back to top
17.4 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

17.4 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Γ. Καμίνης: “Ας φανταστούμε την Αθήνα ως έναν φάρο για την καινοτομία”

Διαβάστε επίσης

Στην Αθήνα το βραβείο “Ευρωπαϊκή Πρωτεύουσα Καινοτομίας” για το 2018, όπως ανακοινώθηκε το μεσημέρι της Δευτέρας στη Λισαβόνα. “Αθηναίες και Αθηναίοι, αυτό το βραβείο ανήκει σε όλους μας”, δήλωσε ο δήμαρχος Αθηναίων, Γιώργος Καμίνης, παραλαμβάνοντας την επιταγή του 1 εκατομμυρίου ευρώ.

Ο κ. Καμίνης επιβεβαίωσε ότι η Αθήνα είναι μια σοφή πόλη, αφού επιχειρηματίες, πολίτες και Δήμος συνεργάζονται αρμονικά. «Για την Αθήνα αυτή η διάκριση δεν είναι μόνο ένας τίτλος, αλλά είναι η αναγνώριση των προσπαθειών που έκανε η πόλη της Αθήνας και οι Αθηναίοι όλα αυτά τα χρόνια της κρίσης, για να σταθεί στα πόδια της.  Η Αθήνα ξαναδημιουργήθηκε και παρουσίασε τον εαυτό της στην υπόλοιπη Ευρώπη με μια νέα ταυτότητα. Η Αθήνα βγαίνει πιο δυνατή από τις δυσκολίες όλων αυτών των χρόνων».

Ο δήμαρχος Αθηναίων στη συνέχεια τόνισε, ότι «Αυτή η διάκριση είναι ένα μήνυμα για την Ευρώπη, που όλοι θέλουμε. Μια Ευρώπη εξωστρεφείς, ανοιχτή, ελεύθερη και το πιο σημαντικό, μια Ευρώπη δραστήρια με την ενεργή συμμετοχή των πολιτών της».

Ο Γιώργος Καμίνης συνέχισε λέγοντας, ότι «Είμαι επίσης υπερήφανος, γιατί η Αθήνα προσαρμόστηκε στην καινοτομία. Η Αθήνα έδειξε, ότι η καινοτομία δεν είναι μόνο για τις δυνατές, εξελιγμένες και “πλούσιες” πόλεις. Η καινοτομία πάει και χωράει παντού. Δεν θα σας πως τι θα τα κάνουμε με αυτά τα χρήματα που κερδίσαμε, αλλά σας διαβεβαιώ, ότι θα επενδύσουμε στην καινοτομία και στην τεχνολογία, όπου ο Δήμος θέλει να αναπτύξει»

Κλείνοντας ο κ. Καμίνης τόνισε ότι: “Ας φανταστούμε την Αθήνα ως έναν φάρο για την καινοτομία”. Το βραβείο και η διάκριση ανήκει σε όλους τους πολίτες που έδειξαν μια θετική στάση για να βγει η πόλη από την κρίση. Το βραβείο δεν ανήκει μόνο στην Αθήνα, αλλά σε όλη την Ελλάδα».

https://twitter.com/KaminisG/status/1059761945098752000

Η τελετή έγινε παρουσία χιλιάδων συνέδρων, στο πλαίσιο του Web Summit, του μεγαλύτερου συνεδρίου τεχνολογίας στον κόσμο. Φακέλους υποψηφιότητας για το βραβείο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κατέθεσαν αρχικά 80 πόλεις. Το πρώτο βραβείο είναι ύψους ενός εκατομμυρίου ευρώ.

Η διάκριση «Ευρωπαϊκή Πρωτεύουσα Καινοτομίας 2018» επιβραβεύει ευρωπαϊκές πόλεις που παράγουν και εφαρμόζουν καινοτόμες λύσεις για τη βελτίωση της καθημερινότητας των πολιτών. Απευθύνεται σε πόλεις που αξιοποιούν την καινοτομία για να βελτιώσουν την ανθεκτικότητα και βιωσιμότητά τους και να προσφέρουν νέες ευκαιρίες στους πολίτες, καθώς και πόλεις που συμβάλλουν στη δημιουργία δυναμικών καινοτόμων οικοσυστημάτων και συνεργάζονται με τους πολίτες στη λήψη αποφάσεων και την υλοποίηση δράσεων.

Η Αθήνα διαδέχεται το Παρίσι, που ήταν η «Ευρωπαϊκή Πρωτεύουσα Καινοτομίας» για το 2017.

Η Αθήνα διεκδίκησε στην τελική φάση τη σημαντική αυτή διάκριση, από την Τουλούζη (Γαλλία), το Αμβούργο (Γερμανία), την πόλη Λουβέν (Βέλγιο), το Ούμεο (Σουηδία), και το Άαρχους (Δανία).

Συνέχεια μεγάλων διεθνών διακρίσεων

Αυτή η μεγάλη διεθνής διάκριση δεν είναι η πρώτη που κερδίζει η Αθήνα. Το 2014 ο δήμος Αθηναίων πέτυχε μια σπουδαία διεθνή νίκη, κατακτώντας το βραβείο καινοτομίας των Bloomberg Philanthropies, με τίτλο “Mayors Challenge” και έπαθλο 1 εκατομμύριο ευρώ. Χάρη σε αυτό εξελίξαμε την πρωτοβουλία συνΑθηνά, έναν κοινό τόπο συνάντησης και δημιουργίας των ομάδων πολιτών για τη βελτίωση της ποιότητας ζωής στην πόλη. Πριν από ένα χρόνο, διεκδικήσαμε και εξασφαλίσαμε χρηματοδότηση ύψους 5 εκατομμυρίων ευρώ από την πρωτοβουλία Urban Innovative Actions της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την υλοποίηση της πρότασης «curing the limbo» με στόχο την κοινωνική ενσωμάτωση των προσφύγων. Άλλωστε, η αναγνώριση του υποδειγματικού τρόπου με τον οποίο η Αθήνα διαχειρίστηκε το προσφυγικό ζήτημα, αποτυπώνεται και στον έπαινο προς το πρόσωπο του δημάρχου κ. Γιώργου Καμίνη στον διαγωνισμό «World Mayor 2016».

 

https://twitter.com/EU_Commission/status/1059760937694097408

Στον Αθήνα 9,84: «Συνεννόηση με τους φορείς μέσα στην κρίση»

“Ήμασταν σε στενή συνεννόηση με τους πολίτες, με επιχειρήσεις, με τα Πανεπιστήμια”, υπογράμμισε μέσω του Αθήνα 9.84, τονίζοντας ότι “η Αθήνα μπορεί να διεκδικήσει την οργάνωση του Συνεδρίου για την Καινοτομία”. Παράλληλα τόνισε ότι «η Αθήνα μπορεί να διεκδικήσει την οργάνωση του Συνεδρίου για την Καινοτομία, ενώ όλα αυτά τα χρόνια της κρίσης ήμασταν σε στενή συνεννόηση με τους πολίτες, με επιχειρήσεις, με τα Πανεπιστήμια».

Ερωτηθείς για τις υποψηφιότητες των κ.κ. Μπακογιάννη και Γερουλάνου που έχουν ανακοινωθεί για τη δημαρχία της Αθήνας, ανέφερε: “Κάθε υποψηφιότητα είναι ευπρόσδεκτη. Αυτό που έχει σημασία για μένα είναι οι υποψήφιοι να καταλάβουν το έργο βάσης που έχουμε κάνει, γιατί θα αναλάβουν την ευθύνη να το συνεχίσουν”.  

Επίτροπος Κ. Μοέντας: «Μέσα από την καινοτομία η Αθήνα ορθώνει το ανάστημά της στην κρίση»

«Μέσω της καινοτομίας, η Αθήνα έχει βρει έναν νέο σκοπό για τη δραστική αντιμετώπιση της οικονομικής και κοινωνικής κρίσης. Αποδεικνύεται ότι αυτό που έχει σημασία δεν είναι οι ίδιες οι δυσκολίες, αλλά το πώς υψώνεις το ανάστημά σου μπροστά σ’ αυτές», δήλωσε ο επίτροπος Έρευνας, Επιστήμης και Καινοτομίας της ΕΕ, Κάρλος Μοέντας ανακοινώνοντας στη Διάσκεψη Κορυφής της Λισαβόνας ότι η Αθήνα είναι η φετινή νικήτρια του βραβείου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την «Ευρωπαϊκή Πρωτεύουσα Καινοτομίας», το οποίο συνοδεύεται με βραβείο 1 εκατ. ευρώ.

«Οι πόλεις αποτελούν φάρους καινοτομίας. Τραβούν σαν μαγνήτες τα ταλέντα, τα κεφάλαια, τις ευκαιρίες. Με τον τίτλο της Ευρωπαϊκής Πρωτεύουσας Καινοτομίας, επιβραβεύουμε τις πόλεις που κάνουν ένα βήμα παραπάνω για να δοκιμάσουν νέες ιδέες, τεχνολογίες και τρόπους και για να ακούσουν τη γνώμη των πολιτών τους σχετικά με το πώς πρέπει να αλλάξει η πόλη τους», δήλωσε ο κ. Μοέντας.

 

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +

spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα