back to top
18.3 C
Athens
Τρίτη, 23 Απριλίου, 2024

18.3 C
Athens
Τρίτη, 23 Απριλίου, 2024

Αγωνία νοσοκομειακών γιατρών για τα ανδρομικά – Απεργία στις 14 Νοεμβρίου

Διαβάστε επίσης

Χωρίς επίσημη ενημέρωση, αλλά ούτε και άτυπη, είναι οι νοσοκομειακοί γιατροί για το θέμα των αναδρομικών. Οι γιατροί προσπαθούν μέσα από τα λογιστήρια των νοσοκομείων να μάθουν περισσότερες πληροφορίες για τα ποσά που δικαιούνται να λάβουν μετά την επιστροφή των αναδρομικών τους. Μάλιστα έχουν κυκλοφορήσει και κάποιοι ανεπίσημοι πίνακες με ενδεικτικά ποσά, ανάλογα με τις θέσεις των γιατρών.

Ωστόσο, η ενημέρωση μέχρι στιγμής είναι ελλιπής, αφού κάθε περίπτωση είναι ξεχωριστή για τον υπολογισμό χρονοεπιδομάτων και κρατήσεων.

Σε επιστολή που κοινοποιεί στον Ανδρέα Ξανθό, η Ομοσπονδία Νοσοκομειακών Γιατρών (ΟΕΝΓΕ) υποστηρίζει πως η ηγεσία του υπουργείου Υγείας είχε δεσμευθεί στις αρχές Οκτωβρίου να ενημερώσει επίσημα τους γιατρούς και μάλιστα πριν κατατεθεί η σχετική ρύθμιση στη Βουλή.

Ωστόσο, σύμφωνα με την ΟΕΝΓΕ δεν έχει υπάρξει εκ μέρους του υπουργείου καμιά αναφoρά στο θέμα ούτε κλήθηκαν τα σωματεία να ενημερωθούν.

Η ΟΕΝΓΕ ζητά λεπτομέρειες για τα ποσά που αναμένεται να επιστραφούν στους γιατρούς βάσει των αποφάσεων του Συμβουλίου Επικρατείας ενώ διεκδικεί επιστροφή του συνόλου των χρημάτων σε ειδικούς, ειδικευόμενους και επικουρικούς γιατρούς.

Η ΟΕΝΓΕ αποφάσισε παράλληλα να πάρει μέρος στην 24ωρη πανελλαδική κινητοποίηση που έχει προκηρύξει για την Τετάρτη 14 Νοεμβρίου η ΑΔΕΔΥ, ζητώντας

άμεση επαναφορά των μισθών τους στα επίπεδα του 2012, επιστροφή του συνόλου των οφειλόμενων αναδρομικών, επαναφορά του 13ου και 14ου μισθού. ενίσχυση των νοσοκομείων και προσλήψεις.

Στην απεργία της ΑΔΕΔΥ θα συμμετέχουν και οι λοιποί εργαζόμενοι στα νοσοκομεία, με την Πανελλήνια Ομοσπονδία τους (ΠΟΕΔΗΝ) να διεκδικεί μεταξύ άλλων αυξήσεις μισθών, ένταξη στα βαρέα – ανθυγιεινά, προσλήψεις μόνιμου προσωπικού, διαγραφή μονάδων υγείας από το υπερταμείο αποκρατικοποιήσεων.

Σημειώνεται ότι η ρύθμιση που αφορά στο ιατρικό προσωπικό αναφέρει τα εξής στη σχετική τροπολογία:

Καταβολή εφάπαξ χρηματικού ποσού στο Ιατρικό Προσωπικό

  1. Στους Ιατρούς του Ε.Σ.Υ., Ιατρούς Δημόσιας Υγείας Ε.Σ.Υ., Επικουρικούς Ιατρούς και Ειδικευόμενους Ιατρούς και για όσο χρόνο αυτοί ήταν εν ενεργεία κατά το χρονικό διάστημα από 13.11.2014 έως και 31.12.2016 καταβάλλεται, πλην της αποζημίωσης εφημεριών, εφάπαξ χρηματικό ποσό, που αντιστοιχεί στη διαφορά μεταξύ των μηνιαίων αποδοχών που θα δικαιούνταν να λάβουν με βάση τις ισχύουσες κατά την 31.7.2012 μισθολογικές διατάξεις, και των μηνιαίων αποδοχών που πράγματι τους κατεβλήθησαν με βάση τις διατάξεις του ν.4093/2012 (Α’ 222).Το χρηματικό ποσό του προηγούμενου εδαφίου υπολογίζεται με αναφορά στο χρονικό διάστημα από 13.11.2014 έως και 31.12.2016.
  1. Με κοινή απόφαση των Υπουργών Οικονομικών και Υγείας καθορίζεται ο χρόνος, η διαδικασία, οι προβλεπόμενες από τις κείμενες διατάξεις κρατήσεις και κάθε άλλο αναγκαίο ζήτημα σχετικά με την καταβολή του ποσού της προηγούμενης παραγράφου.
  2. Οι διατάξεις του παρόντος δεν επηρεάζουν τις αποδοχές των Ιατρών του Ε.Σ.Υ., Ιατρών Δημόσιας Υγείας Ε.Σ.Υ., Επικουρικών Ιατρών και Ειδικευόμενων Ιατρών, οι οποίες έχουν ληφθεί υπόψη για την εφαρμογή των διατάξεων του άρθρου 155 του ν.4472/2017).

 

Νίνα Κομνηνού

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα