back to top
23.1 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

23.1 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Στην Ολομέλεια της Βουλής η τροπολογία για τα αναδρομικά των ειδικών μισθολογίων

Διαβάστε επίσης

Στην Ολομέλεια της Βουλής συζητείται η τροπολογία για την καταβολή των αναδρομικών στα ειδικά μισθολόγια για ένστολους, δικαστικούς, πανεπιστημιακούς και γιατρούς του ΕΣΥ και αργότερα αναμένεται η ψήφισή της.

Θετικά θα ψηφίσει η ΝΔ στην τροπολογία για τα αναδρομικά των ενστόλων. « Ήταν δέσμευση από τον Ιανουαρίου του Κυριάκου Μητσοτάκη» είπε η εισηγήτρια της ΝΔ Κατερίνα Μάρκου στη Βουλή και κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι θα κάνει τα πάντα για να διασώσει τον εκλεκτό της εταίρο. « Δεν κάνετε κανένα χατίρι στους ένστολους, επιστρέφετε χρήματα όπως έκρινε το Ανώτατο Δικαστήριο» είπε η κ. Μάρκου και πρόσθεσε ότι οι πολίτες δεν αγοράζουν πια το σανό που θέλει να πουλήσει ο ΣΥΡΙΖΑ.

«Συμφωνούμε με την καταβολή των αναδρομικών αλλά ζητούμε την κατάργηση του νόμου Κατρούγκαλου» τόνισε ο εισηγητής της ΔΗΣΥ, Δημήτρης Κωνσταντόπουλος, προσθέτοντας ότι η καταβολή αυτή περιορίζει το ποσό που θα δοθεί στο 2016, καθώς η κυβέρνηση επικαλείται το νόμο Κατρούγκαλου. « Η καταβολή γίνεται επιλεκτικά, δεν τεκμηριώνεται τι θα πάρει η κάθε κατηγορία και υπάρχει πλήρης σύγχυση» είπε ο κ Κωνσταντόπουλος.

Την απόσυρση της παραγράφου 3 του άρθρου 6 της τροπολογίας με την οποία σύμφωνα με τον εισηγητή του Νίκο Καραθανασόπουλο, εκβιάζονται οι συνταξιούχοι και οι εργαζόμενοι να μην προβάλλουν άλλες διεκδικήσεις θέτει ως προϋπόθεση το ΚΚΕ για να ψηφίσει τη ρύθμιση. « Η ρύθμιση αποδίδει ένα μέρος των αναδρομικών και όχι ολόκληρο, δεν λύνει οριστικά ούτε καλύπτει τις απώλειες των εργαζομένων» τόνισε ο εισηγητής του ΚΚΕ.

«Με αυτόν τον πολύ επικοινωνιακό τρόπο για την επιστροφή των αναδρομικών μπορεί να ευχαριστείτε κάποιους, αλλά κάποιους αυτσάιντερ του κρατικοδίαιτου συστήματος τους ανεβάζετε στα κάγκελα», τόνισε ο εισηγητής του Ποταμιού Γιώργος Μαυρωτάς. Πρόσθεσε επίσης ότι με τα 800 εκ θα πάρει λίγο ανάσα ο δημόσιος τομέας αλλά η ιδιωτική πρωτοβουλία που θα έπρεπε να είναι ατμομηχανή ανάπτυξης δεν έχει κίνητρο για να παράξει.

Ποιους αφορά η τροπολογία

Η καταβολή των αναδρομικών αυτών αφορά ένστολους, καθηγητές πανεπιστημίων, ΤΕΙ και ερευνητικών ιδρυμάτων, δικαστές και μέλη του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους, γιατρούς του ΕΣΥ, μουσικούς (από Κρατική Ορχήστρα, Λυρική Σκηνή κ.ο.κ.), όπως επίσης και τους συνταξιούχους των πιο πάνω κλάδων.

Τα αναδρομικά που θα επιστραφούν ανέρχονται συνολικά σε 1,2 δισ. ευρώ, ποσό το οποίο μετά τις κρατήσεις διαμορφώνεται σε καθαρή βάση στα 800 εκατ. ευρώ και βαρύνει τον φετινό προϋπολογισμό (κονδύλι υπό κατανομή).

Η μερίδα του λέοντος – περίπου 500 εκατ. ευρώ – πηγαίνει στους ένστολους. Τα ποσά που θα εισπράξουν οι υπάλληλοι των ειδικών μισθολογίων ξεκινούν από 1.400 ευρώ και υπερβαίνουν ακόμα και τα 20.000 ευρώ με βάση τους υπολογισμούς που έχουν γίνει από συνδικαλιστικές οργανώσεις.

Στην τροπολογία θα ορίζεται ρητά ότι σε καμία περίπτωση δεν επηρεάζεται το ύψος των τακτικών μηνιαίων αποδοχών των υπαλλήλων, καθώς από την 1η Ιανουαρίου 2017 εφαρμόστηκε το νέο μισθολόγιο.

Η περίοδος για την οποία θα καταβληθούν τα ποσά διαφέρει ανάλογα με τον κλάδο αλλά και με το περιεχόμενο των δικαστικών αποφάσεων που αφορούν καθεμία από αυτές.

Σύμφωνα με την τροπολογία τα αναδρομικά ανά κατηγορία θα αφορούν στα ακόλουθα χρονικά διαστήματα:

  • Για τα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων και Σωμάτων Ασφαλείας από 1.8.2012 έως και 31.12.2016
  •  Για τους Ιατρούς του ΕΣΥ , τους Ιατρούς Δημόσιας Υγείας ΕΣΥ, Επικουρικούς Ιατρούς και Ειδικευόμενους Ιατρούς από 13.11.2014 έως και 31.12.2016.
  • Για τα μέλη του Διδακτικού Ερευνητικού Προσωπικού (Δ.Ε.Π.), του Ειδικού Εκπαιδευτικού Προσωπικού (Ε.Ε.Π.) και του Εργαστηριακού Διδακτικού Προσωπικού (Ε.ΔΙ.Π.) των Πανεπιστημίων και των Τ.Ε.Ι., στο Εκπαιδευτικό Προσωπικό (Ε.Π.) και το Εργαστηριακό Διδακτικό Προσωπικό (Ε.ΔΙ.Π.) της Ανώτατης Σχολής Παιδαγωγικής και Τεχνολογικής Εκπαίδευσης (Α.Σ.ΠΑΙ.Τ.Ε.), τα μέλη Διδακτικού Ερευνητικού Προσωπικού (Δ.Ε.Π.) και του Ειδικού και Εργαστηριακού Διδακτικού Προσωπικού (Ε.Ε.Δ.Ι.Π.) των Ανώτατων Στρατιωτικών Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων (Α.Σ.Ε.Ι.), τα μέλη του Διδακτικού και Ειδικού Διδακτικού Προσωπικού των Ανώτατων Εκκλησιαστικών Ακαδημιών (Α.Ε.Α.), στους ερευνητές και Ειδικούς Λειτουργικούς Επιστήμονες (Ε.Λ.Ε.) των ερευνητικών κέντρων, ινστιτούτων και τεχνολογικών φορέων του άρθρου 13α του ν. 4310/2014 (Α’ 258), καθώς και των ερευνητικών κέντρων της Ακαδημίας Αθηνών και του Ιδρύματος Ιατροβιολογικών Ερευνών της Ακαδημίας Αθηνών, από 1.1.2015 έως και 31.12.2016.
  • Για τα μέλη του μόνιμου καλλιτεχνικού προσωπικού της Κρατικής Ορχήστρας Αθηνών, της Κρατικής Ορχήστρας Θεσσαλονίκης και της Ορχήστρας της Εθνικής Λυρικής Σκηνής από 1.1.2015 έως και 31.12.2016
  • Στους δικαστικούς λειτουργούς και τα μέλη του κύριου προσωπικού του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους από 1.8.2012 έως και 30.6.2014

Χριστιάννα Κούσιου – Στέλλα Παπαμιχαήλ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα