back to top
16.2 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

16.2 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Το Φόρουμ του Παρισιού φιλοδοξεί να γίνει ένα “Νταβός για την Ειρήνη”

Διαβάστε επίσης

Εγκαινιάστηκε εχθές, παρουσία δεκάδων ξένων ηγετών, το πρώτο Φόρουμ για την Ειρήνη, όπως το σχεδίασε και το εμπνεύστηκε ο Εμανουέλ Μακρόν, σαν επιστέγασμα των εορτασμών από την επέτειο των 100 χρόνων από τη λήξη του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου.

“Οι ειδικοί της Ασφάλειας έχουν τη Διάσκεψη του Μονάχου ή τη Λέσχη Βαλντάι, οι οικονομολόγοι το Φόρουμ του Νταβός. Αλλά ακόμα δεν υπάρχει ένα Φόρουμ για να προωθεί την σωστή διακυβέρνηση και την ειρήνη”, εξηγεί ο Εμανουέλ Μακρόν, μιλώντας για το ετήσιο ραντεβού των ηγετών του πλανήτη που επιθυμεί να καθιερώσει στο Παρίσι. Μιλώντας για αυτό το “διπλωματικό κενό”, σημειώνει ότι επιθυμία του είναι το φόρουμ του να γίνει “ένας χώρος συζητήσεων και ανταλλαγής απόψεων για την προώθηση των πρωτοβουλιών της Κοινωνίας των Πολιτών”.

Από την πλευρά του, ο πρώην Πρέσβης Μισέλ Ντικλό που ήταν και ο επικεφαλής της οργάνωσης του Φόρουμ που ξεκίνησε χθες στην γαλλική πρωτεύουσα, επιμένει ότι σημασία δεν έχει μόνο ο εορτασμός μίας επετείου αλλά “ο τρόπος που θα διαχειριστούμε τα διδάγματα του παρελθόντος για να προετοιμάσουμε το μέλλον”. Ξεκαθαρίζει επίσης ότι επιθυμία της Γαλλίας είναι να μετατραπεί αυτό το φόρουμ σε έναν θεσμό “για να ισχυροποιηθούν οι δεσμοί ανάμεσα σε ηγέτες που μοιράζονται το ίδιο όραμα για τις διεθνείς σχέσεις”.

Μάχη με τον κυβερνοπόλεμο

Στην ατζέντα της γαλλικής προεδρίας βρίσκεται ψηλά και η μάχη ενάντια στις κυβερνοεπιθέσεις και γενικότερα στις επιθέσεων με στόχο την αποσταθεροποίηση σε προεκλογικές περιόδους. Φιλοξενεί έτσι, και με αφορμή το Φόρουμ για την Ειρήνη, μία σειρά διεθνών συναντήσεων για το μέλλον του ίντερνετ. Οι συζητήσεις ξεκίνησαν εχθές στο Φόρουμ και συνεχίζονται σήμερα και με τη συμμετοχή της Ουνέσκο.

Σήμερα επίσης θα βγει στη δημοσιότητα το “κάλεσμα του Παρισιού” για την κυβερνοασφάλεια, το οποίο υπογράφουν πολλά κράτη, οι μεγάλες εταιρίες όπως η Microsoft και πολλές Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις. Με βάση δημοσίευμα της Le Monde, η Γαλλία ελπίζει με το κείμενο αυτό να συγκεντρώσει 70 με 80 φορείς που θα στηρίξουν την μη χρήση των όπλων στο διαδίκτυο και τον έλεγχο των επιθέσεων στο ίντερνετ.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +

spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα