back to top
13.2 C
Athens
Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024

13.2 C
Athens
Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024

Δοκιμή διηπειρωτικού πυραύλου από τις ΗΠΑ

Διαβάστε επίσης

Σε επιτυχημένη εκτόξευση διηπειρωτικού πυραύλου προχώρησαν χθες οι ΗΠΑ, σε μια προσπάθειά τους να δείξουν πως ανταποκρίνονται στις προκλήσεις της ρωσικής πλευράς.
Συγκεκριμένα, η πολεμική αεροπορία των ΗΠΑ, εκτόξευσε χθες στο πεδίο βολής Βάντενμπεργκ της Καλιφόρνια, διηπειρωτικό πύραυλο τύπουMinuteman III, ο οποίος όμως δεν έφερε εκρηκτική γόμωση. Σύμφωνα με την ανακοίνωση που εξέδωσε το γενικό επιτελείο των ενόπλων δυνάμεων των ΗΠΑ, ο στόχος βρήκε τον στόχο του, χωρίς όμως να δίδονται άλλες λεπτομέρειες.
Σημειώνεται πως τον περασμένο Απρίλιο οι ΗΠΑ είχαν κάνει άλλη μία πετυχημένη εκτόξευση πυραύλου αυτού του τύπου. Στις αρχές Αυγούστου όμως, σε μία άλλη δοκιμαστική εκτόξευση, αναγκάστηκαν να καταρρίψουν τον πύραυλο λίγα δευτερόλεπτα μετά την εκτόξευσή του, εξαιτίας βλάβης, η “οποία πιθανόν να δημιουργούσε απρόβλεπτες συνέπειες”.
Ο διηπειρωτικός πύραυλος Minuteman III, εδάφους – αέρος, ανήκει στην κατηγορία Minuteman και αρχικά προοριζόταν για την πυρηνική αποτροπή κατά τη διάρκεια του Ψυχρού πολέμου με την Ε.Σ.Σ.Δ.
Σήμερα, ο Minuteman III είναι ο μοναδικός διηπειρωτικός πύραυλος με βάση εκτόξευσης σε έδαφος που διαθέτουν οι ένοπλες δυνάμεις των ΗΠΑ. Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες που είδαν το φως της δημοσιότητας, οι ΗΠΑ διαθέτουν 450 πυραύλους τύπου Minuteman III, οι οποίοι θα μπορούν να χρησιμοποιηθούν τουλάχιστον μέχρι το 2020.
Ο Minuteman III εντάχθηκε στο πυραυλικό οπλοστάσιο των ΗΠΑ το 1970, αλλά η παραγωγή του σταμάτησε το 1978. Ο πύραυλος έχει βεληνεκές 12.000 χιλιόμετρα.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα