back to top
18 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

18 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Μέσα Σταθερής Τροχιάς στο Ίδρυμα Νιάρχου μέσα στην επόμενη δεκαετία

Διαβάστε επίσης

Έως τον Ιανουάριο του 2019 αναμένεται η προκήρυξη για τη μελέτη στρατηγικού σχεδιασμού μελλοντικών δικτύων μετρό στην παραλιακή ζώνη. Το ελληνικό δημόσιο έχει δεσμευτεί από το 2009 ότι το μετρό θα φθάσει μέχρι το ΚΠΙΣΝ και αυτό προβλέπεται να γίνει έως το τέλος της δεκαετίας του ‘20.

Η επέκταση του Μετρό προς την παραλιακή ζώνη, και το Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, ήταν το θέμα ημερίδας, που οργάνωσε ο δήμος Καλλιθέας, με προσκεκλημένους τους δήμους Ν. Σμύρνης και Π. Φαλήρου στο ΚΠΙΣΝ.

Δέσμευση του Κράτους

Να σημειωθεί ότι η επέκταση του μετρό έως το ίδρυμα αποτελεί και δέσμευση του ελληνικού Κράτους έναντι του ΚΠΙΣΝ από το 2009, στο νόμο που κύρωνε τη σύμβαση δωρεάς μεταξύ του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος και του ελληνικού Δημοσίου.

Κατά τη διάρκεια της ημερίδας, ο διευθύνων σύμβουλος της ΑΤΤΙΚΟ ΜΕΤΡΟ Θεόδωρος Παπαδόπουλος αποσαφήνισε ότι τα μελλοντικά δίκτυα θα προκύψουν από τη μελέτη στρατηγικού σχεδιασμού των μέσων σταθερής τροχιάς. Όπως εξήγησε, το αργότερο έως τον Ιανουάριο του 2019 θα δημοσιευθεί η σχετική προκήρυξη, η οποία με τη σειρά της εκτιμάται ότι θα έχει ολοκληρωθεί σε 2-3 χρόνια.

Στην επόμενη δεκαετία το μετρό στο Ίδρυμα

Σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα, μέσα στη διετία 2020-2021, αναμένεται να έχουν αποφασισθεί οι νέες γραμμές μετρό, οι οποίες εκτιμάται ότι θα παραδοθούν στο κοινό μια δεκαετία αργότερα.

Στις ομιλίες τους, ο δήμαρχος Καλλιθέας Δημήτρης Κάρναβος, ο δήμαρχος Ν. Σμύρνης Σταύρος Τζουλάκης και ο εκπρόσωπος του δημάρχου Π. Φαλήρου Διονύση Χατζηδάκη, ανέλυσαν τα νέα δεδομένα που έχουν δημιουργηθεί στον άξονα της Συγγρού και την παραλιακή ζώνη: Αναφέρθηκαν συγκεκριμένα στα 4 νέα ξενοδοχεία που δημιουργούνται στην περιοχή, πέραν των υπαρχόντων, στο Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης στον σταθμό Μετρό Φιξ και στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, για το οποίο οι αρχικές εκτιμήσεις αναφέρονταν σε 700.000 επισκέπτες ετησίως, και οι οποίοι ανήλθαν σε τρία εκατ. το 2017, ενώ αναμένεται να αγγίξουν τα τέσσερα εκατ. επισκέπτες το 2018, με τον αριθμό να βαίνει, όπως εκτιμάται, συνεχώς αυξανόμενος.

Πανευρωπαϊκός προορισμός

Όπως χαρακτηριστικά επισημάνθηκε, το ΚΠΙΣΝ έχει αναδειχθεί σε πανευρωπαϊκό προορισμό, με περισσότερες από 10 διεθνείς διακρίσεις μέχρι στιγμής.
Από πλευράς ΚΠΙΣΝ, μίλησαν ο διευθύνων σύμβουλος Νίκος Μανωλόπουλος και ο Θεόδωρος Μαραβέλιας, αρχιτέκτονας και διευθυντής Τεχνικού Τμήματος του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος, ενώ παραβρέθηκε και η πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου του ΚΠΙΣΝ Λυδία Κονιόρδου.

Ο κ. Μανωλόπουλος στάθηκε ιδιαιτέρως στα συγκριτικά πλεονεκτήματα του ΚΠΙΣΝ, όπως ο μεγάλος αριθμός δωρεάν εκδηλώσεων χάρις στη δωρεά του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος, και το γεγονός ότι απευθύνεται κυρίως στα πλέον ευάλωτα στρώματα, είτε ηλικιακά, είτε οικονομικά, δηλαδή σε ηλικιωμένους, ΑΜΕΑ και νέους.

Όπως επισήμανε, βασική προϋπόθεση για να επωφεληθούν οι κοινωνικές αυτές ομάδες από όλο το Λεκανοπέδιο, είναι να υπάρχει στο ΚΠΙΣΝ στάση μετρό.

Από την πλευρά του ο κ. Μαραβέλιας αναφέρθηκε στην εθνική αποστολή του ΚΠΙΣΝ, καθώς φιλοξενεί δυο μεγάλους εθνικούς οργανισμούς, την Εθνική Βιβλιοθήκη και την Εθνική Λυρική Σκηνή. Επισήμανε ακόμη ότι χάρις στον άξονα της Συγγρού που δημιουργήθηκε με το ΚΠΙΣΝ, η Αθήνα αποκτά πλέον χαρακτήρα παραλιακής πόλης – μεταμόρφωση που θα ολοκληρωθεί με τη σύνδεση του Κέντρου με το ΜΕΤΡΟ.

Ισίδωρος Ρούσσος

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα