back to top
20.5 C
Athens
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

20.5 C
Athens
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Τα πρώτα συμπεράσματα των Αμερικανικών Εκλογών

Διαβάστε επίσης

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τράμπ πανηγύρισε μία «τεράστια επιτυχία» στις ενδιάμεσες εκλογές και ευχαρίστησε τους υποστηρικτές του που επέτρεψαν στους Ρεπουμπλικανούς να διατηρήσουν τον έλεγχο της Γερουσίας, ακόμη και αν οι Δημοκρατικοί ανέκτησαν τον έλεγχο της.
«Τεράστια επιτυχία. Σάς ευχαριστώ όλους!», έγραψε στο Twitter o Τράμπ.
Οι Δημοκρατικοί κέρδισαν τις εκλογές για τους κυβερνήτες στο Κάνσας και σε τουλάχιστον άλλες τρεις πολιτείες των ΗΠΑ, αλλά έχασαν την Φλόριντα και το Οχάιο, ενώ σημαντική νίκη κατάφεραν οι γυναίκες σε αυτές τις ενδιάμεσες εκλογές.
Με την ενέργεια που τους γέμισαν οι γυναίκες ψηφοφόροι, οι οποίες κατά τη συντριπτική πλειοψηφία τους ψήφισαν τους Δημοκρατικούς, οι γυναίκες “κατέλαβαν” πολλές ανδρικές καρέκλες.

Παρά το γεγονός ότι οι ψήφοι ακόμη καταμετρώνται, οι γυναίκες ήδη μετρούν 75 έδρες στο Κογκρέσο και εκτιμάται ότι θα σπάσουν το προηγούμενο ρεκόρ των 84 εδρών.
Οι Δημοκρατικοί θα επιδιώξουν την αποκατάσταση του συνταγματικού ελέγχου της εκτελεστικής εξουσίας (δηλαδή του ελέγχου επί της διακυβέρνησης Τραμπ), δήλωσε η Νάνσι Πελόζι, για το αποτέλεσμα των ενδιάμεσων εκλογών στις ΗΠΑ.

Σύμφωνα με όλες τις προβλέψεις, οι Δημοκρατικοί ανακτούν τον έλεγχο της Βουλής των Αντιπροσώπων, έπειτα από οκτώ χρόνια ρεπουμπλικανικής πλειοψηφίας.

Η Πελόζι αναμένεται να αναλάβει την προεδρία της Βουλής, θέση που κατείχε από το 2007 επί τέσσερα χρόνια. Ήταν η πρώτη γυναίκα πρόεδρος της Βουλής στην ιστορία των ΗΠΑ.
Την ίδια ώρα σε μία νέα δημοσκόπηση του Reuters/Ipsos δείχνει ότι το 50% των Αμερικανών ψηφοφόρων θεωρεί ότι η χώρα βαδίζει προς την λάθος κατεύθυνση, ενώ μόνο 4 στους 10 θεωρούν ότι οι ΗΠΑ βρίσκονται στην «σωστή κατεύθυνση».
Η μετανάστευση, η υγειονομική περίθαλψη και η οικονομία είναι τα τα θέματα υψηλής προτεραιότητας σύμφωνα με τους Αμερικανούς ψηφοφόρους.
Οι 5 στους 10 θεωρούν ότι η άμβλωση πρέπει να είναι νόμιμη, ενώ 4 στους 10 θεωρούν ότι πρέπει να είναι παράνομη.
Οι 7 στους 10 δηλώνουν ότι επιθυμούν τουλάχιστον «ήπια» μέτρα ελέγχου της οπλοκατοχής.

Στη Γερουσία εξελέγη ο πρώην διεκδικητής του χρίσματος των Ρεπουμπλικάνων για την αμερικανική προεδρία, Μιτ Ρόμνεϊ, εξέλιξη που σηματοδοτεί και επισήμως την επάνοδό του στην κεντρική πολιτική σκηνή.
«Δεσμεύομαι να σας εκπροσωπώ με αξιοπρέπεια, ακεραιότητα και με τρόπο που θα σας κάνει υπερήφανους», έγραψε στον λογαριασμό του στο Twitter ο 71χρονος Ρόμνεϊ, απευθυνόμενος στους ψηφοφόρους του.

Ο Ρεπουμπλικάνος κέρδισε τη Δημοκρατική υποψήφια Τζένι Ουίλσον στην πολιτεία της Γιούτας όπου έχει να εκλεγεί Δημοκρατικός στη Γερουσία πάνω από 40 χρόνια.

Στη Νέα Υόρκη, η 29χρονη Αλεξάντρια Οκάσιο-Κορτέζ αναμένεται να κερδίσει και να γίνει η νεότερη γυναίκα στην ιστορία των ΗΠΑ που θα καταλάβει μια έδρα στη Βουλή των Αντιπροσώπων (και άρα στο Κογκρέσο), σύμφωνα με προβλέψεις πολλών αμερικανικών ΜΜΕ.
Η υποψήφια προωθεί θέσεις υπέρ των μεταναστών και των εργαζομένων, ενώ τάσσεται υπέρ της υγειονομικής περίθαλψης για όλους.
Θεωρείται πως ανήκει στην προοδευτική τάση του Μπέρνι Σάντερς, του γερουσιαστή του Βερμόντ και τότε διεκδικητή του χρίσματος του Δημοκρατικού Κόμματος ώστε να γίνει ο υποψήφιός του για την προεδρία το 2016.

Η Δημοκρατική υποψήφια Σαρίς Ντέιβιντς έγινε η πρώτη ιθαγενής στην ιστορία των ΗΠΑ που εξελέγη στο αμερικανικό Κογκρέσο, κατά εκτιμήσεις αμερικανικών μέσων ενημέρωσης.
Δικηγόρος, λάτρης των πολεμικών τεχνών και θεωρούμενη ως ομοφυλόφιλη, η Ντέιβιντς κατάφερε να κερδίσει σε ένα προπύργιο των Ρεπουμπλικάνων, στο Κάνσας, τον Ρεπουμπλικάνο Κέβιν Γιόντερ.

Τέλος, η πολιτεία του Κολοράντο εξέλεξε σήμερα έναν δηλωμένο ομοφυλόφιλο κυβερνήτη στις ενδιάμεσες εκλογές, τον δημοκρατικό Τζάρεντ Πόλις, για πρώτη φορά στην ιστορία των ΗΠΑ, μεταδίδουν τα αμερικανικά δίκτυα ABC και NBC.
Ο Τζάρεντ Πόλις, ο οποίος εξελέγη το 2008 στην Βουλή των Αντιπροσώπων, επικράτησε του ρεπουμπλικανού Ουόλκερ Στέιπλτον.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα