back to top
13 C
Athens
Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024

13 C
Athens
Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024

Τετραήμερος Εορτασμός της Πολεμικής Αεροπορίας- Εκδήλωση στο Μέγαρο Μουσικής

Διαβάστε επίσης

Στο Μέγαρο Μουσικής πραγματοποιείται απόψε ειδική εκδήλωση προς τιμήν της Πολεμικής Αεροπορίας στο πλαίσιο του εορτασμού του προστάτη της Αρχαγγέλου Μιχαήλ.

Η εκδήλωση είναι αφιερωμένη στα ακροβατικά σμήνη της Πολεμικής Αεροπορίας, από το 1953 μέχρι και σήμερα, καθώς και στην προσφορά στο κοινωνικό σύνολο. Παρών στην εορτή της Π.Α είναι ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, ο υπουργός Άμυνας Π.Καμμένος, ο υπουργός Ναυτιλίας Φ.Κουβέλης, ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Δ.Βίτσας, εκπρόσωπος του Προέδρου της Δημοκρατίας, εκπρόσωποι κομμάτων, βουλευτές κλπ.

Η κοινωνική προσφορά της Π.Α συνίσταται στην συμμετοχή και την παρέμβασή της σε καταστάσεις έκτακτης ανάγκης οι οποίες , είναι δυστυχώς , πολύ συχνές.

Στόν τομέα έρευνας και διάσωσης η Π.Α συνέδραμε φέτος 165 συμπολίτες μας. Στον τομέα των αεροδιακομιδών περσι -2017- πραγματοποίησε 805 αποστολές και μετέφερε 1166 ασθενείς ενώ φέτος  σε 624 αποστολές μετέφερε 1027 άτομα.

Στην αντιμετώπιση πυρκαγιών φέτος η Π.Α πραγματοποίησε 684 εξόδους με 1445 ώρες πτήσης.

Τετραήμερος εορτασμός

«Πετάμε ψηλά-πετάμε μακρυά-πετάμε-όπου χρειαστεί. Είμαστε δίπλα σας». Το μήνυμα αυτό έστειλε προς πάσα κατεύθυνση ο Αρχηγός ΓΕΑ αντιπτέραρχος Χρήστος Χριστοδούλου, για τον εορτασμό του προστάτη του Όπλου, Αρχαγγέλου Μιχαήλ.

Ο φετινός εορτασμός είναι 4ήμερος – από την Τετάρτη 7 έως και την Κυριακή 11 Νοεμβρίου – και περιλαμβάνει σειρά εκδηλώσεων όπως:

– Στατικές και φωτογραφικές εκθέσεις, αεροσκαφών και μέσων, σε όλες τις μονάδες,

– Εκδηλώσεις αεραθλητικών σωματείων σε αεροπορικές Βάσεις,

– Πτήσεις αεροσκαφών πάνω από ακριτικές περιοχές, και

– Εκπαιδευτικές επισκέψεις σε μονάδες της Πολεμικής Αεροπορίας από μαθητές λυκείων.

 

Ο επίσημος εορτασμός θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη 8 Νοεμβρίου με την πανηγυρική δοξολογία στην αεροπορική βάση Δεκέλειας, στο Τατόι ενώ την Κυριακή 11 Νοεμβρίου θα τελεστεί επιμνημόσυνη δέηση και κατάθεση στεφάνων στο Μνημείο Πεσόντων Αεροπόρων στην συγκεκριμένη αεροπορική βάση.

Την Πέμπτη και την Κυριακή, θα πραγματοποιηθούν αεροπορικές επιδείξεις των Ομάδων Αεροπορικών Επιδείξεων Μεμονωμένου Αεροσκάφους F-16 «Ζευς» σε Λέσβο (13:00) και παραλία Ηρακλείου Κρήτης (13:00) και 115 πτέρυγα Μάχης στα Χανιά (13:30) αντίστοιχα:

Οι αεροπορικές βάσεις θα είναι επισκέψιμες για το κοινό τις εξής ημέρες και ώρες:

* Από την Τετάρτη 7 έως και την Κυριακή 11 Νοεμβρίου 2018, από 09:00 έως 17:00.

* Την Πέμπτη 8 Νοεμβρίου 2018, από 13:00 έως 17:00

 

Η ιστορία της Αεροπορίας στην Ελλάδα ξεκινα με τον πρώτο Έλληνας αεροπόρος που πέταξε στη χώρα μας ήταν ο Εμμανουήλ Αργυρόπουλος. Η πρώτη του πτήση έγινε την 8η Φεβρουαρίου 1912, στην περιοχή του Ρούφ με αεροπλάνο τύπου Nieuport IV.G.

Ο Εμμανουήλ Αργυρόπουλος εκτέλεσε μετά την επιτυχία του αυτή, δεύτερη πτήση με επιβάτη τον τότε πρωθυπουργό, Ελευθέριο Βενιζέλο. Τον ίδιο history1_pic2δρόμο των εντυπωσιακών επιδείξεων επέλεξε και ο δημοσιογράφος Αλέξανδρος Καραμανλάκης με αεροσκάφος Bleriot. Στην προσπάθεια του να εντυπωσιάσει ο Καραμανλάκης, επέλεξε να εκτελέσει ναυτιλιακό ταξίδι από την Αθήνα στο Ρίο της Πάτρας, εγχείρημα ιδιαίτερα τολμηρό για τα δεδομένα της εποχής. Η έλλειψη πείρας και οι ισχυροί άνεμοι τον οδήγησαν σε αναγκαστική προσθαλάσσωση στον Κορινθιακό κόλπο, η οποία είχε ως αποτέλεσμα τον πνιγμό του.

Παράλληλα, με την ιδιωτική πρωτοβουλία και στο πλαίσιο της αναδιοργάνωσης των Ενόπλων Δυνάμεων της χώρας από γαλλική στρατιωτική αποστολή, τον Απρίλιο του 1911, ξεκίνησε η προσπάθεια συγκρότησης Αεροπορικών Υπηρεσιών. Το Δεκέμβριο του 1911 αναχώρησαν για τη Γαλλία, οι Υπολοχαγοί Δημήτριος Καμπέρος και Μιχαήλ Μουτούσης, μαζί με τον Ανθυπίλαρχο Χρήστο Αδαμίδη, προκειμένου να εκπαιδευτούν ως Αεροπόροι στη σχολή των αδελφών Farman, στην Etampes, κοντά στο Παρίσι.

Τον Απρίλιο του 1912 ακολούθησαν οι Υπολοχαγοί Λουκάς Παπαλουκάς, Μάρκος Δράκος και ο Ανθυπίλαρχος Πανούτσος Νοταράς. Ταυτόχρονα παραγγέλθηκαν τα πρώτα τέσσερα αεροσκάφη τύπου Henry Farman ΙΙΙ. Η πρώτη στρατιωτική πτήση πραγματοποιήθηκε από τον Υπολοχαγό Δημήτριο Καμπέρο στις 13 Μαΐου 1912. Στο Φάληρο, εκεί που σήμερα είναι το Μουσείο Ιστορίας της Πολεμικής Αεροπορίας. Πτήσεις πραγματοποιήθηκαν και στα μεγάλα στρατιωτικά γυμνάσια της περιόδου μέχρι τις 19 Μαΐου 1912.

Το αεροπλάνο γρήγορα έδειξε την αξία του στις επιχειρήσεις του Στρατού και με δεδομένη τη θαλάσσια γεωγραφική διαμόρφωση της Ελλάδας ξεκίνησαν το 1912 οι προσπάθειες δημιουργίας ναυτικής Αεροπορίας. Να σημειωθεί ότι ο Δημήτριος Καμπέρος μετέτρεψε ένα από τα πρώτα Henry Farman σε υδροπλάνο και το δοκίμασε επιτυχημένα στη διαδρομή Φάληρο – Ύδρα – Φάληρο, στις 24 & 25 Ιουνίου 1912, δείχνοντας τις δυνατότητες χρήσης του αεροπλάνου ως μέσου αεροναυτικής συνεργασίας.

 

 

 

 

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα