back to top
17.5 C
Athens
Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

17.5 C
Athens
Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

Στην αναμονή του εξωδικαστικού μηχανισμού 56.734 επιχειρήσεις, ελ. επαγγελματίες και αγρότες

Διαβάστε επίσης

Με αργούς ρυθμούς αλλά και με ασυνεννοησία μεταξύ των πιστωτών κινούνται όσες αιτήσεις προχωρούν στη δεύτερη φάση της διαδικασίας του εξωδικαστικού μηχανισμού. Οι λόγοι πολλοί, όπως η αποτυχία λόγω έλλειψης απαρτίας των πιστωτών, η άρνηση των πιστωτών να απαντήσουν για το ύψος των οφειλών αλλά και η μη αιτιολογημένη διαφωνία για το ύψος των οφειλών.

Μέχρι σήμερα τη διαδικασία ετοιμασίας της αίτησης έχουν ξεκινήσει 56.734 επιχειρήσεις, ελεύθεροι επαγγελματίες και αγρότες, οι υποβληθείσες αιτήσεις είναι μόλις 4.826 (σ.σ. επίσημα στοιχεία έως τις 2/11.2018), οι αιτήσεις που έχουν υποβληθεί είναι μόλις 4.826. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι αρκετοί οφειλέτες προβαίνουν σε διαγραφές αιτήσεων και επανυποβολή τους προκειμένου να συμπεριληφθούν και οι οφειλές του 2017, ως εκ τούτου ενδέχεται να εμφανίζονται φαινομενικές μειώσεις στα στατιστικά στοιχεία, σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα, υποστηρίζουν πηγές της Ειδικής Γραμματείας Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους.

Χαμηλές πάντως είναι και όσες αιτήσεις έχουν ολοκληρώσει επιτυχώς τη διαδικασία και ρυθμίσει τα χρέη τους με ευνοϊκό τρόπο. Συνολικά 814 επιχειρήσεις, ελεύθεροι επαγγελματίες και αγρότες, δηλαδή περίπου 1 στους 6 οφειλέτες που υπέβαλαν αίτηση στον εξωδικαστικό μηχανισμό, έχουν καταφέρει να αναδιαρθρώσουν τα χρέη τους. Οι υπόλοιπες αιτήσεις βρίσκονται σε διάφορα στάδια της διαδικασίας (π.χ. διαπραγμάτευση με τους πιστωτές).

Αναλυτικότερα στις πρώτες 65 εβδομάδες (3/8/2017-2/11/2018) λειτουργίας της Πλατφόρμας για τις επιχειρήσεις έχουν υποβληθεί 1.771 αιτήσεις και εξ αυτών μόλις 92 επιχειρήσεις έχουν ρυθμίσει τα χρέη τους, προς ΑΑΔΕ, ΕΦΚΑ, Τράπεζες και προμηθευτές.

Στις πρώτες 39 εβδομάδες (5/2/2018 – 02/11/2018) λειτουργίας της Πλατφόρμας για τους ελεύθερους επαγγελματίες υποβλήθηκαν 2.848 αιτήσεις και εξ αυτών μόλις 648 ελεύθεροι επαγγελματίες έχουν ρυθμίσει τις οφειλές τους προς ΑΑΔΕ και ΕΦΚΑ. Σημειώνεται πως σε κάθε ΑΦΜ ελεύθερου επαγγελματία (δηλ. προσώπου με εισόδημα από επιχειρηματική δραστηριότητα, χωρίς πτωχευτική ικανότητα), αντιστοιχεί 1 υποβληθείσα αίτηση, η οποία δύναται να αντιστοιχεί σε 2 αιτήσεις για διμερείς διαπραγματεύσεις (δηλ. μία διαπραγμάτευση με ΚΕΑΟ/ΕΦΚΑ και μία με ΑΑΔΕ).

Στις 12 εβδομάδες (27/6/2018 – 02/11/2018) λειτουργίας της Πλατφόρμας για τους αγρότες έχουν υποβληθεί 207 αιτήσεις με σκοπό τη ρύθμιση των χρεών προς ΑΑΔΕ, ΕΦΚΑ (ΟΓΑ) και PQH (πρώην ΑΤΕ κλπ τράπεζες υπό εκκαθάριση) και εξ αυτών ήδη 74 αγρότες έχουν πλέον ρυθμίσει τις οφειλές τους προς ΑΑΔΕ και ΕΦΚΑ. Σημειώνεται πως σε κάθε ΑΦΜ αγρότη (δηλ. προσώπου με εισόδημα από επιχειρηματική δραστηριότητα, χωρίς πτωχευτική ικανότητα και κατ’ επάγγελμα αγρότης), αντιστοιχεί μία (1) υποβληθείσα αίτηση, η οποία δύναται να αντιστοιχεί σε τρεις (3) αιτήσεις για διμερείς διαπραγματεύσεις (μία διαπραγμάτευση με ΚΕΑΟ/ΕΦΚΑ, μία με ΑΑΔΕ και μία με Χρηματοπιστωτικά Ιδρύματα υπό εκκαθάριση).

Χριστιάννα Κούσιου

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα