back to top
23.1 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

23.1 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Μακρόν και ξένοι ηγέτες τίμησαν το τέλος του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου

Διαβάστε επίσης

Ολοκληρώθηκαν οι εορτασμοί για την επέτειο των 100 χρόνων από τη λήξη του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου, του “Μεγάλου Πολέμου”, όπως τον αναφέρουν οι Γάλλοι.

Το ραντεβού του Εμανουέλ Μακρόν με τους ξένους προσκεκλημένους του ήταν για τις 11.οο το πρωί. Νωρίτερα, είχαν όλοι συγκεντρωθεί στο Προεδρικό Μέγαρο και από εκεί με λεωφορεία μεταφέρθηκαν στη λεωφόρο των Ιλισίων Πεδίων. Κατέβηκαν από τα λεωφορεία λίγα μέτρα πριν την Αψίδα του Θριάμβου και περπάτησαν όλοι μαζί στη σειρά, κρατώντας τις μαύρες ομπρέλες τους, αυτά τα λίγα βήματα που τους χώριζαν από το σημείο της τελετής.

Ο Μακρόν είχε συνέχεια στο πλάι του την Άνγκελα Μέρκελ και τη σύζυγό του Μπριζίτ. Δύο ξένοι ηγέτες δεν συμμετείχαν στην πεζή αυτή πορεία και εμφανίστηκαν μόνοι τους, καθυστερημένοι, ενώ όλοι είχαν φτάσει στο σημείο και είχαν λάβει θέση για την τελετή. Πρώτος εμφανίστηκε ο Ντόναλντ Τραμπ και δεύτερος ο Βλαντιμίρ Πούτιν.

Στη διάρκεια της τελετής διαβάστηκαν τα ονόματα των τριών Γάλλων στρατιωτικών που έχασαν τη ζωή τους εν ώρα υπηρεσίας το 2018 ενώ στη συνέχεια ο Εμανουέλ Μακρόν ανέβηκε στο βήμα και μίλησε. Αναφέρθηκε στη γενιά των ανθρώπων που πολέμησαν στον πόλεμο, έναν πόλεμο που όμως είπε οδήγησε την Ευρώπη σε μία αυτοκτονία. “Πολλοί από όσους επέστρεψαν είχαν χάσει τη νιότη τους, είχαν χάσει τη χαρά της ζωής”, σημείωσε.

Αναφέρθηκε επίσης στον πατριωτισμό τον οποίο χαρακτήρισε ως ακριβώς αντίθετο του εθνικισμού ενώ μίλησε και για τον κόσμο σήμερα που βρίσκεται “στην αυγή μία νέας εποχής”. “Πρέπει να παραδώσουμε στα παιδιά μας τον κόσμο που ονειρεύτηκαν οι προηγούμενες γενιές”, είπε τέλος.

Όλοι οι ξένοι ηγέτες, μετά την ολοκλήρωση της τελετής, μεταφέρθηκαν ξανά στο Ελιζέ για να συμμετάσχουν στο επίσημο γεύμα. Αργότερα, στη Βιλέτ, θα κηρύξουν την έναρξη του πρώτου Φόρουμ για την Ειρήνη. Εναρκτήριες ομιλίες θα κάνουν ο ίδιος ο Μακρόν, η Μέρκελ και ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουντέρες.

Η επιθυμία του Μακρόν για το φόρουμ αυτό είναι να συνδέσει την 11η Νοεμβρίου 1918 με την 11η Νοεμβρίου 2018, να δώσει, όπως σημειώνεται, στους εορτασμούς ένα παρόν και να μην αφορούν μόνο το παρελθόν. Από την οργανωτική επιτροπή του φόρουμ διευκρινίζεται επίσης ότι δεν έχει σημασία μόνο η επέτειος αλλά και το πως θα χρησιμοποιήσουμε ότι διδαχτήκαμε από το παρελθόν και τα μεγάλα τραύματα της Ευρώπης για να γίνουμε καλύτεροι στο μέλλον.

Επέτειος ειρήνης και όχι νίκης

Τη θέλησε επέτειο της ειρήνης και όχι της όποιας πολεμικής νίκης, τη σημερινή εκατονταετηρίδα ο πρόεδρος Μακρόν.

Στη σύντομη ομιλία του μπροστά στους υψηλούς προσκεκλημένους αναφέρθηκε στο μάθημα του Μεγάλου Πολέμου : «δεν μπορεί να είναι η μνησικακία ενός λαού ενάντια σε άλλους,(…) ή η ταπείνωση ενός λαού, μα ούτε και η λήθη για το παρελθόν» υπογράμμισε.

Έκανε σαφή διαχωρισμό ανάμεσα στον πατριωτισμό και τον εθνικισμό, ο οποίος οδηγεί τις χώρες σε αναδίπλωση, και κάλεσε τους πάντες να συμβάλουν για την οικοδόμηση ενός μέλλοντος «μέσα από την ειρήνη και τη φιλία. Ενός μέλλοντος όπου ο λόγος του ανθρώπου να είναι δυνατότερος από τη κλαγγή των όπλων».

Μετά την κατάθεση στεφάνου και τη λήξη της τελετής, ειδικά λεωφορεία μετέφεραν τους ηγέτες στην προεδρία για το γεύμα, στο οποίο και πάλι καθυστέρησε για ημίωρο ο Ντόναλτ Τραμπ.

Διαφορετικά λεωφορεία μετέφεραν τις συζύγους και συντρόφους των ηγετών στο παλάτι των Βερσαλλιών, όπου το εκεί γεύμα έχει οργανώσει η Μπριζίτ Μακρόν.

Μετά το γεύμα θα δοθεί στις Βερσαλλίες μια ειδική συναυλία.

Φόρουμ για την Ειρήνη

Ο Εμανουέλ Μακρόν, από την προεδρία, θα οδηγήσει τους ηγέτες που επιθυμούν, στη Βιλέτ ( 19ο διαμέρισμα Παρισίων) για την έναρξη του «Φόρουμ για την Ειρήνη». Στο Φόρουμ θα συμμετέχει και ο Έλληνας πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας ο οποίος και θα παρέμβει με ομιλία του αργά το απόγευμα.

Εφαρμόζοντας την έννοια της πολυμέρειας την οποία προωθεί ο Εμανουέλ Μακρόν στις διεθνείς σχέσεις, έχει ζητήσει από τη Γερμανίδα Καγκελάριο Αγγελα Μέρκελ να κηρύξει την έναρξη του Φόρουμ, ενώ αμέσως μετά θα μιλήσει ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες.

Μυρσίνη Λιοναράκη

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα