ΕΡΤ είναι ανεξάρτητη από την κεντρική στρατηγική για το δημόσιο ραδιοτηλεοπτικό φορέα”

Διαβάστε επίσης

 

Στην ενόχληση κέντρων και σε παρασκήνιο πιέσεων για τοποθετήσεις συγκεκριμένων ανθρώπων σε πόστα, απέδωσε την κριτική γύρω από τον Εθνικό Ραδιοτηλεοπτικό Φορέα, ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής Νίκος Παππάς, μιλώντας στον Αθήνα 984 και στον Βασίλη Πάικο.

Οπως είπε ο κ Νίκος Παππάς «έχουμε το δεύτερο ημίχρονο της μάχης με την διαπλοκή», σημειώνοντας ότι “η αλλαγή στην διοίκηση της ΕΡΤ είναι ανεξάρτητη από την κεντρική στρατηγική για τον Δημόσιο Ραδιοτηλεοπτικό Φορέα, η οποία υπηρετήθηκε με άρτιο τρόπο και αφορά σε ζητήματα συνεργασίας και συναντίληψης, απαραίτητα για την ομαλή του λειτουργία”.

 

Αναλυτικά:

                          *ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΡΤ

Β. Πάικος: Με τις τελευταίες εξελίξεις στην ΕΡΤ φαίνεται -δεν λέω ότι είναι έτσι- ότι δικαιώνονται όσοι άσκησαν κριτική, κυρίως στο διοικητικό της μέρος. Δεν είναι έτσι;  

Ν. Παππάς: “Σε όσες συζητήσεις έχω μετάσχει δεν άκουσα κανέναν να αμφισβητεί τη κεντρική στρατηγική, η οποία αναπτύσσεται από την ΕΡΤ αυτό το καιρό. Άρα, υπάρχει ομοθυμία θα έλεγα γύρω από την στρατηγική, η οποία ακολουθείται. Εχει να κάνει με την επένδυση στις νέες τεχνολογίες και τις σοβαρές επιτυχίες που σημειώνει ο δημόσιος ραδιοτηλεοπτικός φορέας σε αυτό το πεδίο και στην οικοδόμηση προγράμματος, το οποίο είναι και της υψηλότερης ποιότητας στην ελληνική τηλεόραση και έχει πολλές ζωντανές μεταδόσεις. Αυτό που επισκίασε την συζήτηση τις τελευταίες ημέρες ήταν η αδυναμία κάποιων να αντιληφθούν ότι δια των δηλώσεών τους, ενώ βρίσκονταν στη διοίκηση, προκαλούσαν αρνητική δημοσιότητα γύρω από το ραδιοτηλεοπτικό φορέα.”  

 Β. Πάικος: Υπήρξε πραγματικότητα που προκάλεσε τις δηλώσεις αυτές. Η αδυναμία συνεργασίας των συγκεκριμένων στελεχών. Δεν μιλάμε για τις δηλώσεις… 

Ν. Παππάς: ¨Οταν κάποιος δέχεται να υπηρετήσει το δημόσιο ραδιοτηλεοπτικό φορέα θα πρέπει να επιδεικνύει και τη δυνατότητα συνεννόησης, συναντίληψης και συνεργασίας στο σχεδιασμό. Είναι στα καθήκοντα. Δεν θέλω να μηδενίσω την προσφορά κανενός. Δεν θα ήταν σωστό και έντιμο. Θεωρώ ότι υπηρετήθηκε η κεντρική στρατηγική για το δημόσιο ραδιοτηλεοπτικό φορέα με άρτιο τρόπο. Δόθηκαν σοβαρές μάχες , οι οποίες δεν μπορούσαν, από ότι φάνηκε στην πράξη, να κερδηθούν το προηγούμενο διάστημα. Να πω πχ ότι αυτή τη στιγμή είναι η ΕΡΤ έχει κατορθώσει να ολοκληρώσει το διαγωνισμό για να έχει τις δικές της κεραίες σε όλη την επικράτεια. Αυτά δεν είναι δευτερεύοντα και η διοίκηση πιστώνεται και τα θετικά και τα αρνητικά.”   

Β. Πάϊκος: Όμως πέρα από τη διοίκηση υπάρχει η παραδιοίκηση. – όπως καταγγέλλουν, όσοι καταγγέλλουν την ΕΡΤ. 

Ν. Παππάς: “Αυτά δεν θέλω να τα σχολιάσω. Έχει τηρηθεί ο νόμος σε όλη τη διαδικασία, είναι σαφές και δυστυχώς γύρω από την ΕΡΤ αναπτύσσεται και μία συζήτηση, η οποία έχει να κάνει θα έλεγα με πιέσεις για τοποθετήσεις σε συγκεκριμένα πόστα συγκεκριμένων ανθρώπων. Αυτά όμως δεν αφορούν την πολιτική ηγεσία. Το πολιτικό σύστημα το αφορά η συζήτηση γύρω από το δημόσιο ραδιοτηλεοπτικό φορέα. Ποια είναι η στρατηγική που θα πρέπει να αναπτύξει και το παραγόμενο προϊόν. Το προϊόν που παράγει η ΕΡΤ, θα το πω και μέσα από τη συχνότητά σας, είναι της υψηλότατης ποιότητας και το καλύτερο στην ελληνική τηλεόραση.”  

 Β. Πάικος: Κύριε υπουργέ σας έθεσα το θέμα της λεγόμενης παραδιοίκησης με την έννοια ότι ακόμα και αν αλλάξουν οι διοικητικές θέσεις και οι διοικητικοί ρόλοι, μήπως συνεχιστεί η ίδια κατάσταση , ακριβώς επειδή υπάρχει παραδιοίκηση… 

Ν. Παππάς: “Δεν μπορώ να σχολιάσω τίποτα τέτοιο. Εχω πει ότι αν κάποιος θεωρεί ότι σε οποιοδήποτε σημείο διοικητικής απόφασης παραβιάστηκε η νομοθεσία μπορεί να το πει. Από εκεί και πέρα νομίζω ότι η πορεία των πραγμάτων δείχνει κάποια πράγματα. Υπήρξαν αδυναμίες, δεν αμφισβητήθηκε η κεντρική στρατηγική για το δημόσιο ραδιοτηλεοπτικό φορέα και προφανέστατα, ενοχλούνται κάποια κέντρα , τα οποία αντιλαμβάνονται ότι εδώ έχουμε το δεύτερο ημίχρονο της μάχης με τη διαπλοκή. Δεν αρκεί να έχεις ένα καθαρό τοπίο, προφανώς, στα ιδιωτικά κανάλια, μία μάχη την οποία δώσαμε και κερδίσαμε. Οφείλει η πολιτεία να αναδείξει και το δημόσιο ραδιοτηλεοπτικό φορέα , αυτή την απαράγραπτη περιουσία του ελληνικού λαού ως πρωταγωνιστή στο τηλεοπτικό τοπίο.”  

 Β. Πάικος: Και λέτε ότι εντάσσεται αυτό στη μάχη κατά της διαπλοκής… 

 Ν. Παππάς: “ Απολύτως. Δείτε ποια πρωτοσέλιδα και ποια κέντρα χτυπάνε αυτή τη στιγμή το δημόσιο ραδιοτηλεοπτικό φορέα. Η ΝΔ έχει μπει σε στρατηγική Μπολσονάρο του νεοεκλεγέντα προέδρου της Βραζιλίας , ο οποίος το πρώτο πράγμα που θέλει να κάνει είναι να ιδιωτικοποιήσει, να κλείσει τη δημόσια ραδιοτηλεόραση της Βραζιλίας. Και με διάφορες μορφές κλιμακώνει τις επιθέσεις.”  

  *ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΗ ΑΝΑΘΕΩΡΗΣΗ

 Β. Πάικος: Ξεκινούν οι διαδικασίες της Αναθεώρησης. Το πολιτικό κλίμα βοηθάει στις απαραίτητες συναινέσεις, που είναι απαραίτητες;  

Ν. Παππάς: “Οι συγκλίσεις και η συναίνεση είναι Συνταγματική επιταγή. Για αυτό και προβλέπεται διαδικασία, η οποία προϋποθέτει ευρύτερες συναινέσεις. Τώρα η ερώτησή σας φαντάζομαι υπονοεί τις εξελίξεις , οι οποίες έχουν να κάνουν …” 

Β. Πάϊκος: Με την ενδεχόμενη προανακριτική επιτροπή  για τη υγεία… 

Ν. Παππάς: “Για φανταστείτε όμως μια εικόνα όπου έχουμε αποκαλύψεις, οι οποίες συγκλονίζουν τη δημόσια συζήτηση, να είχαμε μια κυβερνητική πλειοψηφία , που κρατάει κάτω από το χαλί αυτά τα ζητήματα, εν ονόματι μιας συναίνεσης στο ζήτημα της Συνταγματικής  Αναθεώρησης, ζήτημα στο οποίο έχουμε συνταγματική υποχρέωση να προστρέξουμε με όρους συνεννόησης και σύγκλισης.”  

Β. Πάικος: Όμως αντικειμενικά, επειδή υπάρχει αυτό το κλίμα, μπορούμε να πάμε σε συναινέσεις; 

Ν. Παππάς: “Δεν μπορώ να φανταστώ τη ΝΔ να λέει δημοσίως ότι επειδή προχωρούν οι διαδικασίες για τα σκάνδαλα στην υγεία δεν προσέρχομαι στη συζήτηση για τη Συνταγματική Αναθεώρηση.”  

Β. Πάικος: Δεν θα το πει δημοσίως, αλλά πιθανώς θα το κάνει, όπως και το ΚΙΝΑΛ. 

Ν. Παππάς: “ Εάν το κάνει θα υποστεί τις πολιτικές συνέπειες. Είναι προφανές ότι δεν υπάρχει περίπτωση ούτε στο προσκήνιο, ούτε στο παρασκήνιο, να γίνει τέτοιου τύπου πάρε -δώσε. “ 

*ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΤΩΝ ΠΡΕΣΠΩΝ

Β. Πάικος: Στη FYROM φαίνεται ότι θα τελειώσουν πολύ νωρίτερα από το Μάρτιο οι διαδικασίες, λέγεται εντός του έτους. Επομένως έρχονται και νωρίτερα οι διαδικασίες σε μας.  

Ν. Παππάς: “Η Ελλάδα δεν υπάρχει περίπτωση να αποστεί  των υπογεγραμμένων. Θα τηρήσει τις δεσμεύσεις της και θα κατακτήσει με αυτοπεποίθηση το ρόλο που δικαιούται στα Βαλκάνια. Υπάρχουν οι πλειοψηφίες και για να επικυρωθεί η συμφωνία των Πρεσπών και για να μην υπάρχει κανένα πρόβλημα στην απρόσκοπτη συνέχεια της κυβερνητικής θητείας, όπως και στην ολοκλήρωση της τετραετίας”.  

               * ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΗ ΠΛΕΙΟΨΗΦΙΑ

Β. Πάικος: Για το πρώτο είναι προφανές. Για το δεύτερο δεν ξέρω… 

Ν. Παππάς: Για το δεύτερο θα σας παρέπεμπα στο Σύνταγμα, που προβλέπει ακριβώς το τρόπο με τον οποίο μπορεί δια της κοινοβουλευτικής οδού να υπάρξει κυβερνητική αλλαγή. Δεν υπάρχει περίπτωση καμία πρόταση δυσπιστίας να συγκεντρώσει τις 151 ψήφους.”

Β. Πάικος: Ναι αλλά μπορείτε να αντέξετε να συνεχίσετε ως κυβέρνηση μειοψηφίας, ενδεχομένως;  

Ν. Παππάς: “ Θα είμαστε κυβέρνηση καθαρής κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας μέχρι το τέλος της 4ετίας. Και θα πάρουμε και τις επόμενες εκλογές.”  

Β. Πάικος: Είναι ορατή η άλλη πλειοψηφία στην περίπτωση που θα γίνει η στραβή με τους ΑΝΕΛ;  

Ν. Παππάς: “Νομίζω ότι κυλάει νερό στο αυλάκι. Και μπορούν να πειστούν δυνάμεις, ακόμα περισσότερες από αυτές που απαρτίζουν αυτή τη στιγμή την κυβερνητική πλειοψηφία. Και για το θετικό, ως προς τα εθνικά συμφέροντα, της συμφωνίας των Πρεσπών και για τη συνέχιση της κυβερνητικής θητείας και την ολοκλήρωση της τετραετίας. Ομως δεν υπάρχει θέμα και αυτό έγινε καθαρό στο προηγούμενο υπουργικό συμβούλιο που δυστυχώς επισκιάστηκε από την παραίτηση του αγαπημένου μου του Νίκου Κοτζιά. Εκεί βασικό πολιτικό γεγονός ήταν η δέσμευση που υπήρξε και από τον Πάνο Καμένο.” 

Β. Πάικος: Ότι δεν θα υπερψηφίσουν πρόταση μομφής. 

Ν.Παππάς: “Συνεπώς δεν υπάρχει τίποτα πέραν αυτού.”

«ΑΘΗΝΑ 9.84» – ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ

ΤΗΛ.: 210 34 11610 – FAX: 210 34 11 397 – e-mail: [email protected]

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα