back to top
24.8 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

24.8 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Περιδιάβαση στον διεθνή Τύπο

Διαβάστε επίσης

Οι ενδιάμεσες εκλογές στις ΗΠΑ είναι ένα από τα βασικά θέματα του διεθνούς Τύπου.

Για ΗΠΑ: “Οι Δημοκρατικοί πήραν τη Βουλή των Αντιπροσώπων, οι Ρεπουμπλικανοί τη Γερουσια στις ενδιάμεσες εκλογές” αναφέρουν το Politico.
“Ενδιάμεσες εκλογές: Οι Δημοκρατικοί πήραν τη Βουλή των Αντιπροσώπων, οι Ρεπουμπλικανοί τη Γερουσία” ο σχετικός τίτλος του Guardian.
“Οι Δημοκρατικοί παίρνουν πίσω μετά από 8 χρόνια τη Βουλή Αντιπροσώπων” αναφέρει η WSJ.
“Οι Δημοκρατικοί άρπαξαν… τη Βουλή, ενισχυμένοι οι Ρεπουμπλικανοί στη Γερουσία” αναφέρουν οι NYTimes.
Οι Δημοκρατικοί κερδίζουν 216 έδρες (πήραν 26) τους υπολείπονται δύο για πλήρη έλεγχο της Βουλής ενώ οι Ρεπουμπλικανοί πήραν 192 έδρες (έχασαν 26)
Στη Γερουσία: Οι Δημοκρατικοί παίρνουν 44 έδρες (έχασαν 3) τις οποίες κέρδισαν οι Ρεπουμπλικανοί που έχουν πλέον 51 έδρες (100)

Οι Δημοκρατικοί παίρνουν πίσω τον έλεγχο της Βουλής των Αντιπροσώπων όμως η νίκη των Ρεπουμπλικανών στη Γερουσία φαίνεται να “κόβει” τη φόρα του Δημοκρατικού κόμματος. Βάσει των πρώιμων αποτελεσμάτων oι ενδιάμεσες εκλογές στέλνουν απορριπτικό μήνυμα εναντίον του Τραμπ και των συντηρητικών, της αντι-μεταναστευτικής του ατζέντας κάτι που φαίνεται ότι έδωσε “χώρο” στους Δημοκρατικούς να κερδίσουν σε περιοχές κρίσιμες ενόψει και των προεδρικών εκλογών του 2020. Όμως οι εκλογές στις οποίες η συμμετοχή ήταν εξαρχής υψηλότατη τελικά ανέδειξαν τα όρια του Δημοκρατικού κόμματος. Στην Ιντιάνα, ο Ρεπουμπλικανός Μάικ Μπράουν τελικά κέρδισε τη θέση του Γερουσιαστή των Δημοκρατικών, Τζοε Ντόνελι. Η ρεπουμπλικανή Μάρσα Μπλακμπουρν κέρδισε τον δημοκρατικό, Φιλ Μπρέντσεν στο Τενεσί. Στο Τέξας στην πιο προβεβλημένη αναμέτρηση στις ΗΠΑ ο Γερουσιαστής των Ρεπουμπλικανών Τεντ Κρουζ κέρδισε τον Μπέτο Ο Ρουκ. Παρ όλα αυτά, στη Βουλή των Αντιπροσώπων οι Δημοκρατικοί κέρδισαν πίσω 12 έδρες πριν το κλείσιμο της κάλπης στη Δυτική Ακτη, επομένως αναμένεται να λάβουν και άλλες έδρες. Και ενώ το κόμμα του προέδρου υπέστη σημαντικές απώλειες, όπως άλλωστε συνέβη και στον προκάτοχό του Ομπάμα το 2010 – τα αποτελέσματα θα αναδιαμορφώσουν το πολιτικό σκηνικό για τα επόμενα χρόνια ενώ πλέον έχει ξεκινήσει η αντίστροφη μέτρηση για τις προεδρικές εκλογές το 2020. Οι εκλογές ανέδειξαν την αδυναμία των Ρεπουμπλικανών καθώς υπέστησαν απώλειες όχι πυκνοκατοικημένες περιοχές στις πολιτείες, της Φλόριντα, Ντένβερ και Βιρτζίνια. Οι Δημοκρατικοί έβγαιναν κερδισμένοι στις περισσότερες δημοσκοπήσεις αναφορικά με τη Βουλή των Αντιπροσώπων κάτι που οδηγεί σε ήττα πλεονεκτήματος για τους Ρεπουμπλικανούς σε επίπεδο κυβερνητών ενώ οι Ρεπουμπλικανοί αναμένεται να διατηρήσουν την ισχύ τους στη Γερουσία. Οι Δημοκρατικοί ανέμεναν καλύτερα αποτελέσματα στη Γερουσία. “Είναι αποκαρδιωτικό” δήλωσε ο Βαν Τζόουνς στο CNN, ένας γνωστός φιλελεύθερος ακτιβιστής.
“Οι εκλογές επιβεβαιώνουν μια ιστορική τάση για το κόμμα που δεν έχει πρόεδρο στον Λευκό Οίκο να κερδίζει στις ενδιάμεσες εκλογές. Η επικεφαλής της Βουλής τω Αντιπροσώπων, Νάνσι Πελόζι – που αναμένεται να επανεκλεγεί πρόεδρος, μια θέση που κατείχε από το 2007 -2011 δηλωσε σε υποστηρικτές της στην Ουάσινγκτον: “σας ευχαριστώ, αύριο θα είναι μια νέα μέρα για την Αμερική”. Από την πλευρά του ο Ντ. Τραμπ επικεντρώθηκε στη Γερουσία και δόξασε τον εαυτό του κάνοντας χρήση ενός σχολίου ενός παρουσιαστή… που τον αποκαλεί “μάγο” σχολιάζει το BBC.

Στη Βουλή των Αντιπροσώπων: οι Δημοκρατικοί μετέτρεψαν την ενέργεια της φιλελεύθερης αντίστασης εναντίον του Τραμπ σε εκλογικά κέρδη στις πρώτες εκλογές μετά την ανάδειξη του ως προέδρου. Σύμφωνα με τις προβλέψεις του CBS οι Δημοκρατικοί θα κερδίσουν 23 έδρες που χρειάζονται για να πάρουν την κάτω βουλή του Κογκρέσου. Οι Αμερικανοί ψήφισαν για τις συνολικά 435 έδρες στη Βουλή. Οι Δημοκρατικοί μπορούν τώρα να ξεκινήσουν έρευνες σχετικά με τη διακυβέρνηση του κ Τραμπ και τις επιχειρηματικές του δραστηριότητες, τις φοροεπιστροφές και να διαπιστώσουν αν υπάρχει σύγκρουση συμφερόντων. Μπορούν επίσης να μπλοκάρουν νομοσχέδια όπως για παράδειγμα αυτό που αφορά την ανέγερση του τείχους στο Μεξικό. Οι γυναίκες υποψήφιες πήγαν ιδιαιτέρως καλά σε έναν εκλογικό κύκλο που σηματοδοτεί “”την Χρονιά των Γυναικών”. Δύο 29χρονες από το Δημοκρατικό κόμμα, η Αλεξάντρια Οκάζιο Κόρτεζ και η Άμπι Φίνκενάουερ είναι οι μικρότερες σε ηλικία γυναίκες που πήραν έδρα στη Βουλή. Η Ιλχάν Ολμάρ και η Ρασίντα Τλαίμπ είναι οι πρώτες Μουσουλμάνες ενώ η Σαρίς Νταβίντς και η Ντέμπρα Χάλαντ ειναι οι πρώτες Ινδιάνες αμερικανίδες που εκλέγονται στο Κογκρέσο. Όλες από το Δημοκρατικό Κόμμα

Στη Γερουσία: Οι Ρεπουμπλικανοί προετοιμάζονται να επεκτείνουν την οριακή τους πλειοψηφία απο 49 σε 51 έδρες στην άνω βουλή του κογκρέσου. Τρεις απερχόμενοι – ο Τζο Ντόνελι από την Ινδιάνα, η Κλαιρ Μακσκίλ από το Μιζούρι και η Χάιντι Χέιτκαμπ απο τη Βόρεια Ντακότα έχασαν από τους ρεπουμπλικανόύς αντιπάλους τους. Και στη Φλόριντα ο Μπιλ Νέλσον μάλλον χάνει την έδρα του. Στο Τέξας προηγείται ο Τεντ Κρουζ έχοντας απέναντι του ένα ανερχόμενο αστέρι τον Μπέτο ο Ρουρκ.
“Μια ιστορία δύο κοινοβουλευτικών σωμάτων. Η πόρτα για μια Γερουσία όπου θα κυριαρχούν οι Δημοκρατικοί παραμένει κλειστή. Ο Ντ Τραμπ θα εξακολουθήσει να έχει την πλειοψηφία των Ρεπουμπλικανων έτοιμη και πρόθυμη να επιβεβαιώνει τους διορισμούς και τα σχέδιά του. Το μόνο ερώτημα τώρα αφορά το μέγεθος του πλεονεκτήματός του. Στη Βουλή των Αντιπροσώπων, ωστόσο, είναι διαφορετική. Ο δρόμος για την κυριαρχία των Δημοκρατικών πέρασε από περιφέρειες, περιοχές που κάποτε ψήφιζαν το Ρεπουμπλικανικό κόμμα και ίσως πλέον να μην αποδέχονται τις πολιτκές και τη ρητορική του Τραμπ. Μια μια από αυτές τις περιοχές κερδήθηκαν από τους Δημοκρατικούς. Στη Βιρτζίνια, το Ιλινόις, Φλόριντα οι μετριοπαθείς Ρεπουμπλικανοί έχασαν. Σε περιοχές όπως το Κολοράντο, το Νιου Τζέρσεϊ, το Κάνσας, την Πενσιλβάνια, τη Νέα Υόρκη οι Δημοκρατικοί κέρδισαν… Δεν ήταν βέβαια ένα κύμα… που θα μπορούσε να εξελιχθεί σε τσουνάμι όπως κάποιοι ήλπιζαν όμως η παλίρροια σταδικά ανεβαίνει και οι Δημοκρατικοί έχουν πλέον τον έλεγχο της Βουλής για πρωτη φορά εδώ και 8 χρόνια.Θα τους επιτρέψει να φρενάρουν την ατζέντα του Τραμπ και θα δείξουν τα δόντια τους… Ο διχασμός στην Αμερική βαθαίνει. Και δύο χρόνια στο σκοτάδι, οι Δημοκρατικοί έχουν τον τρόπο να αντεπιτεθούν”.

Για Spitzenkandidat: “Χαιρετίσματα από έναν πραγματικό οπαδό της Μέρκελ” – Είμαι μεγάλος θαυμαστής της Άγκελα δηλωσε χθες ο ένας εκ των δύο υποψηφίων του ΕΛΚ για την προεδρία της Κομισιόν, Αλεξάντερ Στουμπ προφανώς αναφερόμενος στην Γερμανίδα καγκελάριο. Σε βίντεο που δημοσίευσε την Τρίτη, ο Στουμπ επεσήμανε τα “πάρα πολλά πράγματα” που οι δυο τους κατάφεραν στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο (βέβαια ο ίδιος συμμετείχε ως πρωθυπουργός για ένα χρονο, η Μέρκελ είναι 13 χρόνια καγκελάριος). Αυτό μάλλον το επιχείρημα… ήταν σαν ένα έμμεσο βέλος εναντίον του συνυποψηφίου του, Μάνφρεντ Βέμπερ, το κόμμα του οποίου το CSU δεν έχει ακόμα ξεκαθαρίσει τον πραγματικό χαρακτήρα της σχέσης του με τη Μέρκελ.
“Οφθαλμός εναντίον οφθαλμού”: Ο πρωθυπουργός της Ουγγαρίας, Βίκτορ Όρμπαν από το ΕΛΚ θαυμάζει τις εκστρατείες εναντίον της Ε.Ε., η ευρωομάδα των Φιλελευθέρων τον έκανε κεντρικό της πρόσωπο: “Πρώτα πήρε τα χρήματά μας, τώρα θέλει να καταστρέψει την Ευρώπη” είναι το σύνθημα που χρησιμοποιεί το ALDE και μάλιστα χθες ο Γκι Φέρχοφστατ το εγκατέστησε για λίγο έξω από την πρεσβεία της Ουγγαρίας.

“Ο δρομος προς τη νίκη για τον εκλεκτό των Ευρωπαίων συντηρητικών” αναφέρει το Politico. Οι κεντροδεξιοί πολιτικοι και ακτιβιστές από όλη την ευρωπαϊκή ήπειρο συγκεντρώνονται στο Ελσίνκι για να ψηφίσουν τον υποψήφιό τους για τις ευρωεκλογές. Ο υποψήφιος, το όνομα του οποιου θα βγει την Πέμπτη, θα είναι ο υποψήφιος του ΕΛΚ για τις θέσεις στα ανώτατα ευρωπαϊκά όργανα, όπως γι αυτή του προέδρου της Κομισιόν. Αλλά ο δρόμος από το Ελσίνκι έως την έδρα της Κομισιόν δεν είναι ευθύγραμμος.

Δύο άνδρες είναι οι υποψήφιοι για να γίνουν ο Spitzenkandidat του ΕΛΚ: Ο Αλεξάντερ Στουμπ, πρώην πρωθυπουργός της Φινλανδίας, και ο Μάνφρεντ Βέμπερ, επικεφαλής του ΕΛΚ στο Ευρωκοινοβουλιο. Ο νικητής θα αναδειχθεί στο ετήσιο συνέδριο του κόμματος στο Ελσίνκι 7-8 Νοεμβρίου. 734 τα μέλη των εθνικών αποστολών με δικαίωμα ψηφου (16 η ΝΔ) εκ των οποίων οι 633 είναι μέλη του κόμματος, οι 47 από ομάδες κοινοβουλευτικές του ΕΛΚ, 40 μέλη οργανώσεων, 14 ανεξάρτητοι ευρωβουλευτές. Τον Μάιο 23-26 οι πολίτες των 27 κρατών – μελών της Ε.Ε θα ψηφίσουν για τους 705 εκπροσώπους τους στο Ευρωκοινοβούλιο. Τα μεγαλύτερα κόμματα στο Ευρωκοινοβούλιο λενε ότι ο επόμενος πρόεδρος της Κομισιόν θα πρέπει να ειναι ένας από τους επικεφαλής των ευρωομάδων. Για να γίνει αυτό χρειάζεται να έχει συγκεντρώσει τουλάχιστον 353 έδρες στο επόμενο Ευρωκοινοβούλιο. Καθώς το ΕΛΚ εμφανίζεται ότι θα κερδίσει και σε αυτές τις εκλογές ως πρώτο κόμμα έχει μεγάλες πιθανοτητες να εκλέξει τον δικό του υποψήφιο για τη θέση αυτή. Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο αρνηθηκε να δεσμευθεί σε αυτή τη διαδικασία Θα προτείνει τον δικο του υποψήφιο και το επόμενο Ευρωκοινοβούλιο θα ψηφίσει. Ούτε το Ευρωκοινοβούλιο δεσμεύεται από αυτή τη διαδικασία κατι που σημαίνει, ότι δεν είναι εγγυημένο ότι ο υποψήφιος Spitzenkandidat θα εκλεγεί πρόεδρος της Κομισιον.

“Το αστέρι του Τίμερμανς ανατέλλει” αναφέρει το Politico. Η ευρωομάδα των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών συντάχθηκε χθες σύσσωμη πίσω από την υποψηφιότητα του πρώτου αντιπροέδρου της Κομισιόν, Φρανς Τίμερμανς που πλέον είναι και ο μοναδικός υποψήφιος της ομάδας στη διαδικασία Spitzenkandidat. Μετά τη συνάντηση που είχε ο Τίμερμανς με την ευρωομάδα, ο επικεφαλής της Ούντο Μπούλμαν ισχυρίστηκε ότι “βρέθηκε μπροστά στο μέτωπο προστασίας των θεμελιωδών αξιών της Ευρώπης και θα συνεχίσει έτσι ως ο υποψήφιός μας”. Και αφήνοντας αιχμές για το ΕΛΚ, προσέθεσε ότι “οι συντηρητικοί ξεκάθαρα δεν μπορούν να θεωρούνται αξιόπιστοι εταίροι σε ό,τι αφορά τον πόλεμο με τις σκοτεινές δυνάμεις που επιχειρούν να υπονομεύσουν το κράτος δικαίου, τη δημοκρατία και την αλληλεγγύη την Ευρώπη” και είναι οι Σοσιαλιστές “που θα αποτελέσουν την ατμομηχανή της προόδου και της ενότητας στην Ευρώπη” Πώς όμως αυτό “μεταφράζεται” για την προεκλογική εκστρατεία;
Σε συνέντευξή του με το Politico ο Μάρος Σέφκοβιτς που παραιτήθηκε χθες από υποψήφιος των Σοσιαλδημοκρατών στη διαδικασία Spitzenkandidat δήλωσε ότι “είμαι χαρούμενος που όλα αυτά τα θέματα συζητώνται και μπόρεσα να τα φέρω ως προτεραιότητα στην οικογένεια του PES και τώρα έχω την ευκαιρία ως επικεφαλής συντονιστής του προγράμματος της ομάδας”. Ήταν χαλαρός στη συνεντευξη εξηγώντας πως αποφάσισε τελικά να μην “δαπανήσει” άλλη ενέργεια ώστε να γίνει ο υποψήφιος των Σοσιαλιστών γνωρίζοντας ότι ο Τίμερμανς θα είχε μια καλύτερη τύχη να κερδίσει. “Γνωρίζοντας ότι πραγματικά τώρα βρισκόμαστε σε μια δυναμική φάση, νομίζω ότι είναι το καλύτερο να πάμε ομαδικά”. “Αποφάσισα να στηρίξω τον Φρανς ώστε να μην επικεντρωθούμε σε εσωτερικά θέματα αλλά να προετοιμάσουμε το πρόγραμμα και την καμπάνια μας”. Το συνέδριο του PES θα διεξαχθεί τον Δεκέμβριο στη Λισαβόνα. Κατά τον Σέφκοβιτς η διαδικασία Spitzenkandidat έχει πια αφομοιωθεί σε όλα τα ψηφίσματα του PES και το κόμμα τη στηρίζει ακόμα και αν του κοστίσει τελικά τη θέση του προέδρου της Κομισιόν. “Είναι ένα ακόμα βήμα αντιμετώπισης ενός δημοκρατικού ελλείμματος κάτι που συζητήσαμε διεξοδικά τα περασμένα χρόνια. Έχουμε πλέον ξεκάθαρη θέση”.

Επιμέλεια: Αλεξάνδρα Βουδούρη

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα