Search

Αλ.Τσίπρας: Το 2019 η προκήρυξη των 10.000 θέσεων

363

Στο κυριαρχικό δικαίωμα της Ελλάδας είναι η επέκταση των χωρικών υδάτων, την προκήρυξη 10.000 θέσεων εργσίας , την συμφωνία για την αξιοποίηση της Εκκλησιαστικής περιουσίας , αλλά και την «λογική των συνεργασιών» στην διακυβέρνηση της χώρας, αναφέρθηκε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας σε συνένετευξή του στον τηλεοπτικό σταθμό Alpha.

Παράλληλα ανεφέρθηκε στο θέμα της ΑΟΖ τόσο με την Αλβανία , όσο και με την Ιταλία και σημείωσε ότι την προσεχή Δευτέρα θα βρίσκεται στην Σικελία.

«Η Ελλάδα δεν απειλεί κανέναν και δεν απειλείται από κανέναν», είναι το μήνυμα που έστειλε στον πρόεδρο της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν ο πρωθυπουργός και τόνισε ότι : «Είμαστε ανοιχτοί στον διάλογο, αλλά δεν θα απεμπολήσουμε κανένα κυριαρχικό δικαίωμα μας» και ανέφερε ότι προετοιμάζεται η επίσκεψή του στην Κωνσταντινούπολη, ύστερα από πρόσκληση του κ. Ερντογάν, αλλά δεν έχει κλειστεί ακόμα η ημερομηνία.

Στο πολιτικό πεδίο είπε ότι «δεν θα επαληθευθούν οι δημοσκοπήσεις» και επανέλαβε ότι εθνικές εκλογές θα διεξαχθούν το 2019.

‘Αμεσα, εντός του 2019 θα γίνει η προκήρυξη 10.000 προσλήψεων για να καλύπτονται από το 2020 και μετά, είπε ο Αλ. Τσίπρας. Σημείωσε ότι κατοχυρώνεται η ρήτρα 1:1 στις προσλήψεις «και έχουμε και 10.000 επιπλέον».

Στην εφ όλης της ύλης συνέντευξή του αναφέρθηκε επίσης στο θέμα της εκλογής του Προέδρου της Δημοκρατίας , με την σκέψη να αποσυνδεθεί από την κοινοβουλευτική περίοδο, αλλά και σε θέματα της ασφάλειας και της εγκληματικότητας.  «Μένω στην Κυψέλη και μου λένε ευτυχώς που είσαι εσύ εδω. Γνωρίζω τα προβλήματα στο κέντρο της πόλης» είπε χαρακτηριστικά ο κ.Τσίπρας και σημείωσε ότι γίνονται πολλές προσπάθειες στον τομέα αυτό.

Υπογράμμισε ότι αλλάζουν πολλά στις σχέσεις με την Εκκλησία ως ένα ιστορικό βήμα για την επίλυση σε προβλήματα που εκκρεμούν από τη δεκαετία του 1920.  Στο Ταμείο Αξιοποίησης Εκκλησιαστικής Περιουσίας μπαίνει μέσα όλη η αμφισβητούμενη περιουσία αλλά και η μη αμφισβητούμενη εθελοντικά.

Σημείωσε ότι από αυτή την αξιοποίηση που θα προχωρήσει άμεσα, υπολογίζεται ότι έως περίπου το 2030 το κράτος θα έχει τη δυνατότητα να καλύπτει πολύ μεγάλο μέρος ή το όλον της επιδότησης για τη μισθοδοσία των κληρικώn

Η ανακοίνωση της επέκτασης της αιγιαλίτιδας ζώνης έγινε με «άτσαλο τρόπο» στη τελετή παράδοσης-παραλαβής του υπουργείου Εξωτερικών, καθώς θα έπρεπε να ενημερωθούν πρώτα τα κόμματα, είπε ο Αλέξης Τσίπρας. Τόνισε πως αλλάζει την τακτική, όχι τη στρατηγική, γι αυτό θα προχωρήσει σε ενημέρωση των κομμάτων και δεν θα γίνει η επέκταση με την έκδοση Προεδρικών Διαταγμάτων, αλλά με ψηφοφορία στη Βουλή και τα κόμματα θα κληθούν να πάρουν θέση.

Για το εκλογικό σύστημα
Εμείς και στις προτάσεις μας στο σύστημα προτείνουμε αναλογία της ψήφου με τις έδρες στη Βουλή όχι μεγαλύτερη από 10%. Δηλαδή ποσοστό 20% επί των ψήφων θα μπορεί να έχει μέχρι 22% εκπροσώπηση στο Κοινοβούλιο. Αντίστοιχα ποσοστό 40% στον ελληνικό λαό δεν θα μπορεί να δίνει εκπροσώπηση πάνω από το 44% των εδρών στο Κοινοβούλιο. Πρακτικά σημαίνει ότι αυτοδυναμίες δεν θα βγαίνουν με χαμηλότερο ποσοστό από 44 – 45%.  Προσανατολιζόμαστε λοιπόν σε ένα εκλογικό σύστημα που ξεχνάει τη λογική των αυτοδύναμων κυβερνήσεων και μπαίνουμε στην λογική των συνεργασιών.

«Στόχος μας είναι να «εκβιάσουμε» τη συναίνεση», είπε ο Αλ. Τσίπας αναφορικά με την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ σχετικά με την εκλογή ΠτΔ.

Ο στόχος μας δεν είναι να δώσουμε αρμοδιότητες στον ΠτΔ, δεν είναι ώριμο, θέλουμε να μείνουμε στο μοντέλο της προεδρευόμενης δημοκρατίας, όπου οι εξουσίες είναι στο Κοινοβούλιο. Βασική μας σκέψη είναι να αποσυνδέσουμε την εκλογή του ΠτΔ από την κοινοβουλευτική περίοδο.

«Ο κ. Καμμένος θα κληθεί να πάρει μια κρίσιμη, δεν ξέρω αν θα φύγει ή δεν θα φύγει από την κυβέρνηση, αλλά δεν θα αποτελέσει εμπόδιο για την ομαλή πορεία της χώρας προς την κανονικότητα», απάντησε ο πρωθυπουργός στην ερώτηση για τη στάση που θα κρατήσει ο υπουργός Εθνικής Αμυνας όταν έρθει προς ψήφιση η Συμφωνία των Πρεσπών.

Παράλληλα ο κ. Τσίπρας είπε ότι δεν θα υπάρξει θέμα δεδηλωμένης για την κυβέρνηση, καθώς ο κ. Καμμένος έχει δηλώσεις πως δεν πρόκειται να στηρίξει πρόταση δυσπιστίας της Νέας Δημοκρατίας.

 

Print Friendly, PDF & EmailΑφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *