back to top
20.8 C
Athens
Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024

20.8 C
Athens
Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024

Επέτειος της Ανακωχής: Συναντήσεις Μακρόν με Τραμπ και Μέρκελ

Διαβάστε επίσης

Ολοκληρώνεται στο Παρίσι, με ένα εντυπωσιακό δείπνο στο Μουσείο του Ορσέ, η πρώτη μέρα των εορτασμών της επετείου των 100 χρόνων από το τέλος του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου. Ο οικοδεσπότης Εμανουέλ Μακρόν φιλοξενεί αυτές τις μέρες στη γαλλική πρωτεύουσα 98 ξέρες αντιπροσωπείες και 72 ξένους ηγέτες.

Ο Εμανουέλ Μακρόν μαζί με την Άνγκελα Μέρκελ βρέθηκαν νωρίτερα στο δάσος της Κομπιένης, εκεί όπου 100 χρόνια πριν είχε υπογραφεί, μέσα σε ένα βαγόνι τρένου, η ιστορική ανακωχή μεταξύ Γαλλίας και Γερμανίας. Οι δύο ηγέτες, εγκαινίασαν εκεί μία τιμητική πλακέτα, ενώ στη συνέχεια κράτησαν ενός λεπτού σιγή για τα θύματα του πολέμου. Στο τέλος, ακούστηκε ο γαλλικός και ο γερμανικός εθνικός ύμνος.

«Η Ευρώπη βρίσκεται σε ειρήνη εδώ και 73 χρόνια. Επικρατεί η ειρήνη διότι εμείς το επιθυμούμε, επειδή η Γερμανία και η Γαλλία επιθυμούν την ειρήνη» είπε ο επικεφαλής του γαλλικού κράτους μιλώντας σε νέους, έχοντας την επικεφαλής της γερμανικής κυβέρνησης στο πλευρό του.

«Επομένως το μήνυμα είναι – εάν θέλουμε να τιμήσουμε τη θυσία αυτών των στρατιωτών που είπαν «Όχι ξανά», να μην υποκύψουμε ποτέ στα θλιβερά πάθη μας, ούτε στις προσπάθειες να μας διχάσουν».

Σε μια επίδειξη ενότητας, ο Μακρόν και η Μέρκελ κάθισαν στο βαγόνι, όπου υπογράφηκε η ειρηνευτική συνθήκη και ξεφύλλισαν ένα αναμνηστικό βιβλίο. Κατόπιν, υπέγραψαν το βιβλίο και κράτησαν για μία ακόμη φορά ο ένας το χέρι του άλλου.

Νωρίτερα σήμερα το πρωί, ο Εμανουέλ Μακρόν είχε υποδεχτεί στο Ελιζέ τον Ντόναλντ Τραμπ. Θυμίζουμε ότι εχθές το βράδυ, την ώρα που το Air Force One προσγειωνόταν σε γαλλικό έδαφος, ο Αμερικανός πρόεδρος άναψε για άλλη μία φορά φωτιές με ανάρτησή του στο twitter. Αυτήν την φορά, έκανε ευθεία επίθεση στον Γάλλο ομόλογό του που θα τον υποδέχονταν σε λίγες ώρες. Ο Μακρόν είχε δηλώσει σε συνέντευξή του λίγες ημέρες πιο πριν ότι πρέπει να δημιουργηθεί ευρωπαϊκός στρατός ως άμυνα απέναντι στις ΗΠΑ, την Κίνα και τη Ρωσία. Ο Τραμπ χαρακτήρισε την πρόταση αυτή προσβλητική με την ανάρτησή του και η συζήτηση κατά την πρώτη επαφή των δύο αντρών σήμερα μπροστά στις κάμερες, στράφηκε αμέσως στο θέμα αυτό.

Μετά την συνάντησή τους, ο Μακρόν ανέφερε ότι είχαν μία χρήσιμη συζήτηση για την μάχη ενάντια στην τρομοκρατία, την ευρωπαϊκή άμυνα, το Ιράν, τη Συρία, τη Λιβύη και πολλά άλλα θέματα που απασχολούν από κοινού τις δύο χώρες. “Θα εργαστούμε μαζί για την σταθερότητα στη Μέση Ανατολή, κάτι που θα έχει και θετικές συνέπειες στην τιμή του πετρελαίου”, εξήγησε ο Γάλλος πρόεδρος.

    Σήμερα το βράδυ ο Γάλλος πρόεδρος έχει οργανώσει ένα επίσημο δείπνο στους εντυπωσιακούς χώρους του Μουσείου του Ορσέ για τους ξένους προσκεκλημένους τους και τους/τις συζύγους τους. Εκεί, σύμφωνα με τα ρεπορτάζ, θα παραβρεθούν περίπου 50 ξένοι ηγέτες.

    Αύριο το πρωί όλοι μαζί θα συναντηθούν στην Αψίδα του Θριάμβου για να τιμήσουν την ανακωχή που έβαλε τέλος στον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο. 10.000 αστυνομικοί βρίσκονται επί ποδός ενώ ο Τραμπ έφερε μαζί του 700 άτομα της ομάδας ασφαλείας του τα οποία έλεγξαν και ασφάλισαν μέχρι και ένα τμήμα του νοσοκομείου Πομπιντού για να είναι σε ετοιμότητα σε περίπτωση που χρειαστεί για τον πρόεδρο.

    Το μεσημέρι όλοι οι ξένοι ηγέτες είναι προσκεκλημένοι στο Παλάτι των Βερσαλλιών για γεύμα ενώ το απόγευμα, θα βρεθούν στη Βιλέτ για να κηρύξουν την έναρξη του πρώτου Φόρουμ για την Ειρήνη, το οποίο θα εγκαινιάσει με την ομιλία της η Άνγκελα Μέρκελ.

    Την Παρασκευή ο Μακρόν ολοκλήρωσε τον περίπλου μνήμης σε πολλές περιοχές της χώρας που χτυπήθηκαν από την Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο, κάνοντας μία στάση στο Τιεπβάλ, στη Βόρεια Γαλλία όπου συναντήθηκε με την Τερέζα Μέι και τίμησαν μαζί τους 72.000 Βρετανούς στρατιώτες που έχασαν τη ζωή τους στην περιοχή.

    ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
    ΑΘΗΝΑ +
    spot_img

    Συμβαίνει στην Αθήνα