back to top
16.8 C
Athens
Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024

16.8 C
Athens
Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024

Περιδιάβαση στον διεθνή Τύπο

Διαβάστε επίσης

Η προθεσμία που έχει έως αύριο η Ιταλία να απαντήσει στις παρατηρήσεις της Κομισιόν για το προσχέδιο του προϋπολογισμού της καθώς επίσης και όσα συνέβησαν στο Παρίσι, το Σαββατοκύριακο στο πλαίσιο των εκδηλώσεων μνήμης για το τέλος του Α’ ΠΠ είναι μερικά από τα βασικά θέματα του διεθνούς Τύπου.

Για Παρίσι- εκδηλώσεις μνήμης για τέλος Α’ Παγκοσμίου Πολέμου: “Ο εθνικισμός είναι η προδοσία του πατριωτισμού” αναφέρουν και οι FT που θεωρούν ότι το μήνυμα του Ε. Μακρόν ήταν ένα “χαστούκι” στον Ντ. Τραμπ. Η εφημερίδα αναφέρει ότι ο αρχιτέκτονας του “Αμερική πρώτα” επέλεξε την απομόνωση της περισσότερες φορές στη διάρκεια της επίσκεψής του στο Παρίσι.
“Η Ευρώπη τιμά το τέλος του Α’ ΠΠ” αναφέρει και η WSJ.

Ήταν ένα Σαββατοκύριακο γεμάτο συμβολισμούς, νηφάλια περισυλλογή, εμπνευσμενες ομιλίες, δυνατά στιγμιότυπα. Μόνο η βροχή δεν βοήθησε, σχολιάζει το Politico. Αλλά ήταν η Άγκελα Μέρκελ που κλήθηκε τελικά να σώσει τη μέρα, που είχε κεντρικό ρόλο και λόγο στις εκδηλώσεις μνήμης σε Βερολίνο και Παρίσι για να μας υπενθυμίσει τι σημαίνουν Ευρώπη, ειρήνη, ενοχές, συμβιβασμοί. Μετά την απογοήτευση που μας επιφύλαξε ανακοινώνοντας την αποχώρησή της από την πολιτική σκηνή, η εμφάνισή της ως ηγέτιδας που κάλλιστα μπορεί να θεωρηθεί το αντίπαλον δέος του Τραμπ μας υπενθύμισε ότι δεν έχει τυχαία τον “τίτλο της βασίλισσας”. Όπως περίπου αναμενόταν ένας “φίλος” από την Αμερική εμφανίστηκε λιγότερο ενθουσιώδης. Αλλά δεν ήταν και ο μόνος, για να είμαστε ειλικρινείς. Τελικά ο Αμερικανός πρόεδρος εκμεταλλεύθηκε μια στιγμή βελτίωσης του καιρού και αναχώρησε από τη γηραιά ήπειρο. Και κανείς δεν ένιωσε πιο ανακουφισμένος από εκείνον που τον προσκάλεσε, ο Ε. Μακρόν που εμφανίστηκε απο τη μια να “τρολάρει” τον Τραμπ και από την άλλη να απολογείται σχεδόν για την παρουσία του. Ο Γάλλος πρόεδρος δεσμεύθηκε να κάνει τον στρατό της Ευρώπης σπουδαίο ξανά. Και γιατί όχι; Αν οι Ευρωπαϊκές χώρες δίνουν ανυπολόγιστα ποσά για να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους στο ΝΑΤΟ γιατί να μην αγοράζουν ευρωπαϊκό εξοπλισμό; Το αεροπλάνο που μετέφερε τον Ντόναλντ Τραμπ δεν είχε καν τροχοδρομήσει στο αεροδρόμιο του Ορλί όταν ο αμερικανός πρόεδρος ανέβασε στο Τwitter το εξής μήνυμα: “Ο πρόεδρος Μακρόν μόλις εισηγήθηκε να συγκροτήσει η Ευρώπη τον δικό της στρατό για να προστατευτεί από τις ΗΠΑ. Πολύ προσβλητικό, αλλά ίσως η Ευρώπη θα έπρεπε να πληρώσει πρώτα το δίκαιο μερίδιό της στο ΝΑΤΟ, το οποίο επιχορηγείται σε μεγάλο βαθμό από τις ΗΠΑ”. Ηταν μια επιβεβαίωση πως αυτή η δεύτερη επίσκεψη του αμερικανού προέδρου στο Παρίσι δεν θα έμοιαζε σε τίποτα με την πρώτη, την ενθουσιώδη επίσκεψη που είχε πραγματοποιήσει στις 14 Ιουλίου του 2017, με τον διεθνή Τύπο να μιλάει τότε για «bromance» ανάμεσα στον ίδιο και τον Εμανουέλ Μακρόν. Η συνάντηση που είχαν βέβαια οι δύο ηγέτες το Σάββατο στο Ελιζέ χαρακτηρίστηκε “ουσιαστική” και “πολύ εποικοδομητική”, το επίμαχο τουίτ αποδόθηκε σε “παρεξήγηση”, οι χειραψίες ήταν θερμές, αποκάλεσε ο ένας τον άλλον “φίλο”, συμφώνησαν επίσης στην ανάγκη να αυξηθούν οι δαπάνες της Ευρώπης για την άμυνα.

“Ας αθροίσουμε τις ελπίδες μας αντί να αντιτάσσουμε τους φόβους μας” δήλωσε ο Μακρόν από τα Ηλύσια Πεδία χθες καλώντας τους παγκόσμιους ηγέτες να δώσουν τη “μάχη για την ειρήνη” αρνούμενοι “τη γοητεία που ασκούν η αναδίπλωση, η βία, η επιβολή”, αλλά και ο εθνικισμός – αυτός ακριβώς ο εθνικισμός που προτάσσει ο Ντόναλντ Τραμπ, αλλά και τόσοι ακόμα λαϊκιστές μιμητές του στην Ευρώπη. “Ο πατριωτισμός είναι ακριβώς το αντίθετο του εθνικισμού. Ο εθνικισμός είναι η προδοσία του πατριωτισμού” σημείωσε τονίζοντας τη σημασία της γαλλογερμανικής φιλίας, του ευρωπαϊκού οικοδομήματος, των Ηνωμένων Εθνών. “Η ειρήνη που έχουμε σήμερα, που μας μοιάζει κάποιες φορές δεδομένη, αυτή η ειρήνη απέχει πολύ από το να είναι κάτι δεδομένο και πρέπει να δώσουμε μάχη για εκείνη” δήλωσε στο Φόρουμ για την Ειρήνη η Ανγκελα Μέρκελ. Αλλά το ερώτημα που έθεσε με τη σειρά του ο γάλλος πρόεδρος, αναφερόμενος στην εικόνα των 84 αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων που συγκεντρώθηκαν στο Παρίσι, παρέμεινε μετέωρο: “Θα είναι το φωτεινό σύμβολο της διαρκούς ειρήνης ή αντιθέτως το φωτογραφικό στιγμιότυπο των τελευταίων στιγμών της ενότητας, προτού ο κόσμος βυθιστεί σε μία νέα αταξία;”.
Η Figaro αναφέρει ότι ο Ντ. Τραμπ και ο Βλ Πούτιν συζήτησαν διεθνή θέματα όπως αυτό της Β. Κορέας και μάλιστα η συνάντηση τους είχε διάρκεια, στο περιθώριο των εκδηλώσεων μνήμης στο Παρίσι.

“Μια σιωπηλή προσευχή” είναι ο βασικός τίτλος της Express, που αφιερώνει στο πρωτοσέλιδο μια φωτογραφία της Βασίλισσας – με κλειστά μάτια σκεπτόμενη – καθώς ήταν επικεφαλής στην επέτειο λήξης του Πρώτου Παγκοσμίου Πολέμου.
Οι Times περιγράφουν την παρουσία του Γερμανού προέδρου στις χθεσινές εκδηλώσεις ως “μια ιστορική πράξη του συμβιβασμού”. ‘Έδειξε πόσο “η εχθρότητα και η οδύνη του πολέμου” έδωσαν χώρο “στο βάλσαμο της ειρήνης”.

Για Ιταλία: “Στη Ρώμη οι επιθεωρητές… του ΔΝΤ. Μήνυμα Τρία στην Ε.Ε: θα αναθεωρηθουν τα στοιχεία της ανάπτυξης” αναφέρει η Corriere de la Sera. “Δεν θα πάμε (σε διαπραγματεύσεις) ως πεισματάρηδες: δεν υπάρχει μόνο ένας τρόπος για να γίνουν τα πράγματα. Αυτό λέμε” ανέφερε ο Ματέο Σαλβίνο σχετικά με την πρόθεση να διαπραγματευθεί με την Ε.Ε για το προσχέδιο του προϋπολογισμού το 2019. Η κυβέρνηση θα πρέπει να απαντήσει στις παρατηρήσεις της Κομισιόν έως την Τρίτη τα μεσάνυχτα προς Τετάρτη και αυτές τις μέρες άλλωστε θα υποδεχθεί και επιθεωρητές από το ΔΝΤ. Η κυβέρνηση εμφανίζεται σχεδόν βέβαιη ότι υπάρχουν περιθώρια να απαντήσει στις επικρίσεις που έχει δεχθεί. Στο επίκεντρο θα βρεθούν οι προβλέψεις του ΔΝΤ και της Κομισιόν για την ανάπτυξη. Η Ρώμη προετοιμάζεται για την επιστολή που θα αποστείλει στις Βρυξέλλες επιβεβαιώνοντας αυτή τη στιγμή τους στόχους. “Δεν θα πειράξουμε ούτε κόμμα από όσα θεμελιώδη αποτελούν το βασικό μας ελιγμό” αναφέρει ο Σαλβίνι.

Και ενώ η προθεσμία λήγει αύριο η Ιταλία μπορεί να θέσει έναν αναπτυξιακό στόχο του 1% απο 1,5% που ήταν ο προηγούμενος στόχος, αναφέρει η Reppublica επικαλούμενο ανώνυμες πηγές από το ιταλικό υπουργείο Οικονομικών. Αυτό θα πρέπει να συγκριθεί με την πρόβλεψη της Κομισιόν για 1,2% του ΑΕΠ. Ο στόχος για το έλλειμμα στο 2,4% του ΑΕΠ θα παραμείνει ως έχει, κάτι που συζήτησε άλλωστε ο υπουργός Οικονομικών, Τζιοβάνι Τρία με τον διοικητή της Τράπεζας της Ιταλίας, Ιγκνάσιο Βίσκο το Σάββατο. Η Κομισιόν επιμένει ότι έλλειμμα 2,4% είναι διευρυμένο ενώ προβλέπει το πραγματικό κενό να είναι μεγαλύτερο, να φθάνει το 2,9% δηλαδή το όριο του 3% της Ε.Ε. Η Κομισιόν έχει απαιτήσει έναν αναθεωρημένο προϋπολογισμό ως αύριο, Τρίτη.

Συμφωνα με τη Reppublica ο Τρία δέχεται πιέσεις από τους δύο αντιπροέδρους της κυβέρνησης, Λουίτζι ντι Μάιο και Ματέο Σαλβίνι που επιμένουν να θέλουν να εκπληρώσουν μέρος των προεκλογικών τους δεσμεύσεων και κυρίως το μέτρο του ‘βασικού εισοδήματος για τους φτωχούς”, περικοπές σε φόρους και μείωση της ηλικίας συνταξιοδότησης. Είχε προηγηθεί δημόσια αντιπαράθεση μεταξύ των Τρία και Βίσκο για την αύξηση των δαπανών με τον δεύτερο να προειδοποιεί πως μια διαφορά στο θέμα της ανάπτυξης μεταξύ Ιταλίας και της υπόλοιπης Ευρωζώνης “αποτελεί διαρθρωτικό πρόβλημα, που δεν μπορεί να επιλυθεί με πολιτικές νομισματικής σταθεροποίησης ή με την επέκταση του προϋπολογισμού” Ο Τρία επέμενε ότι η αύξηση των δαπανών θα μειώσει το κενο, που δημιουργείται.
Από την πλευρά του ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν, Βάλντις Ντομπρόφσκις προειδοποίησε ότι η Επιτροπή εξεταζει την άμεση εφαρμογή της διαδικασίας υπερβολικού ελλείμματος για την Ιταλία το οποίο θα απαιτήσει μείωση του ελλείμματος στο πλαίσιο ενός συγκεκριμένου χρονικού ορίου, ή θα αντιμετωπίσει κυρώσεις που θα αντιστοιχούν στο 0,2% του ΑΕΠ της χώρας. “Η καταστροφή στην ιταλική οικονομια μπορεί να συμβεί σχεδόν άμεσα” είπε.

Η Ρώμη έχει διορία μέχρι αύριο για να καταθέσει στις Βρυξέλλες ένα νέο προσχέδιο προϋπολογισμού. Όμως η ιταλική κυβέρνηση δεν δείχνει διάθεση να συμβιβαστεί, γράφει το Spiegel Online σε άρθρο με τίτλο “Η ιταλική τραγωδία”. Η γερμανική ιστοσελίδα σημειώνει ότι «σε περίπτωση που δεν βρεθεί λύση ενδέχεται να επιβληθεί στην Ιταλία πρόστιμο 3,5 δισ. ευρώ. Αν και πάλι η Ρώμη δεν συμβιβαστεί και αρνηθεί να καταβάλλει το πρόστιμο τότε η Ευρώπη θα βρεθεί αντιμέτωπη με μια πολιτική και δημοσιονομική κρίση μπροστά στην οποία η διένεξη με την Ελλάδα το 2015 θα μοιάζει παιχνιδάκι. Η Ιταλία έχει μόνο μια δυνατότητα να ξανασταθεί στα πόδια της. Πρέπει να ξεπεράσει την οικονομική στασιμότητα και ταυτόχρονα να διασφαλίσει την σταθερότητα των δημοσιονομικών της. Κακώς η κυβέρνηση επιδιώκει φοροαπαλλαγές και την μείωση του ορίου συνταξιοδότησης. Αντίθετα η εισαγωγή ενός κατώτατο κοινωνικού επιδόματος, έχει νόημα στην Ιταλία, πόσο μάλλον που συνδυάζεται με προγράμματα επαγγελματικής κατάρτισης για ανέργους. Χωρίς αμφιβολία η τροχιά σύγκρουσης με την Κομισιόν, που επέλεξε η ιταλική κυβέρνηση, πλήττει την ανάπτυξη. Ο κίνδυνος στάσης πληρωμών ή εξόδου της χώρας από το ευρώ οδηγούν σε αύξηση των επιτοκίων. Το κόστος δανεισμού δεν αυξάνεται μόνο για το ιταλικό δημόσιο, αλλά και τις επιχειρήσεις, καθιστώντας ολοένα και ακριβότερες τις επενδύσεις υπέρ της ανάπτυξης. Με άλλα λόγια η κρίση τροφοδοτεί την κρίση. Όμως, κυρίως, ο επικεφαλής της Λέγκας Ματέο Σαλβίνι δεν ενδιαφέρεται τόσο να βελτιώσει την κατάσταση της Ιταλίας και των πολιτών, όσο να κερδίσει την εύνοια των Ιταλών με τις δημόσιες εμφανίσεις του έτσι ώστε του χρόνου να βγει κερδισμένος στις ευρωεκλογές. Κατά συνέπεια η στημένη κόντρα με τις Βρυξέλλες αποδίδει περισσότερα πολιτικά οφέλη στους κυβερνώντες στη Ρώμη, από ότι ένα μακροπρόθεσμο πρόγραμμα ανάκαμψης της ιταλικής οικονομίας».

Στη Βρετανία: “48 ώρες για να βρεθεί λύση για το Brexit” είναι ο τίτλος της Daily Mail, που προειδοποιεί την Τερέζα Μέι ότι έχει στη διάθεσή της χρόνο έως αύριο το βράδυ για να άρει το αδιέξοδο, διαφορετικά θα αναγκαστεί να δαπανησει δισεκατομμύρια λίρες στην προετοιμασία της χώρας για “μη συμφωνία” με την Ε.Ε.

Η Sun συμφωνει ότι πλησιάζει “η ώρα της κρίσης”. Ο αρθρογράφος της Τρέβορ Κάβανο παρομοιάζει την κατάσταση σαν ένα αεροπλάνο στο οποίο τόσο οι υποστηρικτές της παραμονής όσο και οι υπέρμαχοι της εξόδου είναι έτοιμοι για ελεύθερη πτώση, καθώς η πρωθυπουργός ως πιλότος οδηγεί τη χώρα “στον έσχατο εξευτελισμό”.
Στο μεταξύ όλα αυτά ενώ τουλάχιστον τέσσερις βρετανοί υπουργοί, υποστηρικτές της παραμονής του Ηνωμένου Βασιλείου στην Ευρωπαϊκή Ενωση, είναι στα πρόθυρα παραίτησης από την κυβέρνηση της πρωθυπουργού Τερίζα Μέι αναφορικά με το Brexit, ανέφεραν οι Sunday Times. Η εφημερίδα παράλληλα τονίζει ότι η ΕΕ απέρριψε το σχέδιο της Μέι για τη δημιουργία ενός ανεξάρτητου μηχανισμού που θα επιβλέπει την αποχώρηση της Βρετανίας από οποιoδήποτε προσωρινό τελωνειακό καθεστώς συμφωνήσει. Οι υποστηρικτές του Brexit στο Συντηρητικό Κόμμα της Μέι επιμένουν ότι η Βρετανία πρέπει να διατηρήσει τον έλεγχο του τελωνειακού καθεστώτος όταν αποχωρήσει από την ΕΕ, καθώς κινείται προς μια νέα εμπορική σχέση με την Ενωση.

Σε συνέντευξή του στο Politico o ισπανός πρωθυπουργός, Πέδρο Σάντσεθ προτείνει δεύτερο δημοψήφισμα για το Brexit. “Αν ήμουν Τερέζα Μέι θα ζητούσα χωρίς δεύτερη σκέψη, ένα ακόμα δημοψήφισμα” είπε. Παρά το γεγονός ότι οι Ευρωπαίοι ηγέτες συχνά εκφράζουν τη λύπη τους για το Brexit, αλλά έχουν αποφύγει να στηρίξουν μια δεύτερη ψήφο, ένα πολύ ευαίσθητο πολιτικά θεμα για το Ηνωμένο Βασίλειο υπό τον φόβο να μην εμφανιστούν “παρεμβατικοί” στη συζήτηση για το Brexit. Έως τώρα μόνο ο Μαλτέζος πρωθυπουργός, Γιόσεφ Μούσκατ και ο Αντρέι Μπάμπις της Τσεχίας έχουν ζητησει δεύτερο δημοψήφισμα.

Από την πλευρά του ο Μάθιου ντε Ανκόνα του Guardian συμφωνεί ότι η λογική “δείχνει” προς μια επέκταση του Άρθρου 50 και μια νέα ψήφο του λαού, αλλά αναφέρει ότι το πιο πιθανό σενάριο αφορά στην πολιτική πτώση της ίδιας της Μέι.
Η Daily Express απορρίπτει ένα ακόμα δημοψήφισμα “ως μια συνταγή για περισσότερο χάος και διχασμό. Αυτό που χρειάζεται η κυβέρνηση είναι να επιλύσει τα θέματα της.

Στη Γερμανία: Έτοιμος να παραιτηθεί από επικεφαλής των Χριστιανοκοινωνιστών και να δώσει ένα πρόωρο τέλος και ως υπουργός Εσωτερικών της Γερμανίας είναι σύμφωνα με δημοσιεύματα του γερμανικού Τύπου, ο Χορστ Ζεεχόφερ. Ο Ζεεχόφερ δήλωσε σε επιτελικά στελέχη του CSU την Κυριακή το βράδυ ότι σκοπεύει να ανακοινώσει τα σχέδιά του αυτή την εβδομάδα. Αυτό τουλάχιστον μεταδίδει η Süddeutsche Zeitung και το γερμανικό πρακτορείο, DPA. Η Süddeutsche Zeitung ανέφερε ότι ο Ζεεχόφερ άφησε ανοιχτό το θέμα του πότε θα παραιτηθεί από τη θέση του υπουργού Εσωτερικών λέγοντας ότι ο ίδιος δεν αισθάνεται ότι υπάρχει ανάγκη να κρατήσει τη θεση του, ενώ το DPA ανέφερε συγκεκριμένα ότι θα παραιτηθεί πριν από το τέλος της κοινοβουλευτικής περιόδου το 2021. Αν επιβεβαιωθεί η πληροφορία τότε η παραίτητσή του ως επικεφαλής του CSU θα σημάνει το τέλος μιας δεκαετούς πορείας, κάτι που εξηγείται εν πολλοίς από τα εκλογικα αποτελέσματα που σημείωσε από πέρυσι έως φέτος το κόμμα του.

Η Tagesschau αναφέρει ότι ο υπουργός Εσωτερικών ετοιμάζεται να παραιτηθεί σε… δόσεις πρώτα απο επικεφαλής του CSU τον Ιανουάριο και αμέσως μετά από την κυβέρνηση. Όμως δεν είναι ακόμα επιβεβαιώμενο επίσημα.
Από την πλευρά της σε άλλο θέμα η Süddeutsche Zeitung αναφέρει ότι το AfD φέρεται να έχει λάβει 130.000 ευρώ από μια οργάνωση στην Ελβετία, παρά το γεγονός ότι “χορηγίες από το εξωτερικό δεν επιτρέπονται γενικά”.
Η Welt αναφέρει ότι στη μάχη διαδοχής της Μέρκελ εντός του CDU “το προσωπικό θέλει τον Μέρτζ και οι αξιωματούχοι την Κραμπ – Καρενμπάουερ”.

Στο μεταξύ, νέα άνοδο των Πρασίνων, οι οποίοι μάλιστα αναδεικνύονται πρώτη δύναμη μεταξύ των γυναικών ψηφοφόρων, καταγράφει χθεσινή δημοσκόπηση της Bild. Στην ίδια δημοσκόπηση, η γενική γραμματέας των Χριστιανοδημοκρατών Ανεγκρετ Κραμπ – Καρενμπάουερ εμφανίζεται ως δημοφιλέστερη υποψηφιότητα για τη διαδοχή της Ανγκελα Μέρκελ στην ηγεσία του κόμματος. Η Χριστιανική Ενωση (CDU/CSU) παραμένει στο 25%, ενώ οι Πράσινοι κερδίζουν δύο μονάδες και ανεβαίνουν στο 22%. Ακολουθούν με 15% το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα που κερδίζει μία μονάδα και η Εναλλακτική για τη Γερμανία, με την Αριστερά να υποχωρεί κατά μία μονάδα στο 9% και τους Φιλελεύθερους να παραμένουν στο 8%.
Εν μέσω τέτοιας δημοσκοπικής ανόδου και εκλογικών κερδών… οι Πράσινοι είχαν δικαιολογημένα ευφορία στη διάρκεια του συνεδρίου του κόμματός τους στη Λειψία, το Σαββατοκύριακο, αναφέρει το Politico. Με το βλέμμα στις ευρωεκλογές τον Μάϊο, όπου οι επικεφαλής του κόμματος ελπίζουν να διπλασιάσουν το ποσοστό που έλαβαν το 2014 και να ξεπεράσουν το 20% οι επικεφαλής των αποστολών αποφάσισαν να κατανείμουν ισάριθμα τους υποψηφίους τους: 20 γυναίκες, 20 άνδρες. Η Σκα Κέλερ η νυν επικεφαλής των Πρασινων στο Ευρωκοινοβούλιο θα είναι επικεφαλής μαζί με τον Σβεν Γκιγκολντ στο ψηφοδέλτιο της Γερμανίας. Έθεσε ως προτεραιότητα τη μάχη εναντίον της ανόδου του λαϊκισμού. Η Κέλερ θα είναι και η “εκλεκτή” των Πρασίνων για τη διαδικασία Spitzenkandidat. Παρά τις πρόσφατες επικρίσεις που δέχθηκε το σύστημα αυτό απο τη Γαλλία μην περιμένετε απο τους Γερμανούς Πρασίνους να υποχωρήσουν από την επιμονή τους ο επόμενος πρόεδρος της Κομισιόν να προέλθει απο αυτή. Ο ευρωβουλευτής των Πρασίνων, Ρέινχαρντ Μπιουτικόφε σημείωσε την περασμένη εβδομάδα ότι το κόμμα του είναι πολύ μπροστά δημοσκοπικά από το La République en Marche στη Γαλλία…

Επιμέλεια: Αλεξάνδρα Βουδούρη

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα