back to top
23 C
Athens
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

23 C
Athens
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Στα άκρα ο «καυγάς» βιομηχανίας-ΔΕΗ

Διαβάστε επίσης

Τα σπασμένα της ΔΕΗ καλείται να πληρώσει η ελληνική βιομηχανία, την οποία αν και η κυβέρνηση λέει πως στηρίζει και θέλει να ενισχύσει, εντούτοις η Δημόσια Εταιρεία Ηλεκτρισμού προχωρά σε υπέρογκες αυξήσεις στα τιμολόγια υψηλής τάσης που φθάνουν συνολικά τα 20 εκ. ευρώ.

Η Ένωση Βιομηχανικών Καταναλωτών Ενέργειας (ΕΒΙΚΕΝ), με ανακοίνωση της, εκφράζει την έντονη ανησυχία της, ότι επιχειρείται η επιβολή δραματικών αυξήσεων στο ενεργειακό κόστος, πλήττοντας ανεπανόρθωτα την ανταγωνιστικότητα της ελληνικής παραγωγής.

Την ίδια στιγμή, υπουργεία Οικονομίας και Ενέργειας επιχειρούν να περάσουν το μήνυμα ότι η κυβέρνηση θα ενισχύσει τη βιομηχανία, με μια σειρά μέτρων που θα μειώσουν το ενεργειακό κόστος των βιομηχανίων.

Χθες 40 βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας με ερώτησή τους κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου και επισημαίνουν τι θα φέρει η αύξηση του ενεργειακού κόστους στη μεταποίηση που αγωνίζεται για τη βιωσιμότητά της σε ένα περιβάλλον δυσχερές που δεν βοηθά την ανταγωνιστικότητά τους.

Η συζήτηση για τα τιμολόγια του 2019 των βιομηχανιών Υψηλής Τάσης έχει αρχίσει εδώ και λίγες εβδομάδες, και η βιομηχανία ανέμενε κάποια διαμεσολαβητική πρωτοβουλία Πιτσιόρλα, με την ελπίδα να συγκρατήσει τις βλέψεις της ΔΕΗ.

Η διαφωνία για τα τιμολόγια, τι απαντά η βιομηχανία

Οι διαθέσεις της ΔΕΗ «να ξεφορτωθεί» τις βιομηχανίες αυτές, εκδηλώθηκαν στην ομιλία του Προέδρου της ΔΕΗ κ. M. Παναγιωτάκη την ΔΕΘ. Αμέσως μετά η ΔΕΗ προτείνει αλλαγή του τρόπου υπολογισμού και μείωση των εκπτώσεων όγκου, πράγμα που οδηγεί σε αύξηση των χρεώσεων μέχρι 30% που σημαίνει επιπλέον συνολικό κόστος για τη βιομηχανία τουλάχιστον κατά 20 εκ. ευρώ. Ειδικότερα, η αναπροσαρμογή των βιομηχανικών τιμολογίων υψηλής τάσης, που οδηγούν σε αυξήσεις της τάξης των 10-20 ευρώ ανά μεγαβατώρα, μεταφράζονται σε επιβάρυνση του κόστους παραγωγής για το σύνολο των βιομηχανιών χάλυβα, αλουμινίου, τσιμέντου και χαρτιού από 20 έως 40 εκατ. ευρώ ετησίως και ακολούθως έρχονται αυξήσεις και στις 100 βιομηχανίες στη μέση τάση, απειλώντας τη βιωσιμότητά τους.

Η ΔΕΗ στηρίζει την επιχειρηματολογία της αφενός στη μείωση της λιγνιτικής της παραγωγής μετά την ολοκλήρωση του διαγωνισμού για την πώληση των μονάδων Μελίτης και Μεγαλόπολης και αφετέρου στην αύξηση του κόστους των CO2.

Οι βιομηχανίες από την πλευρά τους, ζητούν παράταση της τρέχουσας τιμολόγησης, η οποία λήγει στο τέλος Φεβρουαρίου 2019, για δύο ακόμα χρόνια, για να μην αντιμετωπίζει αβεβαιότητα για τις χρεώσεις και δηλώνουν ότι δεν μπορούν να υπογράψουν τον Οκτώβριο του 2018 συμβάσεις μόνο για το 2018, χωρίς προηγουμένως να έχουν διαπραγματευτεί τις συμβάσεις της διετίας 2019-2020.

Κύκλοι της βιομηχανίας Υψηλής Τάσης απαντούν ότι «θα έπρεπε η ΔΕΗ να αναζητήσει τα 400 εκ. που τις οφείλουν αυτοί που δεν πληρώνουν (ΛΑΡΚΟ, Χαλυβουργική, Χαλυβουργία Ελλάδας και ELFE) και όχι να ζητά επιπλέον 20 εκ. από αυτούς που πληρώνουν». Πράγματι, με βάση σχετικές ανακοινώσεις της ΔΕΗ, από τις βιομηχανικές επιχειρήσεις στην Υψηλή Τάση, οι 4 έχουν ληξιπρόθεσμες οφειλές συνολικού ύψους 396 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων περί τα 300 εκατ. ευρώ χρωστά η ΛΑΡΚΟ, και τα υπόλοιπα η ΕLFE, (λιπάσματα), και τα χαλυβουργεία.

Χριστιάννα Κούσιου

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα