back to top
17.4 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

17.4 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Τι προτείνουν οι ΑΝΕΛ για τη Συνταγματική Αναθεώρηση

Διαβάστε επίσης

Ο κυβερνητικός εταίρος τηρεί αρνητική στάση στην αναθεώρηση του άρθρου 3 περί των σχέσεων Εκκλησίας-Κράτους, ενώ εστιάζει στη λειτουργία μη κρατικών πανεπιστημίων, στην εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας από το λαό και την αναθεώρηση του άρθρου 86 περί ευθύνης υπουργών.

Οι προτάσεις των Ανεξάρτητων Ελλήνων για τη Συνταγματική Αναθεώρηση αναλύθηκαν κατά την έκτακτη συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του κόμματος την Παρασκευή.

Αρχή της Τέταρτης Ελληνικής Δημοκρατίας

Στις προτάσεις τους για τη συνταγματική αναθεώρηση, οι ΑΝΕΛ προτείνουν τη διαμόρφωση ενός Νέου Συντάγματος το οποίο στην ουσία θα αποτελέσει την αρχή της Τέταρτης Ελληνικής Δημοκρατίας. Μάλιστα, αντίθετα από αυτά που προτείνει ο ΣΥΡΙΖΑ, οι Ανεξάρτητοι Έλληνες κάνουν λόγο για εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας απευθείας από το λαό, με παράλληλη ενίσχυση των αρμοδιοτήτων του, στο πρότυπο όσων ίσχυαν πριν την αναθεώρηση του 1986, με πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα να έχει τη δυνατότητα να διαλύει τη Βουλή με δική του επιλογή).

Αξίζει να σημειωθεί πάντως ότι η παραπάνω πρόταση, σε συνδυασμό με την πάγια θέση των ΑΝΕΛ περί ανώτατου ορίου εκλογής δύο θητειών για τους βουλευτές, αλλά και την πρόταση για μόνιμες θέσεις υπουργών, οδηγούν σε «αλλοίωση» του ισχύοντος πρωθυπουργικού μοντέλου.

Υπέρ των ιδιωτικών πανεπιστημίων

Στο περίφημο άρθρο 16, οι Ανεξάρτητοι Έλληνες βρίσκονται επίσης απέναντι από τον ΣΥΡΙΖΑ, συμπλέοντας περισσότερο με τις θέσεις της Νέας Δημοκρατίας, καθώς δεν διαφωνούν στην ίδρυση μη κρατικών πανεπιστημίων.

Προτείνουν επίσης την κατάργηση του άρθρου 86 του Συντάγματος και την αποσβεστική προθεσμία που αυτή περιλαμβάνει για τα υπουργικά αδικήματα με τη ταυτόχρονη τροποποίηση του νόμου περί ευθύνης υπουργών. Αλλαγές τέλος προκρίνονται στο εύρος δημοψηφισμάτων, στη περίοδο ισχύος των Πράξεων Νομοθετικού Περιεχομένου, ενώ ενδιαφέρον έχει και η πρότασή τους περί εκλογής της ηγεσίας της Δικαιοσύνης από τα ίδια της τα όργανα και όχι από το υπουργικό συμβούλιο.

Ισίδωρος Ρούσσος

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +

spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα