back to top
20.5 C
Athens
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

20.5 C
Athens
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Ν.Κοτζιάς: Η αδράνεια δεν έλυσε ποτέ κανένα πρόβλημα

Διαβάστε επίσης

Στη διαβεβαίωσή του ότι θα στηρίξει στη Βουλή τη Συμφωνία των Πρεσπών, αλλά και την κυβέρνηση σε ενδεχόμενη πρόταση μομφής της αξιωματικής αντιπολίτευσης, προχώρησε ο τέως υπουργός Εξωτερικών και πρόεδρος της κίνησης ΠΡΑΤΤΩ, Νίκος Κοτζιάς.

Μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό «Open», ο κ. Κοτζιάς εξέφρασε την εκτίμησή του ότι έχει κλείσει ο κύκλος της συνεργασίας του ΣΥΡΙΖΑ με τους ΑΝΕΛ, επιχειρηματολογώντας πως «τελείωσαν τα μνημόνια και ερχόμαστε σε μια νέα φάση διακυβέρνησης, στην οποία χρειάζεται να ανασυγκροτηθεί η δημοκρατική παράταξη, να υπάρξει μια συνεργασία του ΣΥΡΙΖΑ με δυνάμεις σοσιαλδημοκρατικές και ένα διαφορετικό πρόγραμμα απ’ ό,τι η κυβέρνηση σωτηρίας».

Παράλληλα, αναφέρθηκε στο πολιτικό του μέλλον, αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο να κατέβει το ΠΡΑΤΤΩ στις εθνικές εκλογές. «Θα μετρήσουμε το μπόι μας στις τοπικές αυτοδιοικητικές εκλογές» ανέφερε χαρακτηριστικά, ξεκαθαρίζοντας ότι το ΠΡΑΤΤΩ θα στηρίξει ψηφοδέλτια “που θα είναι με δυνάμεις σοσιαλιστικές, με δυνάμεις του ΣΥΡΙΖΑ και αυτοτελείς”.

Σε ό,τι αφορά τη σχέση του με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, ο κ. Κοτζιάς είπε πως έχει βαθιά «εκτίμηση στο ταλέντο και στα χαρίσματα του», σημειώνοντας ωστόσο ότι “έχω και τις απόψεις μου για τις πολιτικές αδυναμίες της κυβέρνησης και του ΣΥΡΙΖΑ”.

Ο κ. Κοτζιάς τόνισε πως είναι οπαδός της ενεργητικής εξωτερικής πολιτικής, να αναλαμβάνει την ευθύνη που έχει και να παλεύει να δίνει λύσεις, να μην είμαστε το πρόβλημα, ενώ τόνισε κάθετα αντίθετος με την αδράνεια.

Έκανε επίσης γνωστό πως είχε υποβάλει παραίτηση και στις 19 Σεπτεμβρίου, στη Νέα Υόρκη, προσθέτοντας πως δεν επέμεινε μέχρι τέλους γιατί δεν ήθελε να συνδεθεί με το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος στην πΓΔΜ.

Ερωτηθείς για τους λόγους της παραίτησής του, απάντησε «ο καθένας με τις ευαισθησίες του» και ότι δεν ήταν μια παρόρμηση. Συγκεκριμένα, είπε πως για τον ίδιο δεν μπορεί να υπάρξει ανοχή απέναντι σε κάποιον που λέει ότι θα ανατρέψει την κυβέρνηση αν έρθει η συμφωνία. Αναφερόμενος στην επίσκεψη του υπουργού Εθνικής Άμυνας στις ΗΠΑ είπε: “Μίλησε για την ανάγκη, Ελλάδα, Αλβανία και Βουλγαρία να γίνουν εγγυήτριες δυνάμεις της πΓΔΜ. Δηλαδή, αυτό που θέλουμε να βγάλουμε πάνω από το σβέρκο της Κύπρου, εμείς το προτείνουμε για τον σβέρκο άλλης χώρα”

Σε ό,τι αφορά την ανακοίνωση της απόφασης για την αιγιαλίτιδα ζώνη κατά την τελετή παράδοσης-παραλαβής στο υπουργείο Εξωτερικών, είπε πως είχε ενημερώσει τον πρωθυπουργό σχετικά. Έκανε επίσης γνωστό πως η πρόταση για την αιγιαλίτιδα ζώνη «έχει παραδοθεί πριν από έξι μήνες στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και στον πρωθυπουργό που συμφώνησαν».

Επίσης, αναφέρθηκε και στη χθεσινή κατάθεση μηνυτήριας αναφοράς για συκοφαντική δυσφήμιση και για διασπορά ψευδών ειδήσεων, σημειώνοντας ότι είναι η δεύτερη που κάνει για το θέμα. «Η πρώτη αφορούσε τις σακούλες με αίματα, τα χώματα με αίματα, τις σφαίρες πολυβόλων που μου στέλνονταν μαζί με μηνύματα εκβιαστικού χαρακτήρα» υπενθύμισε και προσέθεσε πως δεν έχει άλλο τρόπο να υπερασπιστεί τον εαυτό του παρά στέλνοντας αυτά στη δικαιοσύνη και μάλιστα, όπως ανακοίνωσε, ζήτησε από την εισαγγελέα του Αρείου Πάγου να συνδέσει τις δύο υποθέσεις, διότι κατά τη γνώμη του «πρόκειται για δύο εκβιαστικές τακτικές».

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα