back to top
23 C
Athens
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

23 C
Athens
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Τα ζητήματα της οικονομίας επί τάπητος στην συνάντηση Τσίπρα-Κόντε

Διαβάστε επίσης

Την ώρα που Ελλάδα και Ιταλία βρίσκονται σε φάση επιθετικών διαπραγματεύσεων με την Κομισιόν αναφορικά με την αποδοχή του διαφορετικού διεκδικητικού πλαισίου που έχουν θέσει στους υπό αξιολόγηση εθνικούς τους προϋπολογισμούς, η συνάντηση του Α. Τσίπρα με τον Ιταλό ομόλογο του Τζιουζέπε Κόντε στο Παλέρμο της Ιταλίας αποκτά ιδιαίτερη συμβολική και επικοινωνιακή αξία.

Ο Έλληνας πρωθυπουργός μετέβη απόψε στην Ιταλική πόλη, προκειμένου να συμμετάσχει στη Διεθνή Διάσκεψη για την Λιβύη, αλλά όπως έγινε γνωστό από το Μέγαρο Μαξίμου πριν την επίσημη έναρξη των εργασιών θα έχει κατ’ ιδίαν συνάντηση με τον Τ. Κόντε.

Το βράδυ της Δευτέρας, οι δυο πρωθυπουργοί στην πρώτη κατ’ ιδίαν συνάντηση τους, θα δειπνήσουν και θα συζητήσουν όλες τις τρέχουσες ευρωπαϊκές εξελίξεις με αιχμή και τα ζητήματα της οικονομίας.

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές η συζήτηση θα επικεντρωθεί στις εξελίξεις στην Ευρωζώνη, στις εν εξελίξει συζητήσεις για το επόμενο πολυετές δημοσιονομικό πλαίσιο της ΕΕ περιόδου 2021-2017, στα ενεργειακά, στη διαχείριση των προσφυγικών-μεταναστευτικών ροών και σε άλλα θέματα κοινού ενδιαφέροντος.

Σε ό,τι αφορά στη Διάσκεψη που θα ξεκινήσει το πρωί της Τρίτης, στις 11:00,θα συζητηθούν θέματα που αφορούν στην διασφάλιση της σταθερότητας και της ασφάλειας στη Λιβύη και κυρίως η υποστήριξη της διεθνούς κοινότητας στην προώθηση μίας, συναινετικής πολιτικής στο εσωτερικό της χώρας, ώστε να υπάρξει άμεση διακοπή των συγκρούσεων, ενίσχυση των κρατικών θεσμών και στην ενοποίηση των στρατιωτικών δυνάμεων υπό κεντρική διοίκηση.

Η χώρα μας προσκλήθηκε για πρώτη φορά σε Διεθνή Σύνοδο για τη Λιβύη γεγονός που σύμφωνα με το περιβάλλον του πρωθυπουργού «αντανακλά τον αυξημένο ρόλο της ως πυλώνα σταθερότητας και ειρήνης στην περιοχή.

Στην παρέμβαση του πρωθυπουργός αναμένεται να τονίσει ότι η διασφάλιση της εδαφικής ακεραιότητας της Λιβύης με αντιμετώπιση της διεθνούς τρομοκρατίας, η κατοχύρωση σταθερών θεσμών με προάσπιση του κράτους δικαίου και η οικονομική ανάπτυξη της χώρας, αποτελούν προτεραιότητες για την Ελλάδα για την οποία εργάζεται και μέσω της ΕΕ.

Θα σταθεί δε στην ανάγκη αντιμετώπισης των γενεσιουργών αιτίων της μετανάστευσης μέσω της αποτελεσματικότερης συνεργασίας με χώρες της Αφρικής και της Ασίας, κάτι το οποίο θα έχει θετικές επιπτώσεις στην ασφάλεια της Μεσογείου και της Ε.Ε. συνολικά.

Παράλληλα θα αναφερθεί στην ανάγκη, να καθιερωθούν στη Λιβύη (σε συνεργασία με ΕΕ και UNHCR) αποτελεσματικές δομές διαχείρισης των προσφυγικών και μεταναστευτικών ροών και να αυξηθούν οι θέσεις επανεγκατάστασης από την Λιβύη στην Ευρώπη.

Γιώργος Κατσίγιαννης

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +

spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα