back to top
20.8 C
Athens
Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024

20.8 C
Athens
Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024

9 Νοεμβρίου: η διαχρονικά μοιραία ημερομηνία για τη Γερμανία

Διαβάστε επίσης

29η επέτειος σήμερα από την πτώση του Βερολίνου, στις 9 Νοεμβρίου 1989. Έναν χρόνο περίπου αργότερα -στις 3 Οκτωβρίου του 1990- η Γερμανία επανενώθηκε και έπαψε να υφίσταται η Ανατολική Γερμανία, επισήμως Λαοκρατική Δημοκρατία της Γερμανίας (ΛΔΓ-DDR).

Πότε και γιατί χτίστηκε το Τείχος;

Το Τείχος του Βερολίνου, το οποίο επισήμως αποκαλούταν από την ανατολικογερμανική κυβέρνηση “αντιφασιστικό τείχος προστασίας”, ανεγέρθηκε τη νύχτα  της 12ης προς 13ης Αυγούστου του 1961 από την ΛΔΓ, με στόχο την ανάσχεση της αυξανόμενης φυγής Ανατολικογερμανών προς την Ομοσπονδιακή Δημοκρατία της Γερμανίας. Περισσότεροι από 2,6 εκατομμύρια Ανατολικογερμανοί διέφυγαν στην Δυτική Γερμανία την περίοδο 1949-1961. Αξίζει να σημειωθεί ότι ο συνολικός πληθυσμός της Ανατολικής Γερμανίας ήταν περίπου 17 εκατομμύρια.

Η σημασία του Τείχους

Το Τείχος του Βερολίνου υπήρξε παγκόσμιο σύμβολο του Ψυχρού Πολέμου, που διαίρεσε τον πλανήτη σε ανατολικό και δυτικό ημισφαίριο. Η μία πλευρά αποκαλούσε του Τείχος “Σύνορο Ελευθερίας” και “Αντιφασιστικό Τείχος Προστασίας”, ενώ για την άλλη πλευρά ήταν “Το Κομμουνιστικό Τείχος της Ντροπής”.

Πως έπεσε το Τείχος;

Με την αποδυνάμωση της Σοβιετικής Ένωσης και την επιμονή των Ανατολικογερμανών, οι οποίοι μέσω διαδηλώσεων άσκησαν πιέσεις, δημιουργήθηκαν οι κατάλληλες συνθήκες για την Πτώση.

Το Τείχος του Βερολίνου σε αριθμούς

Ύψος: 3,6 μέτρα

Μήκος του τσιμεντένιου τμήματος: 107 χλμ

Μήκος του μεταλλικού συρματοπλέγματος: 61,3 χλμ

Μήκος του ηλεκτρικού φράχτη: 127,5 χλμ

Συνολικό μήκος: 160 χλμ

Αριθμός φυλακίων: 296

Κόστος ανέγερσης: περίπου 100 εκατ. Γερμανικά Μάρκα

Αριθμός προσφύγων που έχασαν τη ζωή τους προσπαθώντας να περάσουν στην άλλη πλευρά: 136

Αριθμός προσφύγων που κατάφεραν να περάσουν επιτυχώς στην άλλη πλευρά: 180.000

Αριθμός όσων πέρασαν νόμιμα το Τείχος: 727.000

Η Νύχτα των Κρυστάλλων

80η επέτειος σήμερα από την Νύχτα των Κρυστάλλων, όπως έμειναν στην ιστορία τα πογκρόμ κατά των Εβραίων που στις 9 Νοεμβρίου 1938 άρχισαν να επεκτείνονται σε ολόκληρη της Γερμανία. Αφορμή στάθηκε η αυθόρμητη αντίδραση στον φόνο ενός μέλους του προσωπικού της γερμανικής πρεσβείας στο Παρίσι από έναν πολωνό Εβραίο. Στην πραγματικότητα, οι αντισημιτικές βιαιότητες ήταν καθοδηγούμενες από την ηγεσία του γερμανικού κράτους, 15 χρόνια μετά την αποτυχημένη απόπειρα του πραξικοπήματος της Μπυραρίας, κατά το οποίο ο Χίτλερ προσπάθησε να ανατρέψει την κυβέρνηση της Δημοκρατίας Βαϊμάρης.

Μέλη των SA, SS και της χιτλερικής νεολαίας κατέστρεψαν σε ολόκληρη την γερμανική επικράτεια εβραϊκούς τόπους λατρείας και τις βιτρίνες καταστημάτων Εβραίων. Τουλάχιστον 90 Εβραίοι έχασαν τη ζωή τους και 30.000 οδηγήθηκαν σε στρατόπεδα συγκέντρωσης.

Η Παραίτηση του Κάιζερ

Στις 9 Νοεμβρίου του 1918 παραιτήθηκε ο αυτοκράτορας Γουλιέλμος ο Β’ (που βρισκόταν στην εξουσία από το 1888), έπειτα από εξέγερση του Ναυτικού και σύσταση εργατικών συμβουλίων σε όλη τη χώρα. Η Γερμανία βρισκόταν κοντά στην ήττα της στο Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο.  Την ίδια ημέρα, ο σοσιαλδημοκράτης Φίλιπ Σάιντεμαν ανακοίνωσε από τον εξώστη του Ράιχσταγκ (Κοινοβούλιο) στο Βερολίνο την γέννηση της μετέπειτα Δημοκρατίας της Βαϊμάρης. Δύο ημέρες αργότερα, η Γερμανία υπογράφει την ανακωχή με την οποία τερματίζεται ο Μεγάλος Πόλεμος.

Δομίνα Διαμαντοπούλου

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα