back to top
23 C
Athens
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

23 C
Athens
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Ζεστά γεύματα από σήμερα σε δημοτικά σχολεία

Διαβάστε επίσης

Ξεκίνησε σταδιακά από τη Δευτέρα 5 Νοεμβρίου η διανομή ζεστών γευμάτων σε συνολικά 153.244 μαθητές, 950 δημοτικών σχολείων, 63 δήμων όλης τη χώρας. Πολλοί δάσκαλοι πάντως εκφράζουν τις επιφυλάξεις τους και κάνουν λόγο για κακό προγραμματισμό και προχειρότητα.

Μετά τον ανοιχτό δημόσιο ηλεκτρονικό διαγωνισμό, το πρόγραμμα αναπτύσσεται σε 831 σχολεία όλης της Επικράτειας, καλύπτοντας κατ’ αυτόν τον τρόπο το 90% των μαθητών, που εκδήλωσαν ενδιαφέρον να συμμετάσχουν. Τη Δευτέρα, ζεστό γεύμα θα έχουν οι μαθητές 763 σχολείων, ενώ την Πέμπτη μπαίνουν στο πρόγραμμα άλλα 68 σχολεία. Οι υπόλοιπες σχολικές μονάδες θα ενταχθούν στο πρόγραμμα μέσα στον Νοέμβριο.

Θ. Φωτίου: «Το παιδί στο επίκεντρο»

«Η παιδική προστασία βρίσκεται στο επίκεντρο της πολιτικής της κυβέρνησης» σημειώνει σε ανακοίνωσή της η αναπληρώτρια υπουργός Κοινωνικής Αλληλεγγύης Θεανώ Φωτίου και προσθέτει: «Αποτελεί βαθιά πεποίθησή μας ότι η κοινωνική καταγωγή δεν μπορεί να καθορίζει το μέλλον του κάθε παιδιού. Πιστεύουμε ότι τα μέτρα για το παιδί πρέπει να είναι οριζόντια και να μην απευθύνονται μόνο στην ακραία φτώχεια. Στο πλαίσιο αυτό, στηρίζουμε τις πολιτικές μας για το παιδί σε τέσσερις δράσεις: Τα οικογενειακά επιδόματα, τους βρεφονηπιακούς σταθμούς, τα σχολικά γεύματα και το νόμο για την υιοθεσία και την αναδοχή».

Η κ. Φωτίου ανέφερε επίσης ότι «παρά τη δημοσιονομική ασφυξία που κληρονομήσαμε από τους προκατόχους μας, αυξήσαμε τον προϋπολογισμό για τις δράσεις αυτές, από 822 εκατ. ευρώ το 2015, στα 1,3 δισ. ευρώ το 2018» και κατέληξε: «Ο θεσμός των σχολικών γευμάτων, αναπόσπαστο πλέον κομμάτι των πολιτικών μας για το παιδί, συνέβαλε όχι μόνο στη μείωση της παιδικής φτώχειας, αλλά και στην εμπέδωση και τη διάδοση μίας κουλτούρας συλλογικότητας και αλληλεγγύης εντός της σχολικής κοινότητας».

Επιφυλάξεις εκφράζουν πολλοί δάσκαλοι

Πάντως παρά το γεγονός ότι η παροχή ζεστών γευμάτων στους μαθητές των δημοτικών σχολείων αποτελούσε πάγιο αίτημα δασκάλων και γονέων, τα ερωτήματα και οι διαφωνίες των δασκάλων πληθαίνουν και οι διδάσκοντες κάνουν λόγο για προχειρότητα, έλλειψη προγραμματισμού και πάμπολλα πρακτικά προβλήματα, ακόμα και υγιεινής, που κάνουν την υλοποίηση ιδιαίτερα δύσκολη.

Πολλοί δάσκαλοι επισημαίνουν την έλλειψη υποδομών για την υλοποίηση του προγράμματος και θέτουν πρακτικά ζητήματα όπως ποιος θα παραλαμβάνει τα φαγητά. ποιος θα τα ελέγχει, πώς και από ποιον θα καθαρίζονται οι τραπεζαρίες (όπου υπάρχουν) ή τα θρανία που θα τρώνε τα παιδιά πριν και μετά το φαγητό, ποιος θα σερβίρει, ποιος θα επιτηρεί τα παιδιά που γευματίζουν αν αυτά που δεν συμμετέχουν πρέπει να συνοδευτούν προς την έξοδο του σχολείου κλπ.

Πενήντα εκατομμύρια ευρώ το κόστος

Όπως επισημαίνεται σε σχετική ανακοίνωση του υπουργείου Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, ο θεσμός του ζεστού γεύματος στα σχολεία, ο οποίος συμπληρώνει φέτος τρία χρόνια επιτυχούς εφαρμογής, αποτελεί εθνικό πρόγραμμα, ενταγμένο στον κρατικό προϋπολογισμό και για την υλοποίησή του διατίθενται 50 εκατ. ευρώ.

Σύμφωνα με το υπουργείο, συγκριτικά με τον αριθμό των μαθητών που συμμετείχαν στο πρόγραμμα τη σχολική περίοδο 2017-2018, φέτος, σημειώνεται αύξηση που ξεπερνά το 20%, γεγονός που αποδεικνύει τη θετική αποδοχή από τους μαθητές, τους γονείς και την εκπαιδευτική κοινότητα.

«Τα πολλαπλά οφέλη του προγράμματος έχουν θετική αντανάκλαση και στην ανάπτυξη της πρωτογενούς εγχώριας παραγωγής, καθώς τα προϊόντα που επιλέγονται για την παρασκευή των γευμάτων, η οποία γίνεται σε συνεργασία με το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο, είναι ντόπια και υψηλής διατροφικής αξίας. Παράλληλα, μέσω του προγράμματος, διευρύνεται ο αριθμός των θέσεων εργασίας στις τοπικές κοινωνίες», σημειώνει στην ανακοίνωσή του το υπουργείο Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης.

Ισίδωρος Ρούσσος

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα