back to top
19.6 C
Athens
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

19.6 C
Athens
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Συναντήσεις Τράμπ με Πούτιν και Ερντογάν στο Παρίσι, στον απόηχο των ενδιάμεσων εκλογών

Διαβάστε επίσης

Ο Ντόναλντ Τράμπμ πρόκειται να συναντηθεί με τον Βλαντιμίρ Πούτιν και τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στο Παρίσι, καθώς οι παγκόσμιοι ηγέτες φτάνουν στη Δυτική Ευρώπη για τελετές που σηματοδοτούν τα 100 χρόνια από το τέλος του πρώτου παγκοσμίου πολέμου.

To κλίμα που θα επικρατήσει στις δύο διμερείς συναντήσεις του Τραμπ με τον Ρώσο και τον Τούρκο Πρόεδρο αντίστοιχα, θα χρωματίζεται από την έκβαση των ενδιάμεσων εκλογών στις ΗΠΑ την Τρίτη και την απόφαση την ίδια ημέρα για το εάν θα επιβάλλουν οι ΗΠΑ περαιτέρω οικονομικές κυρώσεις στη Ρωσία για τη χρήση χημικών όπλων σε βρετανικό έδαφος.

«Οι κυρώσεις που έχουν επιβληθεί από το Κογκρέσο των ΗΠΑ θα μπορούσαν να είναι ακόμη αυστηρότερες και να μαυρίσουν ακόμη περισσότερο την ατμόσφαιρα μιας συνάντησης που είναι ήδη πιθανό να δημιουργήσει ένταση στην απόφαση των ΗΠΑ να αποχωρήσουν από τη Συμφωνία πυρηνικών δυνάμεων ενδιάμεσης εμβέλειας», γράφει o The Guardian.

Αντιθέτως, ο Εμμανουέλ Μακρόν , ο πρόεδρος της Γαλλίας και οικοδεσπότης για τις εορταστικές τελετές στο Παρίσι στις 11 Νοεμβρίου, ελπίζει να χρησιμοποιήσει το συναίσθημα της επετείου για να προειδοποιήσει ότι μια εθνικιστική αναζωπύρωση υπό την ηγεσία των αυταρχικών ηγετών – αποτέλεσμα του λανθασμένου τερματισμού του πρώτου κόσμου θα απειλήσουν τις φιλελεύθερες δημοκρατίες και τα θεσμικά όργανα της πολυμέρειας, το κύριο αποτέλεσμα του δεύτερου παγκόσμιου πολέμου.

Ο Μακρόν έχει ήδη εκφράσει τον φόβο ότι μια ατμόσφαιρα παρόμοια με τη δεκαετία του 1920 υπάρχει τώρα στην Ευρώπη. Οι παρατηρήσεις του αποτυπώθηκαν και σε μια δημοσκόπηση που έδειξε το κόμμα του, το En Marche! να ακολουθεί το εθνικό κόμα της Marine Le Pen.
Ο Γάλλος πρόεδρος τόνισε το αίτημά του για συνεργασία, καλώντας την απερχόμενη γερμανίδα καγκελάριο Άγκελα Μέρκελ να ξεκινήσει την εναρκτήρια ομιλία του στην τριήμερη ειρηνευτική διάσκεψη του Παρισιού, με σκοπό να παρουσιάσει την πρακτική και ιδεολογική σημασία της πολυμερούς προσέγγισης, θέμα που προτίθεται να θέσει το κέντρο των ευρωπαϊκών εκλογών του επόμενου έτους.

Το Elysée λέει ότι περισσότεροι από 100 ξένοι αξιωματούχοι που εκπροσωπούν κράτη που αγωνίστηκαν στον πρώτο παγκόσμιο πόλεμο οφείλουν να παρακολουθήσουν τις τελετές. 20 Αφρικανοί ηγέτες πρέπει επίσης να παρευρεθούν. Ο κ. Τραμπ θα διαπιστώσει ότι ο τερματισμός του πολέμου στη Συρία, ο οποίος διήρκεσε επτά χρόνια, θα βρίσκεται ψηλά στην ημερήσια διάταξη της συνάντησής του με τον Πούτιν, καθώς και οι νέες κυρώσεις των ΗΠΑ που θα ισχύουν από τη Δευτέρα για τους περισσότερους εισαγωγείς ιρανικού πετρελαίου.

Η Ουάσινγκτον προβλέπει ότι η διμερής συνάντησηΠούτιν-Τράμπ θα είναι σύντομη και όχι τόσο αμφιλεγόμενη, όπως η πρώτη τους συνάντηση στο Ελσίνκι τον Ιούλιο. Αλλά οι δύο άνδρες είναι απρόβλεπτοι και εάν ο Τράμπ νιώθει ότι έχει εν τω μεταξύ θριαμβεύσει στις ενδιάμεσες εκλογές, μπορεί επίσης να σκεφτεί ότι έχει μεγαλύτερο περιθώριο ελιγμών στις σχέσεις του με τη Ρωσία.

Η αναμενόμενη συνάντηση Τραμπ Ερντογάν θα είναι η πρώτη από τότε που η Τουρκία κατηγόρησε την σύμμαχο της Αμερικής, Σαουδική Αραβία, για τη δολοφονία του αρθρογράφου της Washington Post Τζαμάλ Κασόγκι. Η Αμερική απέχει από την επιβολή οποιασδήποτε τιμωρίας στο Ριάντ εν αναμονή του αποτελέσματος της εσωτερικής έρευνας της Σαουδικής Αραβίας σχετικά με τη δολοφονία. Ο Ερντογάν κατηγόρησε τον πρίγκιπα της Σαουδικής Αραβίας, τον Μοχάμεντ Μπιν Σαλμάν, για την “παραγγελία” της δολοφονίας. Η Σαουδική Αραβία δεν αναμένεται να εκπροσωπηθεί στο Παρίσι, ενώ ο Ερντογάν σχεδιάζει επίσης συνομιλίες με τον Πούτιν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα