back to top
24.8 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

24.8 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Περαιτέρω διερεύνηση ευθυνών για Βορίδη – Σαλμά σύμφωνα με το πόρισμα του ΣΥΡΙΖΑ

Διαβάστε επίσης

Την περαιτέρω διερεύνηση από την Δικαιοσύνη ευθυνών των πρώην υπουργών Μάκη Βορίδη και Μάριου Σαλμά για την υπόθεση των διαγνωστικών αρθροσκοπήσεων, ζητούν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ στο πόρισμά τους που έφθασε στα χέρια των μελών της εξεταστικής επιτροπής. Υπενθυμίζεται πως στο πόρισμα για το «Ερρίκος Ντυνάν» παρέπεμψαν στο ζήτημα στην δικαιοσύνη.

Στο πόρισμα λοιπόν της πλειοψηφίας που αριθμεί 113 σελίδες οι βουλευτές κάνουν λόγο για «τυπικό δείγμα διασπάθισης του δημοσίου χρήματος και της επιβάρυνσης του δημοσίου συμφέροντος, και υποστηρίζουν ότι υπάρχουν «σοβαρές υπόνοιες μεθόδευσης και συμπαιγνίας ,με αποτέλεσμα το δημόσιο να βρεθεί ζημιωμένο».

Ειδικότερα, αναφέρουν πως «χρήζει περαιτέρω έρευνας ο τρόπος κοστολόγησης της διαγνωστικής αρθροπάθειας, προκειμένου να εξειδικευθούν οι ευθύνες των επικεφαλής των εισηγητικών οργάνων, προς τον τότε υπουργό Υγείας Μάκη Βορίδη. Ζητείται ακόμη, το άνοιγμα τραπεζικών λογαριασμών των εταιρειών που έκανα τις αρθροσκοπησεις και επιστροφή στο κράτος δια της δικαστικής οδού των χρημάτων που ξοδεύτηκαν.

Σε ότι αφορά στον πρώην υπουργό Υγείας Μάκη Βορίδη οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ αναφέρουν πως «ο κ. Βορίδης ελέγχεται πρωτίστως για τον πλημμελή έως ανύπαρκτο έλεγχο της απόφασης του ΚΕΣΥ, την παράκαμψη και αγνόηση των αντιρρήσεων που του εξέφρασαν οι Διευθύνσεις του Υπουργείου Υγείας, την εν γένει έλλειψη διάθεσης περαιτέρω διερεύνησης του θέματος ώστε να προστατευθούν το δημόσιο σύστημα υγείας και τα δημόσια οικονομικά, καθώς και η άγνοια ή υποβάθμιση κρίσιμων θεμάτων, όπως της διαφοράς των ιατρικών πράξεων από τα ΚΕΝ».

Για τον Μάριο Σαλμά, ο οποίος την επίμαχη περίοδο δεν ήταν υπουργός η πλειοψηφία στο πόρισμά της του καταλογίζει αντιδεοντολογική συμπεριφορά. Κάνει ακόμη λογο για βάσιμες υποψίες ενεργούς εμπλοκής του στην όλη διαδικασία κοστολόγησης της διαγνωστικής αρθροσκόπησης. «Ο κ. Σαλμάς, αν και δεν ασκούσε δημόσια εξουσία κατά την επίμαχη περίοδο, ελέγχεται για μια προφανώς αντιδεοντολογική συμπεριφορά με σκοπό την προώθηση της μεθόδου της διαγνωστικής αρθροσκόπησης, ενώ η εν γένει δράση του φανερώνει όχι μόνο αδιαφορία για το γεγονός ότι εκμεταλλεύθηκε με σκοπό το οικονομικό όφελος μια καταφανώς υπερκοστολογημένη ιατρική πράξη, κάνοντας μάλιστα κατάχρηση στην εφαρμογή της, αλλά γεννά και βάσιμες υποψίες ενεργούς εμπλοκής του στην όλη διαδικασία κοστολόγησης της διαγνωστικής αρθροσκόπησης, εκμεταλλευόμενος κυρίως την κοινή κομματική ιδιότητα με τους επικεφαλής των γνωμοδοτικών φορέων (ΚΕΣΥ,ΙΣΑ κλπ) , τη πολύχρονη βουλευτική του ιδιότητα, αλλά και την προγενέστερη παρουσία του ως Αναπληρωτής Υπουργός στο Υπουργείο Υγείας. Εν κατακλείδι και προεχόντως σημειώνεται η τεράστια ηθική απαξία της συμπεριφοράς του τέως υπουργού κ. Μάριου Σαλμά και σημειώνεται ότι με παρόμοιες πράξεις και παραλείψεις που σκοπό έχουν την προσπόριση αθέμιτου ή, πάντως, μη δικαιολογημένου οικονομικού οφέλους υποβαθμίζεται έως καταρρακώσεως το κύρος που οφείλει να διαθέτει ένα μέλος του ελληνικού Κοινοβουλίου», αναφέρουν.

Αντώνης Μπαλωμενάκης «Υπάρχουν ατομικές ευθύνες, ποινικές είναι ζήτημα αμφιλεγόμενο»

Σε δηλώσεις του στις κάμερες πριν από λίγο ο Πρόεδρος της Εξεταστικής Επιτροπής Αντώνης Μπαλωμένακης τόνισε ότι υπήρξε συνολική προσπάθεια να τιμολογηθεί ψηλά η εξέτασης της αρθροσκόπησης, σημείωσε ότι στο πόρισμα αναφέρονται ενέργειες οργάνων ακόμη και του τότε υπουργού Μάκη Βορίδη που έκανε εφικτή τη μεθόδευση. «Είναι αυταπόδεικτο και αποδεδειγμένο, αύριο μπορούμε να συμφωνήσουμε ότι κακώς έγινε η τιμολόγηση με τόσα χρήματα. Υπάρχουν ατομικές ευθύνες, ποινικές είναι ζήτημα αμφιλεγόμενο»

Στέλλα Παπαμιχαήλ

 

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα