back to top
18 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

18 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Γ. Καμίνης: Το 1 εκατ. του βραβείου επιστρέφει στην Αθήνα

Διαβάστε επίσης

«Τα χρήματα που πήραμε από το βραβείο θα επιστρέψουν στην πόλη», δήλωσε ο δήμαρχος Αθηναίων Γιώργος Καμίνης στην συνέντευξη Τύπου σχετικά με την ανάδειξη της Αθήνας σε «Ευρωπαϊκή Πρωτεύουσα Καινοτομίας 2018» στον διαγωνισμό που διοργάνωσε η κομισιόν με έπαθλο 1 εκατ. ευρώ.

Στην ομιλία του, ο δήμαρχος Αθηναίων αναφέρθηκε στις προσπάθειες και στα έργα που έκανε η Δημοτική Αρχή προκειμένου να πετύχει τη βράβευση της γνωρίζοντας, μάλιστα, ότι έχει να αντιπαρατεθεί με ισχυρούς αντιπάλους αφού πέρυσι το ίδιο βραβείο το είχε λάβει το Παρίσι.

«Εμείς όταν αναλάβαμε το δήμο διαπιστώσαμε ένα αρτηριοσκληρωτικό σχήμα το οποίο δεν μπορούσαμε να αλλάξουμε εύκολα. Προκειμένου όμως να παράγουμε έργο απευθυνθήκαμε στην κοινωνία και κάναμε συνεργασίες», είπε στην εισαγωγή του απολογισμού του, ο δήμαρχος Αθηναίων επισημαίνοντας ότι η πλατφόρμα «Συν Αθηνά» είναι το κλειδί της επιτυχίας, καθώς είναι ο κρίκος που συνέδεσε όλες τις κοινές προσπάθειες δήμου, πολιτών και φορέων ώστε να γίνουν πραγματικές καινοτομίες στην πόλη προς όφελος όλων.

Αναφερόμενος στην κατάσταση που βρήκε στο δήμο όταν ανέλαβε τα ηνία του το 2011 ο δήμαρχος Αθηναίων έφερε ως παράδειγμα τον ραδιοφωνικό σταθμό «Αθήνα 9.84» τονίζοντας ότι τον βρήκε με προϋπολογισμό 17 εκατ. ευρώ και τώρα τον έχει μειώσει στο ¼ όπως επίσης ότι το προσωπικό του ανέρχονταν σε 400 άτομα και το οποίο μειώθηκε και αυτό στο ίδιο ποσοστό.

«Υποστήκαμε τεράστιο κόστος, πολιτικό και στην καθημερινότητα μας, από την εξυγίανση που κάναμε καθώς κάποιοι δεν δέχτηκαν τις προσπάθειες μας και μας το ξεπληρώνουν κάθε μέρα», υποστήριξε ο κ. Καμίνης τονίζοντας ότι «εμείς θα συνεχίσουμε».

Σε ό,τι αφορά στην εφαρμογή καινοτόμων πολιτικών στην πόλη ο δήμαρχος Αθηναίων έφερε την Δημοτική Αγορά Κυψέλης.

«Για μας δεν υπάρχει κανείς αυτόκλητος διαχειριστής των κτιρίων του δήμου. Εμείς πήραμε το κτήριο, το ανακαινίσαμε και σήμερα, χωρίς υπερβολή, έχει προκαλέσει το παγκόσμιο ενδιαφέρον για την κοινωνική επιχειρηματικότητα που λειτουργεί στο εσωτερικό του», είπε ο κ. Καμίνης τονίζοντας ότι η προσπάθεια του δήμου για την αναγέννηση της Δημοτικής Αγοράς Κυψέλης βρήκε τεράστια απήχηση στον κόσμο αφού δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι υποβλήθηκαν στο δήμο 400 προτάσεις κατοίκων και φορέων για την αξιοποίηση του κτιρίου αυτού.

Η προεκλογική εκστρατεία

Έτοιμος να κάνει παρεμβάσεις και να δώσει και απαντήσεις όπου χρειαστεί δήλωσε ο κ. Καμίνης σχετικά με τα όσα υποστηρίζουν οι υποψήφιοι για το δημαρχιακό θώκο της Αθήνας στις προεκλογικές τους ομιλίες.

Ο δήμαρχος Αθηναίων τόνισε ότι έχει πολύ σοβαρό έργο στην πόλη το οποίο μένει παρακαταθήκη στους επόμενους προσθέτοντας ότι πρέπει να διδασκόμαστε από τα λάθη μας και να προχωράμε μπροστά.

Μάλιστα, ο κ. Καμίνης επειδή γίνεται αναφορά στο θέμα του φωτισμού της πόλης αποκάλυψε ότι υπάρχει στα συρτάρια του υπουργείου Οικονομικών και άλλων υπουργείων έργο ύψους 43 εκατ. ευρώ προκειμένου η Αθήνα μέσα σε τρία χρόνια να έχει παντού φωτισμό τύπου Led, αλλά δυστυχώς το έργο παραμένει παγωμένο καθώς προβλέπει σύμπραξη δημοσίου με ιδιωτικούς φορείς.

«Πρέπει να αφήσουμε την στενοκεφαλιά και τις προκαταλήψεις για να πάμε μπροστά» είπε ο κ. Καμίνης και έφερε ως παράδειγματα την άψογη συνεργασία που έχει με το Ίδρυμα «Σταύρος Νιάρχος» αλλά και την συνεργασία με τον Διεθνή Αερολιμένα «Ελευθέριος Βενιζέλος» και την «Aegean» που είχαν ως αποτέλεσμα οι τουρίστες στην Αθήνα να ξεπεράσουν τα 5 εκατ. ενισχύοντας την οικονομία.

Πάντως, ο κ. Καμίνης δήλωσε έτοιμος να συναντηθεί με όποιον υποψήφιο του το ζητήσει για να τον ενημερώσει για το έργο και τα τεκταινόμενα του δήμου.

Η ψυχή της προσπάθειας

Η αντιδήμαρχος Αμαλία Ζέππου είναι ο άνθρωπος που βρίσκεται πίσω από την επιτυχία του δήμου Αθηναίων να βραβευθεί ως «Ευρωπαϊκή Πρωτεύουσα Καινοτομίας 2018» για την οποία ο κ. Καμίνης είπε ότι δούλεψε από την πρώτη στιγμή με πολλές ιδέες και πολύ ζήλο για να πετύχει.

«Κερδίσαμε όλες τις άλλες μεγάλες πόλεις γιατί εμείς, επειδή δεν είχαμε χρήματα, επενδύσαμε στις συνεργασίες και πετύχαμε» είπε η κ. Ζέππου προσθέτοντας «καταφέραμε οι άνθρωποι να νοιώθουν κομμάτι της λύσης των προβλημάτων που λύνουμε».

Τέλος, ο δήμαρχος Αθηναίων μίλησε και για το πρόβλημα των ναρκωτικών επισημαίνοντας ότι η είναι πολύ σύνθετο και για αυτό το λόγο χρειάζεται η μητροπολιτική διοίκηση.

«Για το πρόβλημα πρέπει να συνεργάζονται υπουργεία, αστυνομία, δήμος και φορείς. Ο δήμος μόνος του δεν μπορεί» είπε ο κ. Καμίνης καταλήγοντας σε επίθεση στην κυβέρνηση για την εφαρμογή της απλής αναλογικής καθώς και για την δημιουργία της κρατικής εταιρίας ανάπλασης της Αθήνας η οποία όπως είπε αντί να φέρει αποκέντρωση φέρνει συγκέντρωση εξουσιών στο κεντρικό κράτος.

 

Γιώργος Μανουσακάκης

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα