back to top
20.5 C
Athens
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

20.5 C
Athens
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Εκστρατεία για την σωτηρία του «Ελληνικού Σπιτιού» στο Παρίσι

Διαβάστε επίσης

Στην εκπομπή “Και Μία και Δύο. 1 με 2” του Αθήνα 9.84 και στην Μυρσίνη Λιοναράκη, μίλησε σήμερα η καθηγήτρια στο Πανεπιστήμιο της Σορβόννης και Διευθύντρια του Ιδρύματος Μαρία Γκράβαρη Μπάρμπα. Αναφέρθηκε στα προβλήματα που αντιμετωπίζει το Ελληνικό Σπίτι στην Πανεπιστημιούπολη του Παρισιού και στα χρήματα που πρέπει να βρεθούν ώστε να ολοκληρωθούν οι εργασίες ανακαίνισης.

Το Ίδρυμα Νιάρχος προσφέρει 1,1 εκατομμύρια ευρώ υπό τον όρο να συγκεντρωθεί το υπόλοιπο ποσό των 400.000 σε ορισμένο χρονικό διάστημα. Γι′ αυτό και, όπως σημείωσε η κυρία Γκράβαρη Μπάρμπα, γίνεται προσπάθεια να συγκεντρωθεί το υπόλοιπο ποσό έως το τέλος του έτους ώστε να αρχίσουν οι εργασίες ανακαίνισης τον Ιούνιο του 2019.

Οι εργασίες προβλέπουν την ανακαίνιση όλων των δωματίων, την ανακαίνιση όλων των ηλεκτρικών και υδραυλικών υποδομών, την στεγανοποίηση του δώματος, την εγκατάσταση υποδομών όπως τουαλετών και ντους (σήμερα είναι ακόμη κοινόχρηστοι χώροι) σε όλα τα δωμάτια καθώς και την διασφάλιση πρόσβασης και δημιουργίας δωματίων για άτομα με ειδικές ανάγκες. Οι εργασίες αυτές θα επιτρέψουν στο ελληνικό σπίτι να συνεχίσει να υποδέχεται Έλληνες φοιτητές με ασφάλεια τις επόμενες δεκαετίες.

Η Διευθύντρια της “Fondation Hellenique”, όπως είναι γνωστή εδώ και γενιές στους Έλληνες φοιτητές που σπουδάζουν στο Παρίσι, αναφέρθηκε στις δύο διαφορετικές εκστρατείες που έχει ξεκινήσει το Ίδρυμα:
– Η εκστρατεία «Ένα δωμάτιο στο όνομά σας» καλεί τους δωρητές να «υιοθετήσουν» ένα από τα 80 ανακαινισμένα δωμάτια του Ιδρύματος έναντι 2500 ευρώ. Ήδη υιοθετηθεί περισσότερα από τα μισά δωμάτια (45), ενώ τα ονόματα πολλών δωρητών εμφανίζονται εδώ
– Η εκστρατεία « Για να εξασφαλίσουμε την προσβασιμότητα των ατόμων με ειδικές ανάγκες στη Φοντασιόν» είναι καμπάνια συλλογικής χρηματοδότησης η οποία στοχεύει να συλλέξει 50.000 ευρώ, ενώ επιτρέπει συνεισφορές που αρχίζουν από τα 20 ευρώ και γίνονται εδώ

Στην ίδια εκπομπή μίλησε και η σκηνοθέτης Πανδώρα Μουρίκη, η οποία έχει σκηνοθετήσει το ντοκιμαντέρ “Τόπος Ζωής, Τόπος Μνήμης” την περίοδο 2007 – 2009. Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στην Πανεπιστημιούπολη που της παραχώρησε δωρεάν σπάνιο αρχειακό υλικό από την περίοδο κατασκευής του Ελληνικού Σπιτιού αλλά και από άλλα σημαντικά γεγονότα που έχουν συμβεί στον χώρο. Αναφέρθηκε επίσης στην εποχή του Μάη του ’68 και στην δράση των Ελλήνων φοιτητών αλλά και στην περίοδο της δικτατορίας και τις μέρες του Πολυτεχνείου. Η κυρία Μουρίκη μίλησε επίσης για τον Κωνσταντίνο Γεωργούλη, τον πρώτο Διευθυντή της Fondation που έπαιξε καταλυτικό ρόλο και στην επιβίωση και στην προστασία του ιστορικού αυτού μνημείου.

Στο ντοκιμαντέρ της κυρίας Μουρίκη, μιλούν παλιοί κάτοικοι του Ελληνικού Σπιτιού όπως ο Εμμανουήλ Κριαράς (που βρέθηκε στο Παρίσι με το πλοίο Ματαρόα το 1945), ο Ροβήρος Μανθούλης, ο Κυριάκος Ρόκος, η Άλκη Ζέη, ο Μάνος Ζαχαρίας, ο Θόδωρος Αγγελόπουλος και πολλοί άλλοι σημαντικοί καλλιτέχνες και διανοούμενοι που πέρασαν από τα φιλόξενα δωμάτια του σπιτιού. Μπορείτε να παρακολουθήσετε online το ντοκιμαντέρ εδώ.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα