12.6 C
Athens
Τρίτη, 19 Μαρτίου, 2024

12.6 C
Athens
Τρίτη, 19 Μαρτίου, 2024

Η οικονομία του διαμοιρασμού σε αριθμούς – Το φαινόμενο που διχάζει

Διαβάστε επίσης

Η Airbnb και οι αντίστοιχες πλατφόρμες ήρθαν για να μείνουν και στην Ελλάδα, μαζί με τις εγγενείς αντιφάσεις τους, τους κινδύνους και τις δυνατότητες της αποκαλούμενης οικονομίας του διαμοιρασμού.

Ήδη ξεπέρασαν τις 27.000 οι εγγεγραμμένοι στο μητρώο των βραχυχρόνιων μισθώσεων και μέχρι τις 30 Νοεμβρίου όλοι οι εκμισθωτές θα πρέπει να εντάξουν τα ακίνητά τους στη συγκεκριμένη πλατφόρμα της ΑΑΔΕ.

Σύμφωνα με την Airbnb, στην Αθήνα έχουν καταχωρηθεί 7.300 καταλύματα, όπου κατά μέσον όρο πραγματοποιούνται 77 διανυκτερεύσεις ετησίως που αποδίδουν 3.300 ευρώ στον εκάστοτε οικοδεσπότη.

Ως συνέπεια της διάδοσης της Airbnb, που μοιάζει να ταίριαξε με την ελληνική φιλοξενία και την επείγουσα ανάγκη χιλιάδων Αθηναίων για συμπληρωματικό εισόδημα, ανέβηκαν τα μισθώματα τόσο, που κατέστησαν απαγορευτικά για τα βαλάντια των δημοτών.

«Όπως όλοι οι μονοδιάστατοι τύποι οικονομικής ανάπτυξης, έχει και αρνητικές πτυχές», είναι η θέση του Δημάρχου Αθηναίων Γιώργου Καμίνη, ο οποίος μιλώντας σε πρόσφατη ημερίδα, επεσήμανε  την ανάγκη για ρύθμιση των κανόνων της βραχυχρόνιας μίσθωσης, ώστε να διασφαλίζεται η εύρυθμη λειτουργία της πόλης.

Η δίκαιη φορολόγηση, η συγκράτηση των ενοικίων, η καταβολή των δημοτικών τελών είναι ζητήματα που φαίνεται να απασχολούν τον Δήμο Αθηναίων.

Το παράδειγμα της Φλωρεντίας

Αν λάβει κανείς υπόψιν του την περίπτωση της Φλωρεντίας, όπου οι τοπικές αρχές έχουν έρθει σε συμφωνία με την Αirbnb, από τον Ιανουάριο του 2018 και εφαρμόζεται σύστημα για αυτόματη συλλογή και απόδοση στον δήμο του τουριστικού φόρου κατά την πραγματοποίηση κάθε κράτησης στην πόλη, (3 ευρώ ανά επισκέπτη για έως 7 διανυκτερεύσεις), αποδεικνύεται πως στην Αθήνα, αλλά και σε όλες τις πόλεις της Ελλάδας υπάρχει μεγάλο πεδίο ελιγμών ώστε η οικονομία διαμοιρασμού να αφήσει έσοδα και στην τοπική κοινωνία.

Εκτιμάται πως, ο Δήμος Φλωρεντίας  μέσα σε έναν χρόνο θα έχει συλλέξει 40 εκατ. ευρώ, μειώνοντας τη φοροδιαφυγή.

Η Φλωρεντία ακολούθησε το παράδειγμα της Γένοβας, της Μπολόνια αλλά και της Λισαβόνας στη συλλογή τουριστικού φόρου από την ίδια την πλατφόρμα.

Ήδη 13 ευρωπαϊκές πόλεις έχουν ενώσει τις δυνάμεις τους σε μια προσπάθεια να επηρεάσουν την Ε.Ε. ως προς τη διαδικασία επιβολής κανόνων, ενώ στον αντίποδα η Airbnb ασκεί πιέσεις προς τις Βρυξέλλες για να εισαχθούν νόμοι που ξεπερνούν τις τοπικές νομοθεσίες.

Στο Βερολίνο, έχουν επιβληθεί αυστηρά μέτρα περιορισμού της βραχυχρόνιας μίσθωσης από το 2016, τα οποία ήδη αποφέρουν καρπούς, καθώς περίπου 8.000 διαμερίσματα μέσα σε 1,5 χρόνο δόθηκαν και πάλι προς ενοικίαση κανονικά.

Βέβαια, στις περισσότερες ευρωπαϊκές πόλεις όποιος θέλει να δώσει το ακίνητό του για βραχυχρόνια μίσθωση, θα πρέπει να πάρει απαραιτήτως πρώτα την άδεια του δήμου, γεγονός που μειώνει αυτόματα την φοροδιαφυγή καθώς υπάρχει αυτοματοποιημένη δήλωση των ακινήτων.

Η πρώτη αγωγή

Δικηγόρος και ιδιοκτήτρια διαμερίσματος έχει καταθέσει, μαζί με το σύνολο των υπόλοιπων ιδιοκτητών της πολυκατοικίας στο Πεδίον του Άρεως, αγωγή κατά ιδιοκτήτη που διαθέτει το διαμέρισμά του μέσω του Airbnb, που θα εκδικαστεί στις 6 Δεκεμβρίου στο Πρωτοδικείο Αθηνών.

«Η αγωγή αφορά στην αλλαγή χρήσης από κατοικία σε τουριστικό κατάλυμα παρά τον νόμο και τον κανονισμό. Κατά του ιδιοκτήτη έχουμε κινηθεί τα 12 υπόλοιπα διαμερίσματα, καθώς η πολυκατοικία μας έχει γίνει ένα ξενοδοχείο. Γίνονται ολονύκτια πάρτι, νιώθουμε ανασφάλεια, καθώς κάθε μέρα βλέπουμε διαφορετικά πρόσωπα να περιφέρονται στους διαδρόμους της πολυκατοικίας και το ασανσέρ που δεν τηρεί τις προδιαγραφές για χρήση ξενοδοχείου χαλάει συχνά, καθώς κουβαλάνε συνέχεια βαλίτσες», αναφέρεται μεταξύ άλλων στην αγωγή.

Επιδότηση ενοικίου

Επιδότηση ενοικίου λόγω Airbnb, σε συγκεκριμένες ομάδες όπως π.χ. εκπαιδευτικοί, που μένουν στο κέντρο της Αθήνας ζητούν με επίκαιρη ερώτησή τους 45 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ.

Όπως υπογραμμίζεται στην ερώτηση “η εκτόξευση των ενοικίων εξαιτίας του Airbnb έχει προκαλέσει δυσκολίες, τόσο στους μόνιμους κατοίκους που ενοικιάζουν, όσο και σε άλλες πληθυσμιακές ομάδες, όπως οι αναπληρωτές εκπαιδευτικοί, οι φοιτητές και τα νέα ζευγάρια, που αδυνατούν να ανταποκριθούν σε τόσο υψηλά ενοίκια.

Περαιτέρω δυσκολίες στη στέγαση μόνιμων κατοίκων προκαλεί και η αύξηση των αγοραπωλησιών ακινήτων σε περιοχές τουριστικού ενδιαφέροντος, τα οποία στη συνέχεια δίνονται για αποκλειστική τουριστική εκμετάλλευση μέσω Airbnb​​​​​​​ ή εταιρειών βραχυχρόνιων μισθώσεων, μειώνοντας ακόμη περισσότερο την προσφορά οικιών“.

Πόλεμος μεταξύ των πλατφορμών

Η ραγδαία άνοδος της οικονομίας του διαμοιρασμού προκάλεσε «πόλεμο» μεταξύ της Airbnb και του Booking.com.

Το Booking.com, που μέχρι πρόσφατα ήταν επικεντρωμένο σε ξενοδοχεία, έχει δημιουργήσει ειδικό τμήμα στην Αθήνα προσφέροντας άμεση υποστήριξη σε ιδιώτες, ώστε να ανεβάσουν το διαμέρισμά τους στην πλατφόρμα του.

Κάτοχοι διαμερισμάτων βραχυχρόνιας μίσθωσης αναφέρουν ότι, μόλις ξεκίνησαν τη διαδικασία εγγραφής στην πλατφόρμα του Booking αμέσως δέχθηκαν τηλέφωνο από την εταιρία, η οποία τους προσέφερε βοήθεια και τηλεφωνικές οδηγίες, ή ένα ραντεβού με συνεργάτη ώστε να ολοκληρωθεί άμεσα η διαδικασία.

Με τον τρόπο αυτό η Booking προσπαθεί να αντιμετωπίσει το γεγονός ότι η πλατφόρμα της είναι πιο δύσκολη για το χρήστη σε σχέση με αυτή του AirBnB.

Κάτοχοι διαμερισμάτων που τα διαθέτουν σε βραχυχρόνια μίσθωση αναφέρουν ότι το μεγάλο πλεονέκτημα της AirBnB είναι το πολύ φιλικό ηλεκτρονικό σύστημα διαχείρισης, αλλά και η χαμηλή προμήθεια που διαμορφώνεται σε 3% την στιγμή που η προμήθεια του Booking φτάνει το 15%.

Ωστόσο, μέσω του Booking ακριβώς επειδή είχε εστιάσει σε ξενοδοχεία και υψηλότερα εισοδηματικά στρώματα μπορεί κανείς να εξασφαλίσει καλύτερες τιμές για την ενοικίαση του διαμερίσματός του.

Χρυσωρυχείο για τους ιδιοκτήτες

«Πυρετό του χρυσού» προκαλεί στους Έλληνες η Airbnb.

Ολοένα και περισσότεροι ιδιοκτήτες ακινήτων συνειδητοποιούν ότι, δεν συμφέρει να νοικιάζουν «παραδοσιακά» τα διαμερίσματά τους, αφού μπορούν να τα αξιοποιούν τουριστικά αποκομίζοντας πολύ μεγαλύτερα κέρδη.

Μια ματιά στα στοιχεία που συλλέγει η ιστοσελίδα AirDNA.co δείχνει το μέγεθος του φαινομένου.

Στην ευρύτερη περιοχή του κέντρου της Αθήνας, όπου τα «παραδοσιακά» ενοίκια καταγράφουν φέτος αύξηση 20% εμφανίζονται περισσότερες από 9.000 αγγελίες. Με το μέσο ημερήσιο μίσθωμα να υπολογίζεται σε 51 ευρώ και την μέση πληρότητα να αγγίζει το 70% τα μηνιαία έσοδα μπορεί να φθάνουν τα 900 ευρώ.

Την ίδια στιγμή, τα έσοδα ενός ιδιοκτήτη σε μια «παραδοσιακή» ενοικίαση για ένα διαμέρισμα 60 με 70 τετραγωνικών μέτρων δεν ξεπερνά τα 500 ευρώ τον μήνα, καθώς με βάση πρόσφατη έρευνα της RE/MAX Ελλάδας, οι τιμές ενοικίασης στην Αθήνα κινούνται κοντά στα 6 ευρώ/τ.μ.

Τα παραπάνω στοιχεία αφορούν τον μήνα Αύγουστο, που οι πληρότητες βρίσκονται στο υψηλότερο σημείο τους. Όμως, ακόμη και τον Ιανουάριο τα μέσα μηνιαία έσοδα δεν πέφτουν σημαντικά χαμηλότερα από το «συμβατικό» μίσθωμα.

Η εικόνα αυτή φαίνεται καλύτερα αν επικεντρωθεί κάποιος στις πιο δημοφιλείς συνοικίες της Αθήνας για Airbnb.

Σύμφωνα με τη RE/MAX στα Εξάρχεια και το Κουκάκι μεγάλη αύξηση 34% και 35% αντίστοιχα στα ενοίκια.

Παράλληλα, στο Κολωνάκι καταγράφεται επίσης σημαντική αύξηση της τάξης του 23%, στον Νέο Κόσμο 19% και στην Νεάπολη 20%.

Και όμως παρά τις αυξήσεις το Airbnb αποδεικνύεται σε αυτές τις περιοχές πιο κερδοφόρο. Σύμφωνα με την AirDNA, η μέση τιμή διανυκτέρευσης σε περιοχές υψηλής ζήτησης, όπως το Εμπορικό Τρίγωνο της Αθήνας, Κουκάκι, Ακρόπολη, Θησείο διαμορφώνεται σε 55 με 75 ευρώ εκτοξεύοντας το μηνιαίο εισόδημα πάνω από τα 1.000 ευρώ.

Η Αθήνα φθηνότερη

Η Αθήνα είναι η φθηνότερη πόλη μεταξύ 18 πόλεων της Ευρώπης και μάλιστα με σημαντική διαφορά της δεύτερης.

Συγκεκριμένα, το ημερήσιο κόστος διαμονής μέσω Airbnb στην Αθήνα διαμορφώνεται σε 52 ευρώ κατά μέσον όρο, τη στιγμή που στην αμέσως φθηνότερη πόλη, τη Βουδαπέστη της Ουγγαρίας, το μέσο ημερήσιο κόστος ενοικίασης ενός ακινήτου μέσω Airbnb ανέρχεται σε 61 ευρώ.

Σήμερα, υπολογίζεται ότι οι ενεργές αγγελίες ακινήτων στο κέντρο της Αθήνας ανέρχονται σε 9.242, ενώ συνολικά στην Αττική, ο συγκεκριμένος αριθμός εκτιμάται ότι, ξεπερνά τις 12.000.

Τι ζητούν οι ενοικιαστές

Για να κερδίσουν όμως οι ιδιοκτήτες ακινήτων πρέπει να καλύπτουν κάποιες προϋποθέσεις των επισκεπτών, οι οποίοι εμφανίζονται αρκετά απαιτητικοί για όσα επηρεάζουν την ποιότητα των διακοπών τους.

Σύμφωνα με έρευνα της Airbnb φέτος τον Ιούλιο σε τουρίστες από ΗΠΑ, Αυστραλία, Ευρώπη και Άπω Ανατολή αυτά που ζητούν περισσότερο είναι:

–  Πισίνα: Όλοι λατρεύουν την πολυτέλεια της πισίνας και το εύρος επιλογής μέσω της περιλαμβάνει από πισίνες με αλμυρό νερό μέχρι υπερχείλισης.

–  Κουζίνα: Πλήρως εξοπλισμένες είναι οι κουζίνες σε πολλά καταλύματα της Airbnb, τόσο ώστε να καλύπτουν και τις ανάγκες ενός σεφ.

–  Δωρεάν παρκινγκ: Όλοι σχεδόν οι τουρίστες ζητούν θέση παρκινγκ για το όχημά τους με αποτέλεσμα από τα 5.000.000 σπίτια της Airbnb, τα 3.000.000 να διαθέτουν παρκινγκ.

–  Φιλικά προς τα κατοικίδια: Σύμφωνα με την έρευνα το 31% των μοναχικών ταξιδιωτών προτιμούν εγκαταστάσεις φιλικές προς τα κατοικίδια έναντι 23% των παντρεμένων. Η Airbnb διαθέτει πάνω από 1.000.000 σπίτια φιλικά προς τα κατοικίδια.

–  Κλιματισμός :Το σημαντικότερο ίσως στοιχείο διαμονής.

Ασύρματη σύνδεση στο διαδίκτυο: Το WiFi θεωρείται απαραίτητο για όλους τους ταξιδιώτες -ιδιαίτερα για τους millennials- που αναρτούν στις σελίδες κοινωνικής δικτύωσης φωτογραφίες από τις διακοπές τους.

–  Πλυντήριο :Ειδικά αν υπάρχουν και παιδιά τότε η αλλαγή ρούχων είναι απαραίτητη.

–  Τζακούζι: Η κορυφή της πολυτέλειας αν μάλιστα συνδυάζεται με θέα.

–   Τηλεόραση:Είναι από τις πλέον σίγουρες παροχές, αλλά αν συνδυάζεται με home cinema, τότε αποτελεί πρόσθετο κίνητρο.

–   Θέρμανση :Με δεδομένο ότι η απολαυστική διαμονή απαιτεί άνεση, τότε η θέρμανση είναι απαραίτητη, ιδιαίτερα όταν οι διακοπές είναι προγραμματισμένες τη low season.

Η άνθιση της ανακαίνισης

Καθίσταται σαφές πως η ανακαίνιση ενός ακινήτου, όπως και σχεδόν κάθε είδους επένδυση στον τομέα αυτόν, αποτελεί επένδυση έντασης κεφαλαίου, αφού ο ιδιοκτήτης θα πρέπει να διαθέσει σχεδόν άμεσα ένα σημαντικό ποσό ενώ ή απόσβεση αυτού θα πραγματοποιηθεί σε βάθος χρόνου.

Στην περίπτωση της βραχυπρόθεσμης μίσθωσης, υπό κατάλληλες προϋποθέσεις, το επενδυθέν κεφάλαιο είναι εφικτό να αποσβεστεί σε σύντομο χρονικό διάστημα που μπορεί να είναι από λίγα έτη έως και ένα έτος ή και λιγότερο.

Ως προς την βαρύτητα των παρεμβάσεων, ιδιαίτερης σημασίας παρεμβάσεις κρίνονται η επισκευή του υδραυλικού, ηλεκτρολογικού και μηχανολογικού δικτύου και εξοπλισμού, οι οποίες και θα πρέπει να εξετάζονται κατά προτεραιότητα καθώς μπορεί να οδηγήσουν σε απροσδόκητα προβλήματα αρκετά υψηλότερου κόστους επιδιόρθωσης αλλά και διαφυγής εσόδων λόγω της ενδεχόμενης διακοπής ή ακύρωσης μισθώσεων.

Επιπλέον, σημαντική είναι και η αίσθηση ασφάλειας για τον χρήστη, οπότε και προκρίνονται παρεμβάσεις προς αυτή την κατεύθυνση, όπως εγκατάσταση συναγερμού ή κουφωμάτων ασφαλείας.

Προκειμένου ο ιδιοκτήτης να έχει μία εικόνα σχετικά με το πιθανό φάσμα του κόστους μιας παρέμβασης, αναφέρονται ενδεικτικά τρία εναλλακτικά σενάρια, για διαμέρισμα αναφοράς 70 τ.μ..

  • Περίπου 3.500 ευρώ κοστίσουν οι εξής εργασίες: Εσωτερικός ελαιοχρωματισμός και επισκευή επιχρισμάτων, αντικατάσταση εσωτερικών θυρών με νέες laminate, εγκατάσταση θωρακισμένης πόρτας ασφαλείας, αποξήλωση παλιάς κουζίνας και τοποθέτηση νέας.
  • Περίπου 12.000: Επιπλέον των παραπάνω, αντικατάσταση ειδών υγιεινής και πλακιδίων μπάνιου, αντικατάσταση εξωτερικών κουφωμάτων με νέα αλουμινίου, νέα ηλεκτρολογική εγκατάσταση κουζίνας, έως δύο νέες εσωτερικές ντουλάπες, αντικατάσταση πλακιδίων δαπέδου.
  • Περίπου 20.000 ευρώ: Επιπλέον των παραπάνω πλήρης ανακατασκευή μπάνιου και εγκατάσταση τζακούζι, ριζική αναδιαμόρφωση χώρων με αποξήλωση εσωτερικών τοίχων, αντικατάσταση υδραυλικού και ηλεκτρολογικού δικτύου, κατασκευή νέου δικτύου θέρμανσης, εγκατάσταση καυστήρα φυσικού αερίου και ηλιακού θερμοσίφωνα, τοποθέτηση συναγερμού ασφαλείας, εγκατάσταση υποδομής γραφείου, πλήρης επίπλωση του διαμερίσματος.

Σαφάρι της εφορίας

Ξεκινούν οι έλεγχοι της εφορίας στους ιδιοκτήτες ακινήτων που μισθώνουν ακίνητα βραχυχρόνιας διαμονής μέσω Airbnb, Booking.com, HomeAway κτλ.

Οι πρώτοι έλεγχοι θα διενεργηθούν αρχές Δεκεμβρίου και όσοι δεν έχουν δηλώσει τα ακίνητα θα βρεθούν αντιμέτωποι με υψηλά πρόστιμα που φθάνουν ακόμα και τα 5.000 ευρώ.

Ήδη, οι πλατφόρμες ζητούν αριθμό μητρώου ακινήτου προκειμένου να συνεχίσουν να τις χρησιμοποιούν.

Η ηλεκτρονική πλατφόρμα, που είναι προσβάσιμη μέσω της ιστοσελίδας της ΑΑΔΕ (www.aade.gr) περιλαμβάνει όλα εκείνα τα στοιχεία-κωδικούς, ώστε να είναι εφικτή η καταγραφή της ενοικίασης των συγκεκριμένων ακινήτων και κατ’ επέκταση των εισοδημάτων, που αποκτούν οι ιδιοκτήτες τους μέσω της Airbnb.

Κάθε ακίνητο λαμβάνει έναν συγκεκριμένο αριθμό, τον οποίο και θα πρέπει να αναγράφει ο ιδιοκτήτης σε κάθε αγγελία που καταχωρίζει στην αντίστοιχη ψηφιακή πλατφόρμα τύπου Airbnb.

Σύμφωνα με πληροφορίες μόλις 27.000 ιδιοκτήτες από τους 45.000 έχουν δηλώσει το ακίνητό τους στην ΑΑΔΕ.

Πώς φορολογούνται και ποιες είναι οι διαφορές του Airbnb και της μακροχρόνιας μίσθωσης

Oι ιδιοκτήτες ακινήτων θα πρέπει να γνωρίζουν ότι, δεν υπάρχει καμία διαφορά μεταξύ της βραχυχρόνιας και της μακροχρόνιας μίσθωσης.

Βραχυχρόνια μίσθωση τύπου Airbnb σε τουρίστες ή μακροχρόνια μίσθωση σε ενοικιαστές; Ποια από τις δυο μισθώσεις με συμφέρει;

Το ερώτημα αυτό βασανίζει σήμερα χιλιάδες ιδιοκτήτες ακινήτων. Όταν ξεκίνησε η μόδα του Airbnb στην Ελλάδα, πολλοί ήταν αυτοί που ενοικίαζαν τα σπίτια τους χωρίς να δηλώνουν τα ποσά που εισέπρατταν στην Εφορία. Δεν υπήρχε ηλεκτρονική μητρώο, ούτε διενεργούνταν δειγματοληπτικοί έλεγχοι.

Τώρα τα πράγματα έχουν αλλάξει. Οι ιδιοκτήτες που ενοικιάζουν τα ακίνητά τους μέσω κάποιας πλατφόρμας βραχυχρόνιας μίσθωσης είναι υποχρεωμένοι να εμφανίσουν κάθε μήνα τις συμβάσεις και να δηλώσουν τα εισοδήματα που αποκτούν. Αν δεν το πράξουν και εντοπιστούν από τις ελεγκτικές αρχές τότε θα βρεθούν αντιμέτωποι με την επιβολή προστίμου έως 5.000 ευρώ.

Όσον αφορά στη φορολογία οι ιδιοκτήτες ακινήτων θα πρέπει να γνωρίζουν ότι δεν υπάρχει καμία διαφορά της βραχυχρόνιας με την μακροχρόνια μίσθωση.

Τα εισοδήματα από ακίνητα, ανεξάρτητα από τον τρόπο απόκτησής τους, φορολογούνται ακριβώς με την ίδια φορολογική κλίμακα και τους ίδιους συντελεστές.

Δηλαδή:

  • 15% για το εισόδημα μέχρι 12.000 ευρώ. Δηλαδή αν ο φορολογούμενος έχει αποκτήσει εισόδημα 10.000 ευρώ θα πληρώσει φόρο 1.500 ευρώ.
  • 35% για το εισόδημα από 12.001 ευρώ έως 35.000 και
  • 45% για το εισόδημα από 35.001 ευρώ και πάνω.

Η διαφορά

Η μόνη διαφορά της με τη μακροχρόνια είναι εάν παρέχονται και άλλες υπηρεσίες εκτός της παροχής κλινοσκεπασμάτων (π.χ. υπηρεσίες καθαρισμού, παροχή φαγητού κ.λπ.), τότε το εισόδημα λογίζεται ως εισόδημα από ατομική επιχειρηματική δραστηριότητα και φορολογείται ως εξής:

  • Για το εισόδημα μέχρι 20.000 ευρώ εφαρμόζεται συντελεστής 22%
  • Για το εισόδημα από 20.001 ευρώ έως 30.000 εφαρμόζεται συντελεστής 29%
  • Για το εισόδημα από 30.001 ευρώ έως 40.000 εφαρμόζεται συντελεστής 37% και
  • Για το εισόδημα από 40.001 ευρώ και πάνω εφαρμόζεται συντελεστής 45%.

Όμως και για τις δυο κατηγορίες μισθώσεων ακινήτων εάν το εισόδημα υπερβαίνει τις 12.000 ευρώ τότε επιβάλλεται ειδική εισφορά αλληλεγγύης.

Χριστιάννα Κούσιου Νεκτάριος Ανδριόπουλος

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα