back to top
19 C
Athens
Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024

19 C
Athens
Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024

Πύρινη κόλαση στην Καλιφόρνια: 31 νεκροί εντοπίστηκαν στις στάχτες

Διαβάστε επίσης

Αυξάνεται, δυστυχώς, ο αριθμός των θυμάτων από τις καταστροφικές πυρκαγιές οι οποίες σαρώνουν τεράστιες εκτάσεις στην Καλιφόρνια.

Σύμφωνα με νέα στοιχεία, τουλάχιστον 31 άνθρωποι έχασαν την ζωή τους -μετά τον εντοπισμό άλλων έξι θυμάτων -ενώ οι άνεμοι σε συνδυασμό με την ξηρασία απειλούν να εξαπλώσουν ακόμη περισσότερο τις φλόγες.

Κατά τον σερίφη  Κόρι Χόνι της Κομητείας Μπιούτ αγνοούνται ακόμη περίπου 228 άνθρωποι, ενώ έχουν εντοπιστεί σώοι 137.

Μόνο η πυρκαγιά  Camp Fire στο βόρειο τμήμα της Καλιφόρνιας έχει στοιχίσει την ζωή σε 29 ανθρώπους αφότου ξέσπασε, την Πέμπτη. Στον νότο, τουλάχιστον δύο άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους εξαιτίας της πυρκαγιάς που βαπτίστηκε Woolsey Fire» από τις αρχές και απειλεί την πλούσια κοινότητα Μάλιμπου, διάσημο θέρετρο κοντά στο Λος Άντζελες.

Η αστυνομία γνωστοποίησε ότι καταγγέλθηκαν λεηλασίες σε πυρόπληκτες περιοχές στη νότια Καλιφόρνια και ότι έχει προχωρήσει σε συλλήψεις.

Ο νέος απολογισμός ισούται με τον υψηλότερο αριθμό νεκρών που έχει θρηνήσει στην ιστορία της η Πολιτεία εξαιτίας δασικών πυρκαγιών, ο οποίος ανάγεται στο 1933, τόνισε κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που  ο Κόρι Χόνι, ο σερίφης της Κομητείας Μπιούτ.

Ερείπια που καπνίζουν και καμένα οχήματα: οι πυροσβέστες συνεχίζουν να δίνουν μάχη με τις πυρκαγιές, που έχουν στοιχίσει τη ζωή σε τουλάχιστον 31 ανθρώπους και καταστρέψει χιλιάδες σπίτια στην Καλιφόρνια. Το έργο τους όμως δυσκολεύουν οι συνεχιζόμενοι σφοδροί άνεμου που συνδυάζονται με την ξηρασία.

Περισσότεροι από 250.000 άνθρωποι πήραν εντολή να εγκαταλείψουν τις κατοικίες τους σε μια εκτεταμένη περιοχή κοντά στο Σακραμέντο, την πρωτεύουσα αυτής της δυτικής Πολιτείας των ΗΠΑ, και στο διάσημο θέρετρο του Μαλιμπού.

Λήψη απο δορυφόρο απεικονίζει την εξάπλωση της φωτιάς

Οι πυροσβέστες δίνουν μάχη με τις φλόγες στις δύο άκρες της Πολιτείας: με την «Camp Fire» στην κομητεία Μπατ (βόρεια), όπου μαίνεται η μεγαλύτερη εστία που έχει στοιχίσει τη ζωή σε τουλάχιστον 23 ανθρώπους, και με την «Woolsey Fire» γύρω από το Λος Άντζελες και το Μαλιμπού (νότια), όπου δύο πτώματα βρέθηκαν μέσα σ’ ένα αυτοκίνητο που βρισκόταν σε ιδιωτικό δρόμο.

Στην περιοχή αυτή οι πυροσβέστες που δίνουν την μάχη  με την φωτιά  «προετοιμάζονται για την επιστροφή των επικίνδυνων ανέμων Σάντα Άννα που μπορεί να επεκτείνουν τις φλόγες», σύμφωνα με ανακοίνωση των αρχών.

 

Η πιο καταστροφική πυρκαγιά

Ενισχυόμενη από σφοδρούς ανέμους, αυτή η πυρκαγιά ξέσπασε την Πέμπτη και έγινε η πιο καταστροφική που έχει καταγραφεί ποτέ στην Καλιφόρνια, καθώς έχει καταστρέψει περισσότερα από 6.700 κτίρια –ανάμεσα στα οποία ένα νοσοκομείο και κατοικίες– στην Παραντάις, μια πόλη 27.000 κατοίκων βόρεια του Σακραμέντο. Συνολικά στην περιοχή αυτή, 52.000 άνθρωποι έλαβαν εντολή να απομακρυνθούν από την περιοχή.

Οι αρχές εκτιμούν πως θα χρειαστούν τρεις εβδομάδες για να τεθούν πλήρως υπό έλεγχο οι φλόγες στη ζώνη αυτή.

Η πυρκαγιά έχει προς το παρόν κάψει περισσότερα από 400.000 στρέμματα και δεν ελέγχεται παρά σε ποσοστό 20%, σύμφωνα με την πυροσβεστική υπηρεσία της Καλιφόρνια. Έχουν τραυματισθεί 3 από τους περισσότερους από 3.200 πυροσβέστες που έχουν αναπτυχθεί.

Σε απόσταση δεκάδων χιλιομέτρων γύρω από την Παραντάις, ο ουρανός έχει σκοτεινιάσει από τον καπνό. Στον δρόμο που οδηγεί στο κέντρο της πόλης υπάρχουν καμένα αυτοκίνητα. Οι στύλοι του ηλεκτρικού είναι επίσης καμένοι.

Η αιτία της πυρκαγιάς δεν έχει διαπιστωθεί επισήμως. Σύμφωνα με την εφημερίδα Sacramento Bee, τοπικοί υπεύθυνοι του ηλεκτρικού δικτύου είπαν στις αρχές της Καλιφόρνια πως είχε σημειωθεί βλάβη κοντά στο σημείο απ’ όπου ξεκίνησε.

Ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος βρίσκεται στη Γαλλία για τις τελετές της εκατονταετηρίδας από το τέλος του Πρώτου Παγκόσμιου Πολέμου, δέχθηκε επικρίσεις αφού ενοχοποίησε το Σάββατο στο Twitter την «τόσο κακή» διαχείριση των δασών και απείλησε να κόψει τις ομοσπονδιακές επιχορηγήσεις, αν δεν βελτιωθεί.

«Σήμερα, 14 περισσότερα πτώματα εντοπίστηκαν, ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό στα 25», δήλωσε ο σερίφης Κόρι Χόνεα σε συνέντευξη Τύπου.

Οι διασωστικές δυνάμεις εντόπισαν το Σάββατο σορούς «πολλών» ανθρώπων, θύματα από τις τεράστιες πυρκαγιές που κατέστρεψε την πόλη Πάρανταϊς, βόρεια του Σακραμέντο, στην Καλιφόρνια, ανέφερε δημοσιογράφος του Γαλλικού Πρακτορείου.

Από την Πέμπτη το πρωί, περισσότερα από 6.700 κτίρια, η πλειονότητα των οποίων κατοικίες, καταστράφηκαν από την πυρκαγιά «Camp Fire», την πλέον καταστροφική στην ιστορία της Καλιφόρνιας.

Υπολογίζεται ότι περίπου 25.000 άνθρωποι αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τις εστίες τους για να γλιτώσουν από τα τρία μεγάλα πύρινα μέτωπα που μαίνονται στην Πολιτεία

Η πυρκαγιά που οι Αρχές βάφτισαν Camp Fire ξέσπασε στον εθνικό δρυμό Πλούμας, βόρεια του Σακραμέντο, την Πέμπτη κι άρχισε να επεκτείνεται στην κομητεία Μπούτε, ενώ οι δυνάμεις της Πυροσβεστικής δεν κατάφεραν να ανακόψουν την καταστροφική της προέλαση προς το Παραντάις. Η πυρκαγιά Camp Fire έχει ήδη κάψει έκταση 40.000 εκταρίων και έχει περιοριστεί μόνον κατά 20% με τις Αρχές να εκτιμούν ότι θα χρειαστούν τρεις εβδομάδες για να τη θέσουν ολοκληρωτικά υπό έλεγχο.

Η Πυροσβεστική διέταξε επίσης του κατοίκους πολλών περιοχών του Τσίκο, μιας πόλης 93.000 κατοίκων βόρεια του Σακραμέντο, να εκκενώσουν τα σπίτια τους.

Camp Fire

Μια άλλη πυρκαγιά, η λεγόμενη Woolsey Fire, προέλασε μέχρι το Μαλιμπού, όπου ζουν πολλοί αστέρες του Χόλιγουντ, την Παρασκευή κι έχει διπλασιαστεί σε μέγεθος έχοντας αποτεφρώσει μια περιοχή 28.000 εκταρίων.

Woolsey Fire

Μεταξύ των πόλεων που εκκενώθηκαν με διαταγή των Αρχών είναι και το Θάουζαντ Όουκς όπου 12 άτομα έχασαν τη ζωή τους την περασμένη Τετάρτη σε μπαρ ρεστοράν από τα πυρά ενός πρώην πεζοναύτη.

Οι προβλέψεις των μετεωρολόγων είναι δυσοίωνες καθώς οι ισχυροί άνεμοι που τροφοδοτούν τις πυρκαγιές αναμένεται να συνεχιστούν και την επόμενη εβδομάδα δυσχεραίνοντας το έργο των πυροσβεστών.

Η πυρκαγιά Woolsey ξέσπασε την Πέμπτη κοντά στο Θάουζαντ Όουκς, περίπου 64 χλμ βορειοδυτικά του κέντρου Λος Άντζελες, ενώ το άλλο μεγάλο μέτωπο, η λεγόμενη Hill Fire ξεκίνησε περίπου την ίδια ώρα, επίσης κοντά στο Θάουζαντ Όουκς και οι φλόγες πέρασαν στην απέναντι πλευρά του αυτοκινητόδρομου 101 και κατευθύνονται προς παράκτιες περιοχές.

Hill Fire

Πολλοί από τους διάσημους κατοίκους του Μαλιμπού και του γειτονικού Καλαμπάσας, όπως η τραγουδίστρια Lady Gaga, ο βραβευμένος με Όσκαρ σκηνοθέτης Γκιγιέρμο ντελ Τόρο, η Κιμ Καρντάσιαν και η Κέιτλιν Τζένερ αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τις βίλες τους, ενώ συναγερμός σήμανε κάποια στιγμή για τον ηθοποιό Μάρτιν Σιν, που είχε εξαφανιστεί, αλλά ο ίδιος δήλωσε αργότερα οτι ήταν σώος και αβλαβής σε μια παραλία του Μαλιμπού.

Καλιφόρνια, πυρκαγιά

Η φωτιά απειλεί και τις εγκαταστάσεις του ιδιωτικού Πανεπιστημίου Pepperdine στο Μαλιμπού, καθώς η πυροσβεστική δεν έχει καταφέρει να ανακόψει την πορεία της.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα