back to top
17.9 C
Athens
Πέμπτη, 18 Απριλίου, 2024

17.9 C
Athens
Πέμπτη, 18 Απριλίου, 2024

Ξανά παιδιά στα Αντικύθηρα

Διαβάστε επίσης

Τρεις μαθητές δίνουν ελπίδα στο μικρό νησί των Αντικύθηρων, που κινδυνεύει με ερήμωση.

Στο ακριτικό νησί των 18 κατοίκων, η πλειοψηφία των οποίων είναι άνω των 70 ετών, ανοίγει ξανά σε λίγες μέρες το Δημοτικό σχολείο, μετά από 27 ολόκληρα χρόνια.

«Πρόκειται για μια οικογένεια με τρία παιδιά, λέει στον Αθήνα 9.84 ο δήμαρχος Κυθήρων, Στράτος Χαρχαλάκης, «που κατάγεται από το νησί, διέμενε στην Αθήνα για πολλά χρόνια και προς τιμήν τους αποφάσισαν να γυρίσουν στον τόπο τους. Είναι συγκινητικό ότι σε αυτό το δημοτικό σχολείο φοίτησαν οι γονείς των παιδιών. Τα παιδιά πηγαίνουν στην πρώτη, την τρίτη και την πέμπτη τάξη του δημοτικού σχολείου. Έχουμε ολοκληρώσει τις βασικές εργασίες έτσι ώστε να μπορεί να λειτουργήσει το σχολείο από την επόμενη εβδομάδα. Αναμένουμε το ΦΕΚ της επαναλειτουργίας του σχολείου και με τον προϋπολογισμό του 2019 σχεδιάζεται και μια «μελέτη για μια μεγάλη ανακαίνιση» του συνόλου των υποδομών του κλασικού μονοθέσιου σχολείου».

Η δασκάλα

Η δασκάλα που θα αναλάβει την εκπαίδευση των τριών μαθητών ήταν τοποθετημένη στο παρελθόν επί τρία χρόνια στο νησί της Ανάφης και έχει ανάλογη εμπειρία ενώ ο δήμος θα της παρέχει και ένα έξτρα επίδομα.

antikithira

Προσπάθειες ήπιου εποικισμού

Την ίδια ώρα υπάρχει και σχεδιασμός για τη φιλοξενία επιπλέον κατοίκων στο νησί, συγκεκριμένα πέντε πολύτεκνων οικογενειών (που θα επιλεγούν με αυστηρά κριτήρια από την Αθήνα και τη ΜΚΟ «Θεόφιλος», στις οποίες θα γίνει προσπάθεια να διατεθούν και τα μέσα με τα οποία θα μπορούν να βιοποριστούν. «Σε συνεργασία με την Ιερά Μητρόπολη Κυθήρων και χορηγία της Εθνικής Τράπεζας» εξηγεί ο κ. Χαρχαλάκης «θα κατασκευαστούν 5 κατοικίες για την διαμονή των εν λόγω οικογενειών. Το πρόγραμμα βρίσκεται σε εξέλιξη και προχωρά πολύ καλά».

Παρατηρητήριο Γεωεπιστημών και Κλιματικής Αλλαγής στα Αντικύθηρα

Ο κ. Χαρχαλάκης αναφέρθηκε και στη σημαντική πρωτοβουλία του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, η οποία θα δώσει «πνοή ζωής» στο νησί με την ίδρυση του Παρατηρητηρίου Γεωεπιστημών και Κλιματικής Αλλαγής, σε έκταση η οποία έχει παραχωρηθεί από το δήμο Κυθήρων.

Παράλληλα επιχειρείται και η αναπαλαίωση του Μοναστηριού του Αγίου Μύρωνα πολιούχου του νησιού με χρηματοδότηση  ενός εφοπλιστή.

Για ιδιαίτερα σημαντικές ενέργειες έκανε λόγο ο δήμαρχος Κυθήρων, καθώς όπως τόνισε: «στην αντίθετη περίπτωση το μικρό νησί των Αντικυθήρων υπάρχει κίνδυνος να καταστεί ακατοίκητο σε μερικά χρόνια».

Τα Αντικύθηρα

Το νησί έχει έκταση περίπου 21 τετραγωνικά χιλιόμετρα και είναι κυρίως ορεινό. Είναι παγκοσμίως γνωστό για τους θαυμαστούς αρχαιολογικούς θησαυρούς που βρέθηκαν στον βυθό του, όπως ο μηχανισμός των Αντικυθήρων, ο πρώτος υπολογιστής της αρχαιότητας και ο έφηβος των Αντικυθήρων.

Ο πληθυσμός των Αντικυθήρων μειώθηκε λόγω της έλλειψης βιώσιμων θέσεων εργασίας και της μεγάλης αναπτυξιακής υστέρησης, όπως εξάλλου και σε όλα τα μικρά νησιά της Ελλάδας.

Το νησί είχε περισσότερους από 600 κατοίκους όταν ενώθηκε με την Ελλάδα (1864). Έκτοτε ο πληθυσμός έβαινε διαρκώς μειούμενος.

Οι κάτοικοι ασχολούνταν μόνο με τον πρωτογενή τομέα και όταν η μόρφωση απέκτησε μεγάλη σημασία, τα παιδιά έφευγαν προς την Αθήνα ή τα Κύθηρα για να φοιτήσουν στο Γυμνάσιο ή το Λύκειο. Η έλλειψη υποδομών στο νησί ήταν τεράστια.

Το ∆ηµοτικό Σχολείο των Αντικυθήρων είχε κλείσει, ελλείψει µαθητών, το 1994

Καλλιόπη Ασλανίδου

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα