back to top
23.4 C
Athens
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

23.4 C
Athens
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Περιδιάβαση στον Διεθνή Τύπο

Διαβάστε επίσης

Bασικά θέματα: Το σημερινό Eurogroup που ανάμεσα σε άλλα θέματα θα ασχοληθεί με την Ιταλία και το προσχέδιο του προϋπολογισμού καθώς και οι νέες κυρώσεις των ΗΠΑ έναντι του Ιράν είναι μερικά από τα βασικά θέματα του διεθνούς Τύπου.

Για Ιταλία: Η Fatto Quotidiano φιλοξενεί τα σχόλια του Σαλβίνι για την Ευρώπη που θα αποτελέσουν το περιεχόμενο ενός επικείμενου βιβλίου ενός δημοσιογράφουυ. Ο ηγέτης της Λέγκας αναφέρει ότι “θα αναγκάσει την Ευρώπη να αυτομεταρρυθμιστεί”. Επίησς στο ίδιο βιβλίο ο πρώην πρωθυπουργός Μπερλουσκόνι αναφέρει ότι είναι θα επιδιώξει συνεργασία με το ΕΛΚ για τις ευρωεκλογές αλλά θα είναι εξαιρετικά δύσκολο να επιτευχθεί.

“Προετοιμαστείτε για καβγά” σχολιάζει το Politico. Οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης θα συζητήσουν σήμερα τους εθνικούς προϋπολογισμούς. Αργότερα θα προσκαλέσουν τους υπόλοιπους συναδέλφους τους για να τους ενημερώσουν για τις τελευταίες εξελίξεις και να συζητήσουν διάφορες προτάσεις που αφορούν στο ευρωπαϊκό τραπεζικό σύστημα για παράδειγμα το θέμα των εγγυήσεων καταθέσεων. Και τα δύο θέματα άλλωστε θα απασχολήσουν τη Σύνοδο Κορυφής του Δεκεμβρίου και δεν υπάχει προς στιγμήν πρόοδος.

Πώς θα “τρολάρουν” την ιταλική κυβέρνηση και την Κομισιόν: Οι κεντροδυτικές χώρες έχουν ζητήσει να δοθεί στον ESM μεγαλύτερη δυνατότητα αξιολόγησης των εθνικών προϋπολογισμών – κάτι που έως τώρα γίνεται αποκλειστικά από την Κομισιόν. Σύμφωνα με κοινό ανακοινωθέν της Ολλανδίας, Σουηδίας, Φινλανδίας, Ιρλανδίας, Τσεχίας, Σλοβακίας, Εσθονίας, Λετονίας και Λιθουανίας “για να προετοιμαστεί κατάλληλα ώστε να αξιολογεί τους κινδύνους γύρω απο τη δυνατότηα αποπληρωμής μας χώρας ο ESM χρειάζεται αναλυτές, εμπειρογνώμονες και πλήρη πρόσβαση στην οικονομική και χρηματοοικονομική κατάσταση υπό κανονικές συνθήκες”.

Τα fake news των Πεντάστερων: Ένα tweet που ανήρτησαν οι ευρωβουλευτές των 5Αστερων την περασμένη εβδομαδα περιελάμβανε μια χειραγωγημένη μετάφραση των σχολίων που έκανε ο πρώην επικεφαλής του Eurogroup,Γερούν Ντάισελμπλπουμ. Στη συνέντευξη του στις 18 Οκτωβρίου στο CNBC ο Ντάισελμπλουμ περιέγραψε την κατάσταση στην Ιταλία “ανησυχητική” κα δήλωσε πως “η Ιταλία θα πρέπει να διασώσει η ίδια τον εαυτό της”. Προέβλεψε ότι η Ρωμη θα συγκρουστεί με την Κομισιόν και δήλωσε ότι μια πιθανή κριση θα προκαλέσει “έκρηξη” συνεπειών για τον τραπεζικό τομέα στη χώρα και όχι μια έκρηξη που θα μπορουσε να εξαπλωθεί στην υπόλοιπη Ευρωζώνη.

Δημιουργική μετάφραση: Οι Πεντάστεροι χρησιμοποίησαν την εν λόγω έκφραση σχολιάζοντας: “να το σχέδιο για να τιμωρήσουμε την Ιταλία με τον φίλο μας απο το Δημοκρατικό κόμμα”. Η πειραγμένη μετάφραση του Ντάισελμπλουμ έκανε λόγο για “σχέδια” προκειμένου να “ενορχηστρωθεί η ζημία με τα κυβερνητικά ομόλογα ώστε τα επιτόκια αποπληρωμής των χρεών θα ανέβουν” αλλά και μια “εντολή” του προέδρου της ΕΚΤ, Μάριο Ντράγκι να αυξήσει “την απόδοση των κρατικών ομολόγων”. Όλα αυτά είναι ψευδή. Όμως ο εκπρόσωπος των Πεντάστερων είπε ότι “δεν υπήρξε χειραγώγηση, το βίντεο βγήκε από το κανάλι και υπάρχει μετάφραση της συνέντευξής του”. Όμως αυτή τη φορά οι Πεντάστεροι… πιάστηκαν στα πράσα. Αλλά γι’ αυτό και κανείς θα πρεπει πλέον να είναι πολύ προσεχτικος ενόψει των ευρωεκλογών για τις τακτικές του Κινήματος Πέντε Αστέρων….

Το κύριο σχόλιο της οικονομικής εφημερίδας Handelsblatt αναφέρεται στις διαμαρτυρίες της ιταλικής κυβέρνησης απέναντι στους κανόνες της ΕΕ που αφορούν τον κρατικό προϋπολογισμό και θεωρεί πως είναι …και σωστές και λάθος. Η εφημερίδα γράφει: «Αυτό που μπορεί να προσκρούει στο ισχύον δίκαιο μπορεί να είναι οικονομικά και πολιτικά ορθό. Η αύξηση του δημόσιου χρέους είναι ένα νόμιμο μέσο για την χρηματοδότηση των κρατικών αναγκών και δεν είναι a priori ούτε κακό ούτε καλό. Και τουλάχιστον μια πρόσκαιρη υπερχρέωση δεν αντιβαίνει σε έναν στιβαρό προϋπολογισμό. Διότι εάν σταθεί δυνατόν μέσω των χρεών να ομαλοποιηθούν οικονομικές διακυμάνσεις, αυτό μπορεί να έχει θετικές επιπτώσεις στην μακροπρόθεσμη οικονομική ανάπτυξη. Υπό την προϋπόθεση βέβαια ότι η πολιτική θα βρει τη δύναμη να μειώσει το χρέος». Και η εφημερίδα καταλήγει: «Εάν η Ρώμη καταφέρει να υλοποιήσει ένα πακέτο ανάπτυξης, θα μπορούσε η ΕΕ να κλείσει τα μάτια μπροστά σε κανόνες που θεσπίστηκαν πριν από 30 χρόνια και βασίζονταν σε μια διαφορετική οικονομική πραγματικότητα».

Repubblica: 12 νεκροί από τις πλημμύρες στη Σικελία

Για Spitzenkandidat: Στην τελική ευθεία για την εκλογή του “εκλεκτού” του ΕΛΚ… αυτή την εβδομάδα. Ο Αλεξάντερ Στουμπ βρέθηκε την Πέμπτη στη Λισαβόνα και απευθυνόμενος στη νεολαία του κόμματος μίλησε για τους κινδύνους και τις δυνατότητες της 4ης Βιομηχανικής Επανάστασης. “Το κοινό ενθουσιάστηκε… το πρόβλημα είναι ότι δεν θα ψηφίσουν οι ίδιοι… αυτή την εβδομάδα”.

Ο Μακρόν… επιχειρεί διείσδυση στους φιλελεύθερους. Όμως βασικος στόχος είναι να μπορέσει να αποσπάσει τη στήριξη Σοσιαλδημοκρατών και Πρασίνων. Στην περίπτωση αυτη όμως υπάρχει κίνδυνος να αποξενωθεί από εκείνους που βλέπουν ανταγωνιστικά τα εν λόγω κόμματα (σε ιδεολογικό επίπεδο).

Στη Γερμανία: H Süddeutsche Zeitung αναφέρει ότι ο Χανς Γιοργκ Μάασεν που βρέθηκε στο επίκεντρο του σκανδάλου το περασμένο καλοκαίρι που λίγο έλειψε να ρίξει την κυβέρνηση συνασπισμού… μάλλον θα απολυθεί μετά τα “εκρηκτικά σχόλια” που έκανε στην ομιλία αποχαιρετσμού του.

Η Bild αναφέρει ότι το CSU ήδη χάνει υπουργεία – κλειδιά μετά τη σύναψη κυβέρνησης συνασπισμού στη Βαυαρία με τους Ελεύθερους Ψηφοφόρους.

Οι Χριστιανοκοινωνιστές και οι Ελεύθεροι Ψηφοφοόροι μπόρεσαν να καταλήξουν σε συμφωνία την Κυριακή. Με αυτή τη συμφωνία ο Μάρκους Ζέντερ θα παραμείνει ο πρωθυπουργός της Βαυρίας ενώ οι Ελεύθεροι Ψηφοφόροι θα πάρουν τρία υπουργεία: Παιδείας, Οικονομία και Περιβάλλοντος, αναφέρουν τα δημοσιεύματα.

Την ίδια ώρα, ο Φρίντριχ Μέρτζ ο βασικός αντίπαλός της Μέρκελ εδώ και πολλά χρόνια έχει επανέλθει δυναμικά διεκδικώντας να την διαδεχθεί. Η επανεμφάνισή του θα αναγκάσει το μεγαλύτερο κόμμα της Γερμανίας να πάρει μια τελική απόφαση για το ποια κατεύθυνση θα πρέπει να πάρει όταν θα λήξει “η εποχή Μέρκελ”.

Συμφωνα με την Bild έχουν ήδη μαζευτεί 12 υποψήφιοι για τη ‘διαδοχή” της Μέρκελ.

Στη μάχη για την διαδοχή του CSU: Μπορεί να υπάρξουν περισσότερες αλλαγές στην κυβέρνηση συνασπισμού, αλλά θα πρέπει κάπως να περιμένουμε. Ο επικεφαλής του CSU, Χορστ Ζεεχόφερ δήλωσε σε δημοσιογράφους ότι θα σχολιάσει το πολιτικό του μέλλον μετά τις 12 Νοεμβρίου η μέρα που θα ορκιστεί το νέο υπουργικό συμβούλιο στη Βαυαρία, ώστε να μην “κάψει” τις εξελίξεις με τα προσωπικά τους σχέδια. “Αυτό είναι ευπρέπεια… η πολιτική ευπρέπεια είναι ο καλύτερος σύντροφος” δήλωσε ο ίδιος.

Στο μεταξύ ο “υποψήφιος” για τη διαδοχή του ΕΛΚ, Μάνφρεντ Βέμπερ είπε ανοιχτά (πιο ανοιχτά δεν γίνεται) ότι θέλει να διαδεχθεί τον Ζεεχόφερ. “Έχω ήδη αποδείξει ότι μπορώ να συνδυάσω τις υποχρεώσεις μου τόσο στην Ευρώπη όσο και στο κόμμα” δήλωσε στην Bild.

Στη Γαλλία: Το FranceInfo επικεντρώνεται στο δημοψήφισμα την Κυριακή στην Νέα Καληδονία όπου το 56,4% ψήφισαν υπέρ της παραμονής στη Γαλλία.
Ο ανταποκριτής της Le Monde‘s correspondent αναφέρει ότι το όριο δεν για όσους ψήφισαν υπερ δεν ήταν τόσο μεγάλο όσο αναμενόταν.
Ο πρόεδρος Μακρόν ξεκίνησε από χθες στο Στρασβούργο πανηγυρικές εκδηλώσεις για το τέλος του Πρώτου Παγκοσμίου Πολέμου με τον Γερμανό ομολογό του, Φρανκ Βάλτερ Στάινμαγερ.

The Guardian: Ο Ντόναλντ Τράμπμ πρόκειται να συναντηθεί με τον Βλαντιμίρ Πούτιν και τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στο Παρίσι, καθώς οι παγκόσμιοι ηγέτες φτάνουν στη Δυτική Ευρώπη για τελετές που σηματοδοτούν τα 100 χρόνια από το τέλος του πρώτου παγκοσμίου πολέμου.
To κλίμα που θα επικρατήσει στις δύο διμερείς συναντήσεις του Τραμπ με τον Ρώσο και τον Τούρκο Πρόεδρο αντίστοιχα, θα χρωματίζεται από την έκβαση των ενδιάμεσων εκλογών στις ΗΠΑ την Τρίτη και την απόφαση την ίδια ημέρα για το εάν θα επιβάλλουν οι ΗΠΑ περαιτέρω οικονομικές κυρώσεις στη Ρωσία για τη χρήση χημικών όπλων σε βρετανικό έδαφος.
“Οι κυρώσεις που έχουν επιβληθεί από το Κογκρέσο των ΗΠΑ θα μπορούσαν να είναι ακόμη αυστηρότερες και να μαυρίσουν ακόμη περισσότερο την ατμόσφαιρα μιας συνάντησης που είναι ήδη πιθανό να δημιουργήσει ένταση στην απόφαση των ΗΠΑ να αποχωρήσουν από τη Συμφωνία πυρηνικών δυνάμεων ενδιάμεσης εμβέλειας”. γράφει o The Guardian.

Αντιθέτως, ο Εμμανουέλ Μακρόν, ο πρόεδρος της Γαλλίας και οικοδεσπότης για τις εορταστικές τελετές στο Παρίσι στις 11 Νοεμβρίου, ελπίζει να χρησιμοποιήσει το συναίσθημα της επετείου για να προειδοποιήσει ότι μια εθνικιστική αναζωπύρωση υπό την ηγεσία των αυταρχικών ηγετών – αποτέλεσμα του λανθασμένου τερματισμού του πρώτου κόσμου θα απειλήσουν τις φιλελεύθερες δημοκρατίες και τα θεσμικά όργανα της πολυμέρειας, το κύριο αποτέλεσμα του δεύτερου παγκόσμιου πολέμου.
Ο Μακρόν έχει ήδη εκφράσει τον φόβο ότι μια ατμόσφαιρα παρόμοια με τη δεκαετία του 1920 υπάρχει τώρα στην Ευρώπη. Οι παρατηρήσεις του αποτυπώθηκαν και σε μια δημοσκόπηση που έδειξε το κόμμα του, το En Marche! να ακολουθεί το εθνικό κόμα της Marine Le Pen.
Ο Γάλλος πρόεδρος τόνισε το αίτημά του για συνεργασία, καλώντας την απερχόμενη γερμανίδα καγκελάριο Άγκελα Μέρκελ να ξεκινήσει την εναρκτήρια ομιλία του στην τριήμερη ειρηνευτική διάσκεψη του Παρισιού, με σκοπό να παρουσιάσει την πρακτική και ιδεολογική σημασία της πολυμερούς προσέγγισης, θέμα που προτίθεται να θέσει το κέντρο των ευρωπαϊκών εκλογών του επόμενου έτους.

Το Elysée λέει ότι περισσότεροι από 100 ξένοι αξιωματούχοι που εκπροσωπούν κράτη που αγωνίστηκαν στον πρώτο παγκόσμιο πόλεμο οφείλουν να παρακολουθήσουν τις τελετές. 20 Αφρικανοί ηγέτες πρέπει επίσης να παρευρεθούν.
Ο κ. Τραμπ θα διαπιστώσει ότι ο τερματισμός του πολέμου στη Συρία, ο οποίος διήρκεσε επτά χρόνια, θα βρίσκεται ψηλά στην ημερήσια διάταξη της συνάντησής του με τον Πούτιν, καθώς και οι νέες κυρώσεις των ΗΠΑ που θα ισχύουν από τη Δευτέρα για τους περισσότερους εισαγωγείς ιρανικού πετρελαίου.

Η Ουάσινγκτον προβλέπει ότι η διμερής συνάντησηΠούτιν-Τράμπ θα είναι σύντομη και όχι τόσο αμφιλεγόμενη, όπως η πρώτη τους συνάντηση στο Ελσίνκι τον Ιούλιο. Αλλά οι δύο άνδρες είναι απρόβλεπτοι και εάν ο Τράμπ νιώθει ότι έχει εν τω μεταξύ θριαμβεύσει στις ενδιάμεσες εκλογές, μπορεί επίσης να σκεφτεί ότι έχει μεγαλύτερο περιθώριο ελιγμών στις σχέσεις του με τη Ρωσία.

Η αναμενόμενη συνάντηση Τραμπ Ερντογάν θα είναι η πρώτη από τότε που η Τουρκία κατηγόρησε την σύμμαχο της Αμερικής, Σαουδική Αραβία, για τη δολοφονία του αρθρογράφου της Washington Post Τζαμάλ Κασόγκι. Η Αμερική απέχει από την επιβολή οποιασδήποτε τιμωρίας στο Ριάντ εν αναμονή του αποτελέσματος της εσωτερικής έρευνας της Σαουδικής Αραβίας σχετικά με τη δολοφονία. Ο Ερντογάν κατηγόρησε τον πρίγκιπα της Σαουδικής Αραβίας, τον Μοχάμεντ Μπιν Σαλμάν, για την “παραγγελία” της δολοφονίας. Η Σαουδική Αραβία δεν αναμένεται να εκπροσωπηθεί στο Παρίσι, ενώ ο Ερντογάν σχεδιάζει επίσης συνομιλίες με τον Πούτιν.

Για κυρώσεις ΗΠΑ σε Ιράν BBC: Οι ΗΠΑ ενεργοποίησαν τις “πιο αυστηρές τους” κυρώσεις εναντίον του Ιράν τη Δευτέρα, κίνηση που έχει ήδη προκαλέσει μαζικές διαμαρτυρίες στην πλούσια σε πετρέλαιο χώρα (Ιράν).
Η κυβέρνηση Trump επανέφερε όλες τις κυρώσεις που καταργήθηκαν στο πλαίσιο της συμφωνίας του 2015 για τα πυρηνικά, στοχεύοντας τόσο στο Ιράν όσο και τα κράτη που διατηρούν εμπορικές σχέσης με αυτό.
Οι κυρώσεις θα πλήξουν τις εξαγωγές πετρελαίου, τη ναυτιλία και τις τράπεζες – όλους τους βασικούς πυλώνες της οικονομίας.
Χιλιάδες Ιρανοί φωνάζοντας “Θάνατος στην Αμερική” διαδήλωσαν την Κυριακή, απορρίπτοντας τις προσκλήσεις για συνομιλίες.
Ο Ιρανός πρόεδρος Χασάν Ρουχάνι έχει υποσχεθεί να πουλήσει το πετρέλαιο της χώρας του και να σπάσει τις κυρώσεις.
Ο στρατός είπε ότι θα πραγματοποιήσει ασκήσεις αεροπορικής άμυνας τη Δευτέρα και την Τρίτη για να αποδείξει τις δυνατότητες της χώρας.
Οι διαδηλώσεις πραγματοποιήθηκαν κατά την 39η επέτειο από την κατάληψη της αμερικανικής πρεσβείας στην Τεχεράνη, η οποία οδήγησε σε τέσσερις δεκαετίες αμοιβαίας εχθρότητας.
Πριν ταξιδέψει σε προεκλογική συγκέντρωση για τις ενδιάμεσες εκλογές στις ΗΠΑ, ο Πρόεδρος Donald Trump δήλωσε ότι το Ιράν ήδη αγωνίζεται υπό τις πολιτικές της διοίκησής του.
“Οι κυρώσεις του Ιράν είναι πολύ ισχυρές, είναι οι ισχυρότερες κυρώσεις που έχουμε επιβάλει ποτέ και θα δούμε τι συμβαίνει με το Ιράν. Μπορώ να σας πω ωστόσο ότι τα πράγματα δεν τα πάνε καλά”, είπε ο Trump.
Για ενδιάμεσες Εκλογές ΗΠΑ: “Καθώς η τελική αντίστροφη μέτρηση αρχίζει στις μεσοπρόθεσμες εκλογές της Τρίτης, o ανταγωνισμός μετατρέπεται σεμία ιστορία δύο προέδρων”, γράφει ο Guardian.
Ο σημερινός κάτοικος του Λευκού Οίκου αγωνίζεται να διατηρήσει τον έλεγχο του Κογκρέσου. Είναι επίσης “εγκλωβισμένος σε μία θανάσιμη μάχη με τον προκάτοχό του”, ο οποίος αγωνίζεται να κρατήσει την κληρονομιά του.
Ο Ντόναλντ Τραμπ, ο 45ος Πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών, και ο Μπαράκ Ομπάμα, ο 44ος, πήγαν σε συγκεντρώσεις την Κυριακή, οι οποίες στην πραγματικότητα διαχωρίστηκαν με 750 μίλια εθνικής οδού, αλλά στο περιεχόμενο και το όραμα τους διαχωρίστηκαν από έτη φωτός.

Ο Τραμπ, απευθυνόμενος σε ένα πλήθος στο Μακόν της Τζόρτζια, παρουσίασε τη γνωστή πλέον ρητορική του ότι η Αμερική ξεπέρασε τους εγκληματικούς αλλοδαπούς και τους ριζοσπάστες σοσιαλιστές και επιτέθηκε στη Stacey Abrams, υποψήφια με τους Δημοκρατικός προσπαθώντας να την κάνει να γίνει η πρώτη μαύρη γυναίκα κυβερνήτης Πολιτείας.

“Αν βγάλετε τη Stacey θα κάνετε τη Γεωργία να μετατραπεί σε Βενεζουέλα”, δήλωσε ο Tραμπ. “Η Stacey Abrams θέλει να μετατρέψει την υπέροχη πολιτεία σας σε μια γιγαντιαία πόλη ιερού για εγκληματικούς αλλοδαπούς, τοποθετώντας αθώες οικογένειες της Γεωργίας στο έλεος εγκληματιών και αρπακτικών”.

Αντίστροφα μετρά ο χρόνος για τις ενδιάμεσες εκλογές που θα διεξαχθούν αύριο Τρίτη στις ΗΠΑ, και οι οποίες αναμένεται να κρίνουν ποιο κόμμα, οι Ρεπουμπλικάνοι ή οι Δημοκρατικοί, θα έχει την πλειοψηφία στα δύο σώματα του αμερικανικού Κογκρέσου τα δύο τελευταία χρόνια της θητείας του, με τους τελευταίους να ελπίζουν διακαώς σε μία πολιτική ρεβάνς έναντι του Ντόναλντ Τραμπ.

«Πηγαίνετε να ψηφίσετε», προέτρεψε ο Ρεπουμπλικάνος πρόεδρος τους Αμερικανούς στην τέταρτη προεκλογική συγκέντρωση στην οποία πήρε μέρος το Σαββατοκύριακο, στο Τσατανούγκα του Τενεσί. Στην τελική ευθεία για τις κάλπες, ο πρόεδρος των ΗΠΑ πολλαπλασίασε τις προεκλογικές του εμφανίσεις και αναμένεται να δώσει σήμερα το «παρών» σε άλλες τρεις συγκεντρώσεις σε μεσοδυτικές Πολιτείες.
Αναφερόμενος στις δημοσκοπήσεις που προέβλεπαν σαρωτική επικράτηση των Δημοκρατικών πριν από λίγους μήνες ο Τραμπ σχολίασε την Κυριακή πως «δεν ακούμε πια να μιλάνε για εκείνο το μεγάλο μπλε κύμα». Ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ Μάικ Πενς από την πλευρά του υποστήριξε πως το «μπλε κύμα» έπεσε «σε κόκκινο τοίχο» (σ.σ. το κόκκινο είναι το χρώμα του GOP) και διαλύθηκε.

Έπειτα από αρκετές εκλογικές αναμετρήσεις που όμως είχαν κυρίως τοπικό ενδιαφέρον, οι Αμερικανοί αναμένεται να εκδώσουν αύριο – για πρώτη φορά στο σύνολό τους μετά από τις προεδρικές εκλογές του 2016 – την ετυμηγορία τους για την προεδρία του Τραμπ. Οι 435 έδρες της Βουλής των Αντιπροσώπων θα ανανεωθούν όλες (η θητεία είναι διετής), ενώ θα κριθούν επίσης 35 από τις 100 έδρες της Γερουσίας (η θητεία είναι εξαετής). Τόσο στην απερχόμενη αμερικανική Βουλή, όσο και στη Γερουσία, οι Ρεπουμπλικάνοι έχουν την πλειοψηφία. Θα αναδεχθούν ακόμη οι 36 από τους 50 κυβερνήτες των Πολιτειών.
Ο Ντόναλντ Τραμπ ηγήθηκε της προεκλογικής εκστρατείας των Ρεπουμπλικάνων, αυτοπροβαλλόμενος ως εγγυητής της καλής υγείας της οικονομίας των ΗΠΑ και «κυματοθραύστης» της παράνομης μετανάστευσης και των «καραβανιών» των μεταναστών από την κεντρική Αμερική που κινούνται κατά μήκος του Μεξικού με την ελπίδα να μπορέσουν να εισέλθουν στην αμερικανική επικράτεια.

Ο Αμερικανός πρόεδρος κατηγορεί τους Δημοκρατικούς ότι «θέλουν να προσκαλέσουν το ένα καραβάνι των παράνομων πίσω από το άλλο» και προειδοποιεί ότι επαπειλείται αληθινή «εισβολή» στις ΗΠΑ. «Δεν με ξεγελάνε αυτά που λένε τα μέσα ενημέρωσης των ψευδών ειδήσεων, αυτή είναι μια εισβολή στη χώρα μας» επανέλαβε για πολλοστή φορά.
Από την πλευρά τους, οι Δημοκρατικοί εστίασαν την εκστρατεία τους στην υπεράσπιση του συστήματος υγείας όπως μεταρρυθμίστηκε επί των ημερών του Μπαράκ Ομπάμα, αλλά κυρίως στη σφοδρή κριτική εναντίον του Τραμπ, τον οποίο πολλοί δεν δίστασαν να χαρακτηρίσουν ως υποκινητή των βίαιων επεισοδίων ρατσιστικού και αντισημιτικού χαρακτήρα που βύθισαν τη χώρα στο πένθος. Οι Δημοκρατικοί υπολογίζουν στις ψήφους των κατοίκων των περιαστικών ζωνών και των μετριοπαθών Ρεπουμπλικάνων που έχουν μετανιώσει για το ποιον ψήφισαν το 2016.
Ελλείψει φυσικού ηγέτη, μετά την ήττα της Χίλαρι Κλίντον στις προεδρικές εκλογές, ο Μπαράκ Ομπάμα ανέλαβε να δώσει ώθηση στο κόμμα στις συγκεντρώσεις των Δημοκρατικών. «Αυτοί οι Ρεπουμπλικάνοι ψεύδονται κατάφωρα, επανειλημμένα, θρασύτατα, αναίσχυντα. Πρέπει να υπάρχουν συνέπειες όταν κάποιος δεν λέει την αλήθεια», επέμεινε ο τέως πρόεδρος των ΗΠΑ σε ομιλία του στην Ιντιάνα.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα