back to top
20.4 C
Athens
Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

20.4 C
Athens
Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

Κομισιόν: Ελαφρώς μειωμένη η πρόβλεψη για ανάπτυξη

Διαβάστε επίσης

Αναθεωρεί προς τα κάτω την ανάπτυξη της ελληνικής Οικονομίας για το 2019 η Κομισιόν στις φθινοπωρινές της προβλέψεις. Το ποσοστό της θα ανέλθει σε 2% έναντι 2.3% που προέβλεπε στις ενδιάμεσες καλοκαιρινές της προβλέψεις και 2.5% που προβλέπει το προσχέδιο του ελληνικού προϋπολογισμού.

Οι προβλέψεις ανεβάζουν το πρωτογενές πλεόνασμα σε 3.9% του ΑΕΠ συμπεριλαμβάνοντας τις περικοπές των συντάξεων. Ωστόσο, σε περίπτωση συμφωνίας με τους θεσμούς για μη περικοπή των συντάξεων και εφαρμογή διαφορετικού μίγματος οικονομικών πολιτικών, οι προβλέψεις για ανάπτυξη και πρωτογενή πλεονάσματα θα αναθεωρηθούν.
Επίσης, σύμφωνα με την Κομισιόν, η ανεργία από 19,6% φέτος αναμένεται να υποχωρήσει στο 18,2% την επόμενη χρονιά.

Οι προβλέψεις και η διαπραγμάτευση για τις συντάξεις

Σύμφωνα με τις προβλέψεις, η Κομισιόν αναμένει χαμηλότερα πρωτογενή πλεονάσματα κατά 0,3% σε σχέση με το 4.2% του προσχεδίου του προϋπολογισμού. Ωστόσο, η Επιτροπή βλέπει ενισχυμένη ανάπτυξη μέσω νέου μίγματος μέτρων (χωρίς περικοπή συντάξεων) με ανάπτυξη 2,3% το 2019 και 2020. Τα παραπάνω δεδομένα βρίσκονται στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων μεταξύ ελληνικών Αρχών και θεσμών. Η Κομισιόν αναμένεται να ανακοινώσει τις εκτιμήσεις της σε σχέση με το προσχέδιο στις 21 Νοεμβρίου.

Μοσκοβισί: Συνεχίζεται η συζήτηση

«Η συζήτηση για τον ελληνικό προϋπολογισμό συνεχίζεται», δήλωσε ο Ευρωπαίος Επίτροπος Πιερ Μοσκοβισί κατά την παρουσίαση των προβλέψεων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. “H Κομισιόν θα ανακοινώσει την πρώτη άποψή της στις 21 Νοεμβρίου. Η Ελλάδα χωρίς αλλαγή πολιτικής, αναμένεται να υπερκαλύψει τους στόχους του προϋπολογισμού και ο επιπλέον δημοσιονομικός χώρος θα μπορεί να χρησιμοποιηθεί για κάποια μέτρα” τόνισε, αποφεύγοντας ωστόσο να αναφερθεί στο ζήτημα των αναδρομικών και του αντικτύπου τους στον ελληνικό προϋπολογισμό.

Μειωμένοι οι ρυθμοί ανάπτυξης στην Ευρωζώνη

Συνολικότερα στην Ευρωζώνη η ανάπτυξη από 2,4% το 2017 αναμένεται να υποχωρήσει στο 2,1% φέτος και στο 1,9% το 2019.
Αργότερα το ΔΝΤ, θα ανακοινώσει τις δικές του προβλέψεις για την ευρωπαϊκή οικονομία. Ωστόσο, δεν αναμένονται αλλαγές στις προβλέψεις του για την Ελλάδα πριν την πρώτη μεταμνημονιακή του Έκθεση, στις αρχές της επόμενης χρονιάς.

Γιάννης Παπαγεωργίου

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα